Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Вегетарианство и бюджет. По-евтино ли излиза да си вегетарианец?


Иво

Recommended Posts

Здравейте,

Моля споделете опит и наблюдения:

По-евтино ли излиза да си вегетарианец?

По-лесно ли управлявате бюджета си?

А ако е по-скъпо, заслужава ли си?

Имате ли примерни менюта за ситуации, в които разполагате с по-малко средства и такива, в които можете да си позволите повече?

Ако имате възможност, моля споделете конкретни цифри, с конкретни вегетариански менюта.

Хубав ден на всички!

Линк към коментар
Share on other sites

Определено не излиза по-скъпо да си вегетарианец. Поне при мен е така. Като цяло мисля, че и вегетарианците, и невегетарианците консумират повече храна от необходимото и това е, което основно се отразява на бюджета им. Качествената храна (качествена в случая не означава задължително скъпа, а по-скоро пълноценна) може да се приема и в по-малки количества и това да е напълно достатъчно за организма. Примерно пресните плодове: 1-2 праскови или същото количество грозде (това са личните ми предпочитания от продуктите, които могат да се намерят в момента на пазара), малко мляко, сирене или кашкавал, 2 филии хляб, малко ядки са напълно достатъчни. Зеленчуците не мисля, че могат да заменят плодовете. От тях употребявам често картофи и ориз, в по-малки количества краставици (предимно в таратор, като слагам и орехи) и домати. Също понякога консумирам гъби и рядко яйца. Ами не виждам кое е по-скъпото в изброените продукти, предвид и количествата, които употребявам от всеки от тях. А тук цените са по-високи от София, Бургас и Варна, които иначе минават за скъпи градове.

Линк към коментар
Share on other sites

Ако се храня просто (без много преработени храни) вегетарианството излиза по-евтино. По принцип животновъдството излиза по-скъпо защото животните изразходват калории докато израстват (около 90% от фуражът отива за това). Затова и държавно животновъдството се субсидира.

Линк към коментар
Share on other sites

По-евтино ли излиза да си вегетарианец?

Зависи от вкусовете и възможностите. Също и от това дали имаш собствена градина или не. Ако имаш собствена градина излиза по-скъпо като време :)

По-лесно ли управлявате бюджета си?

Зависи от вкусовете и възможностите. Ако разсъждаваме за всички хора, то по-евтино излиза да си купуваш супер евтини биренки и кремвирши. Пенсионерите затова не могат да са вегетарианци обикновено, защото бюджета им е под необходимия минимум да бъдеш вегетарианец. Просяците, бедните също не могат да бъдат, а ядат, каквото намерят. В България тези хора са много.

Изводът е: необходим е паричен минимум, за да можеш да си позволиш да бъдеш вегетарианец в съвременния свят. Каквато и да е теоретичната ралика в себестойността на месните и растителни продукти, на пазара те винаги ще имат подобна цена. Закон на търсенето и предлагането, както и търговска алчност.

Последващият извод: ако Бог е дал живот на всички, дали задължава всички да са вегетарианци?! :) Ако той не ги задължава, защо ние го очакваме от тях ?! :(

А ако е по-скъпо, заслужава ли си?

Както казах, за повечето пенсионери не си заслужава. Заслужава си единствено, ако духовно си отписал евентуалните допълните пари, които даваш за вегетарианство.

Едно странично отклонение. Натрапва ми се от последните десетина теми, че на вегетарианството се гледа единствено от гледна точка на това какво се яде и по-точно на вегетарианството се гледа като не-ядене на месо. Вегетарианството е по-скоро духовно усещане какво и как трябва да влиза у човека.

Например, вегетарианецът би ли ял захар, сладко и бели храни? Не. Сладкото прави скокове про инсулина, което създава неоправдано чувство на глад, но и също психическо напрежение. Други бели храни "изаждат" витамин B12, а той не се внася особено много при вегетарианеца.

Би ли пил каже? Не. Кафето "събужда" чрез раздразване на човекА. Раздразване на храносмилателната и нервна система. Би ли искал вегетарианецът да е раздразнен? Не.

Би ли пушил цигари? И т.н. "би ли".

Нито думичка не сме казали за моралния и духовен кодекс вегетарианеца. Има морален кодекс на пожарникаря, полицая, че дори и на държавния служител в България. Нима нас не ни интересува моралния и духовен кодекс на вегетарианеца?! Надявам се Иво или някой друг да пусне такава тема :)

Линк към коментар
Share on other sites

Аз бих разделила вегетарианския начин на хранене на два вида:

- здравословно вегетарианство;

- нездравословно вегетарианство;

При здравословното вегетарианство човек се храни с био храни,които са доста по-скъпи от от тези,които не са био.Приемат се хранителни добавки които компенсират дефицита на определени вещества в организма,получен при вегетарианско хранене.Тези добавки също струват скъпо.

Здравословното вегетарианство е най-скъпия начин на хранене.

Нездравословното вегетарианство включва всички продукти без месото.Магазините са пълни с промоционални и намалени стоки и човек може да се изхранва с по-малко средства.

Този начин на хранене е най-евтиния и моето мнение е,че по своята вредност за организма не отстъпва на обикновения невегетариански начин на хранене.

Линк към коментар
Share on other sites

На мен ми е много по-евтино,и то при положение,че си купувам жито,семена и други неща от био-магазините.

Суровоядството също много ми помогна.Изобщо яденето на жива храна дава и жива енергия.

Когато започнеш да се храниш със Словото,започва да ти е необходима все по-малко храна....

:3d_016:

ПП.При жива храна нямаш абсолютно никаква нужда от изкуствени добавки...

Редактирано от Мария-София
Линк към коментар
Share on other sites

зависи от възможностите на човек. Ако имаш много средства излиза и евтино. Отиваш и си купуваш на едро брашна и ккавото си искаш. Но ако нямаш тази възможност е много скъпо. Половин килограм хубаво пълнозърнесто брашно е към 10 лева. При мен се увеличиха изискванията към мен самата и към цялата ми кухня от промяната на режима. Запалих се по хлебопекарна и си взех спешно, те са около 100 - 200 лева , но пък това е еднократен акт. Ако я включвам всеки ден, аз не го правя , но 3 часа ток ще ми изхаби. Аз тези сметки не ги правя, но една приятелка и върнали такъв подарък :)), решила да зарадва роднина пенсионер ,той като разбрал колко ток ще хаби и се отказал, дори се разсърдил за хлебопекарната. На мен не ми излиза по-евтино като цяло, но пък няма по скъпо от здравето и за нищо на свата не бих се върнала там при евтините сандвичи с кебапчета:3d_002:

Редактирано от Eshavt
Линк към коментар
Share on other sites

.... но пък няма по скъпо от здравето и за нищо на свата не бих се върнала там при евтините сандвичи с кебапчета:3d_002:

здравето ли е по-важно или......

Линк към коментар
Share on other sites

здравето разбира се и удоволствието сам да си сътворяваш бонбоните:3d_146:

рецепта за бонбони:4 лъжици смлян сусам и 4 лъжици чист пчелен мед се правят на топчета и се овъргалят в кокосово брашно. Ако имате много гости , то може да се увеличи дозата, това са бонбони рафаело но по веге вариант

Линк към коментар
Share on other sites

Не съм правила точни сметки, но като че ли вегетарианският режим е по-скъп.

А най-скъп е плодоядния.

Ако се употребяват и хляб, ориз и др. зърнени храни става по-евтино.

Но може би основно зависи доколко качествени храни купуваме, независимо дали месни или растителни. И тъй като не съм склонна да правя компромис с качеството ...

Лично за мен по-неприятното е, че ми отнема много време (може би ако бяхме дораснали до плодоядството, щеше да ми е по-лесно, ама... ) и като започна да готвя, следва едно безкрайно чистене, миене, остъргване, белене, рязане ...

Иначе хвърляш едно парче месо на скарата или във фурната и толкоз.

Обаче, разбира се, че си заслужава.

Коментираме вече в много подобни теми за мотивите и причините, няма смисъл да се повтарям.

Линк към коментар
Share on other sites

Никой нормален човек няма да тръгне да си прави сам храната, ако е от 7 сутринта на работа и е естествено, че био продуктите ще са по-скъпи, поради много фактори, които са отдавна известни на света, а ако ние сега ги преоткриваме и отново търсим заместители - тъга.

Всеки земеделец ще ви каже какви торове се използват и какво може и какво не. И кое колко му струва, че да стигне до магазина за био продукти.

И по--важното: коя теритроия в БГ има сертификат да произвежда биопродукти, понеже и това вече е установено, спрямо ЕС?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 years later...

Не водя калкулация или счетоводство, но честно казано, съгласно това което ние хапваме вкъщи имам наблюдение, че безмесната храна е доста по скъпа, като смея да твърдя, че не ядем много, а съвсем прилично, дори сравнявайки с други хора бих казала и малко. Значи всяка вечер вкъщи се яде салата-сезонна, в момента предимно краставици и домати. Аз избирам розови, защото другите почти не стават.....и не сме попадали на хубави. Та 3-4 домата и 2 краставици, като включим и пресен лук, копър, магданоз...салатката ни излиза около 10 лв. Често вкъщи се хапват и плодове, та смело мога да кажа, че плодовете и салатите за деня са ни около 20 тина лева....Да не говорим, че прибавяме често и картофки, или грах, боб, тиквички, чушки, патладжан и прочее, сиренце, кашкавал....и смея смело да твърдя, че не е по-евтино!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

Здравейте

Ще си позволя да сравня вегетарианството и не вегетарианството в няколко различни отношения

Начина си на живот, който избрах паралелно с избора си да съм вегетарианец ми помага да се храня много по-евтино(от финансова страна) и с много по-качествени продукти.Това е в сравнение с живота в градовете, защото аз живея в село близо до средно голям град.На практика в селото всеки може да си осигури необходимата храна за цяла година без това да му струва и стотинка,но за това трябва голяма опитност. 

В сравнение с месоядството - то е ясно-огояването на животни за храна е много по-скъпо,не само финансово.От друга страна вегетарианците имат по-малка физическа сила за сметка на интелекта. 

Когато излиза скъпо да се храним с "еко" продукти то това се дължи на стремежа на обществото да поевтини цената на продуктите от животински произход

 

В общия случай е добре решенията ни да бъдат с най-малко недостатъци, а не с най-много предимства.Това води до опростяване, към което се стреми цялата вселена

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...