Jump to content
Порталът към съзнателен живот

На какво място е добре да се играе Паневритмия и от колко часа ?


solej

Recommended Posts

Проследявайки играенето на Паневритмията след 10.11.1989 г ,искам да задам следните въпроси: Кога /като начален час /трябва да се играе Паневритмия? На какво място трябва да се играе Паневритмия? Според мен Паневритмията трябва да започва в първия кръгъл час след изгрева на Слънцето..В момента има групи ,които започват в 7ч.30 м..А днес ше се играе Паневритмия и в 11 ч.30 м..Ако има изключение,то нека бъде след изгрева на Слънцето /след кратък наряд/. Паневритмията трябва да се играе по визможност сред природата ,на по-високо и чисто място.Изключение може да има там,където има море.Може да се ползва някое по-закътано място ,за да се приемат и положителните енергии на водата.Естествено,изключваме и курсовете,които могат да се провеждат на закрито. Не приемам играенето на Паневритмия по площади и сред големи групи от хора.Времето на ''агресивното показване'' отмина.За Паневритмията вече има толкова много информация ,че който иска, лесно може да я научи и да се включи в някои от групите. Ако продължим да я представяме по този начим на хора ,които нямат духовната основа,ние рискуваме да я превърнем в поредната гимнастика без духовен смисъл.А тя не е такава.А и да не забравяме ,че тялото трябва да е подготвено,зa да приеме без проблеми енергиите от играта..В някои страни някои хора се качват на колата ,отиват до полянката,играят някаква екзотична гимнастика ,коята се нарича Паневритммия, и после-пак в колата .Със стремежа си към ''масовизация'' май сме тръгнали в тази посока.

Редактирано от solej
Линк към коментар
Share on other sites

За мястото - наистина по-добре би било да е в по-чисто и малко по-трудно достъпно място в природата. Като казвам по-труднодостъпно, нямам предвид отвесни скали, разбира се... :) . Както казва и солей, да е по-далеч от автомобилен път, да походи малко пеша човек, да е по-навътре в парка, в горичката. Тази година вероятно пак ще ходя в западен парк. Там се играе от 5-6 възрастни жени. Играе се в самото начало на парка, където е стълпнотворение от хора всякакви - хора бягащи, хора разхождащи се, хора по поддръжка на градинките в парка... Много хора, наистина все едно играеш пред народното събрание... А само на 10-на минути навътре в парка има невероятни горички и полянки, където има много, много по-малко гнеж, много повече красота, чистота на енергията, птички и заряд! Само на 10 мин. ...

Линк към коментар
Share on other sites

Да, мястото е добре да бъде закътано и чисто, но често такива са малко. И не всички хора могат да се качат на колите и да отидат извън града. Но пък може да се промени часа. Според мен паневритмия е най-добре да се играе половин час след изгрев слънце. Да не се започва по-късно.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте !

Мисля, че е хубаво мястото да е на по-високо от нивото на населеното място, на някоя баирчинка или релефа да е леко изпъкнал от околния. Винаги около градовете, които са в равнината има такива местности.

Часът се определя от самата група, която играе. Но мисля, че слънцето мине ли зенита условията вече не са благоприятни.

Пък да поставя и едно питане.

Възможно ли е Паневритмията да започне в такъв час, че началото на упражнението "Изгрява слънцето" да съвпадне с изгрева на слънцето?

Поздрави !

http://www.youtube.c...feature=related

Редактирано от alma9
Линк към коментар
Share on other sites

Този вариант е много красив и полезен .Малко трудно може да се изчисли съвпадението,но е възможно поне приблизително.Тук някои може би ще поспорят във връзка с факта ,че тогава съзерцаваме изгрева на Слънцето или се молим.

Има часове и за духовен изгрев.И тогава можем да се помолим.Те са преди физическия изгрев..А него можем да посрещнем с Паневритмия.Но сигурно ще е мноого рано за някои...

Линк към коментар
Share on other sites

Възможно ли е Паневритмията да започне в такъв час, че началото на упражнението "Изгрява слънцето" да съвпадне с изгрева на слънцето?

Мисля, че еднократно може. Просто да се направи един опит, да се види какъв ще е ефекта. Ако ни подейства добре, от време на време може да се прилага.

Поздрави !

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Покрай дъждовното време напоследък и покритите с локви полянки изскочиха още няколко въпроса:

- Сенчесто или огряно от слънцето място да избираме?

Понякога гората плътно заобикаля мястото за игра и в ранния час слънцето е още между дърветата. Колкото пъти ми се е случвало да играя на сянка по някаква обективна причина, съм се чувствала минорно, като че ли ме изпълва с тъга. Може и да си внушавам, разбира се.

Какви са вашите опитности? Усещате ли разлика? Как се справяте с разликата, когато няма как да се играе на слънчева полянка?

Ние по принцип играем на затревена площ и много от нас предпочитат да играят без обувки, особено при топло време. Как предпочитате да играете вие?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

аз съм от пловдив и ние играем на Бунарджика на една площадка, която е почти цялата непрекъснато огряна от слънцето. Въпреки това усещам някакси разликата, когато движейки се в кръга минавам директно под лъчите на слънцето. Даже си правя някаква връзка кое упражнение точно от кое място на кръга го започвам. Много ми е приятно, когато започвам някое упражнение точно срещу слънцето.

Линк към коментар
Share on other sites

А в домашни условия не може ли да се играе? Или - в домашен двор? Каква площ е необходима?

А може ли да се играе самостоятелно - както катите (упражненията) в карате?

Или е задължително да се играе групово?

Редактирано от ISTORIK
Линк към коментар
Share on other sites

Нашата преподавателка по паневритмия се премести да живее в едно село наблизо и не може да идва сутрин с нас. Направили са с майка си малка полянка около голяма череша в двора си и там играят сутрин. Е, не е същото като да е на възвишение с приятелите, но те се чувстват прекрасно.

По принцип смисълът на Паневритмията е в груповото изпълнение, но ако човек усеща вътре в себе си порив да играе сам, може :). Ние казваме, че никога не сме сами - с нас винаги танцуват много светли същества, така че... важно е какво носи човек в душата, ума и сърцето си.

Линк към коментар
Share on other sites

По принцип, смисълът на Паневритмията е в груповото й изпълнение, но ако човек усеща вътре в себе си порив да играе сам, може.

Ама каква е разликата, ако се играе групово (като хорото) или - самостоятелно?

В карате катите може да се играят и самостоятелно, и в групи с различен размер. Разбира се, между двете (карате и паневритмия) няма нищо общо. (Дали?)

А за какви светли същества иде реч? Светулките ли имаш предвид?

Линк към коментар
Share on other sites

Не съм запозната с катите в каратето, но то е трудно сравнимо с Паневритмията по принцип.

Няма да говоря на теория, която винаги можете да прочетете на много места, а от опит.

Докато танцувам, за мен е съществено важно усещането, че съм в кръг, с периферното зрение усещам останалите, колкото и малък да е кръгът (били сме трима). Ако все пак ми е било трудно да го усетя, съм си представяла приятели, които са играли с нас, но в момента отсъстват. Може и светли същества - не се наемам да профанизирам това понятие, може би е хубаво да се прочете какво има предвид Учителя под светли същества.

Ако сте запознат с психогимнастиката за възрастни като тренинг на екипни умения, ще се приближите доста до това, което се усеща в Паневритмията. Само че там човек е едновременно сам и в група - така, както е в живота.

Линк към коментар
Share on other sites

Така е, дори не просто групово, ами когато двойката се състои от мъж и жена е най-комфортно, поне за мен.

Паневритмията има по-дълбока същност, отколкото човек би преценил на пръв поглед. Дори не мисля, че може да се разбере, ако не си опитал сам.

Линк към коментар
Share on other sites

За домашни условия имаме чудесни упражнения.

Ето тук има много добре обяснени и показани упражнения.

Паневритмия в ранен час ,на една хубава горска полянка,сред птичи хор е невероятно преживяване.

Ние играем на такава полянка.А ако има добра позиция за наблюдаване на изгрева на слънцето ,нещата са невероятно красиви.

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Аз съм от Пловдив. Ние играем на Бунарджика на една площадка, която е почти цялата непрекъснато огряна от Слънцето.

А в кои дни и в колко часа вашата група играе паневритмия там?

А колко време се играе паневритмията? По колко време средно траят упражненията?

Редактирано от ISTORIK
Линк към коментар
Share on other sites

Здравей ISTORIK! Избрал си хубав ник и хубава снимка. поздравления! ако имаш някога път към пловдив /или си от пловдив/ заповядай на бунарджика в 7 сутринта. по принцип всеки ден от седмицата в 7 ч. се играе паневритмия там, но повече хора /около 20-30-40, различно/ се събират основно в събота и неделя и тогава преживяването за мен специално е различно. аз се присъединявам само в събота и неделя, но ако отидеш там и през седмицата също ще можеш да се включиш.

времетраенето на паневритмията е средно около 1 час и 15 минути, но зависи дали музиката е на запис или на живо /на живо е малко по-продължително/. понякога /когато музикантите имат възможност/ имаме съпровод на акордеон, китара и кларинет. това обикновено е в събота или неделя. за мен това е първи сезон, в който играя паневритмия и много се вълнувам. харесва ми!

не познавам философията на карате, но ще ти кажа, че миналата есен се записах на курс по паневритмия за начинаещи, учих упражненията, играех си ги вкъщи, но ми беше трудно и все нещо ми липсваше. когато на първия ден на пролетта - 22.03. за пръв път влязох в кръга почувствах нещо много различно като емоция. ще се опитам да го обясня: все едно намираш някаква своя цялостност, движейки се с другите, сякаш се гледаш отстрани... може би думите ми са малко объркани...но ако се престрашиш да дойдеш на бунарджика, сам ще усетиш, а после ще споделяме с думи преживяното...може би, а може би не - ти сам ще решиш...

радвам се, че намина тук и се поинтересува от паневритмията. до скоро! надявам се да съм отговорила на въпросите ти.

а иначе - образованието е много важно нещо, най-важното! но е огромна отговорност. според мен, истинският учител учи учениците си как да бъдат себе си и как да остават свободни, развивайки се и растейки. дано има повече такива учители!

Редактирано от кети
Линк към коментар
Share on other sites

Привет!Колко сходни са пътищата ни понякога? Кети, припомни ми емоцията на моя първи сезон с паневритмия . Колкото повече играя , откривам ново вдъхновение. Най -добре се играе рано сутринта -веднага след посрещане на изгрева .Играла съм на Бунарджика (веднъж ) и най-прекрасното нещо там са хората -дружелюбни и усмихнати , добри и приветливи домакини. Иначе нашата полянка е едно истинско безценно съкровище. Несравнимо е да си в гората , на огряна от слънчеви лъчи полянка , сред птичи хор .Ето тук са снимани някои от местата за игра След дъждовете има доста комарчета и други жилещи , но интересно е , че жилят само понякога .Кога ли жилят ? Отговорът е в беседите на Учителя .

Линк към коментар
Share on other sites

Розалина, радвам се, че ти е харесало на бунарджика. хората наистина са много радостни и открити.

вашето място е чудесно-полянка, трева, дървета ... зелено и много красиво. хубав избор! пожелавам ви хармонична паневртимия. бих се радвала да споделяме преживяванията си от паневритмията.

променя ли се с времето емоцията от паневритмията? ти как усещаш промяната в себе си с времето? всъщност от колко време играш паневритмия? дано въпросите ми не са много лични. ако искаш не отговаряй.

радвам се, че мога да споделям тук.

Линк към коментар
Share on other sites

Кети,тази година ми е четвърти сезон редовна игра на паневритмия.Не е много и осъзнавам,че има още много какво да уча.Всеки път усещането е с нещо ново и различно.Мястото разбира се има значение.Хората и тяхната нагласа също .Понякога кръга е много хармоничен и играта е лека и приятна.Друг път не съвсем.Всички допринасяме за това.В личен план паневритмия ми дава много на физическо и емоционално ниво.Осъзнавам,че всеки човек има своята индивидуална задача тук и сега.Но всички ние имаме една обща задача -да се научим да бъдем части от едно цяло.Не механични части,а хармониращи по естествен начин части.Това е една доста трудна задача.Поне за мене.Паневритмия ми помага да намирам себе си.Да виждам погрешките,които неизбежно правя.Помага ми да се коригирам и да направя опит за постигане на тази хармония с други хора.Поздрави .

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...