Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Misanthrope

Участници
  • Общо Съдържание

    3
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Последни Посещения

1263 посещения на профила

Misanthrope's Achievements

  1. И все пак има ли начин да се преодолее социалната фобия, но наистина? Много съм изчел по темата. Години наред... но резултат никакъв. Много неща съм опитвал и опитвам, но в края на краищата само става все по-зле и по-зле. А уж можело, съвети много.... Та искам да попитам има ли някой, който напълно се е преборил със социалната фобия. Ще се радвам, ако такъв човек ми пише. Нужна ми е информация от първа ръка. Благодаря предварително!
  2. Как правиш този извод? Май правиш някакви допускания за смъртта ... Иначе по никакъв начин не би решил, че точно смъртта е абсолютната свобода. Ако тя въобще може да се нарече някаква свобода, то това ще е една свобода от ... (и изброяваме ) Човек винаги е зависим от нещо или някой. В почти всички случаи сме слуги на вещите, които си мислим, че притежаваме. Да изкараш пари, за да платиш телефона, тока, нета. Или да внесеш вноската за компютъра, колата, телевизора и т.н. Нали се сещаш? От друга страна дори и да ги няма тези неща, постоянно трябва да вършиш нещо, за да съществуваш и пак му робуваш един вид. А това са само малко примери... Сам ще откриеш други като се замислиш. Абсолютната свобода е утопия. Тя предполага да имаш абсолютен контрол над всичко съществуващо, власт над всички проявени сили в природата, вкл. над природните/Божетсвените закони. Ако допуснем, че някой има абсолютна свобода, то това задължително означава, че свободата на всички останали ще бъде ограничена. Сега като се замислих май само Бог има такава. Много ми допадна разсъждението ти!
  3. Според вас човек може ли да бъде свободен? Свободата не е ли просто една абстракция, вид утопия. Като се замисля практически абсолютната свобода е смъртта. Ако разсъжденията ми са вярни, излиза че е най-добре човек сам да избере оковите си и май точно това наричаме свобода.
×
×
  • Добави...