Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Матрицата - презаредена


Иво

Recommended Posts

Здравейте,

Преди няколко дена гледах втората част на Матрицата. Филма е много интересен и има много езотерични нюанси.

Все пак останах с много въпроси и смятам да ходя да го гледам втори път, за да си изясни няко неща.

Някои друг, който случайно да не е разбрал как свършва?

Някакви мнения?

Поздрави,

Иво.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Здравей,

доколкото знам цялата развръзка ще бъде в третата част - Revolution. Може би и затова края е до една степен неясен.

Аз също мисля, че във филма могат да се намерят много езотерични послания - и в тази и в първата част.

Самата идея как със силата и трансформацията на съзнанието постига невъзможни наглед неща и невероятно развитие е една реалност - ние имам огормен потенциал, който незнаем още как да събудим и използваме.

Разговорът му с Оракула на пейката за програмите също имаше много добри идеи и аналогии - така че в комбинация с перфектните ефекти и съответна настройка филма може да има добро въздействие, да постави въпроси и теми за размисъл.

Поздрави,

Ради

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Здравей Иво,

Преди няколко дни гледах този филм и затова сега пускам това съобщение. Не можах да рабера дали не си разбрал финала на филма, или не ти е харесал подобен край.

На мен 2 част на филма ми хареса по-малко от първата. На първо място - прекалено предвидими са бойните сцени - знаеш какво ще се случи накрая, което ги прави банални до известна степен.

На второ - някои персонажи са самоцелни - близнаците например, както и мултиплицирането на агент Смит (по мое мнение :-)

И още нещо ме озадачи - бяха прекалили с "черната боя" в Зион, не можах да разбера поради каква причина.

Разбира се, имаше и добри "попадения" - например обожествяването на Нео, Ключаря, момента с разхлабената връзка на моста, и др.

Езотеричните моменти са преди всичко в диалозите и за да се възприемат в пълнота може би трябва да се гледа на видео филма с дистанционно в ръка на "стоп кадър"

Поздрави,

Кирил

Линк към коментар
Share on other sites

Абе хора, имам един вапрос - Как може да си пишете такива велики глупости ?

Точно този форум ли избрахте за това?

Мой съвет, ако нямате какво да пишете - недейте :))

Както сте го подкарали...............

Какво ще кажете за нещо по-задалбо4ено ?

чакам свежи идеи :angel:

Линк към коментар
Share on other sites

WOW. Ти какво предлагаш да си пишем в точно този форум?

Всъщност за какво би трябвало да си пишем тук според теб?

Съгласен съм да подхванем по-задълбочена тема.

Каква например предлагаш? :hmmmmm:

Иво.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Иво,

Съжалявам , ако съм обидила някого.

Не това беше целта (да се заяждам).

Мисля си.... има много по-важни неща в живота, за които наистина си струва да се говори. Въпроси, които си задава всеки, но по една или друга причина остава безмълвен, неразбран или просто няма с кого да сподели (слава богу имам достатъчно близки хора около мен, с които мога даговоря за всичко).

Но въпреки това не спира да ме вълнува чуждото мнение и чуждия опит.

Човек се учи докато е жив нали ?

Та мислех си, че тъкмо за това е форума. Може и да съм сгрешила :((

А на въпроса какво предлагам.....

Какво ще кажеш за:

Какво е за теб любовта?

Какво значение отдаващ на парите?

Кое е най-вжното нещо за теб в живота? (като изключим родителите ти и близките ти хора)

Как балансираш между чувства и ... разум

Кои са любимите ти филми :)). Няма да повярваш, но един толкова прост отговор може да ми разкрие толкова много нещя за теб (като характер) :)). И една молба :)) - нека пропуснем МATRIX :))

ОК стига съм те отегчавала повече.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Мария :rolleyes: ,

Точно тази е една от идеите за този форум...

Както е написано в първата страница(от една от участничките):

...............

Случвало ли ви се е понякога у вас да възникват въпроси, чиито отговори все не успявате да намерите, улисани в делничните си грижи?

Случвало ли ви се е изведнъж да ви осени някоя "странна идея", която не вижда бял свят, тъй като се притеснявате от реакцията на закостенялото от норми общество?

Струва ли ви се, че стремленията на вашия дух прескачат границите на конвенционалния начин на мислене, но неоткрили поле за изява, биват запокитени нейде из кътчетата на необятната ви душа?

Искали ли сте някой път просто да намерите приятели, с които можете да разговаряте на най-различни теми от областта на езотеричните науки?

Ако отговорът на поне един от тези въпроси е "Да", то има голяма вероятност най-сетне да сте открили мястото, където ще можете открито да споделите вашите мисли, като бъдете уверени, че те ще бъдат оценени и вероятно коментирани.

Нека този Портал бъде за всички нас, които можем да направим света по-добър - с мислите си, с делата си, с убежденията си. И да не чакаме благодарност за това. Защото най-голямата награда ще е, че ако не светът, то поне ние сме станали по-добри, по-мъдри, по-истински!

........

Въпреки че от друга гледна точка е трудно да се определи кои въпроси са най-важни (или пък най-задълбочени или най-неконвенционални), тъй като всеки човек си има собствени приоритети според своята единтичност и самоопределеност в живота. ;)

Наскоро беше публикувана тема/гласуване "Има ли ли сте преживяване на прага на смъртта" (http://www.beinsadouno.com/board/index.php?act=ST&f=3&t=62&s=) Поне според мен темите обсъждани и изследвани от д-р Реймънд Мууди са достойни за уважение от всеки човек, който се интересува от т.нар. екзистенциални или вечни въпроси. По-голяма дискусия върху тази тема би ми била интересна. Например ако това което д-р Мууди е изследвал е вярно ... това би повлияло почти на всики сфери от нашия живот... Изследванията на института Монро в USA (http://www.monroeinstitute.org/) са довели също до подобни резултати. :yinyang:

Аз съм съгласен и съм отворен за разговор върху темите които ти предлагаш.... :thumbsup2:

Ако искаш публикувай нова тема и да видим как ще потръгне разговора... Важно е да се концентрираме върху това което ни обединява и прави силни, а не върху това което ни отдалечава един от друг.

Все пак идеята на тази конкретна тема беше за Матрицата. Много хора смятат, че повечето въпроси предложени от теб за разговор са разгледани в Матрицата по един много фин начин... Но в крайна сметка това не е фен клуб на Матрицата и всеки има право на мнение да харесва филма или не.

Въпросът за отношението към парите (както и към властта и противоположния пол) е предложен за обсъждане за Чата в четвъртък в 9 часа вечерта. Според мен това са наистина важни и трудни за разрешение въпроси и човек трябва да мисли върху тях... Как те влияят на жизнения ни път?... Как се отнасяме към тях? Как ги посрещаме? Със страх? Бягаме ли от тях? Борим ли се с тях? Търсим ли ги? Вкопчваме ли се в тях като ги намерим? и т.н. Като цял мисля че вътрешното ни отношение към тези въпроси определя до голяма степен нашия външен свят както и посоката на нашия живот.... Ти какво мислиш?

Интересно е да се изследва също какви методи за работа в живота препоръчват различните езотерични школи. Някакъв опит в тази насока?

Иво.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Мария,

ти си права за важните неща. Ние просто търсихме нещо по-дълбоко, нещо което наистина вълнува човек, закодирано във филма.

Кое е най-важното, кое вълнува човек най-дълбоко? Това обагря целия му живот - психолозите го наричаха доминанта на съзнанието или нещо подобно.

Това е много комплексна и специфична за всеки величина, много дълбоко вътрешна и трудна за изказване...

Но все пак - как мислисш - кое е най важното в живота?

Поздрави,

Ради

:)

Линк към коментар
Share on other sites

Бих искал да споделя нещо с вас във връзка темата за основните ни цели/задачи в живота ...

Наскоро четох една книга "Път със Сърце" от Джек Корнфийлд (http://www.books.bg/book.php?ISBN=9548945428, http://iztok.net/article269.html), човек който около 20 години е обникалял из различни храмове на Изтока - Индия, Тайланд и т.н и който после защитава докторска степен по клинична психология в USA. Та той пише за една опасност, която съществува в духовния път, но която аз мисля че е валида и за всеки житейски път. Опасността се състои в т.нар. фрагментация на съзнанието т.е. едно постоянно отделяне в съзнанието ни на това кое е важно и кое е маловажно в живота ни, кое е духовно и кое светско... Получава се едно вътрешно противопоставяне, коет кара човек да хвърля повече труд и усилия въху "важните" и "духовните" неща.... което пък води до ефекта на сянката (първоначално обеснен от Карл Юнг). Ефекта на сянката се състои в това че докато човек прави усилия да хвърля, символично казано, светлина върху една част от живота си, друга част от живота остава във сянка. Съзнанието на човека е фрагментирано и той не се радва на живота в неговата пълнота и целокупност, а постоянно избягва ситуации (или пък се бори) от сенчестата страна и се стреми към ситуации от светлата страна... Т.е. няма разбиране и приемане, а постоянния омагьосан психологичен кръг - борба или бягство... който не води никога до нищо добро. Статия за ефекта на сянката писана от астропсихолог можете да намерите тук.

Какво мислите по въпроса? Аз мисля че това вече са тънкости. :):rolleyes:

Иво.

Редактирано от Иво
Линк към коментар
Share on other sites

Приятели,

Тази тема е за Матрицата.

Моля продължете темата за ценните неща в живота тук:

http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=66

Поздрави,

Екипът на Портала :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

""МАТРИЦА" СТАНОВИТСЯ РЕАЛЬНОСТЬЮ

Нашумевший фильм только по неведению воспринимается как фантастика

• Сергей ЛЕСКОВ

Первая "Матрица" была воспринята как сигнал из будущего, как мрачное и неизбежное футуристическое предвидение. "Матрица-2" производит еще более гнетущее впечатление. Человек становится микрочипом, человек поступает в услужение машинам. Самое неприятное в том, что по всем признакам это уже не фантазии, уже не тяжкий бред.

Фантастические проекты, благодаря которым человек приобретал новые качества, описывались многократно - человек-невидимка, человек-амфибия, человек, который не спит, человек, который видит чужие сны, человек, проходящий сквозь стены, человек, видящий электричество, человек с безграничной памятью. Компьютерный век вывел эти проекты из безмятежной литературной заводи.

В чем суть технического переворота "Матрицы"? Конечно, не в том, что люди перестали питаться привычными продуктами, а поглощают исключительно белково-клеточные растворы - уже и сейчас таких оригиналов много. И не в том, что в тело человека помещается жучок для постоянной слежки. Ну, а то, что люди будут жить под землей, - это милая фантазия, киношный антураж.

Самое главное в "Матрице" - это переселение человека из реального мира в компьютерную программу. Для этого необходимо сознание человека и психику полностью, без малейших купюр записать на микрочип. Человек начинает жить в компьютерной программе - и не факт, что вернется в реальный мир. Но и в нем есть технологии, которые позволяют материализовать избранную человеко-программу из компьютера. К слову, главный герой Нео - это вовсе не человек...

Одна из аксиом информатики, сформулированная академиком Виктором Глушковым, гласит, что информация инвариантна относительно своего материального носителя. И поэтому нет принципиальных препятствий, чтобы информация из мозга была скопирована на другой физической основе. Попутно это открывает возможность к многократному переселению личности, иначе говоря, к бессмертию.

На Западе в последние годы бурно развивается наука "сеттлеретика" (settler - переселенец), ключевыми стали термины uploading и downloading (загрузка и разгрузка) для технологии считывания личности при переносе с биологической на компьютерную матрицу. По прогнозам, работы будут реализованы на практике к 2020 году. Есть уже и конкретные результаты. Прогресс в производительности транзисторов позволит сравняться с мощностью человеческого мозга тоже через 15-20 лет. IBM обещает к 2005 году выпустить устройство, которое сможет всю информацию, содержащуюся в Библиотеке конгресса США, передать на другой компьютер за 2 секунды.

В ряде американских лабораторий поставлена задача в ближайшие годы создать вычислительную машину, по размерам сопоставимую с молекулой. Превращение человека в электронное существо (Е-существо) будет обходиться в несколько миллионов долларов, но к 2035 году стоимость человекоэквивалентного компьютера-чипа в комплексе с телом, датчиком, заменяющим органы чувств, и коммуникациями снизится до нескольких тысяч долларов.

Никакой экзотики в области искусственной сенсорики нет уже сейчас. Несколько лет назад Пентагон выделил 3 млрд долл. на программу по созданию сенсора запахов. Компьютер-нос умеет с точностью до 97% различать несколько десятков запахов, и уже недалеко до самых талантливых парфюмеров, определяющих несколько сотен ароматов. Переход к промышленной модели займет около 5 лет. British Telecom разрабатывает микрочипы для вживления в сенсорные (оптические, звуковые, обонятельные) каналы человека-носителя, информация будет оцифровываться и заноситься в личный банк.

Американские лазерщики близки к созданию голограмм, практически не отличимых от оригинала и не зависящих даже от вибрации Земли. Попытки создания совмещенных киборг-систем (нейропротезов) не без успеха предпринимаются для лечения спинномозговых травм. В нейротехнологии движутся по трем направлениям: 1) вживление чипа для сооружения "моста" с поврежденным участком мозга; 2) регенерация нейроткани путем стимуляции роста нервных волокон; 3) импульсное управление "обездвиженными" мышцами со здоровых, минуя поврежденный участок мозга. Особенных успехов достигли нобелевский лауреат Сусума Тонегава в Массачусетском университете и Ларс Ольсон в шведском Каролинском институте.

Ключевой вопрос о том, каким будет грядущий мир, резонно заменить другим вопросом: каким будет человек в грядущем мире? Может статься, что эволюционные процессы станут ненужными и отомрут. Матрица окажется не вымыслом, а реальностью. И кто знает, может быть, мы - последнее поколение человеческих существ. А за нами придут Е-существа.

Но пока есть время, можно сходить в кино. "

Линк към коментар
Share on other sites

:angel: Здрасти Иво !

Ще приемеш ли от едно чуждо , различно от твоето мнение ?

Да не би тези които ги цетираш , също да са били като Петър Дънов -

ДУХОВНИ ЯСНОВИДЦИ ? Ако са или били, ще приема творбите им за ИСТИННИ .........

Ще те помоля по- внимателно да цитираш кланящите се на идоли ! :angel: Ще те помоля да не се обиждаш

Друг доказан е......Христос . :))))))

Не се засягай , но една " неистина " :))) повторена 1000 пъти , става истина .

Имам много .....ама много .....горчив опит от " ДОБРОЖЕЛАТЕЛИ "

зАМИСЛИ СЕ ....МОЛЯ ТЕ !!!!

Линк към коментар
Share on other sites

Здрасти Иване,

ти си напълно прав - трябва да сме много внимателни. Тук на помощ ни идват трезвата преценка, гласа на сърцето, жизнения опит...а може ми и нещо по-висше, нещо което се проявява чрез тях.

"Когато намериш Бог в себе си, ще можеш да го видиш насякъде"

Това са перефразирани думи на един Мъдрец.

Що се отнася до Учителят и Христос ти пак си прав - могат да се приемат за Истинни, защото всъщност те са гласът на Истината.

Но светлината влиза в къщата през много прозорци...

Трябва да се пазим от "неистини" и дори и от истини, които в този момент не ни влияят добре, но не трябва да ограничаваме насилствено свободата на душата си и мощното нашепване на Духа.

Всеки може да види Истината само дълбоко в душата си.

И както е казал Учителят :

"Само светлият път на Мъдорстта води към Истината. В Истината е скрит живота."

Нека Истината озари нашите души!

Поздрави,

Ради

Линк към коментар
Share on other sites

:)))))))

Като създатели на форума ......www.beinsadouno.com...вие сте длъжни да пазите чистотата на учението . Под имената ви стои едно таквоз .....нещо - " Разбирко " . Вие нямяте право да се позовавате на плаващи критерии ...., аз като ..."Новак " - да . Но конкретно и аз не мога да си го позволя - по "вътрешни критерии " - " скъпо платени ".

Американски , патагонски и други психолози , философи и доктори не са кретерии за търсещия истината . Вие сте си поставили висока цел - бъдете внимателни !!! Аз не ограничавам ничея душа .

Линк към коментар
Share on other sites

Човешкото сърце е много изменчиво , то не може да е критерий , трезвата преценка идва от духовния опит ,не от житейския - тук пак трябва да си доказан с дела - не с думи . За " нещото по висше " - това е Духът Христов ......и кръгът се затваря май . ?

Ние имаме право да говорим само от свое име - това не е ограничение , а право .......на въплатените . Защото после ще ни съдят за нашите думи . А цитирайки чужди думи , си е чиста проба измъкване от отговорност ..........Аз визирах Иво - отговаря ми Ради .....- добра комбина сте :))))

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Иване,

Съгласен съм с тебе. Въпроса наистина е деликатен и границата е много тънка. От една страна трябва да се запази чистота на учението. От друга страна е известно, че още по времето на Учителя при него е имало хора, а даже и ученици, които са били Толостоисти, разни видове йоги и даже един от папите.... Обявяването на едно учение като най-право и най-безпогрешно би довело до сектанство..и ограничение на Божественото... Според мен човек трябва да има(освен избрания път по-който върви ) широка обща култура за действието и методите на различните школи. Погледното от по-високо те не са в противодействие, а работят по общ план. Така че аз не виждам противоречие с това което ти казваш и това което аз споменах или това което съм писал до момента ...

И отново призовавам нека да спазваме дух на доброжелателност и толерантност. Нека всеки се поучи от опита и идеите на другите, а не да търсим конфорнтация. Примерно би ми било интересно да споделиш твоите горчиви опитности, за които спомена няколко пъти... Може това да помгне на някои от нас да не прави същите грешки ... и т.н.

А относно Новак и Разбирко... това са полушеговити технически категории, които определят броят на постингите, които човек е направил... До 10 - Новак. От 10 до 30 - Участник. Над 30 Разбирко. :D

Мисля че с това отговорих на всичките ти постинги.... Ако имаш конкретен въпрос към мен питай ме директно или ми пише ЛС (Лично Съобщение)

С Приятелски Поздрав,

Иво. :P

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте,

Сменихме категориите на: Новодошъл, Участник и Приятел на Портала. Надяваме се че са по разбираеми ...

Поздрави,

Екипът на Портала.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...