Jump to content
Порталът към съзнателен живот
  • entries
    34
  • comments
    8
  • views
    55,574

Защо 7 е свещено число?


Stoyan_V

16,250 views

 Share

 

“Значителен брой знакови предмети и събития се асоциират с това иначе толкова обикновено число 7.

Седем е едно от най-удивителните числа. Свещено число, число от духовен порядък.

Според Свещеното писание седем е съвършеното число. То управлява времето и пространството.

В Египет седем е символ на вечния живот, числото на бог Озирис.

В Християнството седем е символ на сътворението.

На седмия ден от раждането се кръщава новороденото.

В древна Гърция седем е символ на Аполон. Аполон се родил в седмия ден на месеца, а неговата лира имала седем струни.

С числото седем са свързани и най-известните паметници от античността, наричани Седемте чудеса на света.

Седем са дните от седмицата, а седмият от тях, неделята е отреден за почивка на Господ.

Седем са континентите на нашата планета, Седем са основните цветове на дъгата, Седем са музикалните тонове, Седем денонощия продължава лунната фаза.

В Библията - Стария и Новия завет числото седем се споменава 770 пъти.

В християнството се говори за Седем смъртни гряха: Гняв, Алчност, Завист, Лакомия, Похот, Високомерие, Леност.

В ислямската традиция съществуват седем невести и седем земи, седем врати на рая и седем стъпала на ада, седем пророци —- Адам, Ной, Авраам, Моисей, Давид, Иисус, Мохамед.

Седем е най-тайнственото и свръхестествено число. Седем е числото на завършения цикъл. Използвано в магическите ритуали, то изразява овладяването на природните стихии, на видимия и невидим свят, символизира акта на съзиданието, еволюцията, видоизменянето, съзряването."

(topshop.bg)

7 -Седмицата винаги е покорявала човечеството това е числото на мъдростта. Има седем планети: Слънце, Луна, Юпитер, Меркурий, Марс, Венера, Сатурн, които определят живота на човека в астрологията; има седем дни в седмицата, а седмият е за почивка. Състоянията на луната се променят на всеки седми ден. Млечните зъби изпадат в седмата година, на 14 години встъпваме в пубертета, на 21 години човек става зрял. Така можете да продължите до седмия Х, на всяка седма година става някаква промяна. Често пъти се проявява като молитва на Доброто за живота и света, седем пъти.”

(meridian27.com)

“Символът на числото 7 е триъгълник върху квадрат - форма, представляваща цикличното време в космоса и човешкия живот. Доктор Уейн Уесткът е открил връзка между числото 7 и развитието на човешките деца: след една седмица пада пъпната връв; след две седмици (два пъти по седем) очите започват да виждат; след три седмици детето започва да обръща глава; след седем месеца му растат зъби; след 14 месеца (два пъти по седем) може да седи стабилно; след 28 месеца (четири пъти по седем) върви уверено.

Седмицата -е смятана за особено щастливо и важно число. Според древните традиции тя символизира победата на духа над материята. Исус Навин обсаждал стените на Йерихон седем дни, преди те да паднат.

В книгата „Откровение" в Новия завет числото 7 се появява често: 7 църкви, 7 златни свещника, 7 звезди, 7 лампи, 7 печата, 7 царе. Традицията твърди, че седмият син е надарен с магически способности...”

(chudesa.net)

“Числото 7 е считано за свещено и е било въплащение за началото и края.

Във Вавилон, например, почитали седем главни божества, които се прекланяли пред 7 големи небесни тела: Слънце, Луна, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн.

По-късно имената на тези планети дали имената и на седемте дни от седмицата в римския календар. Така неделята станала Слънце, понеделник – Луна, вторник – Марс, сряда – Меркуриий, четвъртък –Юпитер, петък – Венера, а събота – Сатурн.

Числото седем има водеща роля в летоноброенето. В Библията се срещат седемте поколения на светото семейство, в приказките се казва "през седем държави"... Често се среща и в географските названия – много градове, села, планини носят следата му.

Рим, Прага, Киев, Москва се гордеят, че някога са били построени на "седем хълма"...

Наполеон е вярвал в магическата сила на седмицата. Изградил войската си на базата на 7 принципа. Самият той стоял начело. Всяка част била водена от маршал, на всеки маршил принадлежали 7 генерали, на всяка рота – по 7 взвода.

И до ден-днешен много учени по света се занимават с особените характеристики на числото седем.”

(sanovnik.bg)

“Седмият ден

"И свърши Бог до седмия ден Своите дела, що прави , и в седмия ден си почина от всичките Си дела, що извърши. Бог благослови седмия ден и го освети, защото в него си почина от всички Свои дела, що бе сътворил и създал."

Числото седем не подлежи на определение и убягва на формата: геометрична особеност, която не следва естествената прогресия на фигурата и формата, които съставляват геометрията на метерията, както видяхме до числото шест. Въпреки това седмицата от незапомнени времена се смята за най-мистичното от всички числа, защото съответства на седемте посоки, на седемте дни на седмицата, на седемте чакри, лъчите на безброй други системи, които неизбежно отразяват фино-материалния аспект на числото. То е спектър, призма и тон: тнива, пластове и аспекти. Седем е денят Сабат за почивка и свещен размисъл... най-святата нумерологическа цифра в много от свещените ви книги и традиции. Дали има връзка между тази ексцентричност, това изключение на формата и неговото мистично значение?

Помислете, че геометричната седмица седмоъгълникът, просто не изглежда естествено в света на плътната материя. Няма го в структурата на листото, нито на клетката, на кристала или на капката роса. Въпреки това седем са цветовете на дъгата; нотите в музикалната стълбица; енергийните центрове в системата на чакрите. Дали седмият ден на почивката не символизира съзнанието, което проявява висшите си измерения... може би времето за мечтаене на Бог?

Седмият ден на Битието описва как Бог "си почива от всичките Си дела, що извърши". Думата "извърши" е нарочно използвана, тъй като иска да разграничи работата на съзнателното проявление на материята, която достига завършеност в шестия ден от текста. Дали тук, на седмия ден, не ви показват как Бог (съзнанието) изразява "своето" разнообразие и неизмерима мъдрост в изследването на собствения си възвишен Аз? Числото седем наистина принадлежи на света на цвета, музиката и духовността, понеже е мярката на дъгата, на диатоничната стълбица и на чакрите - отражение на божествената съзидателност, която притегля материята нагоре.

Подобно на боговете на Олимп, приспивани от подръпването на седемте струни на Лира, Бог си почива като забавя честотата си. Когато го прави, се появява видимият спектър /дъгата/. Музиката, хармоничното отражение на звука, танцува по седемте ноти на стълбицата и във Вселената отеква Музиката на Сферите. На седмия ден Бог, художникът, полага основата на вашата еволюция от материята - чакрите на светлината, енергията и вибрацията: божественото се устремява към идеала, вдъхновението на душата.

Спомняте ли си седмата посока? Представете си, Бог влиза навътре в себе си - Първосъздателят изучава "себе си" - и сигурно ще откриете по-дълбокото значение на благословения и осветен седми ден.

Тогава ще проумеете магията на седмия ден.”

(Aвтop: Патриша Кори)

“Вярата в силата на числото седем се корени в дълбока древност. В палеолитни предмети, намерени в различни райони на света, се натъкваме неведнъж на числото седем – върху копие в планината Кавказ са изрязани 7 знака като стрели. Смята се, че те са били послание за успешен лов. Костна пластинка, която се намира в Ермитажа на Санкт Петербург, доскоро удивлявала учените с орнаментите си.

Професор Виктор Бурков от Санктпетербургския университет е установил, че това е култова кост, която е служила в неизвестен ритуал. Централната спирала върху нея е със 7 извивки, а всяка има по 7 пробива. От двете й страни има по-малки спирали и всички те започват със 7 дупчици. Подобни култови предмети, обожествяващи числото 7, са намерени и при ацтеките, и в древен Египет и в Полинезия.

Питагор е смятал, че седмицата олицетворява единни процеси у човека, които ние все още не познаваме. Той пръв забелязва ,че основните тонове в музиката са седем.

След него древните учени търсели отговори в астрономията, в броя на планетите, но съвременните астрономи смятат, че тогава не е било възможно да бъдат видяни повечето планети в Слънчевата система.

Американски учени са потърсили тази закономерност в нервната система и по-специално в зрението. При многобройни опити било установено, че човекът, за разлика от останалите живи същества, може да възприеме едновременно до 7 зрителни възприятия. Седем едновременно е неговият предел. При съвършено различни изследвания на човешкото ухо учени от Чикаго установили, че максималният брой тонове, които неподготвен човек може да различи е ... точно седем.

Отново седмицата става предел на възприятието както при зрението, така и при слуха. На практика 97% от информацията за заобикалящата ни среда получаваме именно с тези органи – очите и ушите. Това означава, че седем бележи върха на психическите възможности на човека за едновременно възприемане на света.

Физиолозите търсят съвпаденията в устройството на нервните клетки. След всяко дразнене невроните например имат период на рефракция, който отнова стига до числото ... седем. Може би наистина това число е биологично програмирано в нашия живот като ритъм, който подчинява живота ни.”

(Aвтop: Петя Петкова (Castaneda-bg.com)

“Морфичното Поле е информационно поле създадено от сходни мисли,емоции и видения,които са свързани заедно на едно енергийно ниво.По този начин може да бъде създадено изключително силно енергийно поле,наречено още енергийна решетка или Матрица.

Защо 7 е най - силното и мистично число в света? Защо великите пирамиди в Египет са построени под ъгъл от 51 градуса от вън? Защо мистичните култове и религии използват числото 7 в техните учения,символизъм и литература? Защо Матрица 7 е едно от най-мощтните Морфични Полета ,към които можете да бъдете настроени?

Нека погледнем по от близо мистичното число 7.Чрез умножение тези числа 1, 2, 3, 4, 5,6, 8, 9, 10 могат да бъдат получени или да създават едно друго.Числото 7 не може да бъде получено чрез умножение или деление,не може да участва и в получаването на горните числа.Този факт прави 7 много загадъчно и интересно.Защо това е така? Помислете.Опитайте да намерите отговор на пъзела.

Числото 7 има много по-голямо влияние от колкото хората си представят.Ние носим това число вътре в нас като дълбоко подсъзнание,духовна истина.Неговото влияние е огромно.Силата която има над нас е велика....

То формира основата на цялата система от убеждения.Например: Христяните очкват спасение като избягват 7-те смъртни гряха,а числото ,което са дали на техният Бог е : 777.

Ако милиарди хора почитат това число и носят дълбока подсъзнателна ,духовна истина в себе си,енергията на Матрица 7 трябва да е огромна.Вие ще бъдете посветени в божествената енергия на това тайнствено и могъщо число 7.

И така защо 7 е най-силното и мистично число в света? Защото то просто не трябва да съществува ,но в действителност съществува.В духовно отношение 7 означава да бъдеш извън колелото на Кармата,цикълът на живота или за някои,колелото на страданието.Този жизнен цикъл често е представен символично чрез числото 22.Ние намираме това число 22 в Тарот (голямата Аркана) ,а също и в Кабалистичното Дърво на Живота.В Нумерологията ,22 е също символ за кръг.Когато погледнем формулата виждаме 22:7. 360-те Градуса(кръг) не може да бъде разделено на 7 по равно,както останалите цифри от 1 – 9 могат.Така 7 остава самостоятелно,извън цикълът на живота или реалността.То стои извън времето ,пространството и универсалните закони.То символизира сътворение само по себе си,където всичката реалност е забравена.Това е самата сила на Сътворението.Това е силата на Бога ,която съществува в друго измерение,но в същото време съществува точно сега.

Енергията на Матрица 7 е нещо специално.Моля ви да разберете,че вие сте 7 , 7 това сте вие,от вътре и от вън.Това е вашата истинска същност. 7 е чисто съзнание,вие сте чисто съзнание.Без него вие просто няма да сте наясно с нищо.Чистото съзнание не е вашият логически ум.Важно е да преживеете истинската си същност като чисто съзнание.Опита,преживяването е единственият път да го разберете.Вие съществувате едновременно в тази реалност и в 7-то измерение.И двете съществуват точно сега.

Матрица 7 ще ви помогне да живеете в настоящето,да съществувате сега.Ще ви помогне да спрете да живеете в миналото или в бъдещето,които са продукт на ума,а не на вашето съзнание.

Матрица 7 е Морфичното Поле на мистичното 7,което ни води обратно до нашият Истински Аз ,до нашето божествено ядро.Това е единствената цел на нашето духовно пътуване .Няма значение как ще го направим или по кой път ще стигнем там.Матрица 7 е навсякъде.Тя е дълбоко в нас,над нас,под нас и около нас.Ние не сме наясно с това,защото сме твърде заети с ежедневният ни живот.Винаги мислим за това какво ще правим утре,къде ще отидем за празниците,мислим за миналото,за всички добри и лоши преживявания...Матрица 7 ни води обратно тук и сега ,далеч от илюзиите на миналото и бъдещето,които са създадени от нашият ум.Ние ще научим разликата между логическият ум и чистото съзнание,истинската ни същност.Матрица 7 ни води в състояние на съществуване ,в което логическият ум утихва и нашата Божествена Същност се появява пред нас.Не се тревожете ако това звучи сякаш ще изгубите ума си напълно,това със сигурност няма да се случи.Дори напротив : вашият ум ще ви стане приятел тук и сега.”

(reikiforever.com)

“Числото седем е познато като свещено число между числата. В древно - индуските сказания за светя и хората, в кабалата, в религиозната философия на всички времена, това число е било символ на съвършенството. Ако, числото три е първият образ и първият символ на пълнотата и духовната завършеност, седем е неговото преповторение в по-висша гама...За възходящите души към Бога има седем ангели, които ръководят седемте същности на Великата Божествена Същност: Михаил, което ще рече: като Бога, Анаел, което преведено значи: Послушай ме, Господи, Рафаил - Бог Изцелител, Гавраил, което значи Сила на Бога, Касиел или престол Божи, Са-шиел - Божия справедливост и Самуил - гняв Божи.

За слизащите пък към бездната и ада, има седем демони: Велзевул, Самаел, Питон, Осмодей, Ве-лиал, Люцифер и Сатана. Последният - сатаната, което ще рече противник Богу, е изкусявал Иисуса в пустинята, но е бил победен от Него.

Числото седем се счита за основа, която въздигната в различна степен, дава ключа на всички земни и небесни тайни. С него се разрешават загадките на космоса, за тия, които знаят да го употребят. Когато веднъж попитали Исуса, дали трябва седем пъти да прощаваме на тия, които имат прегрешения към нас, Великият Учител на всички векове, отговорил не седем пъти, а седемдесет пъти по седем.

Светилниците на древните жреци от Египет, а после на евреите, са били със седем свещи, което символизира седемте добродетели, които трябва да осветяват пътя ни към духовното съвършенство. Освен това, седем са тайните древни науки за човека, Вселената и Бога: херметизъм или тайноведска философия, метафизака, кабала - наука за Бога, вселената и човека, тора - наука за формите, питагорейство, йероглифика и наука за числата.

В разположението на планетите от слънчевата система, което разположение (аспекти) е от извънредно важно значение за тълкуване характерните особености на дадено лице, ние имаме седем основни положения: Съединение - когато две небесни тела, спрямо земята, която приемаме за център на хороскопа, се взаимно съвпадат (не сключват ъгъл помежду си). 2. Дуодектил, когато двете тела са отдалечени едно от друго така, че ъгълът, който затварят с земята е 30°. 3. Секстил, когато този ъгъл е 60°. 4. Квадратура, когато ъгълът е 90°. 5. Тригон - при ъгъл 120°. 6. Квинконс—при ъгъл 150°. и 7. Опозиция - при ъгъл 180°.

В древната магика са посочени седем драгоценни камъни, с чиито свойства се побеждават редица отрицателни сили. Те са следните: Карбункул, съответствуващ на слънцето, Алмаз - на Луната, Сердолик - Меркурий, Изумруд - Венера, Рубин - Марс, Сапфир - Юпитер и Обсидий - Сатурн.

Великото съответствие, което съществува във Вселената и което може да се изучи с числото седем, е дало повод на посветените в тайните на космичния живот, да изрекат истината, която намираме и в Господнята Молитва: „Quod est superius est sicut quod est Inferius" - каквото е горе, това е и долу. Или „Както на небето, така и на земята”.

И така, числото седем крие в себе си една сложна символика, която на пръв поглед изглежда малко нагласена или суеверна, но, като се задълбочим в нея, ще се убедим в действителността й. Причината за това се крие в обстоятелството, че хората отдавна са загубили ключа за съответствията в живота, и суеверието е задръстило съзнанието на хората, където по-рано е имало разумна вяра. Но,, впрочем, нашата задача при изяснение символиката на числата и формите не е да убеждаваме, а само да посочим.

(Източник: Из “Слънце след буря”, Есета,Георги Томалевски)

“Числото седем (7) е като 6, само с прибавено послушание.

7 - закон на съвършенство; 7 - число на пълнотата.

7 - почивка. Почивката е ден на изобилие, ден на любов.

7 е свещено число. В седмия ден Господ си почива. Почивката винаги показва едно изобилие. Всякога разумното в света е почиване.

7 - число на луната; на пълнолуние.

Коя е причината, че всички се спъват в числото 7? То е много старо число - който си позволи да излезе от числото 7, една съчица да вземе, убиват го с камъни. Ако кажете една лоша дума, веднага на въжето ще увиснете. Такова е числото 7, никому не прощава. Евреите, които взеха числото 7 за свещено и като начало на леточисление, виждате, че няма народ, който да е страдал толкова много, колкото евреите. Строго число е седмицата. Евреите не го разбираха. А числото 1 още по-малко го разбираха.

7 е чисто число, чистота отвътре, красота отвън.

7 - знак на пълнота. Това число изразява хармоничното отношение на човека към света.”

(Учителят Петър Дънов)

 

7.gif

 Share

1 Comment


Recommended Comments

Всяко число е свещено! Стига да разберем какво изразява!

Хубава статия! Само имаме едно разминаване с автора.

"...Вие съществувате едновременно в тази реалност и в 7-то измерение.И двете съществуват точно сега."

"Тази реалност" е една и няма отделно "7-мо измерение"! Ние живеем в нея, но съобразно нивото ни на възприятие, в толкова -мерен свят имаме самосъзнание!

А сътворениете "светове" са вероятно безброй, но определено трябва да има йерархична зависимост в количеството им, съобразно -мерноста им. От безкрайност като извадиш 1-ца, с нашите нива на ум, бихми получили пак безкрайност, ама не е така. "Безкрайност -1" е вярното!

А пък да не е само "отричане", бих дал и контрапункт, под формата на лична интерпретация.

Достижимата ни представа като Човешки същества, според мен е 7-измерна. Като различните измерения са както следва:

1+2+3+4 = време-пространство - континуум

5. Мисли+чувства.

6. Форми.

7. Идеи.

това си е неква моя интерпретация, в която могат да се открият множеството "заемки" от други хора съобразно аналогиите, но поне съм я дал от сърце и не твърдя, че е меродавна...

 

Edited by kipenzov
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...