Jump to content
Порталът към съзнателен живот
  • постове
    34
  • коментара
    8
  • прегледа
    55448

Мистиката на числото 12


Stoyan_V

3095 прегледа

piqKMK6qT.svg

12 са лунните фази, 12 са Олимпийските богове, 12 са Христовите апостоли... Магията на ''12'' е по-голяма от на което и да е друго число. Дали и 12-те месеца на новата 2012-та година ще бъдат изпълнени с тайнствени чудеса?...

 

Най-силно е числото 12!

Словосъчетанията с числа, отразяващи различни навици и суеверия, са оставили своите следи в мислите и чувствата на човека. Сред рояка числа с богато значение изпъква числото 12.

Според вярванията на древните гърци на Олимп са живеели 12 основни богове - от Афродита до Зевс (Олимпийските богове са общо 14, но никога не са били повече от 12 едновременно). Два пъти по 12 часа прави едно денонощие. Цяла, ползвана столетия наред аритметична система, почива върху числото 12, наред с обичайната днес система, която се базира на числото десет.

Дванайсетичната система е пуснала корени в нашето ежедневие. Всеки знае колко са дузина яйца. Всеки изтънчен търговец се опитва да се разграничава от предлаганата на "дузини" малоценна стока от продавачите на едро. Числото 12 е съществена измервателна величина и това най-често се обяснява с 12-те лунни фази, които маркират хода на една година.

Числото 12 за верующите

В Библията числото 12 е едва ли не лайтмотив. 12-те апостоли, които трябва да разпространяват Божието слово, 12-те племена на Израел, 12-те псалми, които се пеят през нощта, Светият Дух и 12-те добродетели. Някога християнската Коледа е продължавала 12 дни и 12 нощи. Също и светият град Ерусалим е напълно под знака на числото 12. Градът има 12 врати с 12 ангели. Освен това почти всички измервателни способи в града се базират на числото 12.

Но дори и извън религията има впечатляващи примери за силата на числото 12. Да вземем додекафонията - музикална система, състояща се от 12 равноправни степени (хроматичната гама), като за всяко музикално произведение се избира една 12 степенна редица (серия), която включва всички 12 тона от хроматичната гама. Първото такова музикално произведение е написано от Арнолд Шонберг.

С оглед на лунните фази и звуковите хармонии в музиката е направо учудващо, че числото 12 не е навлязло още повече в обществото. В боулинга например играчите по традиция продължават да събарят всички 10 кегли. Във футбола също старателно се избягва силата на религията и традицията на античния свят на боговете. Упорито феновете и ФИФА се придържат към отбор с 11 играчи, макар че с 12 много по-лесно би могло да се покори футболния Олимп. Но може би това все пак ще се промени, пасващо за 2012 година."

(със съкращения-"ДОЙЧЕ ВЕЛЕ")

"Отвъд познатите принципи на нумерологията, числото 12 е много силно заложено в целия ни живот, в цялото Сътворение. Дванадесетични са повтарящите се цикли, когато се отварят решаващите прозорци във времето, когато се случват събития от планетарен и вселенски мащаб, 12 е числото обозначаващо всяка съществена еволюционна стъпка. 12 е числото на идеалната дузина и означава затворен кръг, завършен цикъл.Всички гeомeтрични форми сe съдържат в кръга, а кръга e ключа към спиралата – безкрайното разширение и израстване...

12 е числото, изразяващо цялата Вселена. Когато Питагор обозначил Бог с числото 1, а материята с 2, така той изразил Вселената с числото 12 като резултат от съединението им. Питагор изразява не само Вселената извън нас с 12, но и Вселената вътре в самите нас...

Древните зороастрийци са имали 12 водачи от страната на Светлината (Светлината бидейки съмвол на Слънцето), древните гърци говорят за 12 бога на планината Олимп, мюсюлманите имат 12 имама, следващи Мохамед. Будистите разделят реалността на 12 части, разделят живота на 12 етапа, които взети заедно образуват колелото на жизнения цикъл впримчвайки целия живот в самсара – циклична форма на съществуване, от която е много трудно да се излезе.

Идeята на дванадeсeттe e дълбоко запeчатана и заложeна в нашeто физичeско и енергийно същeство. Всичко това са пътищата на космоса, из който пътeшeствамe като разумни същeства..."

(автор:Мартина Иванова,съкратено от svoizbor.com)

" Човечеството изпитва суеверен страх от числото 13, защото според поверията то носи нещастие. Това е отглас от архетипни спомени за мощната вибрация на 13 и за символиката, кодирана в него.

В Библията има 12 апостоли и един Учител, човекът има 12 фини тела и едно плътно, нишките на неговата оригинална ДНК са 12+1, която е връзката му с Първоизточника. Тази 13-та нишка отговаря за попълването на космическото досие на всяка душа. Тя е активна и при сегашния човек, но реално работи едва с 10% от своята мощност и възможности. При хората с разширено съзнание и тези, които работят непрекъснато за духовното си развитие, тази нишка използва 15-20% от своя енергиен потенциал. В Библията има кодирани послания за пътя на човека и еволюцията на душата на Земята. Сред тях са 12-те матрици на ученичеството и мисията на Учителя, през които трябва да премине всяка душа. Символиката на 12-те апостоли носи и по-дълбоки и вечни послания за духа в тяло. Освен връзката със Земята, тези 12 матрици символизират и развитието на 12-те фини тела, 12-те нишки на ДНК, след което духът е готов да бъде Учител и да премине през 13-та матрица. Тя е ключът към „ Царството небесно” и пълноценно общуване с небесния ни Отец. Само когато енергиите и вибрациите на 12-те матрици работят в синхрон и резонанс, се активира 13-та. Тогава душата се проявява на друго ниво и може да разгърне пълноценно своя духовен, космически потенциал."

(съкратено от "Книгата на живота", Нина Ничева)

 

"Числото дванадесет (12) е завършване на еволюцията.

Числото 12 е идеал на човешката душа за един разумен, мъдър живот.

В числото 12 имаме предимство на мощните сили в природата, а в 21 имаме меките сили, които работят. 12 е число на хармония. При 21 трябва да се подчинявате. В астрологията имате 12 зодии и 12 дома. От тях колко са на едното и колко са на двете? 6 дома са на едното и 6 дома - на двете.

12 - спасително положение.

12 - в това число преобладаващо влияние има мъжкият принцип.

12 - показва пътя, по който вървят майката и бащата. Те не вървят успоредно, но точно противоположно» Положителното отгоре, отрицателното - отдолу. Така и сърцето, и умът вървят в две противоположни посоки. Пътят на сърцето е един, а пътят на ума - друг.

Числото 12 е израз на разумността. Числото 21 е израз на великата любов, която осмисля живота.

Числото 12 играе важна роля в живота. Имаме 12 месеца, 12 зодиака, 12 израелски племена, 12 врати в Откровението на Йоана и т. н.

Числото 12 показва методи, сили, чрез които човек може да работи, да се развива. Ако някой боледува, трябва да се лекува с елементите на тези сили.

12 - число на благоприятни условия. Бащата и майката са тук, а синът го изпращат от дом в дом, да учи.

За да се реализира каквато и да е ваша идея, ви трябват 12 часа.”

(УЧИТЕЛЯ ПЕТЪР ДЪНОВ)

1 Коментар


Recommended Comments

По този цитат искам да добавя мое мнение - "Числото 12 показва методи, сили, чрез които човек може да работи, да се развива. Ако някой боледува, трябва да се лекува с елементите на тези сили."

Показва и числовите и геометричните символи на тези "методи и сили"!

Защото 12 = 3х4, което идва от 2х2(квадрат) х 3(триъгълник)!

12 е 7!   "Несиметрично огледално отражение".

Несиметрично, защото няма как според конвенционалната математика 12 да е равно на 7. "Огледално", защото все пак е отражение, но проявлението е по друг "закон" -   3х4=12    <=>   3+4=7 

В 12 се "съдържа" "социалният аспект" на проявление на БОГ по Земята,  както в 7-цата се "съдържа" проявлението на "индивидуалния аспект"! 

Явно на обществено ниво важи "умножението", а на индивидуално "събирането".

В обществото, в колективния живот, в "консенсусната сетивна реалност", ние като общество се "управляваме" под знака на 12. За това имаме 12 месеца в годината. Това е в "синхрон" с условията на Земята, защото при 12 месеца, с по еди колко си дни, годишните сезони се падат в едни и същи месеци. За това и в "колективните"(обществените) религии има толкова "12-ки".

За разлика от горните(обществените) религии има окултни религиозни аспекти (вече не толква окултни щото се пуснаха поне от век да "циркулират"), които наблягат на "индивидуалния живот" официално, без да им са добявяни "колективни елементи" (както е в Християнството, Исляма или съвременния Будизъм след 4-5 век сл.Хр.). За това в езотеричните им традиции има "7-ца" - щото е религия за "индивидуалното", индивидуалния път към БОГ.

Примерно Вайрокана е един от 5-те Буди, ама е станал "от" след 5-ти век - пример, и това като механика е станало аналогично на "редакциите" на Библията по разните му там "Събори". "Вайрокана" е станал един от 5-те, според мен, за да може да се синхронизират "петте тела" с "Петте пътеки на Бодхисатвите", само дето тези "пътеки" касаят съзнателни действия, а не възприятия.

Същината на различните Буди тела, като различни "степени" във възприятията е базирана на 7. И това е видно от старите традиции в Пали канона, в които още няколко века преди новата ера са упоменати "The Seven Buddhas of Antiquity (Saptatathāgata)" - "Седемте Буди на античността", което си е "7-те измерения на възприятието", до което може да достигне човек когато "надрасне" егото и остави "буда тялото" в него да се "прояви". Нещо като различни "нива" - примерно "его", "будхи",  та до "самадхи" или до "същински Буда" - "бодхисатва"... просто пример...

 

Линк към коментар
Гост
Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...