Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Все нещо не достига, за да станат нещата по-добре.


Guest Христо

Recommended Posts

Все нещо не достига, за да направя нещата по - добре : все нещо пропускам, изпускам.

От малък съм забелязъл, че много много често като направя или кажа нещо, много често, да не кажа почти винаги се сещам, че нещата е можело да станат поне по - малко по - добър начин, поне по малко по - правилен начин или направо да станат по много по - добър начин.Често съм се дразнел, че не съм успял да направя/кажа нещата още по - добре или много по - добре или че нещата не са се развили по - добре. Видях че няма смисъл да се вживявам толкова и постепенно запознах да приемам работите все по - леко. Обаче пак ми се случва да си казвам : "ееее, защо не съобрази да го направиш/кажеш еди как си, тогава щеше да стане еди как си, щеше да си спестиш еди какво си, щеше да ти е по - добре/приятно." Нали човек се учел от грешките си. Това недоизкусуряване на нещата, това несъвършенство, цял живот ли ще продължи ? :) Може би животи ? Има ли край, или винаги ще има какво да доизправяме ? На вас случвало ли ви се е да си казвате и дори да се дразните поне малко, че не сте съумели да бъдете по - предвидливи и досетливи ? Понякога уж съм се мобилизирал/амбицирал да бъда по - внимателен, бавномислещ и бавнодействащ, по - разсъдлив и предвидлив, за да може да върша/казвам някои неща по - правилно/спокойно, обаче съм изпускал юздите и пак се е случвало да правя/нещата по - емоционално и бързо, следователно и не толкова идеално/правилно/целесъобразно, което не ми е било приятно. :)

Редактирано от Христо6
Линк към коментар
Share on other sites

С всички хора се случва, с някои повече. Ако смяташ, че си от тях, опитай се да си планираш ситуациите, така че да нямаш много изненади. Научи се да отлагаш решения и отговори за следващия ден, когато ще си премислил всичко добре. Не винаги е нужно да реагираш на момента.

Не виждат пропуснати възможности само тези, които не си анализират действията.

Линк към коментар
Share on other sites

Ами например, понякога се сещам, че не е било нужно да бързам толкова, за да свърша дадена работа, обаче съм бързал от липса на търпение, от желание да свърша по - бързо и съм пропускал някакви дребни неща, които след това съм се дразнил, че съм допуснал и съм си казвал, че е можело по - бавно и обмислено да действам.

П.п.: хубавото е, че не се самообиждам постоянно, както правят други хора, защото съзнавам, че няма смисъл и че дори нещата може да станат по - зле.

Редактирано от Христо6
Линк към коментар
Share on other sites

Когато човек бърза да каже или направи нещо в повечето случаи греши и после се ядосва защо не е постъпил по друг начин.Това важи за всички без изключение.:)

За да стават нещата така,както ги искаме е нужно търпение,а то се придобива.

Някои събития могат да се планират и тогава не е толкова трудно да получим желания резултат.Но често в живота ни възникват проблеми за които дори не сме си помисляли.За доброто им разрешаване е нужно време за осмисляне и вземане на решение.Най-добре е да отложим решаването на тези проблеми,ако това е възможно.В случай,че проблемът не търпи отлагане - действаме така както усещаме нещата в момента.

Ненужно и вредно е непрекъснато да се самообвиняваме,че нещо не се е получило според желанията и очакванията ни.Ако вместо това анализираме случая и видим причината за грешката си(а тя най-често е прибързаност!),ще можем следващия път да проявим повече търпение и резултатът от действията ни ще ни задоволи.

С годините човек се научава на търпение,както и да не позволява на емоциите си да ръководят действията му.

Редактирано от Пламъче
Линк към коментар
Share on other sites

Аз имам предвид и случаите, в които съм постигнал желания резултат, но е можело да го постигна с по - малък разход на време и емоции, понякога и на пари. Освен това : все изникват ситуации нови, от които си извличам някаква поука, някакъв опит и си мисля, че ако се случи пак бих се проявил по - добре, обаче работата е там че винаги изниква нещо ново и неочаквано и ти не успяваш да се справиш толкова лесно, толкова добре, колкото ако това го беше преживял няколко пъти поне.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз се стремя да не се натоварвам с подобни "упреци" към себе си. Не защото не анализирам действията си, а защото смятам, че след като съм го направила по определен начин, значи така е трябвало. Не че никога не съм се упреквала, но с годините се научих, че не трябва да се тормозя за дреболии и че повечето неща наистина са дреболии (не всички разбира се)! :) Определено когато има възможност да се изчака е добре. Но пък е ценност човек да се научи и да реагира на момента (понякога се налага).

Христо6, нормално е при всяка следваща ситуация да има нови "изненади". Такъв е животът... шарен, непредвидим и интересен! Но не забравяй - никак не е малко това, че си взимаш поуки, много хора не го умеят и не го правят. Действай така, както сметнеш за добре и не го мисли толкова след това. Важното е да се получават нещата... ;)

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...