Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Учителя на Учителя за Православната църква


Recommended Posts

Когато Учителя започна да изнася лекции и започна да събира ученици около него, клирът на Православната църква се уплаши и се нахвърли върху него. Учителят отговори ''Учудвам се, че клирът се страхува от мен. Защо се страхува? Аз нямам нито пари, нито власт. И ако някои ме питат '' Защо ни осветявате с вашата лампа, като че ли искате да ни разкриете /демаскирате/?'',аз ще им отговоря ''Извинете ме, аз искам само да си осветя пътя , по който вървя,но тъй като вие се намирате на пътя, моята лампа ви освети. Но аз ще ви оставя да минете и тъй като не искате да бъдете осветени, ще си обърна лампата настрана. И вие няма да имате нужда да се оплаквате от мен''.

Проповедниците много често се спират върху събития , които нямат голямо значение- че Исус е роден във Ветлееем; че е кръстен в река Йордан от Йоан Кръстител; че е бил 40 дена в пустинята и т.н . Ние знаем и че апостол Павел е отишъл в Дамаск, но защо да го повтаряме? Това не ни носи нищо. Това, което е важно сега за нас, е да разберем по-добре Божият закон. Например „Не убивай !” не се отнася само до физическия свят ,но и до умствения и духовния свят. Законът забранява да убиваме човек физически , но знайте ,че законът забранява да убиваме неговото добро чувство и неговата добра мисъл.

Текстовете са от: Aupres du Maitre Peter Deunov, Elements d’autobiographie 2 ,Prosveta 2010 ,ISBN 978-2-85566-990-8

Редактирано от solej
Линк към коментар
Share on other sites

Ние трябва да считаме мислите, чувствата и желанията на своите братя като наши собствени; да бъдат за нас така свещени, както са и нашите. А сега? Дойдем до някой православен, или евангелист, или будист и веднага казваме: Той е антихрист. - Защо? - Защото не е в православната църква. Като че Христос е влязъл в православната църква! ..........

...... Външните отношения, формите трябва да се изключват. Важното е вътрешната връзка. Казвате: Има една православна църква. Радвам се, нека има една православна църква, но нейните богомолци трябва да имат сърца чисти, като най-бистрите извори, а не мътни. Аз зная, че бистрите извори идват от дълбоко, а мътните извори идват от плитките места. Следователно, ако има светлина, нека бъде най-хубавата светлина, от която човешките очи да не ослепяват. Човек може да ослепее даже и при слънчева светлина, ако гледа дълго време към слънцето. Има една светлина, при която ние не можем да ослепеем.

....

Сега, в целия свят се образува едно ядро от хора: англичани, французи, германци, американци, китайци, японци, българи, сърби, турци, черни, па и всякакви, които образуват една нова раса в света, един народ с по-други схващания от сегашните, с друг морал. Кой групира всички тези хора? – Ормуздъ-Дей, или ще кажем, че Христос ги групира, или закона на Любовта, или великият Божествен закон ги привлича, за да се опознаят и работят заедно. Какво име ще се даде на тази сила, която ги привлича, то е все едно. Най-после аз казвам: Българите могат ли да дадат един контингент от такива хора? – Могат. Нека всички благородни хора от православната, или от евангелската, или от католическата църкви, нека всички свещенници и владици да излязат на сцената! Не е въпросът за този, за онзи. Нека всички излязат. Нали всички са християни? Това е Христовото учение, да се проповядва Любовта. Това учение е обзело целия свят. И ако българите не изпратят там свои поданици, те ще изгубят.

В който град влизате Неделна беседа - 29-и март, 1925 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...