Jump to content
Порталът към съзнателен живот

flalude

Участници
  • Общо Съдържание

    5
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

flalude's Achievements

  1. Не разбирам. Би ли пояснил по-обстойно? (Не мога да си подредя мислите, затова ще ги нахвърля както ми се явяват.) 1. И в двата случая има насилствено прекратяване на инкарнацията. Какво общо има съзнателността? 2. Доколкото зная, душите на животните са по-слабо "еволюирали" от тези на хората, т.е. по-далеч от пробуждането. Следователно както всички не-буди, така и те имат егоистична съзнателност (сиреч дуалност на "аз" и "не-аз"). Оттук идва, че и растенията (стоящи още по-ниско), и животните страдат от една и съща заблуда - привързаността към физическото тяло. Как може тази нереалност да влияе на абсолютно обективния астрал?! 3. Каква е вредата за една душа от това, че нейно тяло бива убито? Тя ще се прероди отново по каноните на самсара, докато не стане буда. (Малко поразлях темата, пък и като че ли Вегетарианство не е точният раздел, ама нейсе.)
  2. Немалко въздържащи се от консумирането на месо люде (и джайнизмът като цяло), изтъкват като причина за това ахимса (принципа за ненасилие). Т.е. явно растенията не влизат под егидата на ахимса. Защо нараняването/убиването на растение не се счита за нарушаване на ахимса? Непояснен аргумент, който съм срещал, е разликата в нервните системи на животни и растения. Във възражение пък наскоро чух, че такава е нервната система и на рибите, т.е. те също не усещат болка. Интересно ми е да коментирате и този въпрос.
  3. Тъй да бъде, благодаря! И ти здравей, Иво!

  4. Много благодаря! Намерих изданието на Хелиопол. Има го в езотеричната книжарница на ул. Стефан Караджа в София. Интересно, че по целия Славейков само на едно място бяха чували за книжката и имаха някоя скътана бройка втора ръка. А в тази книжарница след мен останаха още поне 5-6 бройки (че даже и новички).
  5. В курса на Йоги Рамачарака "14 урока по философия на йога и източен окултизъм" неведнъж е спомената и цитирана една конкретна книга. Курсът на Рамачарака датира от 1904 година, следователно въпросната книга е от преди това. Прилагам два цитата, поместени съответно в началото и края на книгата на Рамачарака. Ще съм много благодарен, ако някой може да ми даде информация за тази книга - името на автора, дали книгата има българско издание и, ако да, как точно е озаглавено (съответно издателство и година на издаване също биха ми били полезни, но това вече не е толкова съществено). Въобще ще оценя всякаква помощ в намирането на тази книга. Този раздел на форума ми се стори най-малко неподходящ за темата. Ако считате друго, моля, преместете я! Всичко добро!
  6. Имате ли актуална информация за Беланташ? Какво е положението там? Пристъпен ли е камъкът? (Планирам да го посетя след седмица.)
×
×
  • Добави...