Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Голямата диктатура


Канел

Recommended Posts

" Свършекът на века се изразява в едно чистене на старото човество, за да може на негово място да дойде Новото човество.

Това чистене и "свършекът на века" се извършват от един период от 45 години.

Този период е започнал от 1900г и ще завърши 1945г.

От 1945г. започва друг период, който също ще трае 45 години до 1990г.

Идват такива времена и такава власт, че който й се противопостави, ще си положи костите си на земята.

Настава една голяма диктатура, която е допусната, за да се изчисти застоялата тиня...

След този период ще има кратка почивка до 1999г., която ще е най-благоприятна в духовно отношение за Бялото Братство

А след това ще дойде нов период, с още по-страшна диктатура от тази, която има да дойде

Tя също ще трае 45 години.

За нея се говори в Откровението на Йоана гл.21, ст.8.:

"А колкото за страхливите, неверващите и, мръсниците, убийците, блудните, чародейте, идолопоклонниците и всички лъжци, тяхната участ ще бъде в езерото, което гори с огън и жупел"

А за праведните Господ е промислил:

А какво е това?

Ще намерите в гл.21, ст.6 от Откровението на Йоана:

"И рече ми: Сбъднаха се. Аз съм Алфата и Омегата, началото и края. На жадния ще дам даром от извора на водата на живота. Който побеждава, ще наследва тези неща: "Аз ще Му бъда Бог и той ще ми бъде син"..."

"Изгревът на Бялото Братство", том 2, стр. 38-39

Вече са изминали 11 години от тази най-страшна диктатура.

Бих искал да запитам дали някой знае в какво именно се състои тя? Усещате ли я на гърба си? Как да и противодействаме?

:yinyang:

Линк към коментар
Share on other sites

Ами, 1999 година се споменава в някои беседи. Ето цитати, а всеки да се прави изводите:

Като забият камбаните, всички ще бъдат в подземията. Това няма да бъде след сто години, няма да бъде след 50, няма да бъде и след 30 години, няма да бъде и след 20 години. Сега ще ви оставя десетте години. Ама да не мислите, че като се мине това, ще има пак стария живот. Не, до 1999 година светът ще види това, което никога не е виждал. Сега стегнете се да имате една жива вяра в Бога, за да може да издържите онези изпитания, които ще дойдат.

Та сега, през малкото години, които ви остават тук до 1999 година, какво ще направите? Защото епохата е изтекла вече. Колко години са изтекли вече? Колко години остават до 1999 година? (Шестдесет години.)

През новата епоха (1939 г.)

Вие тази година искате пак да я прекарате както другите години. След 1999 година ще имате такива условия!

Година на работа (1939 г.)

Та казвам, тази вечер, като станах, цялото небе иде отгоре. Казвам, за Рила се готвят. Ако идем на Рила без любов, така ще бъде. А ако идем с любов, времето ще бъде хубаво. Сега колцина от вас сте готови да идете с любов? Досега сте ходили с любов. Тази година колко души има, които с любов искат да идат? Особена година е тази. Ако тази година идете на Рила без любов, тогава ще чакате за 1999 година.

Най-лесното изкуство (1939 г.)

Общото впечатление с което оставам от цитираните мисли е, че след 1999 година е очакван по-скоро подем и благоприятни възможности, отколкото диктатура. Аз лично се съмнявам в коректността на сглобяване на цитатите в посочения откъс от Изгрева на Бялото Братство. От една беседа ли са? Подчертаният абзац би могъл да няма нищо общо с останалите. Би трябвало да се види беседата от която е изваден и точния контекст, за да може да се отговори на въпроса: защо авторът го е свързал именно с периода след 1999 година? На какво основание?

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

Ами това е цитата, взех го от друга тема. Нямам я книгата, но ако има съмнения в достоверността, нека някой провери. :3d_099:

Но според мен си е на място всичко, съдейки по световните събития. :v:

Редактирано от Канел
Линк към коментар
Share on other sites

Стан, благодаря за беседите.

Ето на мен какво ми направи впечатление:

Градовете са били разрушени. И сега иде пак една епоха, когато градовете ще бъдат пак разрушени, и тогаз ще разберете. Сега казвате, че Царството Божие ще дойде на земята. Ще дойде с гръмотевица, с яйца, които ще се снасят отгоре. По десет хиляди души ще се избиват отгоре с аероплани. Големи градове в Европа като Лондон, като Париж, като София ще бъдат унищожени, няма да остане нищо – ще бъдат пометени. Към края сме на второто пришествие. Не второ пришествие, но съдба на света иде за онова лошото поведение, което хората имат. Християнският свят ще бъде съден. Ще го видите. Далеч няма да бъде. Всичките хора мислят, че са праведни, когото и да питате. Питам: Де царува любовта, кажете ми сега? В кой дом царува любовта – даже и в християнския свят? Едно време вземахме за пример американци, англичани, но сега нищо не можем да вземем за пример. Няма такива примери – нито германци, нито руси, нито сърби, нито българи, нито турци, нито японци, нито китайци. Всичките като те хванат, на шиш ще те опекат – по един мек начин. Когато българите си правят кебап, турят парчета на шиш. И въртят шиша на огъня, мажат кебапа с малко масълце и му турят червен пипер, чер пипер и бахар

Мисля, че става дума за втората световна война. Тогава е бил армагедонът, пресяването... След което е дошъл социализма или подобието му. Където пак е имало пресяване, натиск.

По-важният въпрос е обаче-Дали човечеството си е научило уроците? Дали не ги повтаря отново? И дали точно тези, дето отричат станалото по време на този режим на го прилагат днес?... Тъй като съм 'дете на прехода' смятам, че промяната не е добра, до сега поне...

Добре е да не задълбаваме в политика, нека разглеждаме принципно нещата. Явно изпитите са за всеки, вътрешно. Днес се работи за повдигане на човешкия дух и на човешката душа.

Та казвам: Единственото нещо, на което може да разчитате, то е вашата вяра, вашата любов, вашето знание, вашата свобода на Духа, които имате. В бъдеще на тези неща ще можете да разчитате. На парите си, на силата си, на здравето си – на всичко това не можете да разчитате. Те са временни неща – днес ги имаш, утре ги нямаш. Но на вярата си можете да разчитате и на този свят, и на онзи свят!

За жалост парите и материята отново са най-същественото. Малко са хората устремени нагоре. Никой не отрича материята, физическия свят, но те са само отражения... Съдене, оглеждане в другия, завист и мъст... Жажда за власт - що да е той, а не аз?...

Та казвам, пророкът тук се намира в трудно положение и казва: „Ще замълчиш ли, ще ни оскърбяваш ли докрай?“ Намира се в трудно положение. Може да кажете: Защо Господ не оправи света? Че как ще го оправи, кажете ми? Как искате да го оправи, когато вие не вярвате и не Го слушате? Кой от вас е изпълнил Волята Божия така, както Бог иска? Кой от вас мисли така, както Бог мисли? Кой от вас чувства така, както Бог чувства? Кой от вас постъпва така, както Бог постъпва? Че как ще оправи Господ света? За да ни оправи, Той като един железар майстор ще те тури в огъня, ще те нагорещи и със своя чук ще те накара да вземеш онази форма, която Той иска. И ако не се подчиниш, чукът ще играе отгоре ти. Ще кажеш: Другояче не може ли? Не може.

Всички страдания и противоречия са ни дадени за израстване. Сега е времето за работа. Да работим по съзнание.

Това, което хората са градили досега, ще бъде съсипано до основи – човешкото, което е градено. И ще се тури на нови основи. Ще се тури основата на новата култура. И което остане, ще бъде Божествено, а пък което ще се разруши, ще се премахне, за да се гради. Та казвам: Само онези от вас, на които вярата е Божествена, ще устоят. Да имаме вяра така, както Бог има вяра в нас! Та когато всички същества се обезсърчат в един грешник, за неговото поправяне в Бога има вяра, че той ще се поправи! Когато всички хора намразят едного и кажат „Този не искаме да го видим“, в Бога има още Любов, Той пак го обича! И като го поучава, все в Него остава една Любов, която не се изменя. Когато някой човек е толкоз неспособен и всички го оставят и казват „От него нищо няма да стане“, то пак Бог иска да го научи. И когато всеки се отрече да ти помага, в Бога ще остане едно желание да те освободи от това положение. Вие имате такива спънки, които без името на Любовта не можете да ги поправите. Аз говоря сега за онзи личен вътрешен живот. Не говоря за онези външни отношения, понеже външните отношения ще останат завинаги непоправими. Ако искате всички хора да бъдат еднакво богати, еднакво умни, еднакво здрави, еднакво да се обичат, при сегашните условия това е невъзможно – при тези разбирания, които имате.

Тази вяра ни е нужна. За да служим на Бога, не на мамона.

Не трябва да си правим илюзии. Всички изпитания, които имаме в частния си живот – това са все упражнения за в бъдеще. Ще бъдете изложени на изпитания. Едвам сте започнали вие сега. В края на християнската епоха сте. Всички онези евреи минаха през изпитания и които минаха изпитанията, влезнаха в християнската епоха. И всички сега ще се изпитат и които минат в Новата Култура, те са устояли. Те са устояли в изпита. И това ще бъде семето, което ще бъде посято. И всички вие, ако искате да минете от християнската култура в Новата, през девет сита ще минете!

Та сега, през малкото години, които ви остават тук до 1999 година, какво ще направите? Защото епохата е изтекла вече. Колко години са изтекли вече? Колко години остават до 1999 година? (Шестдесет години.) Един човешки живот. Значи, в този живот каквото направите – това е. Някой казва: Като се преродя. Може да се преродиш. Но как ще се преродиш, то е въпрос. Свободен е този човек, който живее при най-благоприятни условия, а пък с дългове ще се роди при най-неблагоприятни условия. Човек с вяра, любов, знание и свобода ще се роди при добри условия, а пък човек със слаба вяра и със слаба любов ще се роди при лоши условия. Та казвам: Сега е времето да получите онова, което за в бъдеще ще ви трябва. Срещне ви някой човек, който има известна слабост. Вижте в себе си вие имате ли тези слабости. Ако нямате, благодарете на Бога. А пък ако ги имате, благодарете пак на Бога, че можеш да ги изправиш. Ако срещнете някой добър човек, вижте имате ли неговите добродетели. Ако ги имате, благодарете на Бога. Ако ги нямате, пак благодарете, че ще може да ги развиете. В каквото положение и да се намирате – като баща, като майка, като слуга и прочие – и в най-доброто положение да се намирате, използвайте това положение. Сега работете, додето е ден. Нали е казано: „Сега е ден. Работете додето е ден, защото иде нощ, когато и да искаш да работиш, не можеш.“ Иде време, когато и да искаш да направиш добро, не ще можеш. Сега, докато имате условия, правете добро. Докато очите ви са здрави, гледайте хубавата светлина. Докато ушите ви са здрави, слушайте хубавите гласове. Докато стомахът ви е здрав, хранете се хубаво. Докато ръцете ви са здрави, работете тъй, както трябва. Докато краката ви са здрави, ходете както трябва. Защото щом заболеят очите ви, стомахът ви, ръцете ви, краката ви – и да искате да работите, не ще можете. Аз казвам така: Отче, Господи на Любовта, слез и се всели в нашите сърца, за да можем да изпълним Твоята Воля! За да бъдем едно с Тебе! И вие казвайте така.
Из Пред новата епоха

Благоприятните условия са трудните условия. Те ни каляват Волята, Вярата, Любовта. Виждаме как всички остарели разбирания се надигат и опълчват срещу новото...:feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

http://www.ivanstamenov.com/2010/06/1960/

На това попаднах тази сутрин.Много ценна сбирка

Избрани цитати от Учителя за Шестата раса и бъдещето.

Линк към коментар
Share on other sites

Великият план, който Бог е предвидил, ще се реализира и светът ще се оправи. Аномалията, която сега съществува в света, ще изчезне. Идва една велика духовна вълна, която ще залее умовете на хората и те ще се събудят. Тази вълна ще подеме всички хора нагоре. Хората ще изрезнеят, ще си подадат ръка, ще хвърлят оръжията настрана и ще се въведе нов ред и порядък в света. Когато дойде това време, ще го видите, ще повярвате и ще прогледнете. (УЧИТЕЛЮ, ДА ПРОГЛЕДАМ, Неделна беседа, 21.6.1931 г.)

http://www.ivanstame...m/2010/06/1960/

Благодаря на Мария-София !:thumbsup2: Аз вярвам в това!

Линк към коментар
Share on other sites

Ами, 1999 година се споменава в някои беседи. Ето цитати, а всеки да се прави изводите:

Като забият камбаните, всички ще бъдат в подземията. Това няма да бъде след сто години, няма да бъде след 50, няма да бъде и след 30 години, няма да бъде и след 20 години. Сега ще ви оставя десетте години. Ама да не мислите, че като се мине това, ще има пак стария живот. Не, до 1999 година светът ще види това, което никога не е виждал. Сега стегнете се да имате една жива вяра в Бога, за да може да издържите онези изпитания, които ще дойдат.

Та сега, през малкото години, които ви остават тук до 1999 година, какво ще направите? Защото епохата е изтекла вече. Колко години са изтекли вече? Колко години остават до 1999 година? (Шестдесет години.)

През новата епоха (1939 г.)

Вие тази година искате пак да я прекарате както другите години. След 1999 година ще имате такива условия!

Година на работа (1939 г.)

Та казвам, тази вечер, като станах, цялото небе иде отгоре. Казвам, за Рила се готвят. Ако идем на Рила без любов, така ще бъде. А ако идем с любов, времето ще бъде хубаво. Сега колцина от вас сте готови да идете с любов? Досега сте ходили с любов. Тази година колко души има, които с любов искат да идат? Особена година е тази. Ако тази година идете на Рила без любов, тогава ще чакате за 1999 година.

Най-лесното изкуство (1939 г.)

Общото впечатление с което оставам от цитираните мисли е, че след 1999 година е очакван по-скоро подем и благоприятни възможности, отколкото диктатура. Аз лично се съмнявам в коректността на сглобяване на цитатите в посочения откъс от Изгрева на Бялото Братство. От една беседа ли са? Подчертаният абзац би могъл да няма нищо общо с останалите. Би трябвало да се види беседата от която е изваден и точния контекст, за да може да се отговори на въпроса: защо авторът го е свързал именно с периода след 1999 година? На какво основание?

Аз съм съгласна със Станимир.

Цитата е коректен.Не е от беседа,а от спомените на Борис Николов,публикувани в този том на Изгрева,Споменът е интересен.Става дума за Епохата на Водолея,която е датирана от Учителя ,като започваща на 9 март 1914 година,по стар стил или 22 март по нов стил.Тази епоха ще трае според същия източник 2160 години.В спомените се казва,че цитатите са от от дешифрирана от Борис Николов ,стенограма от Словото .

Вземането на един цитат и фиксирането върху една дума,в случая диктатура ,е пример за това, как не следва да се подхожда към Словото и Учението в наши дни.Можем да се заблудим,ако вземаме отделни цитати извън контекста на изложението,в което са казани .

Поздрави

Редактирано от Klaudia
Линк към коментар
Share on other sites

Вземането на един цитат и фиксирането върху една дума,в случая диктатура ,е пример за това, как не следва да се подхожда към Словото и Учението в наши дни.Можем да се заблудим,ако вземаме отделни цитати извън контекста на изложението,в което са казани .

В случая става дума за цял пасаж, не за клъвнати тук или там фрази. Така че релевантността остава, а и май Беинса ще познае. ^_^

Божа работа е всичко. ;)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Е, какво, никой ли не знае нищо? :unsure:

........................................................................

Ами това е цитата, взех го от друга тема. Нямам я книгата, но ако има съмнения в достоверността, нека някой провери. :3d_099:

Но според мен си е на място всичко, съдейки по световните събития. :v:

Kaнел,тук хората пишат, за да научат нещо, но и да допринесат с нещо. Добре дошъл е всеки, който има такова желание.

Би могъл и ти да споделиш размислите си.

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

" Свършекът на века се изразява в едно чистене на старото човество, за да може на негово място да дойде Новото човество.

Това чистене и "свършекът на века" се извършват от един период от 45 години.

Този период е започнал от 1900г и ще завърши 1945г.

От 1945г. започва друг период, който също ще трае 45 години до 1990г.

Идват такива времена и такава власт, че който й се противопостави, ще си положи костите си на земята.

Настава една голяма диктатура, която е допусната, за да се изчисти застоялата тиня...

След този период ще има кратка почивка до 1999г., която ще е най-благоприятна в духовно отношение за Бялото Братство

А след това ще дойде нов период, с още по-страшна диктатура от тази, която има да дойде

Tя също ще трае 45 години.

За нея се говори в Откровението на Йоана гл.21, ст.8.:

"А колкото за страхливите, неверващите и, мръсниците, убийците, блудните, чародейте, идолопоклонниците и всички лъжци, тяхната участ ще бъде в езерото, което гори с огън и жупел"

А за праведните Господ е промислил:

А какво е това?

Ще намерите в гл.21, ст.6 от Откровението на Йоана:

"И рече ми: Сбъднаха се. Аз съм Алфата и Омегата, началото и края. На жадния ще дам даром от извора на водата на живота. Който побеждава, ще наследва тези неща: "Аз ще Му бъда Бог и той ще ми бъде син"..."

"Изгревът на Бялото Братство", том 2, стр. 38-39

Вече са изминали 11 години от тази най-страшна диктатура.

Бих искал да запитам дали някой знае в какво именно се състои тя? Усещате ли я на гърба си? Как да и противодействаме?

:yinyang:

В Откровението на Йоан в 21гл., ст.8 явно става въпрос за тези, които са били съблазнени от ню ейдж...Който победи и устои до край- ще бъде спасен, а броя на тези, които са способни да устоят до край и да победят, са много по-малко отколкото би било угодно на човешкото съзнание (и въображение естественНо) да допусне. Така че, само с Вяра "до дупка" човек може да се спаси от ню-ейдж, без да се оплете в примамливите егоугодни псевдодуховни обещания, които различни ню-ейдж кръжоци разпространяват насам и натам...

Линк към коментар
Share on other sites

Kaнел,тук хората пишат, за да научат нещо, но и да допринесат с нещо. Добре дошъл е всеки, който има такова желание.

Би могъл и ти да споделиш размислите си.

Не и преди да разбера защо Бог е решил да "чисти застоялата тиня" чрез тези диктатури, т.е. да премахне едно зло чрез други две. :3d_160:

Линк към коментар
Share on other sites

Канел,всъщност ти поставяш много интересен въпрос...

Ето нещо,което ми дойде на ума и което характеризира днешната епоха:

От своя страна ариманическите Същества се борят срещу всяко духовно развитие, те пречат на човека да достигне до свой собствен стил, тласкат го към мащабно, но прагматично строителство, те изкушават човека с чудесата на техниката и с могъществото на индустрията; те непрекъснато му внушават: ти изобщо не трябва да цениш ръчния труд като средство за художествена изява, ти трябва да цениш само онези съвършени модели, които различните технологии възпроизвеждат в милиони и милиарди екземпляри. Да, Ариман може да проникне в много хора тъкмо чрез несметния брой на екземплярите, чрез тайната на числата.

Днес човекът е в самия център на тази борба. И само ако той действително вникне в това, което може да се превърне за него в истински Христов дар: едно ново и съобразено с днешната епоха антропософско духовно познание, само тогава той ще постигне равновесието между Луцифер и Ариман. Да, той трябва да се бори с Ариман, защото иначе веднага би паднал в примките на Луцифер. Човекът не трябва да живее в полусън и да се остави на Аримановите войнства, защото така би се оказал вплетен в студена и мъртва, механична космогония. Луциферическите Същества искат да откъснат човека от всякакво действие, да го превърнат в мечтател и мистик, който няма вече нищо общо със Земята. Обратно - ариманическите Същества искат окончателно и завинаги да свържат човека със Земята. Те биха желали да механизират всичко, или с други думи - да го свалят долу в минералното царство. По този начин те биха искали така да преформират Земята, че да не и позволят да премине в Бъдещия Юпитер. Те впрочем искат не да парализират човешкия порив към действие, а да шаблонизират, да програмират този порив. Ариман е най-големият застъпник и ентусиаст за програмните действия. Той е вдъхновител на всевъзможните правилници, устави и регламенти. Щом Ариман се вмъкне в даден комитет, подготвящ един или друг регламент, тогава той е като риба във вода: 1, 2, 3 - първо трябва да се направи това, после трябва да се направи онова, на трето място: този участник има тези права, на четвърто място: другият участник има тези задължения и т.н. Разбира се, след време никой не си спомня тези права и задължения, но в момента те са най-важното. И когато регламентът е готов, хората започват да служат на Ариман. Тогава те започват да се обръщат към този или онзи параграф.

И все пак Ариман насърчава човешката активност, стига тя да се проявява по стереотипен и шаблонен начин. Всичко трябва да бъде вкарано в клаузи и параграфи. Всяка сутрин, така да се каже, човек е длъжен да прочете над леглото си подробния списък за всичко, което му предстои този ден, така че той трябва да го свърши на всяка цена, макар и механично, разсъждавайки с краката си, а не с главата. Докато Луцифер иска от човека да мисли единствено с главата, да изтегли дори сърцето в своята глава; Ариман иска от човека да мисли с краката, да изтегли всичко в краката.

Човекът е застанал в самия център на борбата между Луцифер и Ариман и общо взето това, което описах може би прекалено картинно, представлява самата същност на нашата култура. От едната страна виждаме онези хора, които са приели за свой идеал да медитират с кръстосани крака като някоя от статуите на Буда; с атрофирани и без помощни нозе, но с набъбнали глави, те искат да проникнат в мистичните бездни на съществуванието. От друга страна виждаме типичните представители на европейското човечество, които просто не разбират с каква убийствена бързина сноват от една кантора в друга, от един бизнес в друг; толкова активни са те в своите крака, че създават впечатлението: главата, която носят на раменете си, е практически съвсем излишна, защото тя просто не участвува в това, което те вършат. Пред нас са двата крайни полюса на съвременното човечество: самотните мечтатели със затворени очи, които не умеят да различават дори своите собствени действия, и онези, които просто не се нуждаят от очи, понеже краката им са здраво впримчени в дебелите въжета, с които те влачат своя товар, а товарът - това всъщност е параграф номер Х или Y.

Разбира се, ние често виждаме как съвременният човек се бунтува срещу ариманизма, как ругае бюрокрацията - тази чиста форма на ариманизъм, как се възмущава от шаблонните методи на обучение и т.н. - обаче в край на сметка, само за да пропадне още по-дълбоко в блатото, от което иска да излезе.

Но той може да излезе от там, само ако осъществи пълен обрат в душевната си нагласа, пълен обрат в духовното си познание, пълен обрат в своите познания и представи, които трябва да се изпълнят с действителните духовни сили, понеже Духът обхваща целия човек. Ариман може да бъде преодолян, и след като Духът преодолява Ариман, той всъщност спасява Ариман.

Тук ние не казваме нито дума срещу Ариман. Тук ние не протестираме срещу неизбежния свят на всеобщата регистрация, срещу всевъзможните правилници, устави и параграфи. Само че всички те трябва да бъдат проникнати от Духа.

И едва ли можем да правим нещо друго в нашата съвременна епоха, освен да развиваме ариманическите изкуства, да стенографираме, да препечатваме на нашите пишещи машини и т.н. Всичко това е във висша степен ариманизиране на нашата култура. Ако обаче успеем да вградим Духа в устоите на нашата култура, ние ще сме в състояние сами да извисим в "Сферите на Духа всичко онова, което по толкова съмнителен начин проявява ариманическото си влияние в стенографирането, употребата на пишещите машини и т.н.; с други думи - ще сме в състояние да спасим самия Ариман. Естествено, подобно начинание е възможно само при пълен контрол над нашия собствен духовен живот. Всеки материалистично настроен човек, всеки човек, който стенографира или работи с пишещата и машина, попада дълбоко в ариманическия елемент. Вие добре разбирате - тук не става дума за едно формално отрицание, тук не става дума за рязък и съкрушителен удар срещу нарастващата демонология; нещата се свеждат до това, че трябва да бъдат спасени самите демони.

Това може да се потвърди навсякъде, включително и до най-малките подробности. Общо взето, можем да заявим: Експанзията на демоническия елемент в хода на съвременната цивилизация фактически блика единствено от предпочитанията към ариманическото изкуство. Защото това, което стенографираме и разпространяваме за целите на тази ариманическа култура, би могло да остане и ненаписано. Обикновено всички се досещат какво може да поднесе тя. И общо взето, нищо не се налага да бъде фиксирано. Съдържанието е несъществено и индиферентно. Единственото, което идва в съображение, е самото ариманическо изкуство. Обаче заради Антропософията ние ще се нуждаем от съвестно и точно фиксиране на различните факти, защото трябва да се произнасяме компетентно и точно. И тъкмо в този случай ариманическите сили ще окажат една важна подкрепа на Духа. Да, тези неща могат да бъдат изследвани до най-малките им подробности.

От твърде особено значение ще се окаже и обстоятелството, че съвременната Духовна Наука прониква дълбоко в различните научни дисциплини и от безплодни и празни науки ги превръща в единна и жива Духовна Наука, така че отделните дисциплини - ако мога така да кажа - стават съставни части на тази единна и жива Духовна Наука. Ето как те ще се деариманизират и чрез едно внимателно и правилно развитие ще намерят истинското си място в онзи световен ред, който описах днес пред Вас с оглед на противоположността между Луцифер и Ариман.

Рудолф Шайнер

цялата лекция тук:

http://www.aobg.org/lecture.php?ln=1&id=193

Линк към коментар
Share on other sites

Мария-София:thumbsup1:

Да не се противим на злото. То нека си завладява външния свят, ще притиска, ще плаши, само външно. Ако го използваме, за да променим себе си, да запалим вътрешната си светлинка, то и злото ще спасим. "Прости им Господи, защото те не знаят, какво правят!"

Имаме прекрасни условия за израстване. За проява на съзнание и Любов. Трудничко ще е, но пък и всички разумни души ще си помагат.:sorcerer:

Не трябва да сме апатични и безволеви, но и да не се изкушаваме от бълването на технически "съвършенства", /което е по-трудно за мъжете според мен/:whistling:

Внушават ни, че ако нямаме последен модел JSM, автомобил и компютър, /които остаряват за месеци/ не сме достойни хора:sleeping::1eye:

Будно съзнание! Да не отричаме и да не съдим, но да не допускаме зависимостите в себе си.:feel happy::yinyang:

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...