Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Игрите на НЛП - полезни или вредни?


Recommended Posts

Искам да попитам ако някой има опит с играта "Азбука" от новия код на НЛП, или знае нещо по въпроса, дали има някакви опасности за мозъка(психиката), свързани с използването на тази игра. ЕТО ТУК играта е в български вариант.

Благодаря предварително за отговорите!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей,

Прегледах упражнението и коментарите към него.

Самото упражнение е напълно безвредно и много полезно за развитието на вниманието, концентрацията, влизане в алфа ниво и още куп ползи. / Аналогична е работата с биофийдбек.

Виж тук http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=6453/

Въпросът е кой го прави? Ако го прави страхлив човек или някой, който никога не е бил спокоен / да, познавам много такива хора/ някои от проявите на пълното спокойствие могат да го уплашат. А един уплашен човек е нещо много лошо, той е непредвидим в реакциите си. При работата с уреда за биологична връзка, психологът редуцира страхът, като просто обяснява, че всичко, което изпитва човека е обичайно.

/Днес леко блъснах колата си, по един много глупав начин. Естествено, почти цял ден мислих за случката и се ядосвах. Това малко ми пречеше в нещата, които вършех, но знам, че най –много след ден ще ми мине. В същият момент получих писмо от пациентка, която ми пише, че е ужасно уплашена. Пише ми, че имала натрапливости, понеже когато има проблем, мислила само за него. Трябваше да говоря с нея и обясня, че няма нормален човек, който, когато има проблем, не мисли за него. По нейната страхлива логика излизаше, че това, че цял ден мисля за нелепата случка с колата означава, че и аз имам натрапливости.

ВСЯКО ЕДНО УСЕЩАНЕ ИЛИ ПРЕЖИВЯВАНЕ Е НЕУТРАЛНО, НАШАТА СМЕЛОСТ ИЛИ СТРАХЛИВОСТ МУ ПРИДАВАТ СМИСЪЛА, КОЙТО ТО ДОБИВА ЗА НАС.

Според мен ти си малко по страхливичък / извинявай, ако това те обижда/ и ако започнеш сериозно да го изпълняваш, в началото няма да се чувстваш комфортно. Ако се получи наистина така, можеш да спреш, или просто да проявиш смелост и любопитство. Но в никакъв случай от играта не може да полудееш или увредиш соматичното си здраве.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за бързия отговор!

По принцип не съм от страхливите, поне така си мисля :rolleyes:. Но не съм и от обидчивите :thumbsup2:

Ще обясня защо задавам този въпрос. Имам едно особено състояние, което се получава от осми клас. Започва от зрението. Появява се нещо като трептене обикновено отдясно в периферното зрение. Като затворя очи виждам малко, цветно петно - цветни фигурки като на калейдоскоп на черен фон. Постепенно това трептене обшхваща цялото периферно зрение от двете страни. Виждам ясно само в една много малка област точно пред очите, останалото е като мъгла. После започвам трудно да разпознавам думите - говоря бавно, казвам нещо, но не съм сигурен, че е това, което искам да кажа. Значението примерно на английските думи напълно изчезва. Виждам думата написана, мога да я прочета, но нямам никакъв спомен какво означаваше. После и това преминава, изтръпва ми едната половина на лицето, обикновено лявата, особено силно е на устата. Постепенно изтръпването преминава надолу към ръката. До тоя момент зрението вече се е избистрило, започва да се оправя и говора - изтръпването е последната фаза. Това преминава за време между половин и един час, получава се пролет и есен по веднъж или 2 пъти. Когато премине остава гадно главоболие отляво, което ме държи още ден.

Когато започнах опити с играта "Азбука" това се получи 3 пъти само за една седмица. Може и да няма връзка, но честно казано ме стресна. От друга страна, единия път опитах играта може би 2 часа след като беше преминало. Отначало ми беше невероятно трудно да свържа буквите с ръцете. Постепенно играта потръгна и може би час след нея забелязах, че главоболието го няма. Незнам дали и това има връзка с играта, всъщност затова и пиша тук.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Максим! Аз също прегледах сайта който посочваш. Според мен тия упражнения не са безопасни, за белите хора. На нас са дадени нов вид тела. Тия упражнения отключват много силни енергии, и всичко това трябва да става под ръководството на много опитен учител. Това знание е много древно, дадено е за Четвъртата култура, от петата арийска раса. Тоест за индуския тип тяло. Техните тела, нервната им система е много по издръжлива на тези силни енергии. Аз имам такъв опит, подобен на твоя. Започнаха всякакви аномалии в тялото, съответно в самочуствието и от там в поведението. По интуиция търсех отговора и го открих, поне за себе си. А той е следният: Тук в България е живял колосален духовен авторитет - Аватар. Дал е Ново учение за бялата раса (петата) и подготовка за встъпване на Шестата коренна раса на Земята. Паневритмията, специалните дишания (различават се от йогийските), специалните упражнения за контрол и усъвършенстване на физиката и психиката, начинът за влизане в контакт с Живата Разумна Природа, с висшите светове..... В учението на този колосален Разум можах да намеря обяснения на много,много неща от живота. Горещо ти го препоръчвам, той е учител от възможна най- висша класа. Ако още не си прочел нещо от него опитай, Нарочно е разпръснал знанието в голям обем от беседи, за да избегне духовния мързел, към който повечето хора клоним. Искаме всичко на готово от раз, да прочетем и разберем, и съответно да се ползваме. Но това е опасното, знанието се поверява на проврените, за да се избегне злоупотребата.....Името му е Беинса Дуно, Духът на Истината. thumbsup.gif

Линк към коментар
Share on other sites

Играта е чудесна! Правих я за само пет минути и съзнанието ми стана еднонасочено, безусилно фокусирано в екрана и двойната задача по произнасяне на горната буква и вдигането на ръцете според долната. След това произнасянето и вдигането се автоматизира, а съзнанието ми влезе в състояние на свободен от мисли ум, като при съзерцание. Просто засмуква вниманието ти, фокусира го, а след няколко минути когато концентрацията в изпълнението на задачата стане автоматична, се получава свободно съзерцание с оттегляне на сетивата, пратяхара. Сякаш остана само чист ум, слят с екрана. Още резонира в мен състоянието. Движението на буквите има ефект и на десензитизация с движение на очите - а зад това стои неврологията ни. Играта спокойно може да се ползва за постигане на фокус и съзерцателен свободен ум, както и за преодоляване на пост травмени и други страхове! Горе питате дали може да бъде опасна - по принцип животът е опасен :) ! Ако играта се прави под ръководството на терапевт, опасност няма! В същия сайт има страничка за евентуалните опасности от практикуването на фокус на ума и съзерцание.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за отговора Светлина и Хармония, макар че влиза в противоречие с този на доктора и малко ме обърква.

Ще те помоля да опишеш накратко Беинса Дуно и неговото учение, не съм чел нищо от него.

Линк към коментар
Share on other sites

Ето от тук: http://www.beinsadouno.com/board/index.php?app=downloads&showfile=65

Можеш да видиш една от съкровенните тайнни на тава учение.

Този сайт е посветен изцяло на Учителя Б. Дуно. Можеш да посетиш отдела " За Теглене" , тук има много беседи (лекции), разкриващи последователно една велика тайна наука, предназначена за Новия Човек.Също отдела за Паневритмия, обяснения на упражненията, смисъла.... Това е много важно, Паневритмията е нещо като висша "Йога". Динамична медитация и концентрация, координирани физически движения под съпровод на специално композирана музика. Нещо като "всичко в едно".

Чрез паневритмичните упражнения се постига ново ниво на съзнанието, характерно извисяване на духа, мир,светлина, себеконтрол, радост от живота,нещо като духовно прераждане. Трябва задълбочено проучване, и приложение на наученото, отначало за проверка на достоверност, и после за приложение в личния живот. Можеш да задаваш въпроси, тук все някой ще е наясно, по специфични въпроси, поне мнения ще има...thumbsup.gif

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Максим !

През пролетта и есента нервната система и психиката ни се подлагат на по-голямо натоварване, свързано с пренастройката за лятото, респективно зимата. Състоянието, което ти описваш, най-вероятно е свързано с тази пренастройка.

Когато си започнал да играеш, психиката ти се е претоварила и реагирала по познатия и начин. Тук въпросът е в постепенността на натоварването. При едно постепенно натоварване оплакването не само, че няма да го има, но и в бъдеще би трябвало да не се появява повече. Уредите, подобни на тази игра, се използват точно за това - лечение на вегетативна дистония , хипертония , мигренозно главоболие, епилепсия и т.н..

Въпросът е ,че когато става в кабинета на специалиста, се дозира натоварването и избягва претоварването, което да даде подобни на твоето оплакване.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря на всички за отговорите!

Благодаря на Светлина и Хармония за това, че ме насочи към нови знания. Благодаря на д-р Тодор Първанов и Орлин Баев за ценната информация и компетентните напътствия. Изобщо вашия форум се оказа една много приятна изненада.

Ще продължавам опитите с играта, като постепенно ще увеличавам продължителността. Ако имам проблеми ще разчитам на вашите съвети. Още веднъж Благодаря!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...