Jump to content
Порталът към съзнателен живот

За представянето на книги от Учителя и за него в интернет


solej

Recommended Posts

От около десет години съм се посветил на представянето на Учението на Учителя в интернет.Много често ми се налага да доказвам тезите си с текстове.Но те са в книги,вестници и списания.За тяхното издаване са вложени средства и труд.

Понякога много ми се е искало да ''качим'' определена книга в сайта и да я представим на многобройната мрежа от интернет потребители Такъв беше случаят с ''Окултни упражнения''.Прекрасна книга ,която се ''роди'' по малко странен за братските среди начин/ от един спор/.Дълго умувахме ,но се въздържахме.Защото искахме книгата да се продава,за да има пари и за нови издания .Така и стана.

Знам ,че в някои страни по света има някакъв' морален'' срок и после книгите ''свободно'' се ''качват''.Но ако се спазва българския Закон за авторското право ,това няма как да стане.Поне за книги за Учителя /За беседите на Учителя юридическата страна на проблема не ми е много ясна /.

При разговори с познати и приятели се оформиха две мнения.Едните мислят ,че за книги от Учителя и за него не може да има авторски права и те почти с тяхното издаване трябва да имат интернет вариант.Други /включително и аз/ ,сме на мнение ,че трябва да се питат автори,съставители ,издатели....

Аз не претендирам ,че сме били на сто процента коректни и последователни при позването на книги и списания в сайта ни.Но поне сме се старали в тази посока.

А може би сме сгрешили и сме лишили много духовни хора по света ,които нямат възможност /по различни причини/, да четат книги и списания за Учението и Учителя в интернет?

Какво е вашето мнение по тази актуална за последните години тема?

Редактирано от solej
Линк към коментар
Share on other sites

Може би известен срок само на хартия, за да има парична възвръщаемост за издателството, редакторите, коректорите и т.н. А след това свободно в интернет!

Линк към коментар
Share on other sites

Когато се запознах със Словото бях в Норвегия и четенето в нета беше единствената ми възможност да се докосна до него. От тогава до сега съм си накупила почти всички по-важни книги, с които съм се запознала първо в нета. Безспорно е, че четенето пред компютър е несравнимо с четенето на хартиен носител. Мисля, че автори, издатели, съставители по-скоро печелят от това книгите им да ги има представени и в нета.

Линк към коментар
Share on other sites

Моите наблюдения сочат, че има читатели, които няма да си купят книгата по важни за тях причини - далече са, нямат достъп до книжарница или издателството, нямат място да ги съхраняват и още куп. Те имат шанс да прочетат само в нета.

Има друга категория - като надето - които първо четат в нета, после купуват книгите. Аз също съм от тях по стечение на обстоятелствата. Един от аргументите освен достъпа до хартиентите носители, е че когато е видял книгата в нета, човек я купува със сигурността, че се сдобива с нещо много ценно. Към тази категория спадаме и тези, които се уморяваме да четем от екрана и ни пречи това, че нямаме възможност да разгърнем и да видим няколко неща едновременно. А и сме зависими от куп неща. хартията дава свобода на читателя.

Излишно е да доказвам, че принтиранот или ксерокопирано копие на книгата излиза по-скъпо и е далеч по-неудобно. То се прави само в случай, че няма как да се купи книгата.

Тук не искам да споменавам имена, но има издатели, които нямат вече книгите в наличност, за да ги изпратят на читателите си, но упорито вдигат скандали и по всякакъв начин спират публикуването в нета с обяснението, че имали намерение да я издават отново.....

Линк към коментар
Share on other sites

icon12.gifНапълно подкрепям мненията на Донка и Надеждна за несравнимостта на четенето от книга - божествена наслада, но и аргументите им в полза на онлайнчетене като изключителна придобивка.

Мисля, че е истинско благословение за всички, които публикуват Словото на Учителя в интернет пространството, защото съм напълно наясно, че това е и много лично време, и много труд, и несравнимо с никакви "заплащания", ако и да има такива, и защо не, ако някой има нужда.

Моето четене на беседите датира от времето, когато нямаше нищо по книжарниците и съм чела преписвани беседи-книги от Учителя на ръка и на пишеща машина!

icon12.gifИзпитвам огромна благодарност към всички незнайни и знайни хора, които в съвременността "качват" беседи, книги, аудиобеседи от Учителя в нета, защото така намирам безценни богатства, които липсват в книжарниците.

Давам пример - Утринните слова ги няма никъде, където съм ги търсила, а съм ги търсила в множество големи и малки книжарници в различни градове, включително в антикварни книжаарници, където има останали по няколко едни и същи екземпляра.

Благодарение на Портала към съзнателен живот и Библиотека Триъгълник вече мога да чета на воля, колкото и когато искам, ако ще и да съм високо в планината или човек да е на далечен остров60.gif . С удоволствие попълваме домашната книгохранилница с безценните издания, но и нет-пространството има огромен принос и хората, които стоят невидими зад него.

icon12.gif

Редактирано от цветна дъга
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...