Jump to content
Порталът към съзнателен живот

marinkov

Участници
  • Общо Съдържание

    33
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Мнения добавени от marinkov

  1. Линка не е актуален,не успях да се подпиша,скоро имам банкет,дадох половината от сумата ,дано не ми купят кайма с тях,днес ще заръчам на шефа да не ми купува животни и алкохол.

    салата салата и вода и да ме пускат да спя,рано,че и дим мн пускат тези хора :>

    Аз и целият сайт не отварям.

    Явно имат някакъв проблем.

    Опитай по-късно.

    :)

  2. Държавните институции искат доказателства за нарушаване на правата на тази основа.

    Така, че ако имате подобни доказателства ще се радваме да ги предоставите.

    Между другото съвсем наскоро излезе новина, че полски затворник будист е успял да осъди Полша в Европейският съд, че затвора не му е осигурил веге меню и по този начин му е нарушил религиозните права. Доколкото знам и в България има затворник, който е успял да го направи, но за съжаление нямаме повече подробности.

    Това доказва, че целта ни е постижима.

  3. Положението с климата е много, ама много сериозно!Представям ви филма Earth-SOS: http://www.earth-sos.com

    Също така най-последните изследвания сочат, че влиянието на животновъдството върху климата е много голямо - 65% от всички замърсяващи газове.

    Това ще рече, че ще можем да спасим климата единствено с вегетарианство.

  4. Само вегетарианството или веганизма не са достатъчни... цялата ни цивилизация трябва да е в хармония с природата, иначе колкото повече хора сме, толкова повече ресурси ще употребяваме и катастрофите няма да закъснеят.

    В хармония с природата - това трябва да е мотото на цялата цивилизация, ако искаме да оцелеем.

    Капиталистическата система основана на консумеризма и технологиите не може да продължи своето съществуване вечно, защото тя не е абсолютна, тя е базирана на ограничени ресурси и един ден ще се срине, така или иначе.

    Вегетарианството/веганизма са просто една малка брънка от това, което трябва да се промени.

  5. Не, не съм съгласна: сред убийците на деца или на възрастни няма статистика колко са били вегетарианци и колко не са били, това е въпрос на психическа предиспозоция, не на месоядство, поредната заблуда на вегетарианците е, че неядейки месо, са по-благородни и по-неагресивни, това е твърде елементарно съждение за съвермието, в което живеем.

    Подобни теории обслужват своего рода веге комунизъм, но не и реалности.

    Аз нямам заблуда, че вегетарианците по правило са по-благородни и по-неагресивни, но имам наблюдения, че сред вегетарианците процентът духовно стремящи се или пък чувствителни хора е много по-голям, както и че преобладават висшисти.

    Неяденето на месо не те прави по-добър по презумпция, но това, което ти пречи да ядеш месо е състраданието към животните и болката, която те изпитват при убийството. Децата са най-чувствителни към насилие и те реагират най-силно на убийството на животни пред очите им (аз съм такъв пример)... Повечето свикват с времето, може би чувствителността им загрубява или пък това, че ядат месото, купено от магазина, не ги кара да си мислят как касапина му реже гърлото и кръвта му изтича... Но други не свикват и това остава в тях. Например, ако са убили твоят любим приятел, с когото си си играл преди десетина минути... Някои биха нарекли това състрадание, други слабост. Ти как би го определила?... Между другото, състраданието за някои също е слабост.

    А за затворниците... да, предполагам, че взаимоотношенията са най-важни за тях. И може би випассана би могла да помогне в това отношение?

    Как може да им се даде любов? Как да бъдат променени съзнанието и чувствата им?

  6. Не съм бил в затвор, но мога да си представя какво ги интересува - да излязат от там или условията на живот/взаимоотношенията вътре да се подобрят.

    Но не си ли съгласна, че месото води до по-голяма агресия?

    Вегетарианството няма актуалност, това не е мода или някаква по-интересна прищявка на някакви хипита само за да са по-интересни от останалите.

    А, и, ако не се вълнуват от храната, тогава какво против биха имали от една вегетарианска диета? :)

  7. Това е началото на промяна на цялата ни цивилизация.

    Очаквам ООН в близко или далечно бъдеще да призове много по-настойчиво хората да живеят в пълна хармония с природата.

    Техническата цивилизация си има своя връх на развитие, отвъд който ще настъпи крах. Ресурсите на Земята не са неограничени и трябва абсолютно ясно да стане, че не можем да отнемаме повече от природата, отколкото можем да й дадем.

    Това е неизбежен урок, който ще научим по един или друг начин.

  8. Ето например в Индия как се гледа на тези неща и как се върви.

    Випасана и затворите в Индия:

    http://tranz.it/load...Fo67ekZAB557643

    Ники_, чак сега успях да гледам филма, но успя да ме заинтригува.

    Ще ми се Випасана да се приложи и в българските затвори. И може би има надежда, щом е започнало прилагане и в САЩ.

    И ще ми е и аз да се запиша на такъв курс :)

  9. В какво по-точно не можахме да те убедим?

    Не желаеш да подпишеш, защото ние не би трябвало да имаме избор децата ни да ядат вегетарианска храна в детските градини и училища или не сме те убедили, че вегетарианството е нещо добро и необходимо? Или просто не ти харесва така написана петицията, но би подписала друга с подобни искания, но по-добре написана (като махнем затворниците, предоставим конкретни изследвания и доказателства и т.н.)?

    Помогни ми да разбера по-добре за да можем да сме подготвени в бъдеще, когато изготвяме подобни важни документи. Твоето мнение е важно за нас.

  10. Извинявай, Мона, пак не те разбирам.

    Това ми прозвуча като това защо да се интересуваме от съдбата на животните след като има толкова много онеправдани и бедни хора.

    Иначе съм съгласен с теб, че затворниците вероятно имат много други по-големи нужди.

    Съгласен съм и, че петицията може да бъде и много по-добре написана. Приемаме и съвети и помощ в съставянето на нови писма до държавните институции за да ги убедим да направят промяната, която ни е нужна.

    Научни изследвания за вредата от месото постоянно излизат последните години, въпроса е, че не се превеждат на български, а до нас достигат само новините за тях.

    Ще се поинтересувам допълнително за това изследване и ще ти пиша за него.

    Ето и новината за последното изследване, което ни попадна: http://news.yahoo.co...hl_nm/us_meat_1

  11. Петицията е от онзи ден.

    Хм, Хелен, виж дали не е отишло в Спам имейла.

    Максим, верно е, че сме много назад от Западна Европа в това отношение и затова се опитваме да правим нещо.

    Това няма да е единственото... подготвяме и много други неща, като например етикет, който да указва, че храната е вегетарианска или веганска.

    Разпространявайте петицията както можете.

    На сайта на веге обществото можете да видите и две писма, които сме пратили до Омбудсмана и Народното събрание.

  12. Специално за София, живял съм там 6 години и сега съм много щастлив, че съдбата не ми е отредила да остана там да живея, защото виждам как този град с всеки изминал ден става все по азиатски тип. За 18 години не се е изградил нито един нов квартал, а се застроява почти всяко свободно място. Сега когато ми се наложи да пътувам от време на време виждам, че колите вече са превзели почти целия град, въздуха е изключително замърсен и се чудя как един духовно стремящ се човек би могъл да живее един пълноценен духовен живот на такова място. За да постигнеш нещо в духовността се изисква така също и чисто тяло, чиста храна, чиста вода, чист въздух, общуване с природата, общуване с хората на определено ниво. Нещата са комплексни.

    Не само, че са нужни духовни, научни и културни средища сред природата, но дори са и крайно наложителни и вече закъснели.

    Всички знаем, че от т.нар. духовни или езотерични общности в България дъновистите са най-голямата група и имат и знанията и хората да постигнат нещо подобно... стига да си го поставят на дневен ред. Около тях могат да се консолидират и много други групи.

    Ще го кажа и с други думи.

    Както православието има своите манастири за духовно усамотение, така и езотериците имат нужда от духовни средища, където да могат по един по освободен начин да разгърнат своите възможности и стремежи. От цялата тази езотерика и събрано духовно знание няма да има никаква полза, ако не се впрегне на работа в полза на обществото. Обществото има нужда да види алтернатива на Системата, в която живее.

    Познавам много хора, а и вие ги познавате, които тръгват по духовния път и след това живота около тях ги завърта и те забравят за духовното, защото не са намерили почва и съмишленици, където да разгърнат своя духовен стремеж. Прочели са две-три книги, вдъхновили са се, но само толкова... искрата бавно и постепенно загасва или се смалява дотам, че те да останат пасивни и безпомощни обгърнати от сивата реалност около тях.

    Ето, аз сега имам дъщеричка на 4 месеца. На каква детска градина да я пратя, като няма нито една вегетарианска такава в Пловдив? На какво училище да я пратя като знам какво се изучава там и какви са резултатите и като знам, че по света има достатъчно добри алтернативни образователни системи, които са насочени към развитие качествата на децата, а не просто наливане на едно щамповано сухо знание, което ще забравят веднага след като завършат? Затова и казвам, че 18 години демокрация, свобода, четене на книги и медитация са предостатъчни и вече е време да се поогледаме в какъв свят живеем и да направим нещо, че да стане по-добър. Не е достатъчно само да излезем и да протестираме срещу поредната застроена полянка и да пишем подписки, нужно е да представяме алтернатива на обществото, защото от неговото общо духовно състояние зависи и в какъв обществен ред и Система ще живеем. Затова и образователната система и какви деца подготвя тя е изключителен важен фактор в този процес.

    Сред всичката тази чалгаджийска простотия българите наистина имат нужда от една нова духовна вълна на пробуждане и възход, защото т.нар. демокрация ни донесе и голямо духовно опростанчване, с извинение.

    Беинса Дуно е завещал огромно богатство на България.

    Общество Бяло братство като организация, която има претенцията да бъде основен пазител и разпространител на това богатство в България и по света е длъжна по всякакви възможни начини да го предостави под формата не само на книги и музика, но и чрез начин на живот. Това учение трябва да бъде приложено и трябва да се даде реален пример как се живее по него.

    Миналата година се видя, че Петър Дънов е достатъчно популярна личност в обществото ни и се видя, че българите оценяват богатството му. Сега този потенциал е нужно да се използва по най-добрия начин в полза на цялото общество и целия свят.

    Не познавам никой от организацията Общество Бяло братство, но от все сърце се надявам тези хора наистина да осъзнават огромната отговорност, която носят и да не се притесняват да споделят в по-широка среда своите идеи и проекти за да могат и повече хора да имат възможността да помогнат кой с каквото може и така работата да се придвижва с по-бързи темпове.

  13. Според мен не е нужно чак толкова много, а само няколко човека, които да повлекат каруцата, както се казва.

    Стига да има ясна визия смятам, че това е възможно да се получи и в България. Може да не е толкова бързо, но важното е да има желание и нещата ще започнат да се подреждат :)

    Изоставени села в България има колкото искаш, не е нужно да се изгражда такова из основи дори, въпреки, че това е най-добрия вариант по ред причини.

    Обявява се едно такова изоставено село за екоселище (друг е въпроса, че доста от селата ни почти отговарят на минималните изисквания за екоселища) и който има възможност да си закупи там къща или гол имот, където да си построи такава и така лека полека ще се получи. В началото не е нужно да се преместиш там да живееш, т.е. това може да ти е един вид вила, където да ходиш в началото събота и неделя и вече с напредването на възрастта доста хора предпочитат да се преместят да живеят там.

    Според мен Бистрица не е добър вариант, защото е голямо село, скъпи и недостатъчен брой имоти за покупка.

    Но всичко това е въпрос на търсене и анализ за най-благоприятните условия.

    Не е нужно и да е само едно такова село... някои ще предпочитат да са близо до София, други до друг голям град, трети искат по усамотено място и т.н., желания всякакви, а дадености смятам има достатъчно.

    Но всичко опира до това да се изгради една ясна визия за начина на живот в еко/духовните селища и след това ще бъде по-лесно.

    Анастасийци вече показаха, че създаването на селище на гола поляна е възможно. То не е готово в пълния си вид, но старта е даден и всеки може да види резултатите: http://www.rodovo-imenie.org/sluncheva_polqna.

    Не е задължително всяко ново екосело да бъде изграждано от нулата, вариации има всякакви, най-важното е пак казвам визията и желанието :)

  14. Не комуна, а именно екоселище.

    Това е най-нормално българско село, където хората са обединени преди всичко около екологичния начин на живот, а изповядването на различните религии и духовни учения е въпрос на личен избор.

    Прочетох някои от темите, които се разискват тук и установих, че някои хора се опасяват от неуспех при създаването на т.нар. комуни.

    Разбирам комуната като селище, което има организиран общ живот върху определена идеология. И това е разбираемо, защото личната свобода, време и мнение понякога се позагубват в едно такова селищно образувание.

    Но след като се опасяваме от неуспех на едно такова селище, защо тогава да не преминем на по-лек вариант?

    А именно селище, където обединителното да бъде екологията, а духовното въпрос на личен избор.

    Струва ми се, че в едно такова селище ще желаят да живеят предимно духовни хора... дъновисти, анастасийци, висарионци, йоги, ваклуштолевци и т.н. и т.н. и всички биха искали да играят сутрин паневритмия, например.

    Всички биха оставили детето си в местната дъновистка детска градина и училище.

    Искам да кажа, че е време вече дъновистите да поставят едни духовни стандарти и да дърпат обществото ни напред чрез определени практични решения, които всеки нормален духовен човек би искал да види пред себе си, когато поеме по този път.

    Детски градини, училища, алтернативна медицина, творчество... всичко това може да бъде вплетено в един нов модел екоселище, което от своя страна да генерира духовни и творчески импулси към цялото ни общество. Не е нужно всичко това да бъде приложено именно в дъновистка комуна... сигурен съм, че градивните и творчески решения не са чужди на нито една духовна идеология и биха били възприети от всеки един нормален човек.

    Общество Бяло братство има потенциала да създаде всичко това, има и хора, които да възприемат всички тези идеи.

    Убеден съм, че дори и да не се създаде такова селище то други подобни селища вече биха могли да ползват практичните идеи на Беинса... например селищата на Анастасийците (вече има такова в България), а е възможно и повече да се появят.

    Не бих искал да бъда разбран погрешно. Това не е призив да излезем от градовете, нито да бягаме от обществото. Всичко това са неща, които по света вече ги има, а у нас само си говорим за тях.

    Смятам, че ни е нужно едно по-голямо консолидиране на духовността в България и на хората, които се смятат за нейни представители. Имаме нужда от практични решения... решения, които да ни покажат, че духовното не е суха материя и четене на книги. Имаме нужда от по-активно и отговорно духовно общество, което да мисли не само за медитация и самовглъбяване, а за децата ни и как и в каква среда те ще живеят.

  15. Ето и сайта на детската валдорфска градина в София: http://zlatno-zrantse.bg/

    Току що четох последния брой 30 на вестник Братски живот, където има статия озаглавена "Проведен семинар на комисията за наука и образование".

    Това ме зарадва и ще се радвам и на други новини в тази насока :)

  16. Валдорфовските училища биха могли да бъдат взети като пример и по този начин нашето училище ще се реализира по-бързо.

    Не съм запознат с организацията на братството и дали има група за разискване на този въпрос и дали въобще е разискван, но доколкото знам вече има педагогически състав, който преподава паневритмия. Предполагам, че има и достатъчно хора, които са запознати с идеите на Учителя за образованието и възпитанието на децата и са педагози също така. Остава само да се структурира цялото знание, да се организират работни групи от компетентни хора, да се вземат в предвид минималните изисквания на Министерството на Образованието и да се подготви една подходяща система за образование - детска градина и основно образование.

    Сигурен съм, че много хора ще пожелаят да запишат децата си в тези учебни заведения и те ще бъдат много популярни.

    На Запад и на Изток има и други образователни системи, алтернативни на официалните, които са насочени към развитие качествата на децата и едно предварително изучаване на материята ще бъде от голяма полза.

×
×
  • Добави...