Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Математиката


Guest pavletA
 Share

Recommended Posts

Guest pavletA

Математиката е е една от най- древните науки.Тя е точна и абстрактна.Точна, защото борави с истината.Абстрактна, защото не винаги две и две е четири, а може да е три.Примера с две майки и две дъщери дали може да са три жени.Логически това са баба, майка , дъщеря.Едно време в училище учехме една велика истина, че две успоредни прави никога не се пресичат.А геометрията на Риман- немски математик, в средата на XIX век си задава въпроса:"Какво ще стане ако две успоредни прави се пресекат?"Така той изменя теоремите на Евклид , за да допусне, че че две успоредни линни се пресичат някъде и изгражда една нова, коренно различна геометрия.Просто като интелектуално упражнение за мозъка или детска игра..Все едно да се опитваш да определиш колко ангели могат да се съберат на върха на една игла.Голяма част от работата на Айнщайн, включително и откриването на атомната бомба/ по пътя ня теорията на относителността/, се основава не на Евклидовата геометрия , а на Римановата геометрия.Учените математици твърдят, че броя на възможните геометрии е безкраен.От времето на Риман са развити още шест геометрии, общо осем до сега ,всички те сега се използват.Коя е истинската?Не знаем.Какво мислите вие, мили съфорумци?

Link to comment
Share on other sites

Математиката е е една от най- древните науки.

Да, така е ! :)

Тя е точна и абстрактна.Точна, защото борави с истината.Абстрактна, защото не винаги две и две е четири, а може да е три.
За абстрактна съм съгласна, но точна... май не е. Самият факт, че се появяват нови геометрии, означава, че старите вече не са така точни. Ние не познаваме Истината, а само се движим към нея. Математиката, като модел на реалния свят (този, който е познат на хората), също се движи към Истината.

Ако някой е изучавал теория на грешките и числени методи, то се е убедил колко неточни могат да бъдат математическите изчисления. Например числото пи (π или 3.14) - това е безкрайна непериодична дроб, която дава отношението между дължината на окръжността и нейният диаметър. Не можем да установим коя е последната му цифра, защото защото цифрите са безброй :). Винаги се работи с някакво приближение.

Същото може да се каже и за въпроса:

„От времето на Риман са развити още шест геометрии, общо осем до сега ,всички те сега се използват.Коя е истинската?Не знаем.Какво мислите вие, мили съфорумци?”

Няма такава, тъй като хората още не са познали Истината. А дали ще я познаят – не знам. Движим се, приближаваме се към нея асимптотически. За тези които са забравили какво е асимптота – ето:

Asymptote_pr_01.png

Asymptote_pis_03.png

Правата линия е асимтотата (Истината), а другата са нашите разбирания. В безкрайността ще се слеят. :rolleyes:

Колкото до аксиомите – това не е само математически проблем. Всяко учение си има свои аксиоми, на които „стъпва”. Някои ги наричат закони. Например Десетте Божии Заповеди.

Или ето една аксиома – физическият свят е създаден от Бога. Това е официалната концепция на почти всички монотеистични учения.

Ако тя се замени с физическият свят е творение на Сатаната (Луцифер) тогава нещата се обръщат – получава се друг поглед върху света. Творците са вече двама.

И тогава... кое е Истината? Тук много ми се иска да сложа нещо от Омар Хайям:

Те, кто верует слепо, - пути не найдут.

Тех, кто мыслит, - сомнения вечно гнетут.

Опасаюсь, что голос раздастся однажды:

«О невежды! Дорога не там и не тут!»

Може би и едните, и другите се движат към Истината, но по свой си път.

Но аз май се отплеснах встрани от математиката. Ако трябва да обяснявам различните геометрии и историята на математиката, показваща ни логиката по която те се появяват, то ще трябва да се напише цяла статия. И на дали някой би я прочел. Поне за Орлин съм сигурна, че ще затвори темата с ужас! :D

Математика е много обширна тема, но казано накратко, според мен, тя е помощен модел с който си решаваме проблемите на физическия свят (говоря за тази математика, която се изучава в училищата и университетите). Другата...тя е вече живата математика. Но там не съм много наясно все още ... Учителя казва:

Математиците работят с числата, но не са проникнали в същината им.

...

Като ученици, вие трябва да изучавате числата, както от гледището на официалната наука, така и от гледището на живата математика.”

...

Съвременните хора не успяват във всички добри предприятия, защото не работят с математика и геометрия. Да смяташ, да работиш с математиката, това значи да мислиш, да чертаеш, т.е. да работиш с геометрията, това значи, да чувстваш. Като мисли и чувства, човек разрешава правилно две трети от задачите си. Щом мисли и чувства, той може вече и да работи. Работете с ума, със сърцето и с волята си, за да имате добри резултати. Работете с надеждата, вярата и любовта и от нищо не се страхувайте.”

Закон на числата

:feel happy:

Edited by Ани
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest pavletA

Привет Ани,

За твоето съждение, че математиката е точна наука бих се съгласила с това , изразява нещата от Вселената с цифри, закони.:dancing yes:Да вселената е безкрайна , както е безкрайно нашето мислене, впрочем за него няма граници.Но борави с числа.А колко точно ще отразят те динамика, процеси, явления е отделна тема.Архимед бил озадачен от безкрайността и я отразил с число 1069 степен.Златното сечение също е неточно число1,618, пак отразява един непреривен, безкраен процес.Прогресията на Леонардо Фибоначи и тя е цяла загадка, в нея в единичното откриваме законите на цялото.Да голяма загадка са числата, геометриите също.:thumbsup2:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

Привет Ани,

За твоето съждение, че математиката е точна наука бих се съгласила с това , изразява нещата от Вселената с цифри, закони.:dancing yes:Да вселената е безкрайна , както е безкрайно нашето мислене, впрочем за него няма граници.Но борави с числа....

Моето съждение беше, че не е точна. :dancing yes:

Вселената е безкрайна, за мисленето ни - може и да е безкрайно, но нашето знание все още не е безкрайно.

Колкото до математиката, тя е инструмент на това знание, модел за опознаване на вселената. И тъй като познанието ни не е точно, то и тя не е ... все още. :D

Това е за математиката, която се изучава в училище...

Но има и една друга - жива математика, както я нарича Учителя. :) Има и сакрална геометрия (Sacred geometry). Едно интересно филмче за нея:

793px-NautilusCutawayLogarithmicSpiral.jpg

692px-Low_pressure_system_over_Iceland.jpg

8-cell-simple.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

"Числата управляват вселената" - Питагор

"Бог винаги геометризира" - Платон.

"Човек - мярка на всички неща" - Протагор

Link to comment
Share on other sites

Математиката е е една от най- древните науки.Тя е точна и абстрактна.Точна, защото борави с истината.Абстрактна, защото не винаги две и две е четири, а може да е три.Примера с две майки и две дъщери дали може да са три жени.Логически това са баба, майка , дъщеря.

Съжалявам, но не можах да се въздържа. Написаното е голяма глупост. Аз И математика съм завършил, та си имам представа какво значи, наред и с имагинерната и страна. Математиката си е точна наука и по никакъв начин не е абстрактна. Примера може да обърка някое дете, но надявам се, че възрастен индивид ще разбере уловката. Математически, това са си точно 3 (не 4) роднини. Ако ще смяташ вариации, комбинации и пермутации ще получиш и други стойности, но в никакъв случай 4 не е равно на 3. В случая въпросът е зададен погрешно и такъв отговор му се полага - абсурден. 3 жени могат да бъдат и 2 пенсионерки, ако това някой приеме за доказателство, че 3=2, то нямам думи...

Що се отнася до Евклидовите пространства, те могат да са и повече мерни от 4-мерното пространство в което живеем, или с други думи нереални, хипотетични. Боравенето с тях не е аргумент за тяхното съществуване, тук сте се подвели.

Link to comment
Share on other sites

Движим се, приближаваме се към нея асимптотически. За тези които са забравили какво е асимптота – ето:

Asymptote_pr_01.png

Asymptote_pis_03.png

Правата линия е асимтотата (Истината), а другата са нашите разбирания. В безкрайността ще се слеят. :rolleyes:

Това може да се приеме само като поезия, разбира се.

Link to comment
Share on other sites

Вселената е безкрайна...

Съвременната наука твърди обратното. Разширяването на Вселената носи и Нобелова награда за физика, тази година мисля.

видео

Edited by vorfax
Link to comment
Share on other sites

"...думите са гъвкави и могат да се размият в различни значения от изкусния израз. Числата са непоклатими. О, можете да жонглирате с тях, но не можете да промените същността им. Три си е три! Не може да го убедите да стане четири, дори и да го разцелувате." Тери Пратчет

В някой друг живот и аз може да стана математичка, че нещо ми писна да се обяснявам...

Edited by Eлф
Link to comment
Share on other sites

Здравей, vorfax! Не знам какво имаш против асимптотите? Може и наистина да съм вложила малко фантазия по отношение на връзката между асимптотите и познанието. А ти как би отговорил на въпроса: „Постижима ли е Истината? И какво представлява Истината”? :)

Безкрайна ли е Вселената, има ли абсолютно познание – това са по-скоро философски, а не математически загадки. И още не са решени. Има само хипотези. Аз приемам, че Вселената е безкрайна докато познанието ни – крайно. Нямам естествено доказателства за това. Просто така го чувствам.

Съществуват доста въпроси в това отношение. Какво разбираме под безкрайност във Вселената – неограничена, или съдържаща безброй обекти...? Има ли начало (Големият взрив...?) или няма? Ще има ли край? За една Вселена ли говорим или за много. И ако са повече, то какъв е техният брой...? Както виждаш - все към безкрайност клони. Поне що се отнася до въпросите ми. А предполагам, че не са само мои тези въпроси. :)

Нобеловата награда за 2011 е дадена на тримата учени за открития в ускореното разширение на Вселената. По-подробни разсъждения по този въпрос има в Nobel Prize for Physicists/Astronomers’ Discovery of Accelerated Expansion in the Universe.

Във втората статия към която съм дала линк има нещо интересно:

These same modern scientists concede that the touted “big bang” may have been one of a series of big bangs, throbbing forever. And they concede that in infinite space and time there may be, may have been, and doubtless will be, an infinite number of universes; some occupied as ours is, some empty.

Предполага се, че "големият взрив" може да е една поредица от други големи взривове и в безкрайното пространство и време може да има или е имало безкраен брой вселени... (преводът е съвсем свободен от мен и не претендирам за точност - затова съм дала английския текст).

Edited by Ани
Link to comment
Share on other sites

Здравей, vorfax! Не знам какво имаш против асимптотите? Може и наистина да съм вложила малко фантазия по отношение на връзката между асимптотите и познанието.

Не обичам да се смесват "аз си мисля" и "така е".

А ти как би отговорил на въпроса: „Постижима ли е Истината? И какво представлява Истината”? :)

Истината е относително понятие. Тя отразява абстрактният опит на човека да се справи с възприемането на околният свят в опит да го направи предсказуем, познаваем. С други думи истина съществува само в човешкото съзнание. За пример някога Земята е била плоска, а най-малката градивна частица е била атома. Това е била истина. Сега има други истини. Истините са няколко не само времево, но и пространствено. Като цяло различните вероизповедания се определят от средата в която се родиш. В Индия ставаш будист, в Полша - католик и т.н. И както обичам да казвам, чуждата истина не пречи на моята истина.

Истината се поддържа от мнозинството приело Обществения договор и това е определящият аргумент хипотеза да бъде наричана истина.

Познанието ни очевидно е крайно поради простия факт, че човешкият живот е краен, а скоростта на възприемане (пропускаемостта на паметта), е лимитирана.

Предполага се, че "големият взрив" може да е една поредица от други големи взривове и в безкрайното пространство и време може да има или е имало безкраен брой вселени...

Точно така и аз разсъждавам. Логично е безкрайността да позволява безкрайно много реализирани възможности. За сега получаваме информация от лъчения (светлина) за събития случили се преди време. Примерно в http://www.dnes.bg/technology/2011/05/26/astronomi-nabliudavaha-nai-dalechnata-kosmicheska-eksploziia.119642 пише, че са наблюдавани гама лъчи на 13,14 милиарда светлинни години, т.е. имало е нещо там преди 13,14 милиона години, а чак сега е пропътувала светлината до нас, за да я видим. Правим си някакви изводи, но телата ни са толкова тромави в сравнение с мащабите на Вселената в която сме, че дори да видим нещо, шанса да го докоснем не е реален.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

vorfax, премествам разговорът ни тук, тъй като ме заинтригува :)

Изправил се лекторът и почнал: "Нека за простота да приемем, че човешкото тяло представлява идеална сфера".............е това е "чистата" наука :)

Всъщност това е една от гениалните идеи в науката илюстриращи нейната мощ и неограниченост (не ограниченост). Примерно имате един произволен триъгълник. Трансформирате го в равностранен, извършвате си сметките, което би било елементарно и след това с обратна трансформация привеждате отговорите за такива съответстващи за първоначалния триъгълник. Решавал съм такива задачи.

Същото се отнася и за Питагоровата теорема - тя е в сила само за правоъгълен триъгълник, докато косинусовата е в сила за всички, включително и правоъгълния.

Пропускаш същественото - броя неизвестни.

Ако трансформираш триъгълника до равностранен със страна 1 см, сметките се извършват и на ум.

Бъди малко по-конкретен. Дай пример как ще трансформираш триъгълник със страни 13, 14 и 15 см в равностранен и как ще му определиш лицето например?

Link to comment
Share on other sites

В университета решавах такива задачи и ме впечатли подхода им. За съжаление тетрадките ми не са в града и нямам представа кога бих могъл да имам възможност да ги прегледам, защото не помня подробности.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Точността на математиката зависи от точността с която ние хората сме дефинирали различните математически действия, термини и други съставни части. Евклидовата геометрия е безусловно вярна. Няма никакви аргументи срещу нейната вярност. Римановата геометрия е само условно вярна. Същото важи например и за комплексните числа, които също имат практическо приложение, но самия факт, че имагинерната им част се основава на допускането, че i^2=-1, вече изключва възможността за безусловна вярност.

 

Две плюс две винаги е четири, не заради друго, а защото сме дефинирали по този начин числата две, четири и действието събиране. Това, че две майки и две дъщери могат да са три жени, няма нищо общо с математиката, която борави с числа. Връзката между числата и реални обекти от обкръжението ни вече е поставяне на допълнителни условия, които в чистата математика не присъстват. В случая е поставено условието, че едната майка, може едновременно да е и дъщеря и така общия брой да бъде три. Но както казах, това не е математика, а логика.

 

Пи, дори и трансцедентално число, все пак се основава на строги правила и няма проблем да бъде изчислено с още по-голяма точност при необходимост. Една от лесните за запомняне формули е: Р=4*(1-1/3+1/5-1/7+1/9-1/11...), но има и други. Знаейки правилото, не ми трябва да знам самото число.

Edited by Станимир
Link to comment
Share on other sites

Във всяко нещо има дуалност. Математиката може да е много полезна практически, а може и да носи много разочарования.

 

От списание Математика - брой от 1986 година:

 

"В Париж известен математик обяввил сказка на тема "Използването на математиката при кроенето на дрехи". Въпросната вечер салонът бил пълен, Имало безброй моделиери и специалиссти по тогавашната мода. Всички очаквали сказката с нетърпение. Интересът бил огромен, а салонът препълнен.

Излязъл математикът. Първите му думи били:

- Нека за простота приемем, че човешкото тяло представлява идеална сфера....."

Link to comment
Share on other sites

Много се надявам Математиката да не чете този форум

 

Това бе добро :)

 

 

Познавам много добре Математиката. И знам, че е много по-интересна, отколкото изглежда, и че НЕ е точна наука. Нека Математиката чете този форум :)

 

Ти, мвм, знаеш ли, че в София има човек, който има точно толкова косми на главата, колкото ти?

Edited by Божидар Цендов-БожидарЗим
Link to comment
Share on other sites

........

 

п.п. А това за космите никога не можеш да го докажеш математически.

 

Всичките идеи в Математиката идват от висшите светове. Няма логика, изводи и т.н. Нищо "точно".

 

Това за космите ли не мога да го докажа  :) ха ха ха. Ти верно си нямаш понятие от математика май. Чети за принципа на чекмеджетата.

Edited by Божидар Цендов-БожидарЗим
Link to comment
Share on other sites

Принципът на който се позоваваш в случая е неприложим. Ако предположим, че броят на хората е по-голям от броя на космите на главата на който и да е човек, дори и да са няколко пъти повече, това доказва само, че съществуват хора с еднакъв брой косми на главата, но не може да служи за доказателство в даден конкретен случай, че точно този брой косми се повтаря. Например може да има 100 човека с едно косъмче повече на главата от мен, но нито един с точно моя брой косми. В най-добрия случай можеш да изчислиш някаква вероятност, но тя няма как да бъде 100%.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...