Jump to content
Порталът към съзнателен живот
  • постове
    30
  • коментара
    32
  • прегледа
    39398

Джон Кехоу и позитивното мислене


Донка

7657 прегледа

Пътят ми към позитивното мислене не мина през книгите на Джон Кехоу. Не мога да нарека себе си нито негов почитател, нито дори сериозен читател. Все пак, когато един автор е зачисляван към пропагандаторите на розово - бонбонено позитивно мислене, което отхвърля приемането на негативите, струва ми се коректно да цитирам няколко пасажа от негови книги - бестселъри, които ми се намират под ръка:

Подсъзнанието може всичко - "Феникс дизаин" - стр.67

ПОМНЕТЕ ТЕЗИ УКАЗАНИЯ;

1. Винаги осъзнавайте това, за което мислите. Днешните ви мисли създават утрешната ви реалност и бъдеще.

2. Променете отношението си към всички житейски неприятности. Ако кариерата ви буксува, ако нямате личен живот, ако сте болни, безработни или ви се струва, че всичко е против вас, първото нещо, което трябва да направите, е да приемете ситуацията. Не се опитвайте да си внушавате, че това не се случва или че не е така. Не хабете време в самосъжаление или излишна борба с фактите и обстоятелствата, преодолейте лошото и продължете напред чрез силата на мисълта.

стр. 82

Стъпка 1

Изберете област от живота, в която изпитвате трудности.... Запишете всички свои възгледи за тази област. Не бързайте и бъдете откровени. Не пишете това, което според вас би трябвало да изпитвате или това, което ви се струва правилно - запишете само това, което наистина чувствате дълбоко в себе си. Когато свършите, внимателно разгледайте спписъка и потърсете ограничаващите ви убеждения. не е важно дали тези убеждения са верни или не, въпросът е дали са ограничаващи.

.....

стр. 89

Любовта към себе си е много важна, но не онази - егоистичната, която казва: "Аз съм най-добър от всички", а подхранваното от вас чувство, че "се харесвате такъв, какъвто сте" - осъзнаването на факта, че не е нужно да се преструвате на нещо, което не сте.... Докато не започнете да се харесвате, ще ви е трудно да се промените, защото единствено приемането на абсолютно всичките ви положителни и отрицателни черти ви позволява да продължите напред...."

Когато отворих книга на Кехоу, вече бях минала през Лазарев, Дон Мигел Руис, Екхарт Тол, още няколко автори, и вече бях избрала Учителя, запазвайки пълно уважение и благодарност към останалите. От височината на преживяното в личния ми живот и трансформацията, която все още продължава, макар и с по-тихи и почти незабележими отвън, но осезаеми за мен самата стъпки, мога да си дам сметка, че Кехоу има интересен подход, който би могъл да послужи на много хора. Аз в момента изпробвам няколко техники в работата си и в личния си живот.

Далеч съм от мисълта да абсолютизирам когото и да било и да го превръщам в гуру. Но по съвета на Учителя винаги се опитвам да извлека за себе си нещо добро и полезно от всички. И най-вече да не отричам никого и нищо....

7 Коментара


Recommended Comments

Да, и аз съм размишлявала върху това, че Кехоу силно отключва критицизма в хората. Защо? След като е толкова сериозен реалист.

Ефектът според мен се получава от няклко стъпки:

1. Резултатите му са много добри, около тях започва да се шуми и той придобива известност, граничеща със скандалната.

2. Хората го прочитат веднъж, смятат, че всичко са разбрали, и забравят половината от твърденията му, като в главите им остават само новаторските, "скандалните'. Така се получава леко изопачаване на неговите обяснения.

3. Ако първият опит на някого е несполучлив, най-лесно е да се обвини авторът. Забравяме, че и каране на колело сме научили с рани по колената.

Аз също много уважавам Кехоу, защото ни учи да работим съзнателно с мисълта и са понасяме последствията от това - т.е. да сме отговорни и в тази ( доскоро езотерична = скрита) област от живота.

Освен това ни учи да се отървем от модела "Магарето и моркова", т.е. да не забравяме постигнатото. Който не е осъзнал това, няма смисъл да ползва техниките му.

И последно - правейки познанието по-достъпно за мнозинството, той е пропуснал един момент - ако човек постъпва по Божията воля, всички компоненти от живота му започват да се подреждат , все едно че е ползвал тези техники. Но все пак Кехоу е дал основите препоръки за добър морал, без който техниката би се върнала като бумернаг върху ползващия я.

Благодаря, Донче.

Линк към коментар

„Аз съм квантов воин“

„Оръжията на квантовия воин са просветеният ум и и будното сърце – за да усетите себе си, за да усетите Земята, да усетите мъдростта. Не само да знаете, а да го усетите."

Нямам нищо против квантовия воин, нека го оставим свободен да воюва, със себе си, със Земята, с мъдростта-пожелавам му искренно да ги усети всички и ако целта му е "Успехът и парите" нека ги има и двете.

Линк към коментар

"Успехът и парите" - това беше причината да оставя настрани Кехоу преди години. Тогава съм проявила гордост, може би. Сега осъзнавам, че е било за мое добро - нямаше да ми подейства и да ми помогне, защото нито успехът, нито парите някога са били моя представа за пътя към щастието и любовта. Признавам, че съм се отнасяла с леко презрение и съжаление към хора, които ги преследват.

Животът ми даде урок. При мен започнаха да идват на уроци - един след друг, хора от бизнеса. Явно само професионалното ми усещане за близост с човека - ученик, можеше да ми помогне да изчистя гредата от окото си. След месеци работа (усвояването на езика "отваря" душата на човека), аз със срам вътре в себе си трябваше да призная, че бях се самозаслепила, лепвайки етикет на тези хора. Опознавайки ги все по-близо, всеки път молех за прошка за всичко, което бях мислила и чувствала по техен адрес преди. Те си бяха същите такива човеци като мен. Те също носят духовност - дори понякога повече и по-мълчалива и практическа от моята. Един от тях осинови ударено куче, което прибра от шосето и излекува. Но това е нищо - трябваше да усетите болката и любовта, с които беше написал за случката на своя елементарен английски.

Така че ако успехът и парите за някого са пътят към щастието и любовта, пътят към вътрешната промяна, защо не?

За воюването - не съм съгласна, че Кехоу призовава към воюване, но ще се върна в книгата и пак ще потърся дали наистина няма такъв уклон някъде.

Благодаря. 60.gif

Линк към коментар

В подсъзнанието може да има страхове, може да има приятни мигове, всичко заложено в нас още от детството и преди него... Изчистване и овладяване на подсъзнанието ни помога да израстнем в съзнанието.

Но самосъзнанието /себепознанието/, обръщането навътре /разбиране на причини-следствия/ ни свързва със свръхсъзнанието, с Висшият аз, с Духа... :sorcerer:

Линк към коментар

„Аз съм квантов воин“

„Оръжията на квантовия воин са просветеният ум и и будното сърце – за да усетите себе си, за да усетите Земята, да усетите мъдростта. Не само да знаете, а да го усетите."

Нямам нищо против квантовия воин, нека го оставим свободен да воюва, със себе си, със Земята, с мъдростта-пожелавам му искренно да ги усети всички и ако целта му е "Успехът и парите" нека ги има и двете.

Аз съм един син на Бога, който искам да осветя Неговото име, да внеса любовта във всичката нейна красота. Тази любов като минава през мене, да не задържам нищо за себе си. Желая и вие такива да бъдете. Тъй сега седи въпросът. Beinsa Douno

Линк към коментар
Гост
Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...