Jump to content
Порталът към съзнателен живот

20.12. Игнажден


Recommended Posts

ИГНАЖДЕН

Отнесен календарно към деня на зимното слънцестоене (22 декември), Игнажден се смята за начало на новата година. Празникът се характеризира с обреда полазване, наричан още булезене или кукулязник. Още в ранно утро децата тръгват на групички по къщите да кукулязват. Те внасят в дома съчки и ги поставят до огнището. Клякат над тях и наричат и благославят да се раждат повече животни през идващата година. Стопанките им дават орехи с пожеланието както се клопат орехите, тъй да се клочат кокошките. Дните от Игнажден до Коледа се наричат Мъчници. Това название е предопределено от християнския мит за Богородица, чиито родилни болки започват от празника. През Мъчниците жените и особено бременните и младите булки не бива да работят нищо, за да родят лесно и рожбите им да са здрави.

Рецепти за Игнажден

Изт.

Редактирано от Пламъче
Линк към коментар
Share on other sites

По нашият край има поверие,че много е важно кой ще влезе в дома ти пръв в този ден.Ако гостът е злонамерен,годината ти ще е проблемна,а ако е добронамерен-идните дни на нова година ще ти бъдат успешни.Желая на всички добра и успешна нова година!

Линк към коментар
Share on other sites

Игнатий се превежда ''пламенен''/ от латински/.Затова днес имен ден празнуват всички ''пламъци и огньове'' /Пламен ,Огнян..../.Може би и Пламъче трябва да празнува.Макар че това е само име за нета.

Редактирано от solej
Линк към коментар
Share on other sites

  • 11 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...