Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Намериха "Изгубения Свят"


Теодор

Recommended Posts

Намериха райската птица

Всеки, който отиде в "Изгубения свят", ще се върне с нови открития, твърдят учени

Лондон. Международна експедиция откри в индонезийската част на остров Папуа десетки напълно непознати на човека животински и растителни видове, съобщи Би Би Си. Сензационната находка е направена в планинска джунгла около връх Фоджа, Нова Гвинея, в края на 2005 г. Дотам откривателите достигнали с хеликоптер. Те едва си намерили място за кацане, проучвано с месеци, заради извънредната гъстота на дърветата.

"Изгубеният свят", както вече го наричат медиите, е дом на множество

нови екзотични птици

пеперуди, жаби и растения. Там са отново намерени и редки видове твари, смятани за безвъзвратно изчезнали от десетилетия. Такава е райската птица, за последно видяна през XIX век от изследователи.

"Мястото е най-близкото съответствие на представата ни за Райската градина, което може да бъде открито на Земята", заявява Брус Бийлър, един от ръководителите на съвместния екип американски, индонезийски и австралийски учени, работещи на това място.

Експедицията се натъкнала на нов вид птица с ярка оранжева лента през лицето. Сред най-удивителните находки е и непознат вид кенгуру, със златиста козина, живеещо по дърветата. Открит е и

бодлив мравояд

Тъй като биологичното разнообразие в джунглата е огромно, на учените рядко се налагало да се отдалечават от лагера на повече от няколко километра. "Това е само началото. Ние само одраскахме повърхността. Всеки, който отиде там, ще се върне с нови открития", заявява Бийлър.

"Безкрайно учудваща бе липсата на всякаква агресивност на тези животни към нас. В дивата природа всички видове се страхуват малко или много от човека, но това е придобит рефлекс от взаимните контакти", обяснява Бийлър.Във Фоджа по нищо не личеше, че ги притесняваме с нещо. Това доказва, че все още има места на Земята, където

човешкият крак не е стъпвал

Две ехидни например са позволили на специалистите да ги вземат в ръце и да ги отнесат в лагера за изучаване.

За водачи на групата са използвани местни туземци от племената куерба и папасена. Тези племена разглеждат планинската местност като своя земя. "И те като нас бяха безкрайно удивени колко изолирано беше мястото на откритията. Доколкото те си спомняха, нито един член от тяхното племе не беше стъпвал по тези земи досега, разпростиращи се на площ около 3200 кв. км, отбелязва Бийлър. В тази част на Индонезия живеят не повече от 300 души върху площ от 700 000 хектара ниски гори.

"Откритието показва какъв е бил животинският и растителният свят в Нова Гвинея преди 50 000 години

когато е нямало лов и риболов, нито човешка дейност, нито екологични проблеми", казва Стивън Ричардс, един от учените от експедицията, работещ в музей в Южна Австралия. Научната експедиция е организирана от американската екологична организация "Консервейшън интернешънъл" и от Индонезийския институт на науките. Тя е подготвяна почти 15 години. Откритията може да се окажат едни от най-значимите през последните години. Те показват, че тропическата джунгла в индонезийската част на Нова Гвинея е най-голямата в Азиатско-тихоокеанския регион и вероятно най-богата на животински видове в света. Резултатите от нея предстои да бъдат анализирани научно и класифицирани преди съществуването на новите видове да бъде официално признато. Този процес може да отнеме от 6 месеца до няколко години. Учените планират да продължат експедицията през това лято.

Източник в-к "Стандарт" http://www.standartnews.com/archive/2006/0...ussia/index.htm

Това откритие дали ще бъде за добро?

Изглежда преди много хилядолетия, човекът е бил приятел с всички животни.

Всички животни са били приятели с човека...Наистина хубаво е да се помисли върху това. Според мен, в един нов свят без насилие, човека трябва да спечели любовта на животните и природата.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

:v: Това ми хареса! Частичка от рая...там всички са приятели, тук в триизмернот пространство - порядъкът е друг - човеци - животни - растения...се "жертват" , хранят и отглеждат/обгрижват взаимно.

И понеже писах преди малко по темата за ценностите в живота, светна ми, че Учителя казва, че човек изучавайки разните светове - в случая - растителния и животинския, трябва да се обменя правилно с тях, например изучавайки животните - да придобие някои ценни техни качества :v: отличната организация на пчелите, сетих се - всяко животно има ценна черта, на която заслужава да се подражава.За вълка например - отличава се с голямо постоянство и вяра.Вълкът не се запасява с храна, не се запасява/осигурява и че демократ :D лисицата - интелигентна, съобразителна и схватлива. Винаги е имало и ще има човеци, които са си в хармония с природата и са приятели с животните. Кой колкото и когато, но съвършенството на земята просто не е възможно , но пък винаги имаме възможност да проявим доброта и милосърдие.Изборът е само наш.

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Животните никога не са били врагове на човечеството. Точно обратното. И при тази страхотна новина ме глождят куп въпроси свързани не с това, "дали е за добро", а дали ще съумеем да го опазим това райско кътче или пак ще се втурнем само опитчета и изследвания да правим без да сме поискали разрешение от природата и животинките, милите! Тогава бих предпочел никога да не ги бяха открили! Светът, познатият нам свят е вече твърде ужасен и грозен, превърнат в арена на човешкото самолюбие и борба за самодоказване. И не стига всичкото това ами съществуват и "хора", които мразят(представете си) животните!!! Защо? - е въпросът ми? Само хората ли трябва да обичаме? А без природа за къде сме? Без животни, Планетата щеше да е твърде скучна и еднообразна. И именно човека бе причина уж да изчезне Райската птица, а всъщност Господ я е скрил от човека, както и "новооткритите" видове, които всъщност винаги са си съществували далече от хората, благодарение на което ги откриваме днес. Иначе какво щяхме да открием? Буйна растителност и непроходима джунгла, какъвто взе да става светът, т.е. в какъвто го превръщаме всеки Божи ден! :( Извинете за излиянието, но си ми беше насъбрано отдавна! Онези, които обичат природата и животните ще ме разберат! Защото чрез тях съществуваме все още и ние хората.

Линк към коментар
Share on other sites

:D А,разбирам те отлично,като бях ученичка,моята класна,преподавател по изобразително изкуство,често ме питаше:"Силвия,хубави пейзажи рисуваш,но защо няма хора там?".А аз й отговарях:"Другарко,ще ми развалят картинката" :)
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Лично аз се надявам тези учени да са достатъчно съобразителни, та да не "развалят" този изгубен свят. Човек на такова място според ме е по - вероятно да донесе разруха, отколкото помощ или добрина. Иначе сигурно можем да научим нещо повече за миналото от там...

"

"Силвия,хубави пейзажи рисуваш,но защо няма хора там?".А аз й отговарях:"Другарко,ще ми развалят картинката"

"

Много ми хареса :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Когато ми направиха този психологически тест : Какво ще си вземеш с теб ,ако трябва да заминеш в пустинята аз отговорих инструменти за археологически изследвания .

Това абсолютно изяснява защо толкова много искам да бъда учен , или поне в компанията на учени .

Колко страхотно би било да може Човек да си позволи постоянни околосветски пътешествия . Да се отдаде на места като "ИЗГУБЕНИЯ СВЯТ ". Искрено завиждам на целия изследователски екип , който работи там и им стискам палци .

Колко свеж зелен :) въздух нахлу в нашата духовна атмосфера тук . :1eye: Благодаря ви хора за темата .

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...

:) Здравейте, приятели + има ли актуална информация какво става с "изгубения свят/рай"или е вече ай+ай+ай :1eye:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Редактирано от Благост
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Все още си е там :)

http://www.msnbc.msn.com/id/11114156/

http://www.conservation.org/xp/frontlines/...es/02070601.xml

Редактирано от Теодора Андреева
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...