Jump to content
Порталът към съзнателен живот
  • постове
    64
  • коментара
    28
  • прегледа
    37451

почистване без препарати


Креми (късметче)

2670 прегледа

......

Почистете без отрови дома – само за 2 лева

ContentIconPhoto.gif Image_859259_5.jpg

Толкова сме свикнали със силните препарати за почистване, че когато стане дума за щадящи средства, е вероятно някой да се похвали как използва "само обикновена белина и прости хлорни препарати, никаква химия". Звучи като виц за блондинки, защото всъщност хлорът е дебютирал като бойно отровно вещество през Първата световна.

За секунди обгазените започват да се задушават. Ефектът е познат на много привърженици на силните препарати за дезинфекция. Макар и в далече по-лек вариант, синдромът е наричан от лекарите задухът на чистачката. В най-добрия случай заблудата за безопасната битова химия се плаща с осезаем разход от семейния бюджет. Все по-често обаче смеси, рекламирани като вълшебни помощници, водят до алергии. Най-често при децата.

Даже да не причинят непоносимост, задължително дразнят очите и кожата, белите дробове и лигавиците. А в глобален план цапат въздуха и водата на планетата. Което според еколозите ще докара климатична катастрофа.

Преди да изберете лесния начин и да посегнете към шишето с поредната отрова, помислете отново - тя ще ви тормози не само по време на хигиенизирането. Цялото семейство ще влиза в контакт с коварните съставки. Защото те не се изпаряват с края на чистенето. Илюзия е, че могат да бъдат отстранени напълно от повърхностите в мокрите помещения. Лошите химикали ще продължат да атакуват кожата, докато не бъдат отмити напълно от течаща вода. Според зелените активисти - не по-рано от две седмици. Тогава вие и близките ви се отървавате, но отпадъчната течност няма къде другаде да отиде освен в земята. И да се върнат под някаква форма при вас.

Колкото и да сме отлагали голямото пролетно чистене, наближаващият Великден топи колебанието. Има смисъл да опитате зелени средства срещу мръсотията. Вероятно недоверието ви ще се стопи, ако си припомните бабините изпитани рецепти. Само с оцет, сода за хляб, сол, топла вода къщата от детството ви светваше. Защо не опитате? Освен всичко друго ще струва 1-2 лева.

Ако при гледката на гадните няколко косъма в сифона на банята и помътнелите стъкла на прозорците не посегнете към химията, ще преодолеете и останалите предизвикателства. Няма нищо по-противно, но и по-неизбежно от остатъците по пътя на оттичащата се в канала вода. Въпреки конкуренцията на другите изненади в банята и тоалетната.

Безсъмнение в тези помещения най-важно е да се справим с нашествието на микробите. Ако останат сили и за програма максимум - фаянсът и плочките да блеснат, а коварната плесен във фугите да изчезне. Според еколозите масовите антибактериални препарати съдържат общо към 300 вредни вещества. Прибегнете до тях само ако мръсотията не се даде на алтернативните методи.

Косми, мъхчета от хавлиите и остатъци от козметични трици най-лесно се отстраняват механично. Здрави домакински ръкавици ще ви държат на разстояние от гадорията, а непукизмът пред гледката е въпрос на воля. Мислете, че си спестявате мека форма на химическа война, задух, парене в очите, гадене. Когато махнете всички видими остатъци, изсипете в сифона 3/4 чаша сода и отгоре 1/2 чаша оцет. с След час промийте с 3-4 л вряла вода.

Само микрофибърна кърпа и вода стигат, за да блесне фаянсът, плочките и огледалата. Може да улесните процеса още, като преди почистването пуснете да тече топла вода - парата ще овлажни всички повърхности и ще разкисне налепите.

Ако подозирате, че има нужда от по-груби средства, опитайте с мек парцал, напоен с чаена чаша 6-процентов оцет, в която сте разтворили и лъжичка сода бикарбонат. Правите ли го веднъж седмично, става почти без усилие.

В случай че по мивката или тоалетната чиния има петна от ръжда, а под душа - оттенъци от боя за коса, облейте проблемните места с оцетно-содената смес. Оставете да действа 30-ина минути, за всеки случай помогнете с малко"кърлинг" и отмийте. Раздвижването на раменния пояс и ръцете се отразява особено добре на жените, твърдят лекарите. Според най-любопитните хипотези точно движенията, характерни за чистенето, пазят гърдите от тумори. Така че защо да не заменят една фитнес тренировка.

Срещу котлен камък пробвайте отпор с оцет. В районите с варовита вода домакините го препоръчват като най-евтиния помощник срещу белия налеп. Местата, върху които се натрупва, се покриват с мека кърпа и се заливат с топъл оцет или лимонена киселина. Ролята на тъканта е да задържи по-дълго течността, което удължава и действието й върху натрупания калций. Процедурата има и избелващо действие. За тесни и неудобни места около крановете си помогнете със стара четка за зъби.

Оцетът е идеалният убиец на плесени. Ако в мокрото помещение няма добра вентилация, досадните спори превземат постоянно влажните места. Най-често това са ъглите и фугите.

Сложете в шише с пулверизатор от киселата течност (възможно най-концентрирана) и напръскайте обилно. След изсъхване повторете. И така, докато мухълът не изчезне.

За да си спестите усилията за изморително чистене наведнъж, може да оставите пулверизатор с оцет в банята и да пръскате уязвимите зони след всяко къпане. А благодарение на антимикотичните свойства на оцета ще имате защита 2 в 1 - с профилактиката срещу натрупването на варовик ще отрежете пътя и на плесените. Щедро фъскайте и върху стените на душкабината или завесата. Можете с него да измиете и огледалото, и прозорците. Не се притеснявайте от обонятелната асоциация със салата - изсъхналите повърхности не миришат.

Алтернативен вариант за поддържане на хигиената в мокрите помещения е редовното забърсване с влажна гъба и натриев бикарбонат. При нужда от по-упорито търкане увеличете содата, която става и за и мек абразив, подобно е действието и на солта. За още по-голям ефект вместо с вода гъбата се мокри с оцет.

Ефективен гел за почистване можете да си приготвите от 2 чаши сода, 1 чаша вода и по половин чаша натурален сапун и оцет.

Хромираните повърхности заблестяват като нови след третиране със сода или обикновена паста за зъби. Лошата миризма от килимчето в банята ще изчезне и без ароматизатори - те само временно маскират вонята, просто обилно поръсете със сода на прах и след 2-3 часа изтупайте. (24часа)

Срещу бацили - лавандула в прахосмукачката

Търсенето на положителни емоции в голямото чистене е трудна работа. Още по-лицемерно е да се говори за наслада. Обаче има и методи, които компенсират досадата и умората.

Малките шишенца с етерични масла, които познаваме от кабинета на рехабилитаторите и ароматерапевтите, имат сила да лъснат всяка вещ, а домът освен на чисто да ухае и на любимото ви растение. Единственото условие е да използвате кърпи и гъби от естествени материали и да не нанасяте върху пластмаса, защото маслата могат да реагират с нея.

Както и да четете етикетите на шишенцата, за да не ви продадат синтетични ароматизатори, които са само за освежаване на въздух. Дори и за тази цел е по-добре да се ползват естествените масла - те имат и лечебни свойства. Нетрадиционен начин за парфюмиране на апартамента е да капнете няколко капки от масло от лавандула или здравец върху торбичката в прахосмукачката - докато работи, ще насища с аромат стаите. И ще обезврежда бацилите.

Като антимикробни средства във водата за миене може да се използват по няколко капки масло от лавандула, канела, карамфил, евкалипт, мащерка, грейпфрут, чаено дърво. За замърсен под добавете към сапунения воден разтвор лимон, бор, смърч.

По 3-5 капки масло от мента, бор, портокал, лимон ще дезинфекцират миялната машина толкова качествено, колкото и химическите препарати, които наливаме веднъж месечно. (24часа)

Талк вместо гелове маха мазното в кухнята

Невидимият, но осезаем мазен филм, който покрива всичко около готварската печка, вбесява всяка домакиня. Да не говорим за пръските около котлоните и във фурната.

Типичната реакция е емпирична проверка на всяко от шишетата от рафта с обезмаслители в супермаркета, които обещават чудеса. Те обаче рядко става, а газовете от препаратите спират дъха. После пък химикалите трябва да се отстранят по най-трудния начин - с многократно бърсане с влажна гъба, защото няма как да бъдат измити с течаша вода.

Алтернативата за чувствителни повърхности е талкът на прах. С едно стандартно пакетче от аптеката ще почистите всички шкафове. На местата, които понасят по-грубо въздействие и повече влага, използвайте сода за хляб. Усетът ще ви подскаже кога да търкате на сухо и кога да приготвите гъста кашичка. Кухненските пердета също се изпират перфектно в сапунена вода, в която е разтворена шепа сода. (24часа)

1 Коментар


Recommended Comments

Гост
Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...