от ПорталУики
Направо към: навигация, търсене

Книги със спомени за Учителя

Акордиране на човешката душа - том 1

Отношение между Учител и ученик

Една сестра влезе при Учителя за частен разговор.

За да има правилни отношения към мен, за да ме разбира, ученикът трябва да е чист и ще е чист, ако няма грях, а такъв няма да направи, ако държи в съзнанието си Бога и Чистите същества.

Когато имам отношение с един ученик зная това, което ще му се случи след хиляда години и го имам в предвид, взимам мерки. Ученикът, за да има правилни отношения към Учителя си, трябва да го разбира. Тогава той и да е далеч от Него, се ползва, както не се ползва, ако ли и да е близо, щом не го разбира. Най-хубаво е ученикът да разбира Учителя си и да е близо до Него.

Всеки човек трябва да бъде обичан най-малко от един, но ако никой не го обича, тогава пак има Един, който да го обича – Бог. Да, над всеки човек все има едно око, което бди. Любовта не знае пространство. Където и да си, може в друга държава, на друга планета, Тя е винаги с теб. Бог е създал човека, за да има към кого да прояви Любовта Си. Любов има само към Едного и когато обичаш някого, то ти си способен да виждаш в тази форма Едного.

За да се види дали ученикът е верен на една идея, той ще страда за нея. Да можеш да устоиш във всички съблазни, това значи да познаеш Бога. Първо посвещение за ученика е да мине през страдания и да устои в мир, равновесие и радост. Второ посвещение за ученика е да мине през радостта и пак да устои, без да се разколебае.

Сестрата каза: „Вие говорихте в една от последните лекции за значението на формулата „Бог е Любов“.

За произнасяне на формулата Бог е Любов трябва да се направят три подготвителни упражнения: Първо, посещение на един беден. Второ, в бурен облачен ден да посрещнеш изгрева. И трето, да видиш едно малко дете, което лази и гледа нагоре. Посещението на бедния значи следното, да намериш човек, който няма нищо, а е доволен. Също така и ти, когато си лишен от всичко, да си доволен, а не да си обезсърчен. Като преживееш всичко това, ти си вече доста подготвен, за да произнесеш с резултат формулата Бог е Любов. Посрещането на изгрева в бурно време означава да можеш във време на големи изпитания да имаш вътрешен подем, просветление. А виждането на едно малко дете, което лази и гледа нагоре, означава пробуждане на съзнанието и на Божествения живот в човека.

Ученикът трябва да знае да слуша Учителя, да Го разбира и да прилага. Това са трите условия за ученика. Истински ученик е този, който каже на своя Учител: „Правете каквото щете с мен, но ми дайте знание!“ А истински Учител е този, който постъпва напълно безкористно с учениците си, не иска от тях никаква заплата.

Това, което давам в Школата, отвън е теоретическо и като теория е лесно, но има вътрешни задачи, които на всекиго ще се дадат и тогава Учението става много мъчно. Аз се смалявам и се показвам обикновен на тези, които не могат другояче да ме разберат. Учителя може да вземе пред учениците си всякакъв вид. Когато искам, ще дойда при ученика, ще осветя, ще полея и ще си отида пак. Да обичаш някого, без да очакваш от него нещо, това е Любов. Божията Любов, прояви ли се веднъж, остава на вечни времена. Отношенията между Учител и ученик не са само за един живот, а за много животи. Мога някого да облека, да нахраня, окъпя, изчистя, но съм близък, когато го уча. Съвършенството на Любовта е смисълът на Моя живот.