Jump to content
Порталът към съзнателен живот

агни

Участници
 • Общо Съдържание

  28
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение


Репутация Активност

 1. Like
  агни got a reaction from Хармония in Психична защита   
  Аз ползвам следното :
  Свети Архангел Михаил

  Свети Архангел Михаил отпред.
  Свети Архангел Михаил отзад.
  Свети Архангел Михаил отдясно.
  Свети Архангел Михаил отляво.
  Свети Архангел Михаил отгоре.
  Свети Архангел Михаил отдолу.
  Свети Архангел Михаил център.
  Свети Архангел Михаил, бъди навсякъде, където Аз съм.
  Нека силата на Любовта на твоето Аз съм бди над нас сега!
  Нека силата на Любовта на твоето Аз съм бди над нас сега!
  Нека силата на Любовта на твоето Аз съм бди над нас сега!
 2. Like
  агни got a reaction from Донка in Що е Щастие?   
  В едно село живеел много беден старец, но даже кралете му завиждали, защото имал прекрасен бял кон. Кралете му предлагали невиждани суми за коня, но старецът винаги казвал, че конят за него не е кон, а личност и не може да го продаде... Веднъж, старецът видял, че конят го няма и всички жители на селото му казали:

  - Ти си един нещастен глупак, ние винаги сме знаели, че конят ще избяга в един момент. Да беше го продал, сега щеше да имаш купища пари.

  - Не отивайте толкова далеч - отговорил старецът - просто кажете, че конят го няма на мястото му. Това е фактът. Дали това е нещастие или благословия, това вече е разсъждение. А кой знае какво ще последва?

  Хората се смеели на стареца, те знаели, че той не е съвсем с ума си.

  Но след 15 дни, конят се върнал и довел със себе си още 10 също толкова красиви коне.

  - Старецът беше прав - започнали да говорят хората, това наистина не е било нещастие, а благословия.

  - Не отивайте толкова далеч - пак отговорил старецът - фактът е, че конят се върна и доведе още 10 коня със себе си. Кой знае дали това е благословия или нещастие. Това е просто фрагмент. Вие прочетохте само една дума в изречението, как може по нея да съдите за цялата книга?!

  Този път, хората не обсъждали, но в себе си решили, че старецът не е прав - 11 прекрасни коня, нима това не е благодат!

  След една седмица, синът на стареца, който започнал да обяздва конете, паднал и си счупил и двата крака. Хората отново започнали да говорят:

  - Прав беше старецът. Това не е благословия, а нещастие.

  - Вие сте пълни с разсъждения. От къде знаете, това благословия ли е или нещастие? Кажете, просто, че синът ми си счупи краката. Това са фактите. Кой знае дали това е благословия или нещастие? Животът ни се дава на парченца, повече не ни е дадено да знаем.

  След няколко седмици страната започнала война и всички момчета от селото били взети войници. Цялото село плачело, защото знаело, че повечето от тях никога няма да се върнат. Синът на стареца обаче, останал при баща си, защото бил инвалид. Хората отново отишли при бащата и казали:

  - Ти пак беше прав, старче. Твоят син със сигурност ще остане жив, а за нашите - не знаем. Твоето е благословия.

  Старецът отвърнал:

  - Вие продължавате да съдите. Факт е само, че моят син си е останал вкъщи.Само абсолютът знае, дали това е благословия или нещастие...

  Докато съдите, вие не растете и не се развивате. Разсъждението означава застинало състояние на ума. Умът обича да разсъждава, защото развитието е рисковано и неуютно. В действителност пътешествието никога не свършва; завършва една част от пътешествието и започва друга. Животът е просто един безкраен път ...

 3. Like
  агни got a reaction from Слънчева in Интимността между мъжа и жената   
  Ето малко от думите на Дънов относно расите.
  Всяка раса се отличава с известни качества: черната раса - с въображение и силни чувства. Червената – с активност; те прилагат геометрията и математиката. Жълтата раса се отличава с обективния или предметен ум. Бялата - с разумност. Откак е дошла на Земята, тя тегли нещата на везни и ги изучава.

  Шестата раса, която предстои да дойде, съдържа в себе си добрите качества на всички раси, които са живели преди нея. В това отношение, тя представлява вътрешен синтез на човешките добродетели.

  Като живее на Земята, човек минава през фазите на миналите раси. Някой път проявява обективен ум - тогава проявява жълтата раса. Хората на жълтата раса са консервативни и фанатици. Някой път човек е войнствен - остатък от червената раса. Някой път чувствата вземат в него надмощие - това е остатък от черната раса. Видите ли човек, който проявява разумност, той е от бялата раса. Колкото и да се пази човек, все ще мине през фазите на миналите раси и ако е самостоятелен, ще се учи от тях.

  Всяка раса е дала нещо от себе си. Бялата е направила много повече от черната и жълтата. Следващата раса - расата на Любовта - ще даде най-много. Тя ще се представлява от благородни, светли души. Тя ще донесе Новата Култура на Земята. Идеите на шестата раса са като въздуха - те сега навсякъде проникват.

  Славяните ще дадат подтик за шестата раса. След събитията, които стават, шестата раса ще стане активна в живота. Ще започне да поема ръководството. На Земята ще има много повече нейни представители, отколкото сега. Те ще дадат нова насока на Културата. Славянството е подложка, върху която ще бъде присадена шестата раса.

  Боян Боев, "Изворът на Доброто"
 4. Like
  агни got a reaction from Розалина in Интимността между мъжа и жената   
  Интимността между мъжа и жената = КАРМА
  Връзката между мъжа и жената е кармична или се създава карма,което въобще не е за предпочитане.
  Жената,която имате в този живот може да е била ваша сестра или майка или ................. И Вие и тя имате да си давате нещо а в най-добрия случай да бъдете и двамата събрани така,че да служите на една божествена кауза.
  Относно секса,ако той не съществуваше в днешните условия на живот,то ние не бихме имали възможноста да пишем в тоя форум,поради факта ,че не бихме съществували.
  В Индия,дори и днес има семейства,които след навършване на определена възраст имам в предвид когато секса вече си е отишъл, мъжът напуска дома и става отшелник,като изцяло се отдава на Бога.
 5. Like
  агни got a reaction from Пламъче in Млякото   
  Ето какво се споменава за млякото в Агни Йога
  Можете да ме запитате: какви физически методи ще са полезни за Агни Йога? Препоръчвам малко пранаяма сутрин, не повече от пет минути; месо да не се употребява; овощията, млякото и тестените храни, както винаги, са полезни. Изхвърля се употребата на всякакво вино, освен когато се взема като лекарство. Опиумът е враг на Агни Йога. Облачното небе се отразява тежко на Агни Йога. Препоръчвам обущата да се отделят с гума и да се правят утринни разходки, като се избягва димът. Мъжествено трябва да се посрещат всички събития в живота, защото е невъзможно да се определи кое би било по-добро и кое — по-лошо.

  Мускусът и горещото мляко със сода са добри профилактични средства. Колкото студеното мляко не се съединява с тъканите, толкова горещото със сода прониква в центровете.
  Агни Йога-"Община"  Всеки ден консумирайте пресни плодове или зеленчуци. Добавете малко черен хляб и сурово мляко от здрава крава и ще си набавите необходимите витамини, без да прекалявате с храната. Ангажират ли изцяло вниманието, мислите за прехраната засенчват ценни стремежи. Равновесието между физическите и духовните потребности говори за разбиране на Висшия Свят.
  Агни Йога-"Огнен свят"

  Хората излишно търсят нови лечебни средства и не използват старите. Дори млякото и медът не се използват достатъчно. А в същото време какво може да бъде по-полезно от растителните продукти, преработени през следващата еволюция. Млякото и медът са разнообразни до безкрайност, затова те са най-добрата профилактика, ако се употребяват разумно и научно. Не е въпросът в това да се яде мед и да се пие мляко, а преди всичко какво мляко и какъв мед? Правилно е да се мисли, че най-добрият мед ще бъде от места, наситени с лечебни растения.
  Най-добрите лечебни продукти често се пренебрегват. Млякото и медът се смятат за хранителни продукти, но са напълно забравени като регулатори на нервната система. Дадени в чист вид, те съдържат скъпоценната всеначална енергия. Именно това качество трябва да бъде пазено. А в същото време стерилизацията на млякото и специалното очистване на меда ги лишават от най-ценното им качество. Остава хранителното им значение, но главната им ценност изчезва..
  Писма на Елена Рйорих 1929-1932 г.


  Възпитаването на сърцето трябва да започне още от двегодишна възраст.

  Наемането на кърмачка е грозно явление. Препоръчваме майчиното или козето мляко. Майчиното мляко е лесно смилаемо и освен това съдържа частици сърдечна енергия – нещо, което досега не се вземаше под внимание. Обикновените хора имат по-добър усет за истината от хладните догматици.
  Изтънченото сърце подсказва отказ от месна храна. Осмислилият Тънкия Свят знае не само, че поглъщането на гнили продукти е вредно, но и че разлагането привлича множество нежелателни съседи. Наистина, трудно е да се каже кое е по-вредно - самото поглъщане на месо или гостите, които месото привлича. Дори миризмата на относително не толкова вредните сушено и пушено месо привлича гладуващите от Тънкия Свят. Ако в добавка човекът ги приветства и с няколко непристойни думи, ще се сдобие с твърде лоша компания. Чували сте, че мнозина приемат храната мълчаливо или съпровождайки я с достойни речи. Не допускайте гниене. Това се отнася и за зеленчуците. Човек не се нуждае от много - два плода, малко тестени изделия и мляко. Така ще постигнете вътрешно пречистване, а и ще се избавите от мнозина съседи. Нека лекарите, борещи се с рака и жлъчните камъни, обърнат внимание на тази елементарна профилактика. Говорят за кадене с благовония, за парфюми, но някои смъртоносни за съзнанието отрови също ухаят! Не подценявайте това знание.  Агни Йога -"Сърце"
 6. Like
  агни got a reaction from Пламъче in Млякото   
  Ето какво се споменава за млякото в Агни Йога
  Можете да ме запитате: какви физически методи ще са полезни за Агни Йога? Препоръчвам малко пранаяма сутрин, не повече от пет минути; месо да не се употребява; овощията, млякото и тестените храни, както винаги, са полезни. Изхвърля се употребата на всякакво вино, освен когато се взема като лекарство. Опиумът е враг на Агни Йога. Облачното небе се отразява тежко на Агни Йога. Препоръчвам обущата да се отделят с гума и да се правят утринни разходки, като се избягва димът. Мъжествено трябва да се посрещат всички събития в живота, защото е невъзможно да се определи кое би било по-добро и кое — по-лошо.

  Мускусът и горещото мляко със сода са добри профилактични средства. Колкото студеното мляко не се съединява с тъканите, толкова горещото със сода прониква в центровете.
  Агни Йога-"Община"  Всеки ден консумирайте пресни плодове или зеленчуци. Добавете малко черен хляб и сурово мляко от здрава крава и ще си набавите необходимите витамини, без да прекалявате с храната. Ангажират ли изцяло вниманието, мислите за прехраната засенчват ценни стремежи. Равновесието между физическите и духовните потребности говори за разбиране на Висшия Свят.
  Агни Йога-"Огнен свят"

  Хората излишно търсят нови лечебни средства и не използват старите. Дори млякото и медът не се използват достатъчно. А в същото време какво може да бъде по-полезно от растителните продукти, преработени през следващата еволюция. Млякото и медът са разнообразни до безкрайност, затова те са най-добрата профилактика, ако се употребяват разумно и научно. Не е въпросът в това да се яде мед и да се пие мляко, а преди всичко какво мляко и какъв мед? Правилно е да се мисли, че най-добрият мед ще бъде от места, наситени с лечебни растения.
  Най-добрите лечебни продукти често се пренебрегват. Млякото и медът се смятат за хранителни продукти, но са напълно забравени като регулатори на нервната система. Дадени в чист вид, те съдържат скъпоценната всеначална енергия. Именно това качество трябва да бъде пазено. А в същото време стерилизацията на млякото и специалното очистване на меда ги лишават от най-ценното им качество. Остава хранителното им значение, но главната им ценност изчезва..
  Писма на Елена Рйорих 1929-1932 г.


  Възпитаването на сърцето трябва да започне още от двегодишна възраст.

  Наемането на кърмачка е грозно явление. Препоръчваме майчиното или козето мляко. Майчиното мляко е лесно смилаемо и освен това съдържа частици сърдечна енергия – нещо, което досега не се вземаше под внимание. Обикновените хора имат по-добър усет за истината от хладните догматици.
  Изтънченото сърце подсказва отказ от месна храна. Осмислилият Тънкия Свят знае не само, че поглъщането на гнили продукти е вредно, но и че разлагането привлича множество нежелателни съседи. Наистина, трудно е да се каже кое е по-вредно - самото поглъщане на месо или гостите, които месото привлича. Дори миризмата на относително не толкова вредните сушено и пушено месо привлича гладуващите от Тънкия Свят. Ако в добавка човекът ги приветства и с няколко непристойни думи, ще се сдобие с твърде лоша компания. Чували сте, че мнозина приемат храната мълчаливо или съпровождайки я с достойни речи. Не допускайте гниене. Това се отнася и за зеленчуците. Човек не се нуждае от много - два плода, малко тестени изделия и мляко. Така ще постигнете вътрешно пречистване, а и ще се избавите от мнозина съседи. Нека лекарите, борещи се с рака и жлъчните камъни, обърнат внимание на тази елементарна профилактика. Говорят за кадене с благовония, за парфюми, но някои смъртоносни за съзнанието отрови също ухаят! Не подценявайте това знание.  Агни Йога -"Сърце"
 7. Like
  агни got a reaction from Донка in Що е Щастие?   
  В едно село живеел много беден старец, но даже кралете му завиждали, защото имал прекрасен бял кон. Кралете му предлагали невиждани суми за коня, но старецът винаги казвал, че конят за него не е кон, а личност и не може да го продаде... Веднъж, старецът видял, че конят го няма и всички жители на селото му казали:

  - Ти си един нещастен глупак, ние винаги сме знаели, че конят ще избяга в един момент. Да беше го продал, сега щеше да имаш купища пари.

  - Не отивайте толкова далеч - отговорил старецът - просто кажете, че конят го няма на мястото му. Това е фактът. Дали това е нещастие или благословия, това вече е разсъждение. А кой знае какво ще последва?

  Хората се смеели на стареца, те знаели, че той не е съвсем с ума си.

  Но след 15 дни, конят се върнал и довел със себе си още 10 също толкова красиви коне.

  - Старецът беше прав - започнали да говорят хората, това наистина не е било нещастие, а благословия.

  - Не отивайте толкова далеч - пак отговорил старецът - фактът е, че конят се върна и доведе още 10 коня със себе си. Кой знае дали това е благословия или нещастие. Това е просто фрагмент. Вие прочетохте само една дума в изречението, как може по нея да съдите за цялата книга?!

  Този път, хората не обсъждали, но в себе си решили, че старецът не е прав - 11 прекрасни коня, нима това не е благодат!

  След една седмица, синът на стареца, който започнал да обяздва конете, паднал и си счупил и двата крака. Хората отново започнали да говорят:

  - Прав беше старецът. Това не е благословия, а нещастие.

  - Вие сте пълни с разсъждения. От къде знаете, това благословия ли е или нещастие? Кажете, просто, че синът ми си счупи краката. Това са фактите. Кой знае дали това е благословия или нещастие? Животът ни се дава на парченца, повече не ни е дадено да знаем.

  След няколко седмици страната започнала война и всички момчета от селото били взети войници. Цялото село плачело, защото знаело, че повечето от тях никога няма да се върнат. Синът на стареца обаче, останал при баща си, защото бил инвалид. Хората отново отишли при бащата и казали:

  - Ти пак беше прав, старче. Твоят син със сигурност ще остане жив, а за нашите - не знаем. Твоето е благословия.

  Старецът отвърнал:

  - Вие продължавате да съдите. Факт е само, че моят син си е останал вкъщи.Само абсолютът знае, дали това е благословия или нещастие...

  Докато съдите, вие не растете и не се развивате. Разсъждението означава застинало състояние на ума. Умът обича да разсъждава, защото развитието е рисковано и неуютно. В действителност пътешествието никога не свършва; завършва една част от пътешествието и започва друга. Животът е просто един безкраен път ...

 8. Like
  агни reacted to jul in Интимността между мъжа и жената   
  Има нещо гнило и твърде съмнително в негативните нотки, които се прокрадват по отношение на интимността. Това, как мислите, дали води до нещо градивно или напротив фино и деликатно затваря пътя, че даже и го подпечатва с цитати от Словото, ползвани като средство за защита на личнита позиция. Всички знаем докъде води изваждането на дадени мисли от контекста на беседите. Още повече, често срещано е в други беседи да се представи една контрастна позиция по същия въпрос. Как мислите, в случая удачно ли е Словото да се ползва като "оръжие", с което да защитиш личната си позиция и някак още повече да затвърдиш мнението си, да го утежниш....защото...явно без тези цитати би стояло...твърде леко..? Хм.
  Деликатна тема. Всеки елемент на негативизъм по отношение на интимността за мен лично крие известни пробойни, показва липсата на приемане и любов. Как можеш да издигнеш къща, чийто основи се клатят или...липсват изобщо? ДА, вярно е, че има хорта, които си остават само до основите, но предполагам, че пишещите тук са с други възгледи. Или само се интересуваме от горните етажи, разкриващи поглед към Планината и Небесата, докато основата, скрита дълбоко в Земята приемаме за мръсна и порочна?
 9. Like
  агни reacted to helen in Интимността между мъжа и жената   
  Ето какво казва Учителят в една беседа, само че тук не се има точно предвид интимната страна на връзката, но не се и изключва. Ако приемем, че интимността е израз на Любовта между двама души, то мисля че отговаря точно на темата.  Методи за чистене

  Мисля, че в тези изречения се съдържа истината, или поне за мен.
×