Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Астрология по Маслоу


Recommended Posts

Има ситуации и модели, сънища и символи, които са устойчиви в душата на човека. Той ги открива, преоткрива и отново припознава, като свои, в течение на живота си, както и на цялата си история, като вид, култура и общество. Една такава ситуация, на откритие, или преоткритие, ръка си подават времето на Хипарх, със съвремието на Ейбрахам Маслоу.

Изправени един до друг, тези велики умове, ще ни предложат едно и също – Пирамидата на човешките потребности, казано по Маслоу, и Геоцентричният ред на планетите, започващи с Луната, завършващи със Сатурн - по Хипарх.

Уникалното на тази „среща” във времето, е че символният език на астрологията е преведен на хуманистичния език на съвременната психология. На първо четене, някои от паралелите са малко притеснителни, ако се вземе под внимание общоприетата доктрина на популярната астрология. Паралелизма между двете системи се състои в следното:

Луна – Физиологични потребности

Меркурий – Потребност от Безопасност

Венера – Потребност от Принадлежност и Любов

Слънце – Потребност от Уважение

Марс – Потребност от Знание и Разбиране

Юпитер – Естетическа потребност

Сатурн – Потребност от Себеактуализция

Когато казах „притеснително”, имах предвид потребностите на Меркурий, Марс и Сатурн.

По каква логика потребността от знание и разбиране ще бъде приписвана на Марс, а безопасността на Меркурий.

Желанието да знаеш, да можеш, стремежа към изучаване и навлизане в дадена материя, или казано с една дума – любопитството, Маслоу определя преди всичко като волеви процес. Това е основна функция, типична за Марс, която откриваме в историята, отразена в лицата на многобройните, или не чак толкова, галилеевци, които с риск за името си, дори живота си, са се борили за търсенията си.

Илюстрацията на потребността от безопасност, респективно – Меркурий, най-добре може да се илюстрира с думите на Маслоу: „Тенденцията да имаш религия или философски възглед за света, който организира Вселената и хората в нея в едно доволно стройно, смислено цяло, е също мотивирано от търсенето на безопасност”.

По мое скромно разбиране и тълкуване, приравнявам менталната репутация на Меркурий до съставяне на набор от понятия, които да осигурят средствата за категоризация на света, което да го направи познат, предвидим и респективно безопасен.

Разбира се, на тема Маслоу може да се каже много. Важното е че астрологията намира в негово лице, систематизация, която обобщава търсенията, дава решения или насочва към осъществяване.

Астрологията, от своя страна, предлага карта от съчетания, позиции и отношения, между аспекти, планети, знаци и домове. Тези четири базови елемента могат да се тълкуват многопластово, но нека ги разгледаме като път към щастието.

Нека разтълкуваме една силно аспектирана Луна, поставена ъглово или издигната, а сега я определим като стремеж да задоволим физиологични потребности. Какво ще се получи? Друг е въпроса, ако разгледаме аспектите на отделните планети и започнем да тълкуваме какво ни пречи или помага да задоволим дадена потребност. Можем да започнем с известни личности, и ако се открие зависимост, или правило, да направим и изводи за себе си!

Линк към коментар
Share on other sites

Добре, де, дай да разгледаме нашите си карти, зашото се познаваме по-добре, смятам аз. Най-аспектираната планета ще ни покаже какво точно търсим като задоволяване, според пирамидата на Маслоу

Линк към коментар
Share on other sites

Лично аз тълкувам градацията на потребностите съвместно със периодите от живота приписани от Птолемей. Наистина, една силно поставена планета може да определи основната потребност, която да движи човек, но ако се върнем към идеята на Маслоу, само задоволяването, до известна степен, на една потребност може да породи търсене на нова, от следваща степен, потребност. Например, ако не са задоволени физиологичните потребности (храна, топлина) на Луната, в първите четири години от живота ( по Птолемей ), едва ли можем да се надяваме на ползотворно усвояване на следващите потребности, като започнем с Меркурий, едва ли ще имаме една светла и жизнеутвърждаваща представа за света. Разбира се проблема на Луната може да се реши и в по-късните етапи на живота, но ефекта от ранната липса на обезпеченост ще остави своя отпечатък, може би дори като комплекс. Но като цяло това което излагам като теза, може да изглежда доста строго и поетапно, самият Маслоу допуска по-гъвкава подредба на търсенията. Знаем за творци, тънещи в мизерия, обаче създаващи най-великите си творби.

Например сега се намирам в началото на периода на Слънцето или Потребност от оценка. За този период Маслоу казва: „на първо място, желание за сила, постижение, адекватност, майсторство и компетентност, увереност пред света, независимост и свобода. На второ място, имаме нещо, което бихме могли да наречем желание за репутация или престиж, положение в обществото, известност …”. Моето се намира в тропични Риби, респективно – сидерален Водолей, сключва секстил с Юпитер, Марс и Сатурн. И трите планети символизират потребности от по-висша степен от пирамидата, което ме навежда на мисълта, че за да осъществя ползотворно всичко заложено в дефиницията за потребността от оценка, трябва да се проявят основните характеристики на планетите, участващи в аспекти. Например едно бързо тълкуване – Марс ще отстоява идеи, Юпитер ще открие всичко онова, което ти доставя естетически удоволствия, усета за красиво, а Сатурн ще изиска да бъдеш верен на себе си. Ако всичко протече нормално, това ще е и упражнение за следващите нива, когато ще трябва да се срещна с периода на Марс, Юпитер и Сатурн. Но всичко това е в един бъдещ период. Ако се върна една идея назад в миналото, и си спомня събитията от периода на Венера, това което е съобразно темата бихме нарекли Потребност от принадлежност и любов, периода е белязан от аспекта Венера секстил с Меркурий, както и инконюнкция с Плутон. В този период, не търсех хора, към които да се присъединя, а привличах такива към мен, вписвах ги в очакванията и представите си, за да отговарят на очакванията ми. Но както може да се очаква, с участието на Плутон, всичко беше променено, търсенията ми бяха преоценени, а представите ми за света – реновирани. Любовта мисля да не я коментирам :)!

Линк към коментар
Share on other sites

Мисля си, че комплекс ще се появи, когато изпитваш болезнена нужда от нещо. Вярно е, че когато няма задоволени елементарни нужди, човек няма как да мисли за духовното и за растежа си, но пак си зависи от индивида,де. Аз си мислех и така съм писала, че Луната управлява до 7 годишна възраст...Така или иначе, аз съм под влияние на марс, да не говорим, че е най-напрегната планета в хороскопа ми и винаги съм я усещала. Марс е рамо на тау-квадратура към Меркурий и Слънце, и Плутон. Значи, тръгвайки от написаното ти, имам нужда от знания и разбиране, като част от моята безопасност ( Меркурий). Плутон го няма тук. Предполагам, че говорим само за септенера. Най-високо издигната ми планета е Хирон, ама и него го няма, който е в точен секстил с Венера, т.е. лекуване чрез любов-)))). На всичкото отгоре, Марс има много кармични аспекти в моя хороскоп. Ако изключа Хирон, то най- високо поставената планета ми е Меркурий със секстил към Сатурн,т.е. потребността ми от безопасност ще е свързана с моята себеизява. Супер ! Вендор, много ми помогна-))))

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...