Jump to content
Порталът към съзнателен живот

inadejda

Участници
  • Общо Съдържание

    38
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Репутация Активност

  1. Like
    inadejda reacted to Розалина in Какви учебни помагала използвате при разучаване или преподаване на Паневритмия?   
    Добро начало .Успех.Детайлите ще дойдат с практиката. Важно е да се практикува .Стъпка по стъпка .
  2. Like
    inadejda reacted to Донка in Какви учебни помагала използвате при разучаване или преподаване на Паневритмия?   
    Здравей magal и добре дошъл в нашия форум! 
     
    Разбира се, че има курсове по Паневритмия - почти във всички градове. Тук можеш да намериш информация за тях, а в същия сайт можеш да научиш доста полезни и интересни неща за Паневритмията и достатъчна начална грамотност, за да се включиш в кръга. 
    За разсейването и преченето на другите - това е опасението на всеки, който е влизал в кръг на народен танц и желае да се включи в Паневритмия. Ситуацията при нас, обаче е съвсем различна. Тези, които вече са научили танца, не биха могли да бъдат разсеяни и объркани - напротив - присъствието на неопитен човек наблизо е награда и урок за тях, както и нещо като изпит. Неопитен също не би следвало да се обърква от друг неопитен, защото те всички гледат и се учат от опитните. Така че, можеш да влизащ спокойно. Чувала съм, че има кръгове, които не са склонни да толерират неопитни, но досега не съм влизала в такъв. Ако усетиш нещо такова, просто си намери друг гостоприемен кръг - той всъщност е истинският кръг на Паневритмията. Поканен си в нашия - в Хасково - ние много обичаме новаците и много им се радваме. 
     
    На въпроса на Всеволод;
    - Отначало учех от филма на Ина Дойнова - имаме го тук в секцията за теглене - Паневритмия
    - Учих и в курс, организиран от нашата група и с преподавател, завършил в Спортна академия. 
    - Чела съм много от различни източници. Любими ми остават оригиналите - особено от 1934 г - теоретичната част. 
    - Много полезни подробности съм научила от д-р Балтова, Ина Дойнова и Людмила Червенкова. Те умеят да подскажат деликатно, да покажат красиво и да обяснят логично и емоционално едновременно. 
  3. Like
    inadejda reacted to Орлин Баев in Песните на Учителя   
    В песните на учителя има скрит особен, дълбок смисъл. Той се долавя с духа и душата! Това не са обикновени песни! Словата, в които са облечени, ползват символичния език на живата природа. Език най-близък и синхроничен със сърцето на развиващата се душа на ученика!

    Едни от най-добрите изпълнения на песните на Учителя се правят от общество "ИДЕАЛ" в Британска колумбия, Канада. Изпълняват се от професионален хор, от петдесетина души. Пеят се на няколко гласа, като мъжете са от дясно, а жените от ляво застанали - символични позиции, както знаем. басовете, баритоните, тенорите, алтовете, сопраните са на групи, а някои от припевите се пеят от солови изпълнители. Аз лично не съм кой знае колко музикален, но дори и аз, заразен от общата атмосфера на това място на силата, започнах да се прилепям към баритоните и да пея. Дори бях понаучил нотите. Отначало ревях като магаре и въобще не си давах сметка за това... После започнах да се опитвам да следвам извивките. Така и не се научих на по-сложните песни. Успявах обаче на тези с по-дългите извивки като "сладко медено". Сладкогласното пеене на Идеалци наистина е вероятно най-доброто изпълнение песните на Учителя на тази планета! При това самите личности на певците са не какви да е, но ученици с високо ниво на вътрешна сила и ментално-емоционална харммония! Гласовете, идващи от такива личности - Ученици, са истински въздействащи!

    В песните на Учителя има смисъл, който директно въздейства върху душите ни. Аз вече не мисля, че ние като българи, се нуждаем от йогийстки или будистки мантри, на санскрит или на тибетски. Защото българският ни език е свещен, а ние сме привилигировани да го познаваме от деца и думите на песните на Учителя проникват в нас естествено и безусилно и въздействат силно! Това са истински действени и могъщи мантри!
  4. Like
    inadejda reacted to Розалина in Песента "Той иде"   
    В спомените на Галилей Величков,цигулар на младежкия клас по времето на Учителя Беинса Дуно ,четем следната история на песента:

    Иде, иде, иде...
    Начален текст на песента: "Иде, иде, иде"

    Седми януари 1939 година. Първият ден на Рождество. Празник.Бяхме събрани в малкия салон - столовата. Питателният обяд бе приготвен от дежурните. Повечето от тях бяха учителки. Те имаха коледна ваканция. На мен се падна честта да бъда цигуларят на обяда. На малкия роял бе готова да ме придружава с импровизиран акомпанимент сестра Ирина Кисьова -добра пианистка, отлично владееща песенния репертоар на Учителя. С нея бяхме хармонична музикална двойка. Акомпаниментът й бе на изискана висота.Скромният, но вкусен обяд разполага. Особено бяха доволни учителките. Те разбраха, че са допринесли за доброто настроение с обяда за коледния празник, приготвен с умение и любов.Ние бяхме готови да започнем музикалната програма. Встъплението бе обща песен, изпята от всички. А това бе обичаната и динамична песен в българска ритмика "Сила жива". Сякаш живите сили на природата вляха освежителни струи и песента бе изпята с усет към изворите на живота.
    След изпълнението на песента Учителят се обърна към мен с въпроса:
    - Можете ли да изсвирите цигулково соло, което да не е изпълнявано досега?
    Изненадан от въпроса, за момент погледнах сестра Кисьова, а тя шепнешком добави:
    - Учителят към тебе се обръща, ако имаш нещо готово, свири!
    Без колебание отговорих на Учителя:
    - Да, имам малка солова композиция, написана в двоен гриф и акорди.
    - Изпълнете я, нека чуем какво сте написали!
    Започнах изпълнението. Акордите бяха наситени с достатъчно мощ и красота. Двойният гриф бе приятен за слушане. В него се криеше и мелодичната линия. Непосредствено след заключителните акорди, в същата тоналност, Учителят започна да пее, тактувайки с пръсти по масата.
    Всички притаихме дъх. Слушахме изпълнението на Учителя.Първоначално Той започна да пее без думи. Нашето задължение като музиканти, бе да нотираме мотива. Нотните листове бяха до нас на пианото,но докато започнем записа, песента бе изпята. Учителят забеляза, че ние не успяхме да "хванем" изпятото. Осмелих се и Го помолих още веднъж да започне песента, за да можем да я запишем. Той наново започна, пак без думи, пак тактувайки с пръстите Си. Ние набързо нанесохме няколко такта,но изпуснахме следващите. А бяхме привърженици на идеята точно да записваме дадените мотиви. Поисках Учителят да изпълни още веднъж песента. Той запя. Ние записахме още няколко такта. Учителят продължи да пее, докато песента не бе нанесена на нотните листове. Бяхме готови със записа. Доволството ни бе забелязано и Той каза:
    - А сега чуйте текста!
    И започна, енергично с пълен глас да пее: "Иде, иде, иде, Сам Той иде, иде, иде, Сам Той иде, иде, да помага Той, да помага Той".
    Нанесохме текста под нотите и песента бе готова за разучаване.
    Учителят се обърна към всички в салона:
    - Ще можете ли да научите новата песен?
    Повече не чакахме Неговата покана. Засвирихме със сестра Кисьова,а с нас запяха всички приятели. Повечето от тях бяха достатъчно музикални и паметливи - най-вече будните и умни учителки, а между тях имаше и такива,които владееха пеене. След няколко сполучливи пропявания песента бе усвоена и изпълнявана с нарастващ възторг.
    С неколкократното изпяване на новата песен ние дадохме израз на благодарността си и за другите два новогодишни дара от Учителя - двете изключителни беседи за новата 1939 година: "Големият брат", с която бе посрещната новата година, в 24 часа на 31 декември 1938 година и "Малкият брат", държана на 1 януари 1939 година, в 10 часа сутринта.Преди да се разделим, след питателния обяд и ведрото настроение от новата песен, Учителят се обърна към нас с думите:
    - Това е първата част на новата песен. Втората ще дам допълнително.
    Кажете на Асен Арнаудов да ми се обади, за да продължим работата с нотиране на втората част на песента.По-сетне, след продължителни разговори в приемната с Асен Арнаудов, Учителят даде и втората част на песента с текста "Мощния,Силния, да помага Той...".
    Така бе дадена тази възторжена и вдъхновена песен.

    Галилей Величков


    (1911-1985)

    "Изгревът"том 1

    Той иде
  5. Like
    inadejda reacted to Иванка Калбурджиева in Великата майка - история   
    Ето още въвеждащи размишления за "Великата Майка" от редактора

    „...явно става дума за нова, непозната досега и твърде специфична страна на Учителевото Слово. На първо място в тази специфика се откроява качествената отлика на четвъртъчните беседи от известните „форми” на Словото: неделни беседи, лекции пред Младежкия и Общия окултен клас, съборни беседи и Утринни слова. Някъде откриваме познатата ни класическа структура на неделните беседи, другаде – интелектуално-абстрактното движение на идеи, типично за школните лекции. Без, разбира се, да се позоваваме само на някаква чисто стилова синтетичност, можем с основание да приемем, че четвъртъчните беседи представляват отделно – седмо течение в Божественото Слово на Учителя.

    На второ място, описваната специфика се характеризира с особеностите на четвъртъка – денят, в който Словото се материализира и заживява между нас. Това е Юпитеровият ден на тъмносините лъчи на Светлината, чрез която Духът на Истината, Красотата и Вярата докосва човешката душа.

    Изобилието от наставления, упътвания и методи за духовна работа определят, от трета страна, четвъртъчните беседи като Слово, адресирано до съзнанието на окултния ученик. Почти пет години преди официалното откриване на Школата на Всемирното Бяло Братство през 1922 година, Учителя Беинса Дуно заявява на своите слушателки: „Вие сега сте в една Школа”. Също така, на няколко пъти нарича беседите „лекции”. Следователно става въпрос за самостоятелен цикъл от школски лекции, чрез които се изнасят и разработват специфични качества, сили и добродетели.

    На четвърто място, но може би най-ярка си остава женската специфика на слушателите на четвъртъчните беседи. Това е особено общество от жени, майки и духовни сестри. Особен клас от ученички на Космичната женственост и на общочовешкото сърце. Особено сетиво за Словото на Едната Жена, призвана да бъде Великата Майка на Божествената Любов. В този смисъл не е достатъчно да наречем четвъртъчните беседи Слово на Едната Жена. Те по-скоро представляват свещен копнеж и любовно признание на Едната Жена към Единия Мъж, посвещение за брачен съюз между сърцето и неговия жених.”

    "Великата Майка", издание 1998 г.
  6. Like
    inadejda reacted to Ася_И in Великата майка - история   
    "Връщам се пак от Учителя. Тъкмо на завоя „Чепино - Оборище”, където живеех, същият глас ме спря и запита: „Къде отиваш?” - У дома. - „При кого?” - При сестрите си. - „При кои сестри?” - Тук вече аз не отговорих нищо, защото е ясно при кои сестри отивам. Ясно е за момента, но не и за следващите дни, месеци, години. През това време научих, че една е сестрата и че трябва да работя за нея, да изработя вътре в себе си широкото, велико понятие сестра, не само по кръв, нито по нация, а широко, безименно и без граници. Задача е това."
    Из спомените на Паша Тодорова,
    Подготвяни за печат от издателство "Бяло Братство"
  7. Like
    inadejda reacted to Blagost in Паневритмия в Лондон, Англия   
    Любов + Светлина + Мир + Радост от Лондон към България !

    Верно за казали...Търси - ще намериш + Искай - ще ти се даде + Хлопаи - ще ти се отвори + Питай - ще ти се отговори + попитах преди година + по неведомите Пътища Божии ми се *отговори * и се оказах в Лондон
    В Лондон Паневритмята се играе повече от 10 години от около 20 - 40 приятели в най - големия лондонски парк - Ричмонд Парк + всяка неделя от 10 часа питайте + елате + преживейте !
    за контакти можете да търсите: Пламен - 0044 7809471529 + мен на лични и джи-ес-ем : 0044 7811100387.
    Предварително благодаря на модераторите за кирилизирането на текста
    Бодри + Будни + Благи !
    Любов + Светлина + Мир + Радост
  8. Like
    inadejda reacted to nikolaysan in Паневритмия в Лондон, Англия   
    Ще добавя само, че от тази пролет Паневритмия в Лондон се играе вече на три места:

    Ричмънд Парк, Гринуич Парк и Хайд Парк.

    Всяко от тези места е с прекрасна природа и свой собствен чар. Оттук нататък остава само да разширяваме кръговете и да играем по-често.

    Ники


  9. Like
    inadejda reacted to Светлата in Паневритмията: еволюцията на Вселената и човека, вградена в движение и музика   
    Скъпи приятели
    на Паневритмията,
     
    От 7 декември започна цикъл от лекции върху Паневритмията,
    които ще се провеждат всеки петък от месеца (без последния петък) от 18.30 ч.,
    в Братския център в София на ул. "Ген. Щерю Атанасов" 2.
     
     
    Третата лекция е на 21 декември 2012 г.
    и ще бъде на тема
     
    “Паневритмията:
    еволюцията на Вселената и човека,
    вградена в движение и музика”
     
    18.30 ч., София, ул. "Ген. Щерю Атанасов"2
     
     Лектор: д-р Светла Балтова
     
     
    Следващата лекция очаквайте на 4 януари 2013 г.
     
    източник
  10. Like
    inadejda reacted to Светлата in 22.09.2012 г., София - БРАТСКИ ПРАЗНИК по случай началото на Новата учебна година   
    22 СЕПТЕМВРИ



    БРАТСКИ ПРАЗНИК



    по случай началото на Новата учебна година



    и есенното равноденствие


    7.00 ч. - Духовен наряд на Градината на Учителя

    8.30 ч. - Паневритмия

    10.30 ч. - Обща братска закуска в Братския център на Изгрева.

    12.00 ч. - Първото задължение на учениците, лекция от Учителя, 1922 г.

    12.30 ч. - Прожекция на филмите „Пасхалните съдове и свещените символи на Веригата“ и „В родния Рай ме завръщаш“ - посветен на 100-годишнината от създаването на Завета на цветните лъчи на Светлината.

    13.00 ч. - Музикално-поетична програма с участието на Виделин Джеджев – цигулка, Радостина Няголова – пиано, Радослав Николов – пиано, Тодор Иванов – пиано и стихове от Мария Брайкова, Юлияна Карлуковска и Добринка Костадинова.





    Ученикът трябва да има сърце чисто като кристал,



    ум – светъл като Слънцето,



    душа – обширна като Вселената,



    дух – мощен като Бога и едно с Бога.



    Учителя




    От Братския съвет

  11. Like
    inadejda reacted to Йордан Анов in 01. Планети на Трон   
    Основните елементи, които оформят логиката на астрологичното тълкуване, са четири качества, които се комбинират в четири двойки, за да формират характеристиките на знаци, планети, сектори и т.н. Тези качества формират две противостоящи си двойки: Горещо – Студено, Сухо – Влажно. Възможните комбинации са: Горещо – Влажно, Горещо – Сухо, Студено – Сухо, Студено – Влажно. Тези комбинации описват характеристиките на зодиакалните знаци:

    Огнените знаци ( Овен, Лъв, Стрелец ) са Горещи и Сухи
    Земните знаци ( Телец, Дева, Козирог ) са Студени и Сухи
    Въздушните знаци ( Близнаци, Везни, Водолей ) са Горещи и Влажни
    Водните знаци ( Рак, Скорпион, Риби ) са Студени и Влажни

    Планетите също получават основните си характеристика на база на тази бинарна система:

    Сатурн - Студен/Сух
    Юпитер - Горещ/Влажен
    Марс - Горещ/Сух
    Слънце - Горещ/Сух
    Венера - Студена/Влажна
    Меркурий - Студен/Сух
    Луна - Студена/Влажна

    Бинарната комбинация от качества дава основа, за това което се нарича есенциално достойнство. Есенциалните достойнства описват качествата на планетата спрямо знака, който заема. С други думи есенциалните достойнства описват „морала” на планетата, защото всяка добре поставена планета би се изявила по най-добрия начин. Най-силни достойнства планетите имат в знаците, които управляват или достойнство по Трон. Например, приеманият за Голямото зло – Сатурн, би бил изключително полезен, когато заема управляваните от него Козирог и Водолей.
    Но за да стигнем до същността на есенциалната сила на планетите по Трон, трябва да започнем с едно от първичните деления на планетите – Дневно и Нощно семейство. Дневното семейство се управлява от Слънцето, а дневната полусфера на зодиака започва от Лъва, знака управляван от Слънцето. Към дневното семейство спадат Сатурн и Юпитер. Нощното семейство се управлява от Луната, а нощната полусфера започва от управлявания от нея Рак. Към Нощното семейство спадат Марс и Венера. Меркурий може да се отнесе и към двете семейства, но по други критерии.

    Всяка планета от семействата управлява по един нощен и дневен знак. В дневното семейство Сатурн управлява дневният Водолей и нощният Козирог. По природа Сатурн е Сух/Студен, когато е в дневната си обител – Водолей той е балансиран с противоположни на неговите качества Влажен/Топъл. В нощната си обител – Козирог, неговите естествени качества са подсилени от сухостта и студа на управлявания знак, което е естествено, защото той вече не е в своята сфера на влияние. При горещия и влажен Юпитер, в дневната му обител – Стрелец е подсилена горещината и е балансирана влагата. Деня е естествено сух и горещ, заради управата на Слънцето, а Юпитер владее дъждовете, затова влагата трябва да бъде ограничена.

    Марс, като член от нощното семейство управлява дневния Овен и нощния Скорпион. Овен подсилва естествената сухота и горещина на Марс, докато Скорпиона със своите студ и влага балансира Марс, за да се впише в управляваната от Луната нощ. Венера управлява дневните Везни и нощният Телец. Дневният знак подсилва влагата, а нощният температурата на Венера.

    Меркурий, като участник и в двете семейства, заради естествената си двойнственост управлява Близнаци и Дева.

    Планетите на трон проявяват най-силно качествата си, най-добрата си страна. Когато са в знаците, които управляват, те функционират най-правилно и дават пълния си потенциал.
  12. Like
    inadejda reacted to Inseparabile in Онлайн курс по астрология в нашия форум - вашите мнения и препоръки?   
    Чудесна идея и колко много желаещи ! Надявам се всички да оценят по достойнство жеста на г-н Анов, защото става дума за трудоемко начинание. Със сигурност има какво да науча от курса, но всичко зависи
    формата и начина по който ще се организира.
  13. Like
    inadejda reacted to Донка in Онлайн курс по астрология в нашия форум - вашите мнения и препоръки?   
    Ами вече всеки си преценя кое колко му е ефективно - за фoруma е важно да останат записани в достъпен за всеки потребител по всяко време и по най-лесния начин базовата информация, разсъжденията, задачите, примерите, опитът на участниците. На когото този начин не му харесва, създава си или си намира по-добър. Ако освен този начин се намери допълнителен безпроблемно действащ и широкодостъпен начин - супер, но той ще се тества и прилага в движение паралелно с традиционния. Смятаме, че не е разумно да се правят две съвсем нови неща наведнъж и така да се рискува самото начинание.
    (Все пак организаторите сме със Сатурн в козирог и меркурий в дева )
  14. Like
    inadejda reacted to Iliana Popova in Концерт - "Завет на цветните лъчи" - Виолетови лъчи   
    100 години



    Завет на цветните лъчи



    на Светлината




    Духът на Силата



    Виолетови лъчи




    Музика и текст



    Учителя Петър Дънов




    С участието на:



    Пламена Гиргинова - сопран



    Петя Миланова - сопран



    Йоанна Стратева - цигулка



    Магдалена Далчева - виолончело



    Стефан Далчев - пиано




    20 май 11.30 ч.



    Габрово, Изложбена зала




    Вход свободен

  15. Like
    inadejda got a reaction from Розалина in Търся едно упражнение   
    Здравей, pakodelucia!
    Провери в беседите /Реалности и сенки, ООК X3 /1930-31/ , Музикални прояви/.
  16. Like
    inadejda got a reaction from Розалина in Паневритмия в Атина, Гърция   
    ЗДРАВЕЙТЕ!
    Казвам се Надя.Живея в Атина.Търся приятели на Паневритмията!
    Сила,вяра и светлина!
  17. Like
    inadejda got a reaction from Надеждна in Паневритмична вълна на 11 юли. Включете се и вие   
    Поздрав на всички светли души от Атина!

    Радвам се ,че идеята ще се осъществи!

    В 7.30 Паневритмия на Акропола!!!

    С много любов и светли мисли!
  18. Like
    inadejda got a reaction from Иво in Паневритмична вълна на 11 юли. Включете се и вие   
    Поздрав на всички светли души от Атина!

    Радвам се ,че идеята ще се осъществи!

    В 7.30 Паневритмия на Акропола!!!

    С много любов и светли мисли!
  19. Like
    inadejda got a reaction from Розалина in Паневритмична вълна на 11 юли. Включете се и вие   
    Поздрав на всички светли души от Атина!

    Радвам се ,че идеята ще се осъществи!

    В 7.30 Паневритмия на Акропола!!!

    С много любов и светли мисли!
  20. Like
    inadejda got a reaction from nina7705 in Паневритмичен пояс на Земята   
    Здравейте!


    Идеята : във всеки часови пояс от Земята да се се намерят хора, които да желаят да играят Паневритмия в предварително определено точно време , много ми хареса.
    Ще говоря с групата в Атина и ще се обадя.
    На всички много хубави ,светли дни!


  21. Like
    inadejda got a reaction from Дъгата in Паневритмичен пояс на Земята   
    Здравейте!

    Привет от Атина!!!

    Паневритмия играем всяка неделя на Акропола.Събираме се и през седмицата,но всеки според възмойностите.

    Подкрепяме идеята и ще се участваме!!!

    Ще е чудесно да играем 'заедно', обменяйки светли мисли с цял свят!




    Съгласна съм, че не може да стане /за сега / ежедневно ,но в неделите може да се опита,или да се определят дати.И всеки според възможностите.Важно е да се сложи началото.
    А може да направим карта на света с местата където се играе Паневритмия , снимки....т.н.



    Светлина и Любов
  22. Like
    inadejda got a reaction from Иво in Паневритмия в Атина, Гърция   
    Здравейте!


    От доста години съм в Атина и благодарение на този сайт,миналото лято намерих групата по Паневритмия . Запознах се с много добри и слънчеви хора!
    Тук играят от две години .Всяка неделя от 9ч.се събираме българи и гърци около 15 човека на Акропола. Аз играя и през седмицата/ когато мога/ и всяка събота от 8.
    Тук разстоянията са големи,така ,че през седмицата е трудно да се събираме.

    На всички групи желая много светлина и постигнат пълна хармония!!!

    Много светлина,любов и прави мисли !!!
  23. Like
    inadejda got a reaction from Розалина in Паневритмия в Атина, Гърция   
    Здравейте!


    От доста години съм в Атина и благодарение на този сайт,миналото лято намерих групата по Паневритмия . Запознах се с много добри и слънчеви хора!
    Тук играят от две години .Всяка неделя от 9ч.се събираме българи и гърци около 15 човека на Акропола. Аз играя и през седмицата/ когато мога/ и всяка събота от 8.
    Тук разстоянията са големи,така ,че през седмицата е трудно да се събираме.

    На всички групи желая много светлина и постигнат пълна хармония!!!

    Много светлина,любов и прави мисли !!!
  24. Like
    inadejda got a reaction from Розалина in Паневритмичен пояс на Земята   
    Здравейте!


    Идеята : във всеки часови пояс от Земята да се се намерят хора, които да желаят да играят Паневритмия в предварително определено точно време , много ми хареса.
    Ще говоря с групата в Атина и ще се обадя.
    На всички много хубави ,светли дни!


×
×
  • Добави...