Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Езикът на Астрологията


Recommended Posts

Всеки изкушен от астрологията знае с какви символи работи тя – знаци, домове, планети и аспекти , общо начисляващи 40 символа, с вариации. Един изкушен знае и небесната механика, която движи и оформя това което наричаме конюнкции, в астрологията, именно на нея той би се позовал за прогнози, предвиждане и изчисление на бъдещи позиции на тези символи. Колкото и да не ми се иска ще трябва да призная, че това прави астрологията една студена и механична наука, една тоталност, от която не може да се избяга, липсва гъвкавост, няма възможност за бързи решения, а ако щете от чисто технически план, няма как да се възползваме от нейните услуги без компютър или алманах под ръка.

Целият този увод иска да каже, че от само себе си налага идеята за въвеждане на нова система, естествено работеща със същите символи, но по един много по – динамичен начин, който първо не зависи от небесните закони, и на второ място е много по – близо до човека, точно в неговите ръце.

Идеята е символиката на астрологията да бъде облечена в карти, едно скромно тесте, в което всеки може да включи каквото е нужно, а практиката ще отсее това което трябва.

Плюсът на една такава техника, е че ни се дава възможност да работим със символите по един директен начин в динамична среда и да трупаме знание за същността на символите, което от своя страна би помогнало за’’същинската’’ астрологична работа. Също така се прескачат ограниченията на хорарната астрология, като час, място и брой зададени въпроси.

Ще илюстрирам как би изглеждала една подобна подредба:

„ Каква е връзката между Х и Y?”

Скорпион, 1-ви дом, 12-ти дом, Опозиция, Луна, Меркурий

Останалото е въпрос на въображение и знания :)

Редактирано от Вендор
Линк към коментар
Share on other sites

Вендор, интересна хрумка :thumbsup1:

Пробвал ли си го, работи ли?

Линк към коментар
Share on other sites

Друга система, но не на Астрологията, а нещо съвсем отделно от нея. Има ли смисъл да вземаме нейните символите, без да оставяме смисъла който стои зад тях, и не зависи от тях. Испозвайки знаците на една стройна хилядолетна система без да вземаме законите по която тя работи...Можем ли само знаейки буквите да измислим един нов език?

Линк към коментар
Share on other sites

Астрологията определеное е хилядолетна наука, но далеч не е стройна, а лично аз се съмнявам че някой може да ми изведе принципите по които тя работи.

Едно се знае със сигурност, астрологията работи със символи, а тяхното значение е едно, без оглед на това дали се намират в компютърната програма или на картов носител. Ето защо астрологията изисква познаване на символите, същинската астрология изисква да отличаваш това което ще окаже влияние в аспектрариумната плява. Да се позоваваш на това което е написано от астролози, да се пулиш и да мислиш, кое какво е и как ще се прояви, като обграждаш мненията си с уклониви отговори е несериозно. Мисля че това което предлагам като идея, може да се предложи на всеки който иска да се занимава с астрология, като първа крачка.

Нека не се лъжем, щом работи на небето, ще работи и в ръцете ни, нека бъдем по - сръчни :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

„ Каква е връзката между Х и Y?”

Скорпион, 1-ви дом, 12-ти дом, Опозиция, Луна, Меркурий

Може би, за да стане по - ясен картовия еквивалент на астрологичната практика, трябва да разтълкува, собствения си пример. В общи линии нещата са пределно прости, както винаги, според моята практика, се отнася за човешките взаимоотношения.

Ако вземе предвид посочения пример, границите са много ясно поставени, тук решаваща роля има опозицията, тя определя ролите на Аз и Ти. От едната страна имаме Скорпион, заедно с 1-ви и 12-ти дом. Какво говори това за индивида?

Преди всичко имаме един не диференциран Аз, няма ясна посока, няма ясни цели и приоритети, метафорично казано, още нямаме изход от Хадес. И тъкмо обратното, Луна и Меркурий, тази комбинация в астрологията традиционно се характеризира като „добра памет”. За какво трябва да си спомни другата страна, и най – вече да запомни? Може би това коя е? Или по – скоро да се научи посредством другия човек. Подобно отношение между двама души е много сложно за определяне, то дори не може да се вкара в рамките на учител и ученик, нито на спасител и спасен. Това може би е истинското приятелство, имаме един пиктограмен надпис на това да „подадеш ръка”!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Както беше казал някой, едно изображение казва повече от стотици думи. Под лозунга на тази перефраза ще насоча вниманието ви към благодетеля Юпитер.

an00188261001l.jpg

jupiterna.jpg

Това са две изображения на Юпитер от периода на Средновековито. Както се вижда особено в първото имаме три главни сцени. На преден план жена подпряна на урна, а до нея надпис "Memoria". Още от пръв поглед се създава алюзия за смърт. На заден план, в лявата част на изображението е показана действената кралска власт, а в дясната е показано последствието от неподчинението под формата на смъртно наказание. Второто изображение отново демонстрира атрибутите на Юпитер, макар и не чак толкова символично, но достатъчно съдържателно.

Войнствената природа на Юпитер може да се направи от сравнението на тези две илюстрации:

Юпитер Марс

Двете планети имат почти идентични атрибути, което загатва за сходната им природа.

И ако отново се опитам да перефразирам, този път Мишел Фуко в книгата му "Анормалните", всяко престъпление се приема, като престъпление срещу краля и неговата власт, престъплението трябва да бъде наказано с еквивалентна нему жестокост, а ако позволяват средствата, дори да я надвиши.

От персонална гледна точка силно поставеният Юпитер в наталната карта, може да упражнява точно възпитателни механизми. Всяко противопоставяне на установената власт, или противопоставяне на авторитета, ще бъде наказано подобаващо. Но, за това могат да говорят хора с подобни позиции в картата. За сега се чудя, какво ни е накарало да променим проекциите си и да започнем да виждаме в Юпитер благодател, а не палач. Дали за това е виновна епохата или Дядо Коледа?

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...