Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Вярвате ли в прераждането


vankata_97

Recommended Posts

Има голям смисъл в преражданията за развитието на духа ни.

Преражданията не ни ли дават възможности за извървяване на различни земни пътища,

които ни обогатяват и ни правят съзнателни и творящи същества?!?

Поздрави и весели празници!

Линк към коментар
Share on other sites

Мисля, че ние сме отровени от източната традиция и култура.

Мисля, че прераждането не е ежедневен проблем за никого, мисля, че хората имат други проблеми.

Мисля, че ние не сме нация, а племе. Мисля, че ние сме стажанти в чужд спeктакъл, именно мислейки, че е кармичен :)

Колко е лесно да има митология и колко е лесно да има карма, която ние припознаваме за такава!

А ако няма - оставаш тотално сам, на себе си, на зимните си усещания и скромни идеи; кой си - никой - непроменяем и непроменим, един инидивид от 21 столетие. Май никой не иска такава съдба и се втурва в кармите.

Че кому е нужно това, нали говорим за осъзнати хора!

Редактирано от Мона
Линк към коментар
Share on other sites

много ми се иска да видя различните мнения по темата

Има доста обширна тема за прераждането тук. Засега няма да смесвам двете теми.

Да, вярвам в прераждането. Всъщност ако трябва да съм точен, вярвам във вечния и неизменен дух, който се проявява в различни форми, сменяйки последователно една с друга. Това, което наричаме раждане е просто обличането на духа в някаква материална форма, за определен период от време. Самият дух нито се ражда, нито умира.

Линк към коментар
Share on other sites

Не мога да кажа че вярвам в прераждането,но не мога и да отрека че съществува.

Обаче съм убедена в това,че след физическата смърт на човека,част от него остава да живее под формата на енергийна субстанция,която наричаме душа.

Редактирано от Пламъче
Линк към коментар
Share on other sites

Повечето четящи и пишещи в този форум но един или друг начин вярват в прераждането. Така, че едва ли ще срещнеш тук множество противоречащи си отговори на твоя въпрос.

Аз също вярвам, че човек преминава през множество прераждания в земния си път. Задавал съм си редица въпроси за живота, и от всички възможни отговори, които съм открил за себе си, доктрината за прераждането е онази, която най-пълно и с най-малко противоречия отговаря на всички възникнали въпроси в мен. Въпроси като: откъде идвам, на къде отивам, какъв е смисъла на всичко, колко голям е света, всичко ли е "предначертано" или всичко е "свободна воля" ...

Линк към коментар
Share on other sites

Историческите факти сочат,че между трети и пети век Римокатолическата църква е издала множество документи,заклеймяващи концепцията за прераждането като ерес. Тези документи нямат подпис от папата,т. е . може да се предположи ,че не отразяват официалната доктрина на църквата,но самият факт свидетелствува,че идеята за прераждането е била част от ранното християнство и с голяма вероятност може да се допусне, че източника на тази идея е Христос.

Това,че немалка чяст от хората и днес неприемат прераждането си има както вътрешни така и външни причини.Вътрешна причина може да бъде идентифицирането ни с нашия нисш ум и ако това продължи достатъчно дълго време идва момент, когато ще търсим начин да оправдаваме своите действия,защото те носят последици,които ни засягат. Нашия нисш ум използва обстоятелството че много хора извършващи престъпления успяват да избегнат наказания и последствия (така изглежда на пръв поглед) и затвърждава в себе си убеждението,че ако си достатъчно находчив и избегнеш да те разкрият при извършване на престъпление ще можеш да избегнеш и последствията от своите действия.

Основното в идеята за прераждането е, че ние никога не можем да избягаме от последиците на нашите действия,защото не можем да скрием нищо от Бог и следователно ще ни се наложи да изтрадаме тези последици ако не в този то в някой от следвашите ни животи.

Като позволяваме на нисшия ни ум да контролира съзнанието ни изпадаме в положението да отхвърляме прераждането на душите ,а в някои случаи да отхвърляме и Бог, защото низшия ни ум се страхува от наказание и се стреми да го избегне , в случая като отрича всичко,което може да доведе до наказание.

Причините могат да бъдат и външни. "Заслуга" за отхвърляне на прераждането имат и някои исторически личности.На Теодора, съпругата на император Юстиниан(бивша танцьорка) не се нравила идеята да бъде наказана в бъдещите си животи за постъпки извършени в сегашния си живот и е използвала влиянието си да започне процес на заличаване на почти всички следи от концепцията за прераждането ,съществуваща дотогава в Християнството.

Господстващият елит като цяло не е приемал прераждането,защото не е приемал фактът,че ще трябва да отговаря за своите действия и че не може да се избегне наказание. На господстащият елит е била необходима църква, в която хората да виждат единственият път за спасение , то да е възможно във един единствен живот.Ако хората повярват, че тяхното спасение е сега или никога те с много по-голяма готовност ще следват декретите на външната църква.

Когато католическата църква започва да се разпространява в Европа,тя не е притежавала почти никаква земя ,а след няколко века е вече най - големият единичен собсвеник без да купува земя и без да използва военна сила. Основен дял от имотите на църквата са дарения от богати хора , които на своя смъртен одър, изповядани от католически свещеник, признали греховете си и търсещи опрощение намират начин да избегнат наказание като приписват на църквата голяма част от своите имоти дори в ущърб на своите наследници.Така те си купуват спасение от църквата, защото е изгубена представата, че спасението може да дойде в друг живот със извършени от тях благородни постъпки. Тази изгубена представа, за която църквата в голяма част е била причина е донесла на самата църква огромниr материални печалби.Божии служители са продавали индулгенции дори за още не извършени престъпления.

Вярвате ли в прераждането - Радостното е че все повече хора казват : зная, че има прераждане и то е възможност за придобиване на Христово съзнание

Линк към коментар
Share on other sites

Че то Ако нямаше прераждане,какъв е смисълът на човешкия живот?:3d_146:

я-.....п.-...е.-...с-....не?Не че няма такива,дето и това им е смисъл.....

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...