Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Едно писмо от Толстой :

Писмо на Л.Н. Толстой до Н.Н. Миклухо-Маклай

26 септември 1886г.

Многоуважаемий Николай Николаевич,

Много съм ви благодарен, че ми изпратихте брошурите си. Прочетох ги с радост и в тях намерих неща, които ме интересуват. Интересуват или не, но всеки случай във вашата дейност трогва и възхищава това, че доколкото ми е известно, с опита си вие пръв и несъмнено доказахте, че човекът навсякъде си е човек, тоест добро, общително същество, с което може и трябва да се пристъпва към общуване само с добро и истина, а не с топове и водка. Вие го доказахте с подвига на истинското мъжество, който в нашето общество се среща толкова рядко, че хората от това общество не го разбират. Аз така си представям вашето дело: хората толкова дълго са живели с измамата на насилието, че са станали нормални тъкмо уродливите отношения един към друг не само между людоеди и християни, но и между самите християни. И неочаквано един човек под предлог на научни изследвания (моля, простете за откровеното изразяване на убежденията ми ) се явява сам между най-страшните диваци, като вместо с куршуми и щикове е въоръжен само с разум, и доказва, че насилието, в което живее нашият свят е само стара отживяла humbug (т.е заблуда), от която хората отдавна е време да се освободят, ако искат да живеят разумно. Ето това ме трогва и възхищава във вашата дейност и затова особено искам да ви видя и да вляза във връзка с вас. Ще ми се да ви кажа следното: може вашите колекции да са много важни, по важни от всичко събрано досега в целия свят, но дори и в такъв случай всичките ви колекции и научни наблюдения не са нищо в сравнение с направените от вас наблюдения за свойствата на човека по време на заселването ви сред дивите, когато общувайки с тях, вие сте им въздействали само с разум; затова умолявам ви, за бога, изложете с най-големи подробности и със свойствената си правдивост отнощенията си с тези хора както са били. Не зная какъв пронос ще представляват вашите колекции и открития за науката, на която служите, но натрупаният от вас опит при общуването ви с диваците прави епоха в тази наука, на която служа аз - науката за това, кк са живеят хората един с друг. Напишете тази история и вие ще направите голяма услуга на човечеството. На ваше място аз бих описал подробно всичките си приключения, като отстраня всичко освен отношенията с хората. Не ми придиряйте на разбърканото писмо. Болен съм и пиша легнал с непрекъснати болки. Пишете ми и не възразявайте на нападките ми за научните ви наблюдения. Аз си вземам думите назад, а вие отговорете на същественото. Добре би било, ако наминете.

Уважаващият ви

Л. Толстой

Линк към коментар
Share on other sites

Благодарение на Ради и на Кирил, и двамата активни участници в Портала, в нашата он-лайн библиотека бе добавен разказът "Разрушаването на ада и възстановяването му" от Лев Н. Толостой. :D

За да разгледате нашата библиотеката щракнете ТУК.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

За в бъдеще трябва да прочета повече от Толстой. Той е бил Ученик - поне това, ако не и Посветен. !ел съм само няколко разказа, но с такава наситена жиснена мъдрост, бликаща отежедневието, и все по теми, жизнено касаещи духовният ученик - поразяващо. Например - отец Сергий - за борбите му с плътта, друг разказ за дворянин, който убива жена си от ревност - описва се абсурда на семейният живот и страстите които го съсипват. В трети разказ селски помещчик поддържа тайна връзка със селско момиче въпреки волята си, под контрола на страстите си - моли се, бори се със себе си - един процес познат на Ученика от личен опит... Казват че повечето от образите в разказите на Толстой са той самият! А каква сила и чистота и въпиюща житейска мъдрост, духовност в ежедневието има във всеки ред...!!!

Линк към коментар
Share on other sites

Да, например в "Анна Каренина" е описано преживяване на объръщението на човешката душа към Бога, чрез главния герой.

За Толстой съм чувал, че бил прероденият Сократ.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

За Толстой, Лев! Величие!

Неговата енциклопедичност отрежда достойно място и на децата. В противоположната страна на романите му са най-кратките разкази и приказки за деца. Там е и част от голямата му Педагогика. А тя е и за "възрастните" деца.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 9 months later...

„Ако доброто има причина, то вече не е добро; ако има последица — някаква награда — пак не е добро. Значи: доброто е извън веригата от причини и следствия.“

„Всяка мисъл, изразена с думи, е сила, действието на която е безпределно.“

„За да повярваш в доброто, трябва да започнеш да го правиш.“ — „Чтобы поверить в добро, надо начать делать его.“

„Колкото повече човек дава на хората и по-малко иска за себе си, толкова е по-добър; колкото по-малко дава на другите и иска за себе си повече, толкова е по-лош.“

Л.Н.Толстой

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...

Темата е за Толстой, за когото е добре да се говори повече и още повече.

Но, има една интересна история, която непряко е свързана с него. Става дума за големият философ от 20-ти век Лудвиг Витгенщайн.

През 1919 година, когато през август той (Витгенщайн) се завръща във Виена след дълги месеци на военен плен, той е един от най-богатите европейци. Фамилното богатство, завещано от баща му, не е стопено от страшната инфлация, а, напротив, е нараснало, защото е вложено в процъфтяващи чужди икономики и в недвижима собственост. Витгенщайн едва е навършил 30 години и е в разцвета на силите си, но първото нещо, което прави, е да дари чрез списание Der Brenner част от богатството си на хора на изкуството в беда или без доходи, а всичко останало, безусловно и докрай разпределя между брат си Паул и сестрите си.

Така.

Тази постъпка Витгенщайн извършва по вътрешно убеждение, след като в италианския военнопленнически лагер изчита и дълбоко промисля тълкуванията на Толстой за Евангелията. Този прочит и тези размисли са съдбоносни за бъдещия му живот. След този момент Лудвиг Витгенщайн живее според заплатата си на учител и стипендиант на Кеймбридж като преподавател и професор. Нещо аналогично прави и Толстой в късните си години.

Линк към коментар
Share on other sites

Съвсем непознато дори за нас - филолозите - е творчеството на Толстой, свързано с духовните учения. Съвсем съзнателно то се "пропускаше" в монографиите и изданията и в родината на Гения, естествено и у нас. Темата беше табу и се смяташе, че коментарът и обижда паметта на Писателя. Толстоизмът се обявяваше за приумица и болестно състояние...

Ето част от изследванията за връзката на Толстой с Индия и индийската култура: Толстой и Индия

Ето и един линк на руски език към "Краткое изложение Евангелия".

Человечество медленно, с остановками, отступлениями, возвращениями назад, поднимается все выше и выше, переходя со ступени на ступень при своем движении к совершенству и благу. Долго стояло человечество перед той ступенью, которая поднимала его к возможности согласной жизни людей без необходимости убийства; но оно в наше время, хочет или не хочет этого, необходимо должно наступить на нее. Если не разум, не стремление к добру, то самая бедственность положения, все увеличивающаяся и увеличивающаяся, заставит людей сделать это, то есть начать устраивать свою жизнь не на началах ненависти и угрозы, а на началах разума и любви.

5 августа 1907 года. Не убий никого

Линк към коментар
Share on other sites

Линк към коментар
Share on other sites

"Вътрешните лутания и кризата, която преживя Толстой и просветлението, което настъпи отпосле у него, ги преживяха и преживяват мнозина. Пресищането от удобствата и охолството на материалната култура и стремежа към един опростен и по-природосъобразен живот бяха изразени от Толстой с поразителна искреност и прямота.

Толстой стана учител за мнозина. Неговото учение има последователи и те го прилагат в живота си. И нищо по-красиво от това, да се бори човек за свобода, за правдини – особено когато противодействието е силно... "

"Знайно е, че основа на Толстоевото учение е познаването Бога като любов. Опростеното до максимум отношение на човека към Бога съставлява истинската религия. При това, същината на човека седи не в неговото тяло, а в неговата душа, в безсмъртието на която ние трябва да вярваме, без да се питаме, какво представлява тя сама по себе си и в какво по-точно се състои нейното безсмъртие, защото тия и подобни въпроси биха ни отклонили от належащите задачи на живота."

Религиозното учение на Толстой и окултната наука

Сп. "Житно зърно", год. II, кн. 2-3

Редактирано от Ася_И
Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 years later...

Приятели, търся книгата "Царството Божие е вътре във вас" на Лев Толстой. По-горе видях, че има линк, но е на руски. Трябва ми на български. Имате ли идея от къде мога да я намеря?

Линк към коментар
Share on other sites

Приятели, търся книгата "Царството Божие е вътре във вас" на Лев Толстой. По-горе видях, че има линк, но е на руски. Трябва ми на български. Имате ли идея от къде мога да я намеря?

 

Здравей, едва сега виждам въпроса ти. За съжаление, религиозната философия на Толстой не е превеждана след 1944 година, по обичайни причини. Единственият начин да намериш поредицата книги на религиозна тематика, е да потърсиш антикварна литература преди тази година. Има издание на Царството божие е вътре във вас от 1904 г.

Редактирано от Лиула
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...