Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Техники за Емоционална Свобода


Recommended Posts

Искам да знам дали някой от вас ги е използвал върху себе си и дали има ефект. Аз ги правих сама, обаче не съм сигурна дали имаше ефект.

Ако някой от вас има опит, да каже дали е имало ефект.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Има ефект, ако вярваш в тях, тоест през плацебо ефекта... По същата логика, по която авторът на тес е създал великите си почуквания, всеки средно интелигентен индивид може да направи 10-на системи като неговата в рамките на час. Останалото е въпрос на реклама и умения за убеждаване. Когато се премине една определена граница в масовата сугестия, системата започва сама да се разпространява - много хора са инвестирали в нея... Въз основа на стадното мислене на масите и confirmation bias, "системата" се приема за вярна само защото други хора я приемат за такава. Понякога дори действа - на принципа на самоизпълняващото се пророчество, тоест на вярата ... Тази вяра обаче може точно на същия принцип да се "закачи" за завъртане на ляво и хващане за косата или за каквото и да е друго... :)

Линк към коментар
Share on other sites

Искам да знам дали някой от вас ги е използвал върху себе си и дали има ефект. Аз ги правих сама, обаче не съм сигурна дали имаше ефект.

Ако някой от вас има опит, да каже дали е имало ефект.

Да има добри техники ,има ги в лекциите на Учителят ,те са много ,но е хубаво сама да си ги разбереш и приложиш :)

Линк към коментар
Share on other sites

Има ефект, ако вярваш в тях, ...

Вярата е много важна във всяко начинание. Т.е. не може да се очаква само с помощ отвън да ти се помогне. Според мен това, което може да даде един нуждаещ се, е вярата, че това, което прави, ще помогне. Все пак е важен крайния резултат, изходът от ситуацията.

Психотерапевтът също не може да помогне на всеки. Трябва да има доверие и вяра между него и клиента му.

Линк към коментар
Share on other sites

Това е предположение, което може да е вярно в някаква стенеп, но дали е вярно във въпросният случай е под въпрос.

Да, до някаква степен! До някаква степен е вярно научното становище върху методите за личностова промяна. До някаква степен е вярно становището и на езотеричната наука. Често има фиксиране или в единия, или в другия "лагер"... :) .

Ако си минал до някаква степен през мелето на науката, си видял, че има наистина чудесни становища и една здрава и балансирана визия. Но заедно с това и силен догматизъм, не по различен от този на "светата" инквизиция... Както и двумерно плоски разбирания за човешкото психе и обхвата на това психе. И не на последно място, една много посредствена, адски тромава и всъщност имаща много малко с реалната психика методология, опитваща се чрез поведението да съди за менталните процеси. Последното само по себе си е масово приет от науката абсурд! Но, както казвам, в твърдата наука, ведно с многото двумерност и груб механистичен редукционизъм, има и добро зърно на здрава и стабилна визия!

В езотеричната наука има полет на духа, далеч надхвърлящ плоските разбирания на съвременната детска наука. Проблемът тук обаче е, че за проверка на езотеричните хипотези се разчита единствено на личната опитност и вярата в авторитет. Личната опитност нерядко е добро мерило! Но и се влияе силно от твърдения, праймиране, очаквания, нагласят се опитностите спрямо тези очаквания (несъзнавано)...

Та, според мен и в езотеричните процеси и методи човек е нужно да има настройка на здрав разум и здрава връзка с твърдата реалност/ логика от една страна, а от друга, със сърдечния си разум!

Линк към коментар
Share on other sites

Орлине, ама не искаме да говорим в езотерични термини.

Прав си, че най-важното е личната опитност, но сме си говорили и преди, че личността може да си самозабрани съответната опитност.

Тук бих направил паралел с едни упражнения на Учителя, където палеца се държи последователно опрян на останалите пръсти. Или упражнението, където дланите свързват различни чакри.

Тук се позовавам на авторитета на Учителя, което би могло да се изтълкува и като "една определена граница в масовата сугестия" :)

Обаче, ако е спазен принципът, който изглежда един в двата случая, то комбинацията обработване на човешката енерргетика + изпращане на послания към себе си би трябвало да работи.

Всеки може лесно да провери дали работи с метод, който ти си давал тук. Преди ТЕС (или EFT - Emotional Freedom Technique) човек може да си зададе въпрос какво място по десетобалната скала заема съответната емоция, която се опитваме да освободим. Появата на число в главата показва каква е силата на емоцията. След EFT пак се измерва силата на емоцията.

Разбира се, тази техника действа за кратко време, както и други техники, за които си съветвал тук. Друго си е да се открие корена на проблема, но всяко нещо като се повтаря много пъти "създава нови невронни вериги в мозъка".

Лично на мен EFT не ми върши работа. Предпочитам да си изживея емоцията, защото така ми се появяват нови осъзнавания.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...