Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Отворено писмо по повод ГМ фуражите


Recommended Posts

Промените в Закона за фуражите отново будят тревога в обществото

ДО:

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

Г-Н ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ

ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

ДЕПУТАТИТЕ ОТ 41-во НАРОДНО СЪБРАНИЕ,

Г-Н МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ

МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ,

Г-Н СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ

МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО,

Г-ЖА ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ,

Г-Н КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ И НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ

О Т В О Р Е Н О П И С М О

от

Коалиция „България, свободна от ГМО”

по повод:

Последните приети промени от 41-вото НС в Закон за фуражите <br style=""> <br style="">

Уважаеми госпожи и господа,

Поводът за това писмо е гласуваната наскоро промяна в Закона за фуражите, чрез която се разрешава вносът на генетично модифициран фураж. Бихме искали да ви припомним протестите отпреди няколко месеца в цялата страна срещу отглеждането на ГМ култури на територията на Република България. Те много ясно показаха волята на целокупното население, което не желае да отглежда и консумира ГМО. Това беше потвърдено и от направеното социологическо проучване[1] от НЦИОМ – 97% от българите не желаят ГМО.

Може би също така знаете, че в момента е внесена подписка[2] до Председателя на Еврокомисията г-н Жозе Барозу, подписана до момента от 1,200,531 души в ЕС с искане за мораториум върху генно-модифицираните селскостопански култури в Европа и създаването на независима, етична, научна структура, която да изследва въздействията от ГМ култури.

Сякаш, за да потвърди по-горните настроения, наскоро френският министър на екологията г-жа Шантал Жуано заяви[3], че понастоящем „планът на Европейската Комисия не съдържа адекватни оценки за въздействието на ГМО върху околната среда и здравето на хората”.

Този месец Френският Национален Институт по Селскостопански Изследвания (INRA), който е световен лидер в областта, обяви[4], че прекратява разработките на ГМО и ще се занимава само с конвенционални сортове.

Ще цитираме и мнението[5] на проф. Джак Хайнеман от юли 2009г. по повод експертизата, дали животните, хранени с ГМ фураж се различават: „Съществува убедително доказателство, че животни, хранени с ГМ съставки реагират по начин, който е уникален за ГМ растения. Това става ясно чрез метаболитните, физиологичните или имунологични отговори в тези животни. При липсата на подходящо изследване, ние не можем да приемем, че отглеждането на животно, хранено с ГМ фураж няма да засегне крайния продукт – дори ако няма откриваеми следи от ГМ материал”.

И накрая бихме искали да припомним резултатите от изследванията[6] на учени от Общонационалната Асоциация по Генетична Безопасност (ОАГБ) на Русия, за опитите с хамстери, хранени с ГМ соя. При второто поколение при животни са наблюдавани по-висок процент мъртви раждания и аборти, а родените са с променена костна структура и по-ниска телесна маса, а трето поколение от родители, хранени с ГМ соя не съществува. Учените допускат тези ГМ-храни като една от причините за безплодието и при хората.

Бихме искали да попитаме министър Мирослав Найденов и всички гласували за промените в закона за фуражите от какви принципи са се водили при вземането на това решение и чии интереси се защитават?

Не само настоящото правителство, но и което и да е правителство и парламент нямат право да гласуват и налагат свои решения по въпросите за ГМ култури и храни в противовес на волята на народа.

Нашето предложение е да се забрани вносът на ГМ фураж и храненето на животни с ГМ фураж, като до тогава се приложи схема за поетапно изчистване поради внесените към настоящия момент количества, със стриктно етикетиране.

Вярваме,че нашето правителство и парламент твърдо ще предприемат този курс на промяна в името на просперитета на България и Европейския съюз.

.....

Коалиция „България, свободна от ГМО”

Коалицията включва широк спектър от граждански активни групи, като Коалиция „За Да Остане Природа”, Българска национална асоциация на потребителите – активни потребители, Инициативен комитет на родители и граждани, Национална асоциация на зърнопроизводителите, Българска асоциация Био-продукти, Гилдията на главните готвачи в България, Фондация за околна среда и земеделие, ПП Зелените и др.

<br clear="all"> [1] „97 % искат ГМО вън от страната”, в. Труд 16.03.2010г., http://www.trud.bg/A...rticleId=414658

[2] „1 MLLION FOR GM FACTS NOT CROPS”, Avaaz.org, http://www.avaaz.org/en/eu_gmo/

[3] „Големите в ЕС отказват ГМО”, в. Сега 15.10.2010г., http://www.segabg.co...id=4&id=0000603

[4] „French researcher halts development of GMO crops”, Reuters, 31 October 2010, http://www.forexyard...0856Z-INTERVIEW

[5] „Report on Animals Exposed to GM Ingredients in Feed”, by Professor Jack Heinemann, 24 July 2009, http://www.gefree.or...sReport2009.pdf

[6] ”Влияние ГМО на млекопитающих: отчет 2010г.”, http://www.oagb.ru/l...hp?txt_id=12292

Редактирано от една Българка
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...