Jump to content
Порталът към съзнателен живот

val68z

Участници
  • Общо Съдържание

    685
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

  • Days Won

    11

Репутация Активност

  1. Like
    val68z got a reaction from АлександърТ.А. in ГЕЯ   
    Земята като жив организъм ...
    и нейните рожби отгледани в скута и

    Незавършените картини на един художник или незавършените скулптури на ваятел .
    Кой движи длетото на скулптора, може би карма,
    може би свободна воля, стремеж към съвършенство, познание ,истина, опитности ...

    всеки избира сам.


  2. Like
    val68z got a reaction from feya in За чувствителността на духовния човек. Как разбирате този цитат?   
    това е една от любимите ми темички ...

    доколко всеки от нас, е свободен.

    и съзнава ли това , 

    може би има малка разлика между тези ,съзнаващи това и тези ,които следват инерционния поток на стандартното.

    между тези ,които правят усилия да работят за своето усъвършенстване, и тези за които понятия- като духовност и стремеж към себеусъвършенстване, не значат почти нищо.

    всеки от нас води своята битка, и заема позиция в друга, по -грандиозна такава,

    която се води в други мащаби и на други нива.

    докато ние сме несъвършени като реакции, ценностна система ,възприемане на света , наследени защитни реакции от минали пребивавания,които са работели , но идва момент когато трябва да се реформират ,

    ние ще бъдем енергиина суровина и

    за летачи, и за егрегорчетата, които ние сме създали и създавали .

    доколко сме свободни, съзнаваме ли това , 

    и съзнаваме ли в колко игрички на такива същности учавстваме ежедневно...
  3. Like
    val68z got a reaction from feya in За чувствителността на духовния човек. Как разбирате този цитат?   
    Летачите (Los Voladores)



    Кои са те? Какво искат от нас?

    - И в момента множество външни сили те държат под контрола си - отговори дон Хуан. - Но тази власт, която имам предвид, е нещо недостъпно за езика. Тя е твоя и в същото време не е. Не може да се класифицира, но със сигурност може да се изпита. И най-вече - със сигурност може да се управлява. Запомни добре: може да се управлява в твоя полза, което и тук не е в твоя полза, а в полза на енергийното тяло. Обаче енергийното тяло си ти, така че опитвайки се да го опишем, можем да продължим така до безкрай, като куче, което си гони опашката. Всички тези изживявания излизат извън пределите на синтаксиса.

     

    - И какво открили, дон Хуан? - попитах аз.

    - Открили, че си имаме компания за цял живот - произнесе той отчетливо. - Имаме си един хищник, който идва от дълбините на Космоса и завзема управлението над живота ни. Човешките същества са негови пленници. Този хищник е наш господар и повелител. Той ни е направил покорни и безпомощни. Решим ли да се разбунтуваме, той потушава протеста ни. Решим ли да действаме независимо, той заповядва да престанем

     

    - Ти успя да стигнеш напълно самостоятелно до това, което магьосниците наричат въпрос на въпросите - каза дон Хуан. - През цялото време аз ти говорех със заобикалки, опитвах се да ти внуша, че нещо ни държи пленници. Ние наистина сме пленници! Това е енергетичен факт за магьосниците от древно Мексико.

    - Но защо този хищник ни е завладял, както го описваш, дон Хуан? - попитах аз. - Трябва да има някакво логично обяснение.

    - Има обяснение - отговори дон Хуан, - което е най-простото обяснение на света. Те ни владеят, защото ние сме храна за тях, и те ни изстискват безпощадно, защото чрез нас се поддържат. Също както ние развъждаме пилета в кокошарници, така и тези „кокошари", хищниците, ни развъждат в „човечарници". Така винаги имат храна на разположение

     

    -          Нито ти, нито аз не можем нищичко да им направим - каза дон Хуан със сериозен, печален глас. - Единственото, което можем да правим, е да дисциплинираме себе си до такава степен, че те да не ни закачат. Ти би ли могъл да накараш приятелите си да преминат през цялата тази сурова дисциплина? Ще ти се изсмеят и ще те подиграват, а по-агресивните ще ти избият от главата тия щуротии. Не толкова, защото няма да ти повярват. В дълбините на всеки човек се таи наследеното от памтивека интуитивно знание за съществуването на хищниците

     

    - Този хищник - каза дон Хуан, - който естествено е неорганично същество, не е съвсем невидим за нас като останалите неорганпчни същества. Мисля, че като деца ние го виждаме, но ни се струва толкова ужасен, че не искаме и да мислим за него. Децата, естествено, са в състояние да съсредочат вниманието си над него, но всички около тях ги разубеждават да го правят.

    - Единственият избор, който остава за хората - продължи той, - е дисциплината. Дисциплината е единственото средство за възпирането му. Но под дисциплина нямам предвид някакъв строг режим - да ставаш всяка сутрин в пет и половина, да се обливаш в студена вода до посиняване - нищо такова. Под дисциплина магьосниците разбират способността да посрещнеш спокойно неблагоприятните обстоятелства, които не са влизали в очакванията ти. За тях дисциплината е изкуство - изкуството да се изправят пред безкрайността, без да трепнат, и то не защото са силни и твърди, а защото са изпълнени със страхопочитание

     

    - Според магьосниците дисциплината прави блестящата обвивка на осьзнаването безвкусна за летача - каза дон Хуан, внимателно взирайки се в лицето ми, сякаш за да открие признаци на неверие. - В резултат хищниците се объркват - една неядивна блестяща обвивка на осьзнаването, това не е част от тяхното познание според мен. И след това объркване не им остава нищо друго, освен да се откажат от гнусното си занимание.

    - Когато хищниците престанат за известно време да поглъщат нашата блестяща обвивка на осъзнаването - продължи той, - тя отново започва да расте. Най-просто казано, чрез дисциплината магьосниците отблъсват хищника за достатъчно дълго време, за да позволят на блестящата обвивка на осьзнаването да порасне над нивото на пръстите на краката. Веднъж достигне ли до там, тя възстановява естествения си размер. Магьосниците от древно Мексико казвали, че блестящата обвивка ни осъзнаването е като дърво. Ако не се подрязва, тя израства до естествения си размер и форма. И когато осъзнаването достигне нивото над пръстите, всички чудеса на възприятието стават нещо най-естествено

     

    -          Бунтът на магьосниците - продължи той - е, че отказват да спазват договори, в сключването на които не са участвали. Никой изобщо не ме е питал съгласен ли съм да ме изядат същества с друг вид съзнание. Просто родителите ми са ме въвели в този свят в качеството на храна, също както те самите са били, и толкова

    КАРЛОС КАСТАНЕДА

              
  4. Like
    val68z got a reaction from feya in Можем ли да се откажем от абсолютния контрол над живота?   
    "Всичко си има време, време има за всяка работа под небето: време да се родиш, и време да умреш; време да садиш, и време да изкорениш насаденото; време да убиваш, и време да лекуваш; време да събаряш, и време да съграждаш; време да плачеш, и време да се смееш; време да тъгуваш, и време да играеш; време да разхвърляш камъни, и време да събираш камъни; време да прегръщаш и време да избягваш прегръдки; време да търсиш, и време да губиш; време да къташ, и време да пилееш; време да раздираш, и време да съшиваш; време да мълчиш, и време да говориш; време да обичаш, и време да мразиш; време за война, и време за мир"

    Еклесиаст 3:1-8
  5. Like
    val68z got a reaction from Desy_V in Любовта   
    мдааа....




    или както казва учителят ДЪНОВ.

    "...дори и когато си сваляш шапката, направи го с любов".

    толкова лесно изглежда.


  6. Like
    val68z reacted to vorfax in Кратки въпроси и мнения   
    Съдейки по това, че не те интересува, може ли да се заключи, че тези суеверия нямат общо и със светлите практики?
  7. Like
    val68z got a reaction from Мария-София in Ново, любопитно, съдържателно,   
    Глобальная зачистка 2012. Это очень серьёзно

    http://www.perunica....n-seryozno.html
  8. Like
    val68z reacted to томи in Ново, любопитно, съдържателно,   
    MEN IN BLACK люди в черном - русская с субтитрами

  9. Like
  10. Like
  11. Like
    val68z got a reaction from Eлф in Сподели настроението си с музика или стих - 10   
    http://www.youtube.com/watch?v=2FaO6s5wDok
  12. Like
  13. Like
  14. Like
  15. Like
    val68z reacted to Станимир in Кое е вярно?   
    Човек може да не пази спомените си от минали въплъщения, но способностите му са продължение на това, което е развил в миналото. Един учен няма как да бъде глупак в следващия живот. Един човек с висок морал няма как да помисли да извърши престъпление. Обратното също е вярно. Опитностите служат на човека да развие определени качества в съответните ситуации. Какви точно ще са ситуациите няма значение, а това човек да ги изживее с правилно отношение. Това предполага човек да постигне известно развитие на умствените и волевите си способности, както и на духовните чувства.
  16. Like
    val68z reacted to B__ in Школи и школи   
    Има различни духовни школи. Зад всяка школа стои нейният еквивалент във финните светове. Различните школи се различават освен в подхода също и в разликата в нивото на финният им еквивалент. Някой финни школи са с по-висока вибрация, други са с по-ниска, а някой са си със съвсем ниска и то настрани.
     
    Финната школа от висока вибрация сама търси своите последователи. Тя ги подготвя още преди да са осъзнали в какво са се “забъркали”. След това почти незабележимо ги взема под своето влияние и подпомагане, и им поставя задачи от високо духовно ниво, за които човекът не би се и сетил.
     
    Пак да повторя. Не можеш да поискаш да станеш член/последовател на школа от високо вибрационно ниво. Тя те избира и те прави такъв и ако е нужно работи върху теб, за да те промени, така че да ставаш за неин последовател.
     
    Това, че някой е решил да стане член на физическата школа и са го приели, и участва в работата й, съвсем не означава, че той наистина е станал последовател на финната школа от висока вибрация. Всяка физическа школа има нейното съответствие във финния свят и човек може да е член на физическата школа, но да не е член на финната школа.
     
    Още по-интересното е, че огромната част членове на физическата школа, не са членове на съответната й финна школа от висока вибрация. А членове на финната школа са тези, които тя си е подбрала, които може и да не подозират, че има физическа школа съответстваща на финната. Силно подозирам, че физическите школи съответстващи на финните от висока вибрация, ги има просто, за да минимизират неприятностите. Тоест да държат под контрол хора, които са дошли по своя воля, за да им пречат да оплескват живота си, което си е пак подпомагане.
     
    Още по-лошото е, че много физически духовни школи претендиращи да са школи от високо духовно ниво нямат съответстваща финна школа от висока вибрация. Просто нямат.
     
    Съмнителни са всички физически школи, които претендират да са наследници на известни школи от древността. Както казах финната школа от висока вибрация сама си набира последователи незабелязано за тях. На нея не й трябва маркетинг, още по-малко й трябва тълпа от навлеци алчни за духовно развитие. Всякакви такива най-вероятно нямат зад себе си финна школа от висока вибрация, а от доста по-ниска.
     
    Още по-подозрителни са такива, които хем се рекламират и хем имат строги изисквания за членовете си като вегетарианство, спазване на режим и т.н. Енергията на хората отива директно за спазване на нещо, за което не за готови, т.е. отива към финната школа от ниска вибрация.
     
    Финната школа от висока вибрация сама набира членовете си, което означава, че те дори може въобще да не се познават, а да са нещо като еднолични воини.
     
    Човек трябва по някакъв начин да «дорасте”, за да заинтересува високата финна школа от него. Това обикновено става чрез стремеж към духовно развитие без използването на думите духовно развитие. Човек например може да се окаже, че преди е странял от колегите си, а сега е започнал да излиза на биричка с тях. По някакъв начин се е променил към повече любов към околните.
     
    Говоренето и търсенето на духовно развитие, колкото по-активно е, толкова повече пречи на истинското такова. Кой всъщност в ментала най-много говори за Бог и духовно развитие? Дяволът и разните ниски школи с тъмни намерения. Духовното развитие е желание като всяко друго, а има сили, които са умели в това да го превърнат в страст.
     
    Интересното е, че вдигането нагоре към по-висока и по-висока финна школа въобще не зависи от волята на човека, а от самите школи. Когато човек включи на воля, може единствено да започне да се спуска надолу......
  17. Like
    val68z got a reaction from Мария-София in Сборник Ценни Мисли от Портала   
    "...Мене не може да ме засегне нито вашето верую, нито вашите безверия. Това е ваше право. Да отричате нещата, това е вече ваше разбиране. Да вярваш или да не вярваш, това не е един абсолютен закон. Вярваш в кого? – Вярваш в едно съзнание, което е по-високо от твоето. Ти вярваш в баща си, който е по-високо от тебе. Ти вярваш в твоя учител, който е по-високо от тебе. И твоят учител вярва в някого, който е по-високо от него. Питам: Тоз, последният, Когото наричаме Абсолютен, Той вярва ли в нещо? Вярата е закон на ограничение. Щом вярваш, това е потребно. 

    Има едно вечно абсолютно, което е ограничено; има едно вечно абсолютно, което е неограничено. Ако седна да ви обяснявам какво нещо е абсолютното, вие ще забравите и това, което знаете. На какво основание ще го забравите? Ако ви дам една хапка от едно хубаво ядене, вие ще бъдете доволни от нея. Ако ви дам втора, трета, четвърта, пета, вие пак ще бъдете доволни, но ако ви заставя да вземете хиляда хапки от това хубаво ядене, вие ще забравите всичко. След като изядете хиляда хапки, вие ще изгубите съзнанието си и тогава всичката приятност на яденето ще изчезне. Затова е казал Соломон, че многото знание в света е товар. За всеки даден случай човек трябва да има толкова знание, колкото е потребно. Знанието е потребно, за да се постигнат известни цели, които човек има в живота си.

    Сега, като ви говоря, аз ни най-малко нямам пред вид да ви заставя да изхвърлите вашите възгледи за живота или да не ги хвърлите. Възгледите, които имате сега, трябва да осмислят вашия живот. Каквито и да са възгледите ви, те трябва да осмислят живота ви. Не е важно как аз схващам практическия живот. Вие живеете в една къща, но имате една малка дупчица в нея, през която гледате външния свят. Ако направите на къщата си един голям прозорец, това ще бъде знанието, което ще придобиете. Светлината, която влиза през прозореца ви, ще ви даде повече просвета в ума ви, за да се съобразите с онзи живот, който съществува вън от вас. Не е въпросът да имате повече факти и данни, с които да се пълни животът ви. Казвате: Това е един факт, онова е един факт. Фактът е само констатиране.

    Някой казва, че му казали една горчива истина. Истината никога не е горчива. Няма по-сладко нещо от Истината. Истината е крайният предел, крайната цел. Зад Истината не можеш да отидеш. Зад Истината е смъртта, зад Истината е страданието. Сега вие сте зад Истината. Казвате: Какво нещо е Истината? – Това, което носи знанието, щастието, силата, животът, богатството – това, което носи всичко в света, то е Истината. – Ами зад Истината какво има? – Зад Истината няма нищо...."

    Учителя, из "Дерзайте",
    Неделни Беседи, 28 октомври 1934 г., София
     
     
  18. Like
    val68z reacted to B__ in Кое е вярно?   
    Станимир, аз те питам за учението, за да си изясня противоречията. Може да не са противоречия. Ти си избираш дали да споделиш или да се правиш на мистичен.
     
    П.С. Нямах предвид последните цитати.
     
    П.П.С. Ролята на човека е това, което му е определено от Вселенските закони, някой го наричат Бог. Ролята на Ума е да се използва там, където е перфектен. Но сам по себе си умът щастие не може да донесе.
  19. Like
    val68z reacted to B__ in Кое е вярно?   
    Станимир, многократно съм те питал на кое учение се основават твоите убеждения, които се опитваш да наложиш тук. Питам, защото повече от тях са в противоречие с учението на Учителя.
     
    Та кое учение ни излагаш Станимир? Бъди честен и отговори.
  20. Like
  21. Like
    val68z reacted to Лъчезарна in Сподели настроението си с музика или стих - 10   
    Габриел Форе - Павана.... Нещо което много обичам! Благодаря!
    Едо един друг поглед на тази творба от изпълнители, които обожавам - ThePianoGuys
     

  22. Like
    val68z got a reaction from Слънчева in Критици и противници на позитивното мислене - невротизира ли хората?   
    Това "никой не се върнал ,за да ви разкаже" е нещо много относително .
     
     
  23. Like
    val68z got a reaction from Ники_ in Кое е вярно?   
    "...Вавилонската кула - именно търси равенство с Бога, изкачване към Него.

    Верния подход е в смирението - когато "викаш" от ниското към Бога и го призоваваш Той да дойде в теб и да те изпълни."
     
    Ники_
     
     
     
  24. Like
    val68z got a reaction from Лъчезарна in Критици и противници на позитивното мислене - невротизира ли хората?   
    Това "никой не се върнал ,за да ви разкаже" е нещо много относително .
     
     
  25. Like
    val68z got a reaction from Лъчезарна in Сподели настроението си с музика или стих - 10   
    http://www.youtube.com/watch?v=2FaO6s5wDok
×
×
  • Добави...