Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Изобразително изкуство - изложби


Пламъче

Recommended Posts

Изложба на Димитър Казаков-Нерон

Изложбата може да бъде видяна до 18 януари в галерия "Средец" на ул. "Александър Стамболийски" №17

847c3624d3.JPG

04d7e7dcd7.JPG

Министерство на културата и галерия "Средец" имат удоволствието да ви представят 18 картини на големия наш художник - Димитър Казаков-Нерон.

Картините, които ще бъдат показани, са подбрани от частната колекция на г-н Ангел Симеонов.

Представените в изложбата творби са малка част от огромното богатство, оставено ни от този наистина уникален творец. Разностранният талант на Димитър Казаков – Нерон, както и силата на неговия дух, затворена в митологични образи, приказки и легенди, по удивителен начин са белязали всяка от неговите картини с индивидуалния почерк на гения.

Нерон бе не само майстор на маслената живопис, но и творец, владеещ до съвършенство акварела, литографията, монотипията, смесените техники. В живописните творби в зрелия творчески период на Димитър Казаков най-любими са му сюжетите от фолклора.

Изт.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Изложба "От Аляска до Аляска" в галерия-книжарница "София Прес"

Дебютна изложба на Екатерина Раденкова

14.-28.01.2011

Галерия-книжарница "София Прес", ул. “Славянска” 29

11458_1.jpg

Екатерина Раденкова е родена на 22 март 1985 г. в София

2010 - завършва Национална художествена академия, София - специалност "Живопис", в ателието на проф. Андрей Даниел - като магистър;

2008 - завършва Национална художествена академия, София - специалност "Живопис", в ателието на проф. Андрей Даниел - като бакалавър;

2004 - завършва Национално училище за изящни изкуства "Илия Петров", София - специалност "Живопис".

Екатерина Раденкова

“По време на няколкото си пътувания из Аляска, открих нов свят, далеч от градската среда, където човекът и природата делят едно пространство. Но не човешкият, а дивият свят там владее територията и определя правилата на съществуване.

Веднъж вкусил от въздуха на Аляска, трудно можеш да се откъснеш от нея и винаги нещо те тегли натам.

Пусти северни пространства, лабиринти от реки, планини от глетчери - именно това уникално усещане за хармония ме провокира да създам серия от картини, представящи Аляска в някои основни аспекти.

Избрах тази тема за дебютната си изложба, защото това е темата, която най-много ме е вълнувала през последните няколко години и продължава да оказва влиянието си върху мен.

Усещането за пространство, пустош, самота и спокойствието, обзело това място, нарушено единствено от малките фигури, извършващи някаква работа. Със сложната си цветност и странния си сюжет Аляска провокира мисленето и желанието ми да я пресъздам върху платното.”

Изт.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

НЕПОКАЗВАНИ ТВОРБИ НА МАГДА АБАЗОВА В ГАЛЕРИЯ „СЕЗОНИ”

Галерия „Сезони” отново привлича вниманието на колекционери и ценители на изкуството върху творчеството на Магда Абазова.

На 01.02.2011 г. /вторник/ от 18.00ч. галерия "Сезони" ще представи непоказвани досега творби на Магда Абазова. В експозицията са включени над 60 произведения. Творбите са подбрани, подготвени и подредени от Светлин Русев. Tекст на Светлин Русев за Магда Абазова и нейното творчество, написан по повод на изложбата: „ДРУГата Магда” /рисунки и живопис на Магда Абазова/

МАГДА АБАЗОВА – ЗАГАДЪЧНА И НЕОБЯСНИМА

Истинската живопис по начало е трудно обяснима с утвърдената и наложена от инерцията арт-словесна иконография. С нея можем да обикаляме около автора, да го затрупаме с дълбокомислени анализи, но преминаването и навлизането в същността му в повечето случаи остава извън него. В този смисъл изкуството на Магда Абазова е от онези духовни изпитания, които са знак, колкото на висококултивирано артвъзпитание, толкова и на дълбока чувствителност и извисена духовна мярка. Магда Абазова винаги е имала свое лично артистично пространство, независимо от времето, стиловете и конюнктурните изстъпления. В това пространство една естествена и спонтанна живопис, преминала през уроците на модерното изкуство със свой емоционален и пластичен прочит, остана неповторима, свежа и съвременна. Изкуството на Магда е над интелектуалното познание, изтънчено като чувствителност, родено спонтанно и естествено – то е и над емоционалните определения. Необяснима, загадъчна и мистична, смислово и пластически конструктивна, нефигуративна и конкретна, извън словесната илюстративност – живописта на Магда Абазова преди всичко е свят на духовно съзидание. Със сравнително малко познатите работи, които галерия „Сезони” показва в тази изложба, нещата стават още по-сложни. Прехвърляйки тези дни няколко папки с подготвителни рисунки, ескизи, свободни бележки /между които едно малко моливно етюдче от ученическите й години/ - различни по време като стилистика и смислово значение – открих красотата на един привидно хаотичен свят, емоционално и пластически обоснован, извисен до едно по детски чисто и искрено изкуство. Една сравнително непозната Магда Абазова, насаме със себе си и тайнството в творческата кухня на художника. Има някаква странна мистерия, която обяснява необяснимото в тази изложба – духовна свообода, нравствена чистота и висока пластическа култура и вкус. И все пак, забравете думите, останете с изложбата ! Пътят към нея е светъл и чист ! Светлин Русев

изт.

mabazova.jpg

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Това е последната изложба ,която направих съвсем наскоро ,все още може да се види в арт галерия "Стойчев",гр.Ямбол.

WATER STRUCTURES-рисунки върху сатен изложба Ина Трифонова

ИДЕЯ-КОНЦЕПЦИЯ

Човекът е съзнателна вселена , която би могла да изгражда , да реагира положително и в същността си да носи посланието на любовта ,като висша ,космическа сила. Общуването на езика на любовта е закодиран във всяка една форма на живот , в дълбокият смисъл на екзистенцията,в Универсума. Конкретна инспирация за мен представляват изследванията ,които прави Емото върху начина по който реагира водата на... градивните чувства като разбиране ,благодарност ,любов ,както и филма „Тайната на водата”. Идеята ,че водата има памет и е своеобразен радар за чувства и информация ,ме накара да мисля за нас като изключително свързани помежду си субстанции – съзнания ,които създават колективно някаква действителност, тази ,в която живеем . Абстрактният,творческият начин на изразяване на идеята под формата на картини ме постави в ситуацията да търся смислов елемент ,форма ,която да носи символа на любовта. За мен тази визуална есенция се намира във всяка една структура вода,като образ като конкретна визуализация на любовта . Има няколко линии на изследване ,които присъстват в тази изложба в чисто художествен аспект. Част от картините са групирани в композиции от диптихи и триптихи ,където има развитие на идеята ,в чисто абстрактни форми и търсене на определени цветни хармонии. Други разказват определена история и разкриват конкретно чувство ,свързано с любовта . И една друга част ,които се занимават с търсенето на същности като мъжката и женската вселена и начинът по който реагираме във вътрешния си свят ,когато изпитваме необяснимото чувство на любов.

ТЕХНИКА: студен батик Рисуването върху сатен е едно различно приключение за мен ,което дава възможност за търсенето и изграждането на цвят и композиция по много различен начин от изящната маслена живопис. Тук всяко едно цветно полагане е своеобразен път и много важна част от крайният резултат .Сатенът като поведение е много различен и труден за овладяване материал ,който не дава възможност за много грешки и изисква изключителна концентрация. Това е вид активно рисуване ,в което липсват етапите на изграждане ,характерни за класическата живопис. Всяко едно полагане остава на повърхността и вече е част от картината . Съприкосновението на водата и пигментите със сатена , са изключително удачни като техника за изразяване на идеята за любовта ,под формата на история , разказана от водните структури ,пренесени като информация чрез водата .

МАТЕРИАЛИ :сатен, бои за студен батик

Редактирано от Inatari
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

022480212.jpg?r=0

022480205.jpg?r=0

022480225.jpg?r=0

Редактирано от Inatari
Линк към коментар
Share on other sites

Линк към коментар
Share on other sites

Water Structures- Ina Trifonova

Water Structures- Ina Trifonova

Редактирано от Inatari
Линк към коментар
Share on other sites

Мммм, много са красиви!! Благодаря, Inatari :feel happy:

Още в първия момент, когато ги видях ми напомниха на структурите на водата. Дали са наричани думи докато са рисувани, за да се отрази в тях матрицата на дадената дума?

Линк към коментар
Share on other sites

Не ,не са наричани думи ,но всяка си идваше със заглавието. Разгледах определени теми ,определени послания .Заглавията са :/в тази поредност както са публикувани снимките /

1.Мъжка вселена

2.Колективна кристална енергия

3.Съответствие

4.Чисти чувства

5.Когато всичко е кристално

Линк към коментар
Share on other sites

Стартира изложбата на младия художник Ирина Симидчиева

0000009828-middle.jpg

От днес до 25 март в галерия към фондация „Николай Райнов” ще може да се насладите на творчеството на младия художник Ирина Симидчиева. Тя е е родена на 9 ноември 1982 година в София.

Преди да завърши специалност "Изобразително изкуство" в Софийския университет, катедра Изобразително изкуство, е учила в профилирана Гимназия за Изящни Изкуства „Николай Райнов”. Там за първи път се докосва до изкуството.

Експозицията, представена в галерия към фондация „Николай Райнов” представлява своеобразна извадка от творчестовто на младата авторка – събрани са картини, рисувани в продължение на няколко години, фрагменти от няколко живописни цикли.

Младият художник се занимава с иконопис, графика, скулптура, но работи предимно в областта на живописта, а картините й, изцяло маслена живопис, скачат от пейзажа, до фируративната живопис и чистата абстракция, като основното в тях е нереалистичния, декоративен подход и живописните съчетания.

Пейзажите й не са рисувани от натура и не представляват конкретно място или държава. Те, подобно на абстрактните картини са изградени на базата на условни живописни маски, които в съчетание изграждат реално възприемаеми образи – съществуващи или не в природата.

Така, зрителят е поканен или да „открие” картината, или сам да я асоциира с нещо свое и доизгради сам за себе си. Творбите нямат определена тема и сюжет, просто във всяка една са запечатани конкретна емоция и емционално душевно състояние. Не се стремят да разказват истории или да „търсят” логика, а да внушават емоцията и настроението скрепени в тях.

0000009829-middle.jpg

0000009830-middle.jpg

изт.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Слънчевата страна на душата

0000117354-article.jpg

Новата изложба в галерия Париж е на Росен Рашев - Рошпака “Слънчевата страна на душата”.

Експозицията представя над 25 творби от различни периоди на известния наивист, като ретроспективният подход има за цел да покаже в по - голяма пълнота развитието и идеите на твореца.

Подобна бе и наскоро приключилата изложба на автора в Софийска градска художествена галерия, където Росен Рашев бе представен от Музея за наивистично и маргинално изкуство в гр.Ягодина, Сърбия.

Обединяващ за творбите на Рошпака е огромният позитивизъм, който струи от неговите платна и рисунки.

Дали ще ни намигват странни и чудати същества в ярки цветове, или синеоки ангели ще разперват крила над нас, или врабци и риби ще крачат подсмихвайки се от картините – няма значение.

Важното е, че всички те са поднесени с огромната човешка любов. А най - отгоре стои ”Дедо Боже” и залива този чудат свят с благата си усмивка.

Новата експозиция е свързана и с честването на 8-мия рожден ден на галерията, който е на 30-то април. Тогава и галерия Париж вече ще се намира на нов адрес и в нова изложбена зала - на ул. “Цар Самуил” 47.

изт.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...

Откриха изложба на картини от хора с психични заболявания

Може да я видите до 17 октомври 2011 г. в галерия "Анима"

0000131053-article.jpg

Изложба "Многоликата човешка същност"

Стартира първата изложба на картини, нарисувани от хора с психични заболявания, у нас. Картините са плод на занятията по арттерапия, част от терапевтичното лечение, провеждано в клиниката по психиатрия в УМБАЛ „Александровска” и Държавната психиатрична болница, Раднево. Селектирани са от художника и преподавател по „Психология на изкуството” и „Арттерапия” в Национална художествена академия, доц. д. изк. Петер Цанев.

Инициативата се реализира благодарение на Националната пациентска организация с подкрепата на фармацевтичната компания АстраЗенека България и цели да даде гласност на проблемите на хората, страдащи от психични заболявания и да насочи общественото внимание към изолацията, на която те са подложени.

Повече от един милион души в България страдат от депресия, което я прави най-често срещаното психично заболяване у нас. Една от най-стряскащите статистики е свързана с факта, че на всеки 40 секунди се извършва самоубийство, като повече от 90% от хората, посегнали на живота си, страдат от някаква форма на психично разстройство.

Въпреки че за психичните заболявания няма регистър, специалистите уточняват, че 15 на сто от населението има някакви психични проблеми. Всяка година 10 700 българи постъпват за лечение в психиатрични болници, но това са едва 10% от хората, които имат нужда от професионална медицинска помощ. Близо половината от психичните заболявания се проявяват преди 14-годишна възраст и това прави бързата реакция при първата поява на симптоми изключително важна.

Между 70-90% от хората, с психични разстройства губят своята работоспособност и са инвалидизирани в някаква степен. Рискът всеки българин да се разболее от някое често психическо заболяване е 19,5%. Всеки пети у нас е страдал от психично разстройство поне веднъж в живота си.

Стигмата е белегът, който показва неприемливата същност на психичните заболявания и е повод за изолация и дори отхвърляне от обществото. Съществуват много негативни представи за хората с психично-здравни проблеми като това, че са склонни към насилие, че не могат да носят отговорност за поведението си, че общуването с тях е затруднено, че всички психично болни са еднакви и др.

0000131053-innerp1.jpg

„Националната пациентска организация с огромно желание организира тази изложба. Надяваме се с помощта на такива инициативи и на изкуството, което ви представяме в нея да запознаем обществото с живота на авторите и да им отредим нужното място сред нас. Иска ми се да напомня на всички, че хората, нарисували тези картини, са хора като нас, които са нечии деца, братя, сестри, родители...,” каза на откриването на изложбата „Многоликата човешка същност” д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация.

За страдащите от психични заболявания и тяхното възстановяване е много важна подкрепата на техните семейства, на институциите и на цялото общество. Стряскащ е фактът, че България е в челната тройка – след Литва и Латвия – по негативно отношение към хората с психични заболявания – 36% от българите имат негативно отношение към тях, при средно в Европа 22%.

Изложбата продължава до 17 октомври 2011 г. в галерия „Анима” (ул. „Любен Каравелов” 58) в столицата.

Вижте още за връзката между психичните заболявания и изкуството

dnes.bg

Линк към коментар
Share on other sites

  • 8 months later...

Галерия „Сезони”

представя

On the move/В движение”

28.06. четвъртък – 12.07. 2012г.

Куратор на проекта. Диана Драганова-Щир

Проектът „В движение“ / On the move представя различни артистични практики /инсталация, обекти, концептуална фотография, живопис и видео/, ситуирани и обединени около оста – движение, действие, преместване... Изборът на заглавие е провокиран от проблема за „мобилността“ и движението в съвременното глобално общество.

Пътуването, миграцията, преминаването на граници в съвременния свят са нещата, които размиват границите на познатата идея за самоличност, идентификация и принадлижност към едно място. Съдбата на съвременния човек в глобалния свят може условно да се нарече движение, преместване, действие.

Проектът „В движение“ / On the move дава възможност на художниците да представят своите произведения в контекста на съвременното общество, глобалните промени и идентичността. Наименованието на проекта е знаково, то служи като отправна точка, която се развива както тематично, така и стилово, посредством използването на различни техники и визии.

Идеята на проекта е да се поканят художници, които да тематизират и представят движението, като действие, преместване, напредък.Движението като преодоляване на множество вътрешни и външни граници, ограничения или просто наложени условности, които всеки от нас носи със себе си.

Процесът на движение от вън навътре и респективно от вътре навън на културната сцена е особено актуален през последните години. В настоящият проект идеята се реализира чрез участието на автори от различни културни среди и чрез представяне на различни гледни точки.

Павлина Чакърова

Нина Русева

Спартак Йорданов

Силвана Тонева/Александър Тилер

Хакан Пехливан

Идеята на проекта „В движение“ / On the move е да се развие във времето и да се представи в София, Берлин и др. градове. Траекторията на неговото движение ще се определя от избора и привличането на нови художници. В процеса на работа и комуникация към проекта, целта е да се проблематизира и осъзнае по-ясно темата за мобилността. Основно значение има идеята за взаимния процес на обмен на възгледи и информация, комуникацията и опитът за разбиране, както на интернационалните, така и на локалните отношения в собствената страна.

http://www.facebook.com/GaleriaSezoni

http://galleryseasons.com/izlozbi-full.php?id=164

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...