Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Велина Василева

Участници
  • Общо Съдържание

    801
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

  • Days Won

    16

Профил Отговори добавени от Велина Василева

  1.  

    1. Велина Василева

      Велина Василева

      /продължава основният текст/ 

      ..."Следователно, онези, към които го отбиете, те ще се ползуват, а онези, от които течението ще се отбие, те ще пострадат. Следователно, вие ще внимавате, като ученици, да не отбиете течението, в което вие живеете. Някой път казвате: „Аз не искам да зная и без школа мога“. – Без школа от човека нищо не става, т. е. трябва да знаете, че ако някой мисли, че без школа може да влезе в небето, никога! Земята е една школа и който не се школува, и мисли, че без учение може да влезе в небето, лъже се. Тъй! В който и да е смисъл, от вас се изисква учение. Законът в невидимия свят е толкова строг, че няма да ви допуснат да влезете там простаци. По никой начин! С милиони, с милиарди години ще ви държат на земята, но ще ви заставят да учите. И след милиони години, при най-голяма упоритост, най-после ще ви заставят да учите. Ще ви заставят! Ако се научите по-рано, по-добре. Някой казва: „Аз няма да уча“. – Ще учиш. „Аз не мога да изправя сърцето си“. – Ако не го изправиш, ще ти го изправят. Туй сърце, ако не го изправиш сам, от другаде ще дойде изправление. Има два начина за оправяне: или сам ще се изправиш, или ще те изправят. Защото, забелязвам, някои от вас се отпущат. Ние ще приложим сега един закон. Аз започвам вече с опит. Ще почнем с малките опити, да се не сърдите после. Ние ще приложим опитите. Тогава, който е слаб, ще му кажем: „Застани на опашката“. А които са силни, ще излязат на главата, да не стане катастрофа. Аз ви предупреждавам, всички ще вървите полека, едни ще вървят отзад, а други отпред. Правилно ще се върви. Сега, ако искате да прогресирате, да научите нещо, непременно трябва да бъдете верни на себе си. И така ще се освободите от вашите посторонни мисли. Искам веднъж да ви събудя, защото повечето от вас тук сте хипнотизирани. Хипнотизирани сте, разбирате ли? Хипнотизирани, хипнотизирани! Някои от вас още не съзнават, че са хипнотизирани. Има такова хипнотизиране. Аз мога да приспя един човек и да му кажа: След 10 часа ще заспиш. Той 10 часа е буден, ходи, приказва, но като дойде десетия час, заспива. Някои от вас са хипнотизирани, да заспят след 10 деня, други след 10 години, а някои след един час. Сега вие мислите, че сте господари, но сте хипнотизирани от онези от черната ложа, които разбират законите. Те са ви хипнотизирали. Те знаят, че когато настане един благоприятен момент да възприемете нещо ново, те ще ви хипнотизират в този момент. В най-добрия момент за вас те ще произведат един смут в съзнанието ви. И често пъти казвате: „Аз ще се моля в този час“, но като речете да се помолите или ще заспите, или ще се скарате, и всичко отива. Ученикът трябва да разбира, той сам ще тръгне в този път.
       
      Аз малко проточих, времето ми мина сега, с един час. Трябва да спазвате тия закони, да знаете, че има още доста голяма борба.
       
      Сега разбуждане трябва да стане, разбуждане, и всеки един от вас трябва да се моли в душата си, да го разбуди Господ, точно на времето, да не пропусне случая. Псалмопевецът казва: „Господи, тури страж и отзад, и отпред, тури страж на устата ми“. Като се изтълкува „страж на устата“, устата е символ на Любовта, за да можем тази Любов, която излиза от нашата душа, в един удобен момент да я използуваме. Словото е носител на Божествената Любов. Защо е Словото? Словото е затуй, да носим тази Любов, та в нея да се прослави Името Божие. Щом се прослави Името Божие, ще дойде културата. Само със Словото Божие в света се явява култура. И когато придобием знанието за тия закони, тогава ще почнем да работим разумно. Разумно ще работим!"
       
      Из: "Окултни правила"
       
       
       
       
       
  2.  

    1. Велина Василева

      Велина Василева

      Петър Дънов – Учителя: „Страданията, които имате, са зов на Божественото, което не одобрява вашите постъпки. Сега аз ви говоря като на съзнателни души. Вие не можете да разберете тази дълбока философия, ако не може да нагодите правилно вашите отношения спрямо Божествените закони, т. е. да съзнаете, че вие сте пред Лицето на едно Разумно Същество, което следи постъпките ви и ги одобрява или не ги одобрява, в даден случай. Туй Същество не следи само какво сте казали, но следи и какво мислите, какво чувствате. Това Разумно Същество следи всички ваши чувства и мисли, които вие проектирате в Чувствения и в Умствения свят. Този Разумен Свят не може да бъде индиферентен към онова, което вие проявявате. Вие ще кажете: „Ние сме свободни да вършим, каквото искаме.“ Аз бих ви навел много примери, от които да видите, че не сте свободни да вършите, каквото искате, но ще ви наведа сега само един пример. Ако вашето дете излезе на улицата и види една овца, умряла от 3 – 4 дена, вмирисала се, и то ви я донесе в стаята, какво ще му кажете. Туй дете може да каже на баща си и на майка си: „Донесох тази овца в стаята, защото имам право и аз да правя своите научни изследвания.“ Как ще погледнат родителите му, на тази постъпка? Разбира се, че няма да бъдат доволни. Когато ние говорим за свобода, разбираме абсолютно разумен човешки живот. Само при Разумния живот, може да се говори за Свобода. Всички Разумни Същества са свободни – никой не ги ограничава, никого не ограничават. За едно Разумно Същество е унизително да ограничи когото и да е. Всяко същество, което изгуби своята Разумност, само по себе си, се ограничава, и като не разбира законите, хвърля вината на другите хора. Казва, че те го ограничават.

  3.  

    1. Велина Василева

      Велина Василева

      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      Петър Дънов – Учителя: „Какво значи Христос? Вие [всички] може да бъдете Христосовци. Аз бих желал – всички да бъдете Христосовци.
       
      Христос ИЗЯВЯВАШЕ БОЖИЯТА ВОЛЯ и НЕ СЛУЖЕШЕ НА СЕБЕ СИ. Казва: "ДА ИЗЯВЯ ВОЛЯТА БОЖИЯ".
       
      ВСЕКИ ЧОВЕК, който в дадения случай, ИЗВЪРШВА ВОЛЯТА БОЖИЯ, както трябва [т.е. БЕЗКОРИСТНО], той е Христос. Казва: Ти Христос ли си? – Щом обичам хората – Христос съм. Щом не лъжа хората – Христос съм. Щом внасям ред и порядък навсякъде, откъдето мина – Христос съм.
       
      Вие мислите, отделно, да кажете: Аз да бъда, пък вие – не сте. Аз (само), съм Христос. [То е, все едно] Да кажа на пръста си, на ръката: "ти не си човекът."
       
      На този пръст, трябва ДА МУ ДАМ ПОЧИТАНИЕТО НА РЪКАТА [т.е. частта да получи ПОЧИТАНИЕТО на Цялото]... Ако се откъсне от ръката, моята ръка ще бъде безобразна. Този пръст допринася; той е част от мене. Трябва да му дам нужното почитание."
       
      Из: "Младият син"
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  4. Петър Дънов – Учителя: „В света има две основни идеи, два метода, по които могат да растат и да се развиват нещата. Единият метод е чисто човешки, другият – Божествен. Вие започвате една работа, която е и човешка, и Божествена. Тогава 25 на сто от успеха ѝ е от вас, 50 на сто от Бога и 25 на сто от Живата Природа или както аз я наричам „окръжаващите ви хора“. Следователно тези три фактора трябва да действат всякога, в съгласие, помежду си, за да може каква и да е идея да успее. Затова вие трябва да устремите всички ваши сили към една цел – да развивате Божественото в себе си и да му дадете предимство над човешкото. Аз бих желал като се срещнем, всеки да види в другия една основна Божествена идея, различна от неговата. Красиво е, когато хората, които вървят в един и същ път, се различават в своите прояви! Един изучава, например, външната страна на някоя наука, на някой въпрос, друг – вътрешната, но няма разногласие между тях. Един изучава живата философия, друг математиката, трети музиката, четвърти изкуствата, пети болезнените състояния на човешкия организъм и т.н., но виждаш всички тия хора са в съгласие и хармония помежду си, всички са положителни хора, всички са хора с една основна Божествена идея. Всички трябва да се стремите към положителното. Малко да е, но чисто! Във всяка ваша постъпка трябва да вложите нещо идейно, за да я осмислите.“

     

    1. Велина Василева

      Велина Василева

      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      Петър Дънов – Учителя: „Нашият живот трябва да се развива – не както се иска нам, но както се слага Животът, сам по себе си [във всеки даден момент]. Онова, което ни се дава [в сегашния момент] – то е най-доброто и най-благото [съобразно текущото развитие на съзнанието ни]. Трябва да гледаш еднакво на доброто и злото. Те трябва да ти бъдат приятели – единият от дясната ти страна, другият от лявата. Като погледнеш на доброто, да кажеш: „Добро е това“. Като погледнеш на злото, пак да кажеш, че е добро. Някой ти направи зло, кажи спокойно: „Толкова му стига умът“.“
       
      Из: „Две правила“
  5.  

    1. Велина Василева

      Велина Василева

      КАЗВАМЕ: ДА БЪДЕ ВОЛЯТА НА БОГА! ТОВА ЗНАЧИ: ДА СЕ ПРОЯВИ БЛАГОСТТА НА БОГА!

       Да живееш в света на Истината, това значи, да различаваш нещата по форма, съдържание и смисъл. Под думата "мъж” разбирам още Божествения Ум, а под „жена" – Божественото Сърце. Умът представя човешката воля, която се проявява в неговото тяло, а сърцето – движение. Умът представя волевите процеси, а сърцето – рефлексните. Ако мъжът иска да живее добре с жена си, нека я остави свободна, да се проявява като самостоятелен човек, а не да изпълнява чужда воля и чужди предписания. Нека двама мъже направят следния опит: единият да напише закони и правила, по които да се ръководи жена му, а другият да я остави свободна, да живее по свое вътрешно, дълбоко разбиране. Когато човек се ръководи не от писани закони, а от своето разумно сърце, всякога резултатите са добри. Ако мъжът е недоволен от жена си, че не върви по неговите лични изисквания, той е на крив път. Това не е Христовото Учение. Христос е проповядвал Любов и Свобода. Там, дето Любовта отсъствува, съществува насилие и безлюбие. Ако живееш в Истината, ще имаш един резултат; ако живееш вън от Истината, ще имаш друг резултат. Истината има ОТНОШЕНИЕ, към Светлината. Като ученици, вие трябва да работите върху пробуждане на Висшето; Божествено Съзнание, в себе си, както и върху организирането на Висшите [ви мозъчни] Центрове, като проводници на Божествените Идеи и Чувства. Всяка НОВА ГОДИНА, човек пожелава да придобие нещо. Тая година пожелайте да възприемете добре ЛЮБОВТА и да я предадете добре. Да възприемете добре МЪДРОСТТА и ЗНАНИЕТО и да ги предадете добре. Да възприемате добре ИСТИНАТА и СВОБОДАТА и да ги предадете добре. Да възприемете добре СПРАВЕДЛИВОСТТА и да я предадете добре. Да възприемете правилно ДОБРАТА ОБХОДА и да я предадете добре. БЛАГОДАРЕТЕ за миналото, което се реализира. БЛАГОДАРЕТЕ за настоящето, което сега става. БЛАГОДАРЕТЕ за бъдещето, което ще стане. Всеки ден си има по едно специфично благо и да благодарим днес за това, което Бог ни е дал. Тук загаснаха лампите, нали така. Иска да ни покаже Господ, че без Него животът изгасва, а с Него светлината иде и животът иде. Без Него, смъртта идва, с Бога животът идва. Без Бога нещастието идва, а с Бога радостта и веселието идва. Всичко в света, хубавото, с Бога идва. В дадения случай ще бъдете благодарни, защото вие седите в една особена обстановка. Представете си, че вие седите в един палат, имате една малка дупчица само. Бъдете благодарни, че през тази дупчица влиза Светлина. Ще знаете, че Светлината е дошла, Слънцето е изгряло, и като излезете вън [от това време и пространство, в което живеят човешките личности], ще знаете, че имате всичко. При тези, [земните] условия, не може да имате повече от един слънчев лъч. Животът ви, на Земята, зависи от всяка една ваша мисъл, която е изпратена на Небето. Това е вашето богатство. Каквото и да говорят философите, че човек трябва да мисли добре и прочее, мен не ме интересува, че мисли човек добре. Всяка една мисъл, която излиза от човека, трябва да отиде някъде и да свърши работа. И ако свърши работа, тази мисъл е полезна, а ако не свърши, няма никакво значение. И всяко едно чувство, което излиза от човека и свършва работа, е полезно. Животът не е нещо, което ние можем да го създадем. Добрата мисъл не я създаваме ние. Мисълта трябва да отиде в един свят, дето ще се оплодотвори и ще се върне назад. Всяка една мисъл, която излиза от тебе, ще отиде при Бога и ще се върне назад. Ако това семе, което сееш на земята, не израсне, то няма значение. И всяка мисъл, която излиза от тебе, и не отива към Бога, и не се оплодотвори, няма значение. Някой път вие питате как трябва да се живее. Няма какво да питаш това. Животът ти зависи от мислите, които изпращаш. Един съвременен модерен поет казва в един куплет: „Слушах на полето песента на малката тревица: „Жадна съм, съхне моята уста и гине душата ми.” И не се мина дълго време, и чува се тропот - затичват се хиляди кола и хиляди ведра вода се изля върху земята и върху малката тревица.” Вие като философа ще кажете: „Как може да пее тревата? Има ли тя душа?” Има, разбира се. Господ слуша така тревите, както хората. Поетът продължава така. Тревата казва: „Може би, Татко, аз направих погрешка, че излезнах от Твоя Дом и посетих света? И по-дълго време седях тук - закъснях и не се върнах в Дома.” Защо е дошла тревата? Тази душа е слезнала от Небето и дошла да принесе известна полза. Млекопитаещите [имат отношение, към тревите] – целия ден тревата ще работи, и каквото изработят, волът ще дойде и ще го отнесе. И след няколко деня, тревата пак ще изработи, и волът пак ще го отнесе. Онзи, който не разбира Закона [за ЕДИНСТВОТО и НЕДЕЛИМОСТТА, на ЖИВОТА (както и Закона за ЕДИНСТВОТО и НЕДЕЛИМОСТТА, на УМА)], той мисли само за себе си [т.е. той се изживява само като обикновена човешка личност, но не и като разумна душа (неделимо свързана, с Христос), КОЯТО МИСЛИ, ЗА БЛАГОТО НА ВСИЧКИ СЪЩЕСТВА, едновременно (защото такава е Волята Божия, във всеки даден момент)]. Ако ти не може да свършиш работата на една трева, тогава какво си разбрал от Живота? Когато гледаме човека, в лицето, красотата му зависи от това, че в него стават промени. Тия промени именно ни радват. Ако се спрат тия движения, човек е много отвратителен. Когато това лице се движи бързо, то е приятно. Живото лице е, което ни радва. Живо лице може да бъде само умното лице. В личността се крият най-лошите неща. Тя е израз на егоизъм, на подлизурство, на страх, на измама, на лъжа. И човешката личност е създадена от всичките отрицателни качества в света. Това е личността. Аз не говоря за Аза, за човека, за съзнателното, но за личността. Пари, навсякъде пари! Това е личността у човека. Сега някой може да възрази, че изкуството е принесло полза. Тъй е. Някой може да каже, че науката е принесла полза. Тъй е, но в света не се проявява само личността – с личността заедно се проявява и разумната човешка душа. Следователно тя превръща действията на егоизма в Добро. Това не се дължи на човешката личност. Това се дължи на човешката душа, която постоянно работи за доброто в света. Ето защо ние трябва в себе си да се освободим от своята личност – не изведнъж, а последователно и разумно. Така да се освободим, щото да не нарушим чувствата, мислите и желанията на нашата душа. Някой казва: „Изведнъж да направим това!“ Вие не можете изведнъж да съборите това здание. То ще ви затрупа. Камък по камък, разумно ще снемате, разумно ще изправяте погрешките си и никак няма да се обезсърчавате. Тогава ние ще дойдем до онази нова философия, която ще ни открие, че ние сме в границата на този Нов свят. Иде една велика вълна от мисли, чувства и действия на възвишени същества. Тя ще дойде, ще проникне навсякъде. И ако вие не сте готови, тя ще постъпи тъй: ще премахне снега от света, семенцата, които са потиснати, ще ги извади от земята, болните ще излекува и всички нечистотии ще очисти. Това са твърдения. Ще каже някой: „Докажи!“ Тия неща не се доказват, вие ще ги видите. Тия неща няма какво да ги виждате отвън – те са вътре във вас. Най-първо вие искате да бъдете радостни, спокойни, да имате добро разположение на духа, искате да имате връзка с Бога. Тогава защо ще Го търсите горе на Небето? Толкоз години Го търсите, а не сте мислили, че Бог, който прониква във всички същества, прониква чрез Духа и във вашето сърце. Някой път вие сте недоволни. Дойде някой приятел при вас – натъжен, скърбен, иска утеха. Вие казвате: „Днес не съм разположен, махни се оттука, друг път ела при мен!“ Питам: с тази ваша постъпка вие не сте ли наскърбили Бога? Мислите ли, че Бог е доволен от вас? Не, вие сте Го наскърбили, в лицето на вашия приятел. Сега, в Школата, ние не искаме вие да се боите, да казвате: „А, то е страшно!“ НЕ, ЩЕ ИМАТЕ НОВ МОРАЛ, НОВИ РАЗСЪЖДЕНИЯ. Ние казваме: „Без страх!“ Аз съм дал на младите един поздрав: „Само светлият път на Мъдростта води към Истината!“ На вас казвам: „Само светлият път на Божествената Мъдрост води към Божествената Истина!“ И тъй, ние ще употребим науката – не за нашата личност; не да пожертваме Истината, за тази наука – НИЕ ИСКАМЕ ДА УПОТРЕБИМ СЪВРЕМЕННАТА НАУКА, КАТО СРЕДСТВО ЗА ВЪЗТЪРЖЕСТВУВАНЕ НА ИСТИНАТА. Ние ще си послужим с логиката, с всички други науки, с които човечеството разполага. Аз не съм против логиката. Онзи, който я е измислил, добре е направил. Но ТАЗИ ЛОГИКА ТРЯБВА ДА БЪДЕ СВЕЩЕНА; БОЖЕСТВЕНА. ИСТИНАТА НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЛОГИКА НА ЛЪЖАТА. СЪЩЕВРЕМЕННО И ФИЛОСОФИЯТА, ТРЯБВА ДА БЪДЕ БОЖЕСТВЕНА. Може да бъде! От нас зависи. Не всички хора могат да бъдат философи: философите са родени, те не се раждат сега. Човек не може, като се роди, и веднага да стане философ – той трябва да е работил хиляди години, за да стане философ. И тъй, НЯКОИ ОТ ВАС ТРЯБВА ДА ТУРЯТ НОВА ОСНОВА, ДА СЕ ОЧИСТЯТ, ПО НОВИЯ НАЧИН. ВИЕ ТРЯБВА С ПОМОЩТА НА БОЖЕСТВЕНОТО СЪЗНАНИЕ ДА ВНЕСЕТЕ ИСТИНАТА. Трябва да си представите Бога като едно Разумно Лице, което те наблюдава – винаги щедър, мъдър – и да кажеш: „Заради Него, заради Този, който ми е дал всичките блага в света, ще се постарая да изпълня всичко.“ Това е Воля, това е Сила! Бог е Единствената Сила, която може да стимулира.
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      Петър Дънов – Учителя: „Да изгубиш Истината, това значи, животът ти да потъмнее. Ако живееш в Истината, ще имаш един резултат; ако живееш вън от Истината, ще имаш друг резултат. Ти знаеш известни факти, но това не е Истина. Истината не се занимава с взимания и давания, с речено-казано, с дребни неща. Това са факти в живота. Истината освобождава човека и внася живот в него.
       
      Какво се иска от човека? – Разумност.
       
      – Волята произлиза от един свят, а Разумността – от друг. Тия два свята се СЪЕДИНЯВАТ, в ЕДНО. Значи, Волята – светът на жената, и Разумността – светът на мъжа, се съединяват в едно и образуват човешкия свят.
       
      Жената, в истинския смисъл на думата, представя Благостта, а мъжът – Истината. Ето защо, Благостта и Истината трябва да се СЪЕДИНЯТ, в ЕДНО; да проявят Висшия Ум, в човека. Не е позволено на мъжа да си служи с лъжата. Ако не говори истината, мъжът не може да бъде разумен. Ако не проявява благостта, жената не може да има нужната мекота и воля. Само мекият човек е истински волев.
       
      Казваме: Да бъде Волята на Бога! Това значи: Да се прояви Благостта на Бога!
       
      Три неща са нужни за човека:
      Да бъде Волята на Бога!
      Да се освети Името Божие!
      Да дойде Царството Божие, на Земята!
       
      За да се изпълни Волята на Бога, нужно е Благост. Не можеш да служиш на Бога, без Любов. Благостта произтича от Любовта.

      Казваш: С любов или без любов, трябва да се живее. 
      Да живееш без любов, това значи, да бъдеш всякога недоволен. Какъв живот е тоя?
       
      Ако Истината и Любовта не са СЪЕДИНЕНИ, в ЕДНО,
      Животът не може да се прояви.
       
      И тъй, Истината има ОТНОШЕНИЕ, към Светлината.“
       
      Из: „Истина и благост “
  6. Петър Дънов – Учителя: „Мислите, чувствата и желанията на съвременния човек са подобни на бури и виелици, които изкореняват красивото в човека. Както бурите и ураганите в природата изкореняват вековни дървета, така и мислите и желанията на съвременния материалист изкореняват от него това, което първоначално е било вложено в душата му. Те задушават красивото, благородното в човека, както плевелите задушават цветята, не им позволяват свободно да растат. Външното разнообразие убива човека. Задачата на новата философия на шестата раса е насочена именно към това, да внесе вътрешно разнообразие в човека. Това се постига чрез изправяне на неговите мисли, чувства и желания."
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

     

     

    1. Велина Василева

      Велина Василева

      Петър Дънов – Учителя: "Забележете има един закон, според който вибрациите, трептенията на душата – не са едни и същи.
       
      Има хора, с които като дойдете в съприкосновение, не само че няма да ви повдигнат, но ще ви снемат по-долу, на техния уровен, тъй както във физиката, когато се смесят две течности, с различни температури, резултатът е средната температура, между двете.
       
      Затова, според тоя закон, ВИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИБЛИЖАВАТЕ ЕДИН КЪМ ДРУГ, СЪОБРАЗНО ТРЕПТЕНИЯТА НА ДУШИТЕ СИ.
       
      Души, които имат еднакви трептения, могат да си въздействуват, но които нямат еднакви трептения, остават назад.
       
      Патици, които хвърчат еднакво, вървят напред, а които хвърчат нееднакво, остават назад.
       
      Можете ли да впрегнете коня и вола заедно? Ще имате едно неразумно съчетание."
       
      Из: "Работете с Любов"
  7.  

    1. Велина Василева

      Велина Василева

      Петър Дънов – Учителя: „ВСЯКО НАРУШЕНИЕ, ВЪВ ВАШИЯ ЖИВОТ, Е ПО-МАЛКО ИЛИ ПО-ГОЛЯМО ОТКЛОНЕНИЕ, ОТ ОБЩАТА ХАРМОНИЯ НА КОСМОСА. Вие трябва ДА СЕ СЛЕЕТЕ В ОБЩАТА ХАРМОНИЯ; ДА НЕ СЕ ЧУВАТЕ, ОТДЕЛНО. При това положение, ЖИВОТЪТ НА ЧОВЕКА ЩЕ БЪДЕ В ХАРМОНИЯ, С ОБЩИЯ ЖИВОТ НА КОСМОСА. ДА ЛЮБИТЕ, ТОВА НЕ ЗНАЧИ ДА СЕ УДОВОЛСТВАТЕ. ДА ЛЮБИТЕ, ЗНАЧИ ДА СЕ СТРЕМИТЕ КЪМ БОГА И ДА ГО ВЪЗПРИЕМАТЕ, В СЕБЕ СИ, ПОСТОЯННО. ДОБРОТО Е СЪЩИНАТА НА БОГА. ТОЙ Е, САМ ПО СЕБЕ СИ, ДОБРО. Ако увеличаваш ДОБРОТО [т.е. Бога] във физическия свят, ти си на крив път. Ти [като ПРОВОДНИК на Бога, Който е Доброто; т.е. Самият Бог е Доброто] можеш да увеличиш [Потока на] ДОБРОТО, само в себе си, но не и вън от себе си. Доброто седи зад границите на този свят. Доброто не е в материалния свят. То не е в нашите пари, то не седи и в хляба, който даваме някому. Доброто [е Самият Бог, а Бог / Христос (ако Му дам Път, да се прояви) –] седи в моя ум, в моето сърце, в моята душа, в моя дух. Следователно, хлябът, който давам някому, мога да го направя и отрова, и благословение – от мене самия зависи. Сега, някои от вас, които не са запознати с окултната наука, може да мислите, че човешката мисъл е хилава. Не е така. Човешката мисъл е сила. Някой път човек тъй може да концентрира своята мисъл на злоба и завист към храната, от която ще яде някой човек, че като хапне този нещастник от тази храна, да се отрови. Това именно е нещастието в съвременния свят, че всички наши мисли са отрицателни. Ние казваме: хората са лоши. И тази мисъл тъй често я повтаряме, внушаваме си я, докато най-после в отношенията ни се създаде пълно недоверие. Ние вървим по обратния път и след всичко това искаме да се повдигнем."

  8. Петър Дънов – Учителя: „Всичко върви по пътя, който БОГ е определил. Веднъж създал света, нещата са неизменни." „От всички ви се изисква разбиране на Божествената Истина и благоговение към Божиите закони. Скръбта означава известен факт, а именно, че известно Божие дело в света, е спряно. Туй спиране, туй подпушване на тази Божествена енергия, образува скръбта."
     

     

    1. Велина Василева

      Велина Василева



      Петър Дънов – Учителя: "Съвременните хора толкова са се отдалечили от правилния начин на живеене, че са създали изкуствен живот." "Великият Закон на Живота, изразен на обикновен език, може да се изкаже така: "Добрият живот и благоденствието на твоя ближен, са необходими както за него, така и за тебе – за твоя живот и благоденствие."

  9. Осветени, чрез Истината, ние ще имаме МИР, с Бога. Духовните работи само чрез уподобление и сравнение могат да се ИЗЯСНЯТ. „Да ядеш“, значи: да придобиваш постоянно нещо, в работата [си, за Бога], която извършваш. Божествената душа [е], която се развива. Само да не се отклонявате. Никога да не преяждате в живота си! Радостни сте; никога, никога да не притурите повече — ще дойде обратният процес. При всяко преяждане, пренасищане, от какъвто и да е характер, ще дойде обратният процес. Не желайте нито повече, нито по-малко, но толкова, колкото се дава, т.е. на това, което ѝ е донесъл Животът, през деня, бъдете благодарни. Ако ви дадат много, не казвайте, че много ви е дадено. Ако ви дадат малко, пак не казвайте, че малко ви е дадено. Щом кажете „Много ми е дадено", утре пък ще кажете „Малко ми е сега." Ще мълчите.

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Петър Дънов – Учителя: „Добрата мисъл е тяло на някое Възвишено Същество, което иде при вас, за кратко време. То иде с някаква мисия, да ви остави нещо [да ни остави известни сокове на Живота] и да се върне назад. Вие не разбирате това и считате, че добрата мисъл е ваша. Искате да я задържите за себе си, като ваша. Връзката с Бога е оная врата, през която Божиите благословения постоянно влизат, в нас. Връзката с Бога е врата, през която постоянно минава Животът и се движи. Осите пробиват черупката и смучат сок. В духовния свят, ние трябва да постъпим, както насекомите. Извади черупката и вземете само соковете, черупката оставете за другите хора." "И така, трябва да гледаме на мислите и желанията, които имаме, като на дадени нам [заради соковете на Живота, от които се нуждаем]. От нас само се иска да ги използваме. Всяка мисъл идва и заминава; не можете да я задържите. Да не мислите, че можете да задържите и желанията. Не, както храната минава през нас, по същия закон минават и заминават и духовните мисли. Те са форми, които носят известни сокове на Живота. Използвайте соковете, които са скрити в тях, а прашеца пръснете в пространството, което ще се изпълни отново. Ако ги задържите дълго време в бутилка, соковете ще се развалят и Господ ще ви държи отговорни за това. Някои искат да станат богати с мисли, но лесно могат да бръкнат и да ги ограбят. Подобно на парите, мислите не признават господар, а познават този, който ги има. Някой човек може да бръкне в сърцето ви и да грабне желанията ви. Например, една мома изгубва сърцето си и започва да линее; или – някому грабват мислите и той полудява. Защо? Защото НЕ РАЗБИРАТ ОСНОВНИЯ ЗАКОН, ЧЕ ВСЯКА МИСЪЛ И ЖЕЛАНИЕ СА ИЗПРАТЕНИ ОТ НЕВИДИМИЯ СВЯТ, ЗА ДА ГИ ИЗПОЛЗВАМЕ [заради, съдържащите си в тях, сокове на Живота, с които да се подсилим (тъй като ние сме души, а не личности)], СЛЕД КОЕТО ДА ГИ ПУСНЕМ ДА ВЪРВЯТ, В СВЕТА."
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Петър Дънов – Учителя: „Каквато мисъл избере човек, в живота си, като ОСНОВА, такъв става. В света, ние можем ДА ЛЮБИМ САМО БОГА – нищо повече [защото всичко останало – е само (Негово) отражение, и в този смисъл – то не е Реално]. Това е Великата Истина! Великата Истина, е там.“ „Реалността може да се прояви или като тъмнина, или като светлина. Тъмнината е пак реалност, без образ. И светлината, сама по себе си, е проявление на реалността. Когато дойде светлината, ние почваме да мислим. Следователно светлината е само една сила в света, която дава възможност на всичко да расте и да се развива. Тя не е още самата реалност. Светлината ние я уподобяваме на знанието, на Мъдростта. Това са философски положения, или положения на живота, с които вие трябва да сте абсолютно запознати. Защо? На този въпрос аз отговарям: Може ли онзи, който работи, да не яде? – Не може. Онзи, който работи, пръв трябва да опита храната. Храната е за хора, които работят в природата, за тях е създадена. Следователно, като казвам, че трябва да имаме известна цел в живота си, това показва, че работа сме извършили. Ако човек работи в света и не може да опита плода на своя труд, каква полза има самият живот? – Няма никакъв смисъл. Тогава аз бих задал въпроса: Кой е реалният смисъл на живота? – Реалният смисъл на живота е човек да опита своя плод [своя плод = своето разбиране. Иначе казано: неопитният (в разумните отношения) човек (след като пострада, в резултат на заблужденията си), в крайна сметка – да разбере, че Животът не е създаден за наслаждение на собствената му личност, но че Животът принадлежи САМО на Бога, при което, от Адамово време, до настоящия момент – са в сила – строго определени ПЪРВИЧНИ ОТНОШЕНИЯ, които трябва (с помощта на уподобленията и сравненията) да се научат, и да се спазват, ЗА ДА ИМА МИР, С БОГА]. Този плод [т.е. това разбиране (надхвърлящо земното време и пространство) има такъв израз, който] не е материален. Аз наричам „материално“ всяко нещо, което претърпява промяна. Например, снегът е материално нещо. Този сняг се стопява; водата е също нещо материално, понеже тя се изпарява; парата, и тя може да се промени, и тя може да се разложи на своите съставни елементи. Всички неща, които могат да се проявяват и да изчезват, те са материални. Водата може да съществува някъде в пространството, но в дадения случай, докато е далеч от тебе, тя не те ползва. Близо ли е, ползва те. С тези аналогии вие ще си служите, ще превръщате нещата. Ще уподобите на какво е подобна водата. Духовните работи само чрез уподобление и сравнение могат да се изяснят. У всички в живота ви има едно вътрешно недоволство. След като ви се даде всичко, каквото вие искате, ще усетите, че имате една празнина, от която сте недоволни. Ако ви попитам дали сте доволни, ще кажете, че сте недоволни. Хората хвалят твоята книга, а ти казваш: „Не ми харесва тази книга“. Ти сам си недоволен от книгата си. Изрисуваш някоя картина, недоволен си. Художникът всякога вижда своите недостатъци, но той си мълчи. Вследствие на това, при сегашното състояние на вашето развитие, нито един от вас не е доволен от своите минали работи. Този живот е един резултат на онези минали векове, в които ние сме работили, и виждаме, че ни липсва нещо. Какво ни липсва? На ума му липсва дълбочина; дълбочина и в чувствата няма. Ти обичаш, но дълбочина нямаш.“ „Осветени, чрез Истината, ние ще имаме МИР, с Бога.“
     
    1. Велина Василева

      Велина Василева

      Петър Дънов – Учителя: „ВИЕ СЕ НУЖДАЕТЕ ОТ ПРАВИЛНА, НОВА ФИЛОСОФИЯ ЗА ЖИВОТА. „КОЯ Е ТАЗИ ФИЛОСОФИЯ? “ – НЯМА ДА СПОРИТЕ.
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      – „Коя вяра е по-права? “ – И за това няма да спорите. Един Принцип има в света. Той освобождава съзнанието на човека, внася разширение в неговия ум. Той прониква навсякъде – в сърцата, в умовете и в душите. На него се основава целият живот. Аз го наричам Божествен Принцип. [Този Принцип е – ЛЮБОВ САМО КЪМ БОГА, в презумпцията на това, че БОГ Е ЦЕЛОКУПНИЯТ ЖИВОТ; т.е. БОГ е ЕДИНСТВОТО; БОГ Е ЛЮБОВ, а ЛЮБОВТА подразбира ЕДИНСТВО, в ЦЕЛОКУПНИЯ ЖИВОТ.
      Каквато мисъл избере човек, в живота си, като ОСНОВА, такъв става.]
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

      Петър Дънов – Учителя: „Ако ти говориш за другите, трябва да имаш мъжество, като говорят за тебе, да кажеш: Нека говорят, ще нося всичко! И ти трябва да изтърпиш погрешката си. Ако един факт е прав, защо да не го признаеш? Казвате на някого: Ти си нетърпелив, ти си груб в обходата си, ти не си милосърден, не приемаш никого в къщата си и т.н. Всичко това не е ли факт? Ако е вярно, признай го и радвай се, че имаш работа върху себе си. Ама, възразява той, аз не съм толкова лош. То е друг въпрос. Туй, което е вярно, всеки от вас трябва да бъде доблестен да признае като факт дотолкова, доколкото е верен, а именно 75 на сто, 50 на сто или 25 на сто. Ако пък някой факт е абсолютно неверен, ще кажеш: добре, ще си помисля върху това.“ „Само престъпникът се плаши от светлината. – Защо? – Защото тя разкрива престъпните му дела.“
  10.  

    1. Велина Василева

      Велина Василева

      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      Какво представлява размишлението? Връзка с Божествения свят. Като размишлява, човек преживява нещо Божествено, минава в по-висок свят. Обаче трябва да различавате Божествените състояния от човешките. При Божествените състояния човек изпитва известно доволство, а при човешките състояния – недоволство. Следователно, ако си радостен и доволен, ти преживяваш Божествено състояние; ако не си доволен, състоянието ти е човешко. Злото се проявява в материалния живот. И тъй, всеки от вас може да измени своето състояние. Ако е лош, нека си тури един минус, или да прояви качествата на противоположния принцип. Единия принцип наричам „принцип на Живота“, а другия – „принцип на Ума“. Това са двата принципа, които работят в живота. Умът и Животът, съединени заедно, раждат противоречия. Ако не приложите тази философия в живота си, тя остава само за Природата. Ако пък искате да се ползвате от нея като същества, които сте дошли на Земята да се учите, вие [вместо да си губите времето с временните неща; с дребнавостите, които са прах, в живота ви (който ви изглежда ваш личен живот, обаче това е илюзия на вашия необучен ум) – вие] трябва да разбирате законите на Живата Природа. „Повярвай в Исуса Христа“, това се разбира в този смисъл: Повярвай ти, бъди умен, интелигентен, изучавай законите на Живата Природа, живей съобразно с тия закони, с онова, което Бог е положил, повярвай и ще бъдеш спасен, ти и домът ти [домът е характерът ти] – това е всичко. Характерът е сглобен от мисли и чувства, от положителни сили. В света има една Божествена философия, която примирява всички противоречия. Тя е философията на страданията. Щом дойдат страданията в света, въпросът е разрешен. Всяко страдание в нас трябва да внесе в душата ни една Велика Божествена Мисъл. Животът на човека не е нищо друго, освен изпитни – те са пробният камък, с който се изпитва характерът на човека. Най-ценното нещо в душата на човека е неговият характер, който трябва да мине през огъня – изпитните. И само когато мине през тоя огън и устои на всички изпитни, само тогава може да се каже, че човек има характер ценен, устойчив, вечен – има вечен дом, в който може да живее: характерът, това е човешкият дом.
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      Петър Дънов – Учителя: „Под „УМ“ ние подразбираме всички СПОСОБНОСТИ, ЧУВСТВА, ИНТЕЛЕКТ и СИЛИ, които се съдържат в него.
       
      ИНТЕЛЕКТЪТ подразбира НИЗШИЯ УМ на човека, низшия манас, а РАЗУМЪТ – ВИСШИЯ УМ, висшия манас. Може [някой] да е учен, да има силен интелект, но умът му е слаб.
       
      Следователно, има хора със силно развит разум и слаб интелект, а някои – със силен интелект и слаб РАЗУМ. Обаче и двамата правят погрешки.“
       
      Из: „Страхът и съмнението. Обичта / Противоречията в живота“
  11.  

    1. Велина Василева

      Велина Василева

      ~~~~~~~~~~~~~~
      Петър Дънов, Учителя: "Някой ми казва: Кажи ми Истината. –

      ИСТИНАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ, ТЯ СЕ ЖИВЕЕ...

      – Кажи ми тогава някой факт. МОГА ДА ТИ КАЖА НЯКОЙ ФАКТ, НО ТОВА НЕ Е ИСТИНАТА.


      ИСТИНАТА ПРЕДСТАВЯ ЦЕЛОКУПНИЯ ЖИВОТ. ТЯ ВКЛЮЧВА ТОВА, В КОЕТО БОГ СЕ ПРОЯВЯВА.

      Тя включва това, в което всички съвършени същества се проявяват. Истината е най-хубавото, най-красивото нещо в света, което и на ума на човека не е дохождало. Тя не може да се изрази. Тя включва цялата вечност, която е съставена от хиляди и милиони вечности."

      Из: "Който сее и който жъне"

  12. Петър Дънов – Учителя: „Ако ти дадат всички блага на този свят и ти пожертваш интересите на душата си, за тях, ти си един пигмей“, казва Христос.“ „Низшето [т.е. личният живот] всякога трябва да се жертва за Висшето [т.е. за Божествения Живот].“ „Ако ние [човешките личности], сме господари на света, тогава да заповядваме на болестите. На болестите [докато се изживяваме като личности, ние] не можем да заповядваме, на беднотията, на сиромашията, на земетресенията – също.“ „Кой от нас е изпълнил онова, което се иска от него? Казано е да пожертваш живота си [на човешка личност, като се отречеш от всичките си лични амбиции и възприемеш Гледната Точка на Бога; т.е. на Единното Съзнание]. Кой от нас е пожертвал живота си? Ние още не сме служили на ЛЮБОВТА. Днес само се говори за любов, но не е това Пътят. ЛЮБОВТА [като Път], ПОДРАЗБИРА ЕДИНСТВО, В ЦЕЛОКУПНИЯ ЖИВОТ. "Защо ние не можахме да го изпъдим [този зъл дух]?" Христос отговаря: "Този род [нечисти духове; т.е. болестите] не може да излезе, освен с пост и молитва." — Какъв пост? — На себеотричане [на себеотричане, от отделения (от ЕДИНСТВОТО) личен живот и влизане в Общото Космическо СЪЗНАНИЕ и Целокупния ЖИВОТ, което ще рече – да престанем да работим за своето благо и да започнем да работим САМО за Бога. За Бога – означава "за всички". В Новия Живот – ние възприемаме НОВО ОТНОШЕНИЕ, към работата си. Да работим за Бога – това значи, да работим, с НОВА НАГЛАСА – не за своето благо (защото ние "забравяме" за личността си), а работим за благото на всички същества, едновременно (защото такава е Волята Божия, във всеки даден момент). Цялата Вселена става наше семейство, с което се обменяме, в ЛЮБОВ. Това е САМООТРИЧАНЕТО; това е Истината, която трябва да обикнем, за да оздравеем от безлюбието, с което сме заразени и което ни причинява смърт. Да се самоотречеш от низшето съзнание; от низшия живот и да възприемеш, за Вътрешен Ръководител – Висшето; Божественото Начало; Христос (Чийто Зародиш пребъдва във всяка душа) – това значи да преминеш от СМЪРТ в ЖИВОТ].“ „И тъй, първият основен закон за вас е: Човек най-първо трябва да пожертва [своите амбиции; респ.] своя [личен] живот за Бога. Под думата „жертва“, „да се пожертваш“, вие мислите, че вашият живот ще се изгуби. Не! Да пожертваш живота си за Бога, то значи да мислиш тъй, както Бог мисли.“ „Всяко учение, което взема, а не дава, не може да прави хората щастливи. В ОСНОВАТА на християнското учение е самопожертването. Има два вида жертви: или сам ще се пожертваш, или ще те пожертват [т.е. ако (вътре в себе си; във всичките си отношения) ти не пожертваш амбициите на личността си, в полза на интересите на ЕДИНСТВОТО; на Великото Цяло – ти ще умреш така, както умира всяка личност – без да разбере, че е дала дан, на безлюбието си (относно Бога). ЛЮБОВТА [е Колективна Проява; Тя (по смисъл) не е лична, понеже САМО БОГ е ЛЮБОВ и затова] – ПОДРАЗБИРА ЕДИНСТВО, В ЦЕЛОКУПНИЯ ЖИВОТ.].“
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Петър Дънов – Учителя: „И тъй, първият основен закон за вас е: Човек най-първо трябва да пожертва своя живот, за Бога. Под думата „жертва“, „да се пожертваш“, вие мислите, че вашият живот ще се изгуби. Не! Да пожертваш живота си за Бога, то значи да мислиш тъй, както Бог мисли.“ – https://beinsa.bg/beseda.php?id=647
     
  13.  

    1. Велина Василева

      Велина Василева

      Реални неща не са видимите, а невидимите, които възприемаме вътрешно. Някои хора, светски и религиозни, имат криво схващане, като мислят, че виждат нещата само външно. Външното виждане наричаме гледане. Отправи погледа си към вътрешната страна на Живота, дето се крие истинското съдържание и смисъл на нещата.
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      Петър Дънов – Учителя: „Умът е външната страна на нещата, а СЪЗНАНИЕТО [съзнанието – тук, в смисъл: разумната душа, която ЗНАЕ, ЧЕ ЖИВЕЕ ЗА БОГА И ВЪТРЕ В БОГА], се занимава с вътрешната страна на живота. Нашите души са се сформирали, под влиянието на Божията Любов, Божията Мъдрост и Божията Истина. Това са три велики духове, които работят за създаването на човека. Те наричат човека възлюбления син на Бога. В тия велики духове има необикновена хубост, красота! Вие ще кажете: ами ангелите какви са? Когато човек придобие тази хубава, красива форма, дyмите на хората и ангелите ще се съединят и ще образуват Едно Цяло. Когато се съединят дyмите им, Бог ще влезе да живее в тях, и те ще се радват на безсмъртие. За това нещо ние се приготовляваме. Новото учение носи една велика задача, а не тази дребнава работа, с която се занимавате. Пред нас седи една велика задача на безсмъртието, да наследим небето, да се срещнем с Онези велики души, за които се приготовляваме, но затова всеки един човек трябва да даде нещо от себе си и да приеме. [Да даде личния си живот и да приеме Живота за Цялото.] Някой път казвате: човек трябва да работи за себе си. Да [може и така да се каже], но като работи за себе си, като се съсредоточава в себе си, човек трябва да се разширява [вътрешно, докато обхване Цялата Вселена; душата му да стане обширна като Цялата Вселена], да включва в себе си туй широко Себе, и понеже ние живеем в Бога, и в нас да живеят всички. Като включим Бога, да включим и всички други същества, в нас [вътре; защото там са техните оригинали, а външно, с физическия си ум, виждаме само техните сенки]. Това значи да обичаме някого, да му желаем доброто. Това значи да желаем доброто на всички, да обичаме Бога [който тайно, или явно, присъства във всички същества]. И ако изпълните всичко това, всичките мъчнотии, всички недъзи, които имате, за които става въпрос, че някому обущата са скъсани, някому шапката, че някой ял само хлебец, всичко туй, в една седмица, отгоре ще се разреши. Когато изгрее Божествената Любов и дойде тази топлина, ние сме готови да разделим своя залък с онзи, когото обичаме. Щом нямаме Любов, скриваме залъка в джоба си. Дойде ли Любовта, усмихваме се и казваме: братко, хайде и двамата да се забавляваме. На изкуството да се обичаме сам Бог ни учи, и в този смисъл, само децата могат да направят това. В туй отношение искам да бъдете като децата, защото само децата се забавляват. Когато казваме, че войната не е нужна за нас, разбираме, че тя не е потребна за вътрешния живот. Този живот абсолютно изключва войната. Така живеят всички Разумни Същества. При тях няма причина за война, за никакъв спор. Следователно, докато живееш вътре в себе си, никога няма да воюваш. Ако живееш външно, ще воюваш. Докато хората не се подчиняват на Божествения Закон, войната ще съществува. Ако изпълняват Божия закон, те никога няма да воюват. Новото учение трябва да изпъди навън всички духове на размирието и да внесе правда и мир. „Кое е това ново учение?"–-То иде сега в света, да донесе Новата Култура, да покаже вътрешната страна на живота."
  14.  

    1. Велина Василева

      Велина Василева

      Петър Дънов – Учителя: „Има две категории хора: едните имат голямо съзнание за себе си, мислят, че всичко могат да направят, че много неща знаят и т.н. Другите обаче, като славяните, търсят в живота си метод, чрез който могат да примиряват противоречията, на които се натъкват, а едновременно с това да излекуват болките на своето сърце. В това отношение славяните са по-близо до Истината.“ „Ако имате Любов, ще станете меки. Ако имате Ум, ще станете твърди. Ако много Любов ви се даде, ще замязате на Вода; ако много Ум ви се даде, ще замязате на камъни. А щом ви се даде Истината, на човеци ще замязате. Тогава ще вземете да разбирате вътрешния дълбок смисъл на Живота и ще имате една постоянна деятелност. Тогава ще бъдете напълно радостни, весели, задоволени от работата. Всеки ден ще се радвате от своята работа. Днес, на втория ден, на третия, четвъртия, петия, шестия, десетия, хилядния, милионния - все ще бъдете доволни.“ „Кое определя топлината, кое определя студенината? Топлината разширява телата и дава живот, т. е. тя спомага на живота. Да допуснем, че се намирате в трудно положение и казвате: "Тази работа е безизходна." има ли смисъл в тази работа, която е безизходна? От психологична гледна точка, вие даже не сте дошли до пътя на мисълта, имате само едно чувство в себе си, а си въобразявате, че мислите. МИСЪЛТА ВСЯКОГА СЕ ОТЛИЧАВА С ЕДНО КАЧЕСТВО: ЩОМ ЗАПОЧНЕТЕ ДА МИСЛИТЕ, ВЕЧЕ ИМА ИЗХОДЕН ПЪТ ОТ МЪЧНОТИЯТА. ЩОМ НЯМА ИЗХОДЕН ПЪТ, ВИЕ САМО ЧУВСТВАТЕ; ЩОМ ИМА ИЗХОДЕН ПЪТ, ВИЕ МИСЛИТЕ. МИСЪЛТА Е ПРОЦЕС ЗА РАЗРЕШАВАНЕ НА ВСИЧКИ МЪЧНОТИИ, НО В ДАДЕН СЛУЧАЙ ТЯ РАЗРЕШАВА НАЙ-МАЛКО ЕДНА МЪЧНОТИЯ. Когато се намирате в безизходно положение, щом се обезсърчите, вие не мислите, а чувствате, фантазирате нещо, въобразявате си и казвате: "Толкоз време мислих, нищо не можах да измисля." Нищо не си мислил.“

    2. (See 1 other reply to this status update)

  15.  

    1. Велина Василева

      Велина Василева

      ЧРЕЗ ЧИСТОТАТА, ЩЕ ПРИДОБИЕТЕ НУЖНАТА СВЕТЛИНА, ЗА ДА НЕ СЕ СПЪВАТЕ В ЖИВОТА СИ. ПРИДОБИЕ ЛИ ЧОВЕК ТАЗИ ЧИСТОТА, ТОЙ СТАВА СИЛЕН. ЗА ДА БЪДЕТЕ СИЛНИ, НЕПРЕМЕННО ТРЯБВА ДА БЪДЕТЕ ЧИСТИ!
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      Петър Дънов – Учителя: „Чистотата е първо необходимо условие за правилното развитие на човека.
       
      В широк смисъл на думата, хигиената изисква абсолютна чистота на ума, на сърцето и на душата. В тялото, в мислите, в чувствата и постъпките на светията не се позволява никаква нечистота. ПРИДОБИЕ ЛИ ЧОВЕК ТАЗИ ЧИСТОТА, ТОЙ СТАВА СИЛЕН. ЗА ДА БЪДЕТЕ СИЛНИ, НЕПРЕМЕННО ТРЯБВА ДА БЪДЕТЕ ЧИСТИ!
       
      Съвременните хора се нуждаят от чиста храна, чиста вода, чист въздух и чиста светлина. Те се нуждаят още от чисти мисли и чувства. Това представя Божественото начало в човека.
       
      Чистотата е необходима, за да се избегнат нещастията на Земята. Чистота в устата, в ума, в сърцето, в Душата и Духа. Без чистота практически нищо не може да се постигне.
      ЧРЕЗ ЧИСТОТАТА, ЩЕ ПРИДОБИЕТЕ НУЖНАТА СВЕТЛИНА, ЗА ДА НЕ СЕ СПЪВАТЕ В ЖИВОТА СИ.
       
      Колко велико нещо е да бъде човек чист в света! Върху тази чистота почиват всички идеи, всичкото щастие, здраве и цялото блаженство на човечеството.“
       
      Из: "НЕОБХОДИМОСТ ОТ ЧИСТОТА"
    2. (See 1 other reply to this status update)

  16.  

    1. Велина Василева

      Велина Василева

      • ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
        Петър Дънов – Учителя: „Като кажеш думата Истина, ако можеш да я разбереш сама по себе си, без тия прибавки, тя е по-силна, отколкото с тях. При думата Истина, като се тури друга дума, обезсилва се. Тя сама съдържа всичко. Всякога едното е най-силно. Бог е Един. Някой път правите проверка на известен закон: туряте една дума, туряте друга и я произнасяте; веднага се добива една реакция, отзад ли да я турите или отпред. Когато разберете вътрешно закона, ще видите, че не са допълнителните думи, които ще дадат сила. Другите форми ще се наберат. От какво произлиза думата Истина?
        ''(Някой): Значи същина''.
        (Учителя): Ако промените ударението – истина? „ИЗ" значи „КВАС“, нещо, което заквасва. Значи, ИСТИНАТА е СИЛА, която прави формите, от тесто. Туй, което прави СЪЩИНАТА на нещата, то е ФОРМАТА.
        Изстудяване. Всяко нещо, когато го правите, трябва да изстине. Не можеш да го правиш, докато е горещо. Можеш да го ковеш, но трябва да изстине, за да го полироваш. Тъй е и във физическия свят. ИСТИНАТА, В НАЙ-ПРОСТОТО РАЗБИРАНЕ, Е ТАЗИ СИЛА, КОЯТО ПРОИЗВЕЖДА СЪЩИНАТА НА НЕЩАТА И ТЕХНИТЕ ФОРМИ, ИЛИ МОЖЕМ ДА КАЖЕМ, ЧЕ ИСТИНАТА Е СЪЩИНАТА, ВЪТРЕШНАТА СТРАНА НА НЕЩАТА. ИСТИНАТА, КОГАТО ПРАВИ ФОРМАТА, ВЛИЗА ВЪВ ВРЕМЕТО И ПРОСТРАНСТВОТО; ТЯ НЕ СЕ ОГРАНИЧАВА ОТ ВРЕМЕТО И ПРОСТРАНСТВОТО.
        ''(П.Чорбаджиев): И времето е форма.''
        (Учителя): И ВРЕМЕТО, И ПРОСТРАНСТВОТО Е ФОРМА.“
         
         
      •  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
        СЪЗНАНИЕТО
         [е Бог; Който] е извън времето и пространството, извън противоречията, извън страха и съмнението. Пространството произвежда страх, а времето - съмнение: когато паднеш в някой кладенец, страхът дохожда; когато наближи падежът за изплащане на някоя полица, съмнението дохожда. Като видите, че при вас дохожда онзи, на когото дължите, вие казвате: „Дали не е сбъркал, дали не е прибързал с донасянето на полицата?". Когато два дисхармонични предмета се съпоставят едновременно във времето, те произвеждат в ума на човека съмнение; когато тия два предмета се разделят в пространството, те произвеждат в човека страх.
        ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
        Петър Дънов – Учителя: „Животът се ражда, без ограничения. После слиза в ограниченията. От безграничното [т.е. от Божествения; от Идеалния Свят на СМИСЪЛА; на ЕДИНСТВОТО / на ЛЮБОВТА] влиза в граничното [влиза във физическия свят, на временните и преходни ФОРМИ; т.е. влиза в света на разделението; на МНОЖЕСТВОТО] и излиза в свободата [на Духовния Свят, където е СЪДЪРЖАНИЕТО, а СЪДЪРЖАНИЕТО е, което се отлива във ФОРМИТЕ на Живота].

        Ако ти не минеш от безграничното в граничното, ти не може да влезеш в закона на Свободата. Ти ще минеш по една крива линия.

        [Т.е. – ти, най-напред ще любиш (идеално, а не за някакви облаги, с които личността ти се заблуждава, относно) Бога, като мислиш за Божествения Свят (и ХРАНЕЙКИ СЕ с ежедневния Хляб – Христос – СЛОВОТО БОЖИЕ). После, от Божествения Свят, ще слезеш към физическия свят (защото на физическия свят, от материята на безкористността), ще приготвиш, в главата си, своя нова вътрешна ФОРМА, за Живота и чак тогава – ще можеш да влезеш и в Духовния свят (иначе казано: да се свържеш с Ангелите), където е СЪДЪРЖАНИЕТО, с което се пълнят формите.

        Значи – като разбереш СМИСЪЛА на Живота, ще го поставиш в (своя адекватна) НОВА ВЪТРЕШНА форма (приготвена в главата ти), за можеш, след като се напълни с НОВОТО СЪДЪРЖАНИЕ – ти да се чувстваш СВОБОДЕН. Новото БЛАГОРОДНО СЪДЪРЖАНИЕ, е взето от Духовния Свят (в процеса на слушане на Ангелите)]. По тази крива линия ти ще дойдеш до закона на своята свобода. Туй е стремежът на цялото човечество. То е Свободата.

        Земният живот [в смисъла на изложеното – е само граничното и затова, този живот, без Божествения и без Духовния; т.е. ако го разглеждаме земния живот] сам по себе си, няма смисъл.

        Животът на Земята е най-голямото, разочарование, което човешката душа ще срещне [понеже пространството произвежда страх, а времето - съмнение]. По-голямо разочарование, надали ще срещнете. На Земята, най-първо ще бъдете приет царски и после ще ви изпъдят така, като тия, които са били в кръчмата и не си отиват навреме, и кръчмарят ще ги изрита навън. Най-първо, като дойдете на Земята, баща ви и майка ви ще ви направят едно угощение, ще ви дигат на ръцете си и най-после, като ви изпращат, ще ви турят на носило от няколко дъски и ще ви турят в земята. Това не е едно разрешение на живота. Щом идваш, ти ще дойдеш по един начин, а пък щом си отиваш, ще те изпращат по един такъв начин, с тарга. – ТОВА ПОКАЗВА, ЧЕ НИЩО НЕ СИ НАУЧИЛ. Велик смисъл има ЖИВОТЪТ, но трябва да го РАЗБИРАТЕ. Животът не може да се разбере в кръчмата [на лековатото отношение, към Него].“
  17.  

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Петър Дънов – Учителя: „Не поставяйте препятствие на процесите, които стават във вас. С други думи казано: Бъдете в пълно съгласие с Живата Природа! Помни: Отрицателни процеси, в Природата, не съществуват. Това, което наричаме отрицателен процес, не е нищо друго освен смяна, между два процеса. Съзнанието ви е разкъсано. Новите работи не се приемат лесно. Сега вие се намирате в положението на камък, в планината, който чакал само да го бутне някой, да се подвижи и тръгне надолу. За всяко нещо има причина. Значи, причината действува ОТГОРЕ, а последствието се изявява отдолу. Като слезе до долу, човек казва: "Повече няма някъде да слизам, свърших работата си. Животът няма вече смисъл". Това показва, че си в царството на минералите. За да се осмисли животът, ти трябва да вземеш стъпка нагоре, да влезеш в растителното царство, а оттам – в животинското и човешкото царство. Като влезе в човешкото царство, човек си служи с различни методи за работа. Един от методите е МУЗИКАТА. Тя внася подтик, импулс в човека. Без МУЗИКА [т.е. без Божествена Организация (идваща от ЕДИНСТВОТО; от/на Космическото Съзнание)] нищо не се постига. Може да имаш заложби, сила в себе си, добри условия, но без МУЗИКА нищо не се постига. – Що е МУЗИКАТА? – Път за постигане и реализиране на човешките мисли и желания. С МУЗИКАТА можеш да извървиш всички пътища. МУЗИКАТА, това е Божествена организация, която слиза да организира света. А пък вие, като станете сутринта, вашите струни са разгласени и вие свирите цял ден, без да са настроени цигулките ви. Каква е разликата между четирите струни? Има разлика между струните сол, ре, ла и ми. Христос, Който иде на Земята, иде да научи хората как да пеят и свирят. Той ще ви научи как да стягате струните на вашата душа. Струната на душата е „ми“, най-горната струна, на ума – „ла“, на сърцето – „ре“, на живота [т.е. на духа] – „сол“. Ето първият урок, който ще ви даде Христос. Сега, когато ние научим този велик закон, да пеем и да свирим, казано на модерен език, или да страдаме, в християнски смисъл казано – тия думи за мене имат едно и също значение, – чрез страданието ние ще се доберем до онзи велик закон; безсмъртието – в него е всичката хармония, в него няма дисхармония. Казвам, че законът е такъв. Малкото страдание, това е един отдушник, за вас. Не затуляйте вашия отдушник. Ако ти ще изхвърлиш всичките страдания, ти ще затулиш канала отдушник на твоя живот. Следователно, непременно трябва да имаш един отдушник - отгоре един и отдолу един. Затвориш ли твоя отдушник, ти се излагаш на смърт. Някой ще каже: „Аз в живота си, бял ден не съм видял." Човек, който не е видял бял ден, той не може да живее. Сега, вие сте в едно училище и който може да свири, той ще стане един учител, а който не може, той ще остане зад сцената. Такъв е Великият Закон. Защо е създаден човек? За да научи тази Велика МУЗИКА на милосърдието. Истината, ни показва начина, по който ние можем да използваме силата, която Бог е вложил в нас. Истината е онази есенция, чрез която човешкият дух може да използва силата, която Бог е вложил в света. Истината е, която ще покаже мелодиите, тя ще ни освободи, Истината ще покаже по кой начин да се освободиш и да се примириш с хората.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Петър Дънов – Учителя: „За всеки човек, Природата е определила специален път за развитие. Следователно, всеки трябва да намери своя път. Като влезеш в Разумната Природа, тя казва: "Ето, пред тебе се откриват много пътеки, избери си, която искаш." Всички пътища са изчислени, само един не е изчислен. Той е за оня, който търси лесния път. Изчислените пътища са мъчни, а неизчисленият е лек; без мъчнотии. Макар и лек път, ти се обръщаш към Господа с думите: "Господи, освободи ме!" Бог те изважда от тоя път и те поставя в един от изчислените пътища. Като видиш, че и тук е мъчно, пак се връщаш назад. Едно се иска от всички: Не поставяйте препятствие на процесите, които стават във вас. С други думи казано: Бъдете в пълно съгласие с Живата Природа!“

    1. Велина Василева

      Велина Василева

      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      Петър Дънов – Учителя: „ПЪРВИЯТ ЧОВЕК – ДУХЪТ В ЧОВЕКА Е НАПРАВЕН ПО ОБРАЗ И ПОДОБИЕ НА БОГА, ВТОРИЯТ ЧОВЕК – ПЛЪТТА, Е НАПРАВЕНА ОТ КАЛ. ДУМАТА „СВОБОДА ЗНАЧИ ПРОБУЖДАНЕ; СЛУЖЕНЕ НА ДУХА. – „Защо ми е перото? “Трябва един Ум, да се напише смисълът на живота. Ако е ръждясало твоето перо, нищо не можеш да напишеш. Златно перо [златен ум – това е символ на Духа; на Христос], ще имаш, което да не се окислява. Повечето от хората спят. „Златният Светилник“ означава Христовото Учение, което сега се търси и което сега настава.“ Та рекох сега, погрешката на живота седи в това: вие искате друг човек да ви покаже как да пишете. 
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      Нашето разбиране за света е илюзорно, понеже големите неща са намалени, а малките - увеличени. Погрешката е в разбирането. Ако с перото [т.е. с Ума] можеш добре да пишеш, перото е на място. Ако не можеш да пишеш, не перото е виновно, щом не е повредено. Магарето [т.е. плътта – това е емоционалният плътски ум] носи книгите, а човекът [Духът] ги чете и трябва да приложи прочетеното. Умствена материя да събереш, за да мислиш. Тя съществува в природа­та. Трябва да я събираш. Един грам да събереш е достатъчно. Най-лекият път за постижение е Любовта. Като се прояви Любовта, и силата ще дойде. Търсете щастието в себе си, за да разберете и хората. Като му изпееш една ангелска песен, ще му дадеш най-голямата си любов. Трябва едно ангел­ско разположение. Пред ангел можеш хубаво да пееш, но пред друг не можеш да пееш хубаво. Като почнем да чувствуваме, разтопяваме се на вода и мисълта дава направление. Да оценим благата, които Бог ни е дал. Да напуснем нашия ропот, да не сме като евреите из Египет, понеже отиваме в Ханаанската земя. Кажете: „Господи, научи ни добре да пеем!", като влезете в обетованата земя. Тя е първата песен на Любовта. Първата песен на Любовта, това е Свет­лината. А първата песен на Светлината е свободата. А първата песен на свобо­дата е Любовта. Само когато влезете в Истината и пеете, Любовта тогава ще разберете - какво е Любовта. Иначе не можете да познаете Любовта. Истината ще ни покаже Любовта. Желая ви от Светлината - Свобода, от Свободата -Любов. ПЪРВИЯТ ЧОВЕК – ДУХЪТ В ЧОВЕКА Е НАПРАВЕН ПО ОБРАЗ И ПОДОБИЕ НА БОГА, ВТОРИЯТ ЧОВЕК – ПЛЪТТА, Е НАПРАВЕНА ОТ КАЛ. ПОД „РАЗУМНОСТ“, РАЗБИРАМЕ БОЖЕСТВЕНАТА СВЕТЛИНА, която носи всички условия за повдигане на човека. Колкото по-разумен е човек, т. е. колкото повече БОЖЕСТВЕНА СВЕТЛИНА има, толкова по-високо е издигнат; колкото по-малко БОЖЕСТВЕНА СВЕТЛИНА има, толкова е на по-ниска степен на развитие. Противоречията се дължат на ОТСЪСТВИЕ на БОЖЕСТВЕНА СВЕТЛИНА, в човека. РАЗУМНОСТТА Е КАЧЕСТВО НА БОЖЕСТВЕНИЯ СВЯТ. За РАЗУМНИЯ човек, противоречия не съществуват. Като няма Светлина, човек сам си създава противоречия. Въпросите се разрешават [когато е осъзнато Божественото СЪЧЕТАНИЕ – ] посредством ОПИТНОСТИТЕ на човека, от една страна, а от друга-посредством ЗНАНИЯТА; посредством науката.“  
  18.  

    1. Велина Василева

      Велина Василева

      Парадигмата на МИРА
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      Петър Дънов – Учителя: „Господ се изявява като МИР. А МИРЪТ е Закон на ХАРМОНИЯТА, на ЕДИНСТВОТО на разсъдъка, на възвишения характер, на Любовта, на Мъдростта, на Истината, на Добротата, на Правдата – това е МИРЪТ. Може да се роди само онзи, който носи МИР – вие не можете да се родите, докато не разберете тези дълбоки истини, докато не придобиете, МИР, в себе си. И тъй, знай, че във вечния порядък всяко нарушение води и своите последствия и ако МИРЪТ ти се е нарушил, нарушил си някоя заповед на Добродетелта. Затова гледай по-скоро да изправиш погрешката си, защото другояче раната ти ще стане по-голяма. Аз виждам изопаченото. Всеки един тон, като не се вземе правилно, той се отразява зле.“ „
      В природата няма погрешки, а всички погрешки създаваме ние сами [в главата си; т.е. в нашата мисъл], от незнание. Та първото нещо: вие ще гледате всякога да тълкувате нещата, в добър смисъл. Всички сили в природата по същество са добри. Злото е само в тяхното приложение – нищо повече! Значи вие сте приложили известни Божествени мисли и желания, но Природата, за да ви научи един урок, усилва тия желания у вас, вследствие на което, идват тия вътрешни страдания.“ „Сърцето е почва, свят за нашите добри желания. Добрите мисли и желания растат в ума и сърцето тъй, както растенията по лицето на Земята. Като влезете един ден в по-висшия свят, в света на мислите, ще разберете, че мислите, които сега се образуват, имат свои форми-разклонения: клончета, листа, цветове и плодове; тъй че всяка мисъл в своя краен развой и пълнота ще се оформи, ще стане жива. Например нашият образ, тялото, което сега носим, това са мисли, които Бог е създал преди милиони години и в които сега ние живеем. Нашите тела не са нищо друго освен мислите на Бога. Прав е тогава стихът на Евангелието, който казва: „Вие сте храмове Божии.“ Ако нашата мисъл е Божествена, ние живеем в Божествения храм. Думата храм в Евангелието има различно значение от онова, което ние схващаме: храм означава чистота, святост, условия, при които човешката душа може да расте, да се развива в познаване на Бога и Неговата Любов. Смисълът на нашия земен живот е само в познаване на Божията Любов и на Божията Мъдрост.“
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

      Парадигма, (най-общо казано), означава "модел на мислене".

      https://www.facebook.com/groups/445480728807528/  

  19.  

    1. Велина Василева

      Велина Василева

      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      Жаждата – това е закон за оправяне на света на чувствата. Гладът, това е едно мерило за оправяне на постъпките. Дишането, това е закон, за да оправиш мисловния си свят, за да оправиш мислите си. Въздухът е емблема на Божествената Мис
      ъл; водата е емблема на Божествения Живот, а твърдата почва е емблема на Добродетелите. Най-мощното лекарство е Светлината. Най-мощното лекарство е Въздухът – диханието на Бога. Най-мощното лекарство е Хлябът – Божието Слово. Туй, което не остарява, е дрехата на Любовта. Туй, което не се мени, е дрехата на Мъдростта. Туй, което не се губи, е дрехата на Истината. Любовта е основа, Мъдростта е киселина, а Истината – сол. ФИЗИЧЕСКИЯТ СВЯТ, е СВЯТ на СОЛТА [която е СИЛА на РАВНОВЕСИЕ], а НЕ на СВЕТЛИНАТА, която е пък СВЯТ на АНГЕЛИТЕ.
      Петър Дънов – Учителя: „Ако нямате достатъчно количество сол [т.е. разумност – равновесие], ще бъдете безсолни и ще кажете: „Животът не е нищо, освен ядене и пиене“. Не съм аз против яденето, не мислете това, защото като е дошъл човек на земята, ще яде и ще пие. Не препоръчвам гладуването, неестествения пост. Аз пост разбирам в друго отношение – всеки да яде толкова, колкото е необходимо за обновление на неговото тяло. Всеки ден трябва да употребяваме известно количество хляб, вода и въздух за съграждане на нашето тяло. Някои мислят, че като не ядат, ще станат по-добри; не, ако не ядеш, по-лош ще станеш. Искаш да направиш човека по-добър, нахрани го, ако е гладен; напои го, ако е жаден, и като го нахраниш с хляб и вода, дай му малко от твоята солчица [в смисъл: разумност], и той ще се подобри. Ако не го нахраниш, ще направиш престъпление. Ако срещнеш някого, който се е отчаял и иска да се самоубие, не му давай съвети, че това не е добре, че не трябва да се отчайва, но вземи го у дома си, нахрани го, напои го според твоя обичай, и след един–два часа, като му се смели храната, кажи му: „Хайде сега, да се поразговорим“. Накарай човека да се поразположи и да се изкаже защо животът му е толкова мрачен. Дай му указания и посочи пътя, по който да върви. Затова Господ ти го изпратил през този ден. Често ние се молим: „Отче наш, Който си на небето, да се свети името Ти, да дойде царството Ти, да бъде волята Ти“, но ако така не изпълняваш волята Му, както Той ти посочва, значи ти си без сол през този ден. Може да направите този опит: ако сте неразположени, срещнете своя близък, който е още по-неразположен, извикайте го у дома си, нахранете го и няма да забележите как Бог и двама ви е осолил. Една жена, недоволна от мъжа си, срещне друга още по-нещастна, като се съберат двете да се поразговарят – Бог ще осоли и двете. Това е положителна християнска философия.“  

       

    2. (See 1 other reply to this status update)

  20.  

    1. Велина Василева

      Велина Василева

      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      Петър Дънов – Учителя: „Бащата и синът са двама съдружници под закон, ако бащата греши – изгубва, то трябва да плаща другият съдружник – синът, виноват или не, то си е закон. Така и на Земята законът заставя съдруж
      ника да изплаща загубата на другия съдружник. СИНЪТ ИЗПЛАЩА ЗАГУБАТА НА ДРУГИЯ СЪДРУЖНИК. Синът носи, изплаща греховете на бащата. Сега, докато сме младенци, съдружници, синове на стария си баща Луцифер, той е бащата на Земята, на плътта, Луцифер, или сатана, защото е владеел Сатурна, или демона. Той е нашият баща на плътта, той е падналият велик дух на светлината и за гордостта си е свален и направен владетел на тъмнината. И ние, докато сме синове на плътта, на материалния свят, сме синове на Луцифера - младенци, и сме раби, а не още за Царството Божие. КАТО РАБИ ИЗПЛАЩАМЕ С ГОЛЕМИ СТРАДАНИЯ ГРЕХОВЕТЕ НА БАЩА СИ, ЗАЩОТО СМЕ В СЪДРУЖИЕ С НЕГО И НЕ СЕ ОСВОБОЖДАВАМЕ ОТ СТАРИЯ ЗАКОН [преди да платим].

      КОЙ КОГАТО СЕ ПРИГОТВИ ДА ПРИЕМЕ ОСИНОВЯВАНЕТО, КРЪЩЕНИЕТО НА СЪРЦЕТО – ДУХА НА СИНА, В СЪРЦЕТО СИ, КОЙТО ВИКА „АВВА, ОТЧЕ“, – ТОГАВА ЩЕ СЕ ОСИНОВИ И ЩЕ БЪДЕ НЕ ВЕЧЕ РАБ, НО СИН И КАТО ТАКЪВ – НАСЛЕДНИК БОЖИЙ, ЧРЕЗ ХРИСТА.“ Из: Като младенци, ИБ , , 5.12.1913г.
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

      Петър Дънов – Учителя: „Змията хваща своята жертва, с опашката си.“ „Не жили като скорпия, със своята опашка, нито хапи, като змия.“ „Затова Христос казва: „Извади главата и опашката на змията от себе си, т.е. от своя живот, и ги хвърли.“ Главата на змията е дясното око, а опашката – дясната ръка. Изучавайте живота си, и сами ще се обедите в това сравнение.“ „Да извадиш окото си и да отсечеш ръката си, това са думи, взети в преносен смисъл. Човек може да извади окото си и пак да се съблазнява и върши престъпления. Какво представят дясното око и дясната ръка? – Окото представя човешкия ум, а ръката – човешката воля. Следователно, ако умът те съблазнява и пожелаеш да извършиш някакво престъпление и насочиш волята си в тази посока, спри ги и въздействай върху себе си, да се запазиш от злото. Ще кажете, че вълкът всякога си остава вълк, а овцата – овца. Това не е положителна философия. Вълкът си е вълк, дави овцете, но той може да живее и като овца. В човека са събрани качествата на всички животни. От него зависи да даде предимство на едни или на други качества. Като работи върху себе си, човек може да възпита своите слабости и страсти и да се облагороди. Мъчно се възпитава и облагородява животното вън от човека, но лесно се възпитава в човека. За това се иска съзнание и искреност в работата. Животните представят стадии на развитие, през които човек е минал и още минава. Затова и съвременната култура се дели на „култура на вълка“ и „култура на овцата“. Съвременните хора трябва да изучават животните, като символи и да се ползват от тях.“ „Сега [смирете се и] заемете положението на синове и дъщери, на ученици и слуги, а не казвайте, че сте учители, свещеници, майки, бащи, царе, князе, господари и други подобни. Да ви пази Господ от такива грехове! И мен да пази Господ от този грях. И да ни даде да бъдем ученици и слуги на този Велик Учител и слуги на този Велик Господ в света! А Той е Жив Господ.“ „КОГАТО ЩЕ СТАНЕ ОСИНОВЯВАНЕТО – ДА СЕ РОДИ В НАС ХРИСТОС – ЩЕ СЛЕЗЕ ДУХЪТ, У НАС.“

    2. (See 1 other reply to this status update)

  21.  

    1. Велина Василева

      Велина Василева

      Петър Дънов – Учителя: „Три вида робство има: когато се страхувате от някого или нещо, когато мразите и когато обичате. Всички хора са еднакво добри [като Души, които следват Христос], но всички не са се проявили еднакво [като Души, които следват Христос (защото са заети да се проявяват като амбициозни личности)]. Под "БЛИЖЕН" се разбира онзи човек, у когото Божественото Начало [Христос, или – Съзнанието за ЕДИНСТВОТО на Всичко] е пробудено."
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      Петър Дънов – Учителя: „Никой човек не е отделно същество и затова, всяко нещо, което става на Земята, е колективен акт. Щом мисля за някого, че е добър, той става добър, щом мисля, че е лош, става лош. Ние сами правим, вътре в нас, хората да стават добри или лоши. Човек може да обединява хората, без да бъде с тях. Може също да сме събрани на едно място, без да сме обединени. Три вида робство има: когато се страхувате от някого или нещо, когато мразите и когато обичате. Щом правиш различие между един човек и друг, вече си сгрешил. Всички хора са еднакво добри, но всички не са се проявили еднакво.

      Под "БЛИЖЕН" се разбира онзи човек, у когото Божественото Начало [Христос, или – Съзнанието за ЕДИНСТВОТО на Всичко] е пробудено."
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

       
       
       
  22.  

    1. Велина Василева

      Велина Василева


      Петър Дънов Учителя: „Кога се е създало злото? - Когато се е отделило от ЦЯЛОТО, т.е. от ДОБРОТО - ОСНОВАТА НА ЖИВОТА. Ако имате едно яйце, трябва ли да го делите на две части? Понеже в яйцето е скрит животът, НЯМАТЕ ПРАВО ДА ДЕЛИТЕ ЖИВОТА. Той е ЕДИНЕН и НЕДЕЛИМ. Който се е опитал да раздели живота, той е внесъл злото в света. Всяко нещо, създадено от Бога, е единно, неделимо и, следователно, трябва да се използва както е дадено. Ако се опиташ да разделиш една своя мисъл, която съществува като зародиш, в твоя ум, ти си извършил вече едно зло, което ще ти причини голямо страдание. Всяка добра мисъл е неделима величина, която само трябва да се сложи в действие, нищо повече не можете да правите с нея. И тъй, съдействайте на доброто във вас да расте и да се развива. Само така то ще ви допринесе нещо. Сейте добри мисли и чувства в градината на вашия ум и на вашето сърце, както посаждате плодни дървета в градината си. По цели дни седите и философствате върху въпросите, кой е създал света, защо го е създал, и мислите, че това е ваша работа. Това философстване нищо не допринася за растенето ви. Опасно е да се раздвои съзнанието на човека. Представете си, че някой се спуща с парашут на земята. При спущането си надолу парашутът непременно трябва да бъде отворен; не е ли отворен, смъртта е неизбежна за онзи, който е вътре. Разтварянето на парашута означава ЕДИНСТВО на СЪЗНАНИЕТО. Защо? Защото Животът е в отворения парашут. По аналогия на това казваме, че ЖИВОТЪТ Е В ЕДИНСТВОТО НА СЪЗНАНИЕТО. Само при това състояние на съзнанието [каквото е ЕДИННОТО и НЕДЕЛИМО Цялата Вселена) КОСМИЧЕСКО СЪЗНАНИЕ], вие ще можете да контролирате мислите, чувствата и постъпките си. ЛЮБОВТА [т.е. ОСЪЗНАТОТО ЕДИНСТВО] не обръща внимание на външността на човека. Тя гледа, какво крие човек вътре в себе си. Тя се интересува от вътрешното облекло на човека, а не от външното. Невъзможно е да ви обича човек отвън, ако преди това не ви е обикнал, отвътре. Човек може да бъде обичан дотогава, докато някое Светло Същество живее в него. Щом Светлото Същество го напусне, едновременно с това го напущат всички ония, които са го обичали. Докато някое Светло Същество живее в тебе, всички хора те обичат и казват, че си идеален човек. Напусне ли те това същество, хората се произнасят за тебе, че си прост човек, празна глава и т. н. Следователно, нашето СЪЗНАНИЕ, в което живеем, то е ОБЛЕКЛО на човека. Първоначално, човек бил облечен с огнена дреха, вследствие на което нищо не било в състояние да му причини зло значи, като допуснал лъжата

    2. Доклад
  •  

    1. Велина Василева

      Велина Василева

      Петър Дънов – Учителя: „ИСКАШ ДА БЪДЕШ ДУХОВЕН ЗА СЕБЕ СИ, А ТИ ТРЯБВА ДА БЪДЕШ ДУХОВЕН – ЗА ДРУГИТЕ.“

  • ×
    ×
    • Добави...