Jump to content
Порталът към съзнателен живот

За Православната църква и Петър Дънов


Recommended Posts

Здравейте!

Аз често влизам във форума да почета,но рядко питам.Опитвам се да се добера сама до истината,защото знам,че тогава има смисъл за мен повече,отколкото ако някой друг ми я изрече.Но тези дни се зачетох случайно в един православен форум,където попаднах на тема за Петър Дънов и скорошното му обявяване за лъжепророк от църквата.Реших да се запозная и с тяхната гледна точка,да разбера...Те казват,че Петър Дънов се е обявявал за Бог,но аз съм чела доста негови беседи и знам,че той е казвал,че не е Христос,но Христос е в него.Отчето говореше как е чел думи такива "Ти между мене и Бога разлика няма да правиш" и още цитираше...

Помогнете да си обясна за какво става дума...Възможно ли е да са прави,което не искам да вярвам.:(А тези думи от том 1 на "Изгрева" ме бодат в очите и право в сърцето,защото покрай толкова размисли,загубих вътрешния си мир,който безкрайно ценя.

Учителят ме изгледа внимателно и каза:

"Значи, дойде това време человеческият род да изпрати своя представител

пред Великия Учител да пита кой е Той. Щом искаш да знаеш Истината, то

отвори очите си, отпуши ушите си, вземи молив и запиши - да се знае не само

от теб, но и от ония, които ще дойдат след теб: "Ако преди 2 000 години бе

дошъл Синът Божий, то днес е дошъл на земята Бащата! Дошъл е и е слязъл

Живият Бог, взел е Своя Образ, в Своето подобие в Дух, Плът и Кръв! Това е

най-голямата Истина, която може да се свали, да се предаде чрез човешкия

език и да се предаде на съхранение, за да се знае Истината за слизането на

Великия Учител между человеческите синове, за слизането на Бога Живаго

на земята. Това е истината за Школата на Всемирното Велико Бяло Братство

и за Моето Слово, което е Слово на Великия Учител и на Живия Бог. Амин!"

Не знам какво да мисля,но знам,че нищо друго не ми е давало такава сила и любов,каквата са ми дали прочетените негови беседи.

Друго,което съм се питала няколко пъти-защо навсякъде се пише Учител с главно У,както и съм срещала местоимения с главна буква Му,Го,а в горния цитат и "Моето" и т.н.Не се ли пише с главни букви само Божието име?Явно съм прекалено дребничка,за да разбера:mellow:.Извинете,ако са глупави въпроси,малко се срамувах да ви ги задам...

Весели Великденски празници!:feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 29
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Здравей, благодаря ти за въпросите. Нормално е да си объркана. Религията и в частност религиозната общност в църквата е нормално да подскочи. Имат си техните причини, страхове. По-важно е ти какво мислиш. Вярвай на сърцето си, на обичта си вътре.

Сама казваш, че си усетила силата на думите. И Христос е бил син Божи и Него разпнаха... :feel happy:

Такава е човешката природа, да отрича и хули това, което не разбира или което носи промяна...

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Духче! Радвам се, че на нас тук задаваш този въпрос. Всеки от нас ще ти отговори по своя начин, а ти ще намериш своя. Все пак хубаво е всеки да си каже какво мисли за това.

Аз лично нямах никакви притеснения относно написаното в Изгрева" - по стечение на обстоятелствата доста добре познавам този том и мястото, на което е написано. Това са спомени на човек, когото уважавам много, но все пак са спомени. Отгоре на всичко са минали редакцията на издателя, когото също уважавам, но все пак са под редакция. По принцип никога не съставям мнението си за някого или нещо само по думите на друг човек за него или още по зле по думи, които друг човек е казал, че той му е казал, особено ако са казани без свидетел. Нали разбирате защо?

За мен единственият източник, по който мога да съставя личното си мнение за Учителя (пиша го с главна буква, защото това се е превърнало в заместител на името му, а псевдонимите дори на обикновените хора в нашия правопис е прието да се изписват с главни букви) - това са книгите с беседи, издадени по негово време, съответно преиздадени в запазен текст - само с коригирани буквите, които вече не се ползват в азбуката ни. Мисля, че няма нужда да обяснявам защо.

Когато чух този цитат, за който пишеш, се усмихнах вътре в себе си и първата мисъл, която ми мина беше: "Защо не намери цитат от беседа, издадена по времето на Учителя?" Въпросът е риторичен.

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Можеш да видиш тези извадки - като кликнеш на Учителя Беинса Дуно (говори) за себе си – първа част

Потърси в сайта, мисля, че има още 4 части.

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Антон Каро

Бог и Божията Любов ... обикновено ги пишат с главни букви...

но

може да бъдат написани и така - бог и божията Любов

сещате се сами защо.

Учителя може да бъде написано и просто У. или у. или просто у.

пак сами се сещате защо.

гледайте цялостно на нещата.

учението на бялото братство е едно цялостно учение за живота.

без аналог.

Линк към коментар
Share on other sites

Тони, много добре казано : "учението на бялото братство е едно цялостно учение за живота.

без аналог ".

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте!

Не знам какво да мисля,но знам,че нищо друго не ми е давало такава сила и любов,каквата са ми дали прочетените негови беседи.

Здравей духче.

Ето това,което си написала изпитвам и аз.Мога да добавя,че нищо не ме е зареждало така положително и позитивно,както играта на паневритмия,пеенето и слушането на песните и музиката оставена ни от Учителя.

Отговорите на всички въпроси ги има в беседите.Ти вече си усетила как те въздействуват.И на твоите въпроси отговорите са също там.Поздрави.:feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря на всички от все сърце!Не знаете колко много ми помогнахте!Не сгреших като попитах и ви почувствах приятели всичките!

:feel happy:

Редактирано от Духче
Линк към коментар
Share on other sites

Kakva privilegia samo e dadena na nas bulgarite ,a 90% mojebi i predstava si nqmat za kakvo stava duma,neka ne dopuskame greshkata na evreite, dano po skoro poveche bulgari se osuznaqt :)

Линк към коментар
Share on other sites

Kakva privilegia samo e dadena na nas bulgarite ,a 90% mojebi i predstava si nqmat za kakvo stava duma,neka ne dopuskame greshkata na evreite, dano po skoro poveche bulgari se osuznaqt :)

Напълно съгласна.

И аз съм на мнение, че беседите говорят сами за себе си.

Думите и дейностите на българската църква - също.

И наистина се надявам българите да дойдат на себе си по-скоро. Защото в противен случай, ще ни бъде трудно.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Здравйте, искам да повдигна отново въпроса, понеже не съм достатъчно добре запознат с темата.Защо в крайна сметка Българската православна църква е толкова чувствителна към името на Петър Дънов?Да не би да се притеснява, че учението му представлява една по-добра алтернатива?Защо толкова много се страхува и се държи като уплашено дете?

Линк към коментар
Share on other sites

Църквата се страхува от това, че хората могат да мислят самостоятелно и не само малцина по-будни, /както в средните векове/, но голяма маса от хора могат да разсъждават и да разберат лъжливостта. Т. е. църквата /и някои хора, които имат интерес да не сме вътрешно свободни/ се страхува, че губи властта си над хората...:feel happy: Христос идва да прости на грешниците, на блудниците... Защото те са се осъзнали и искат да вървят по друг път, пътя на Любовта... Съвестта ни е будна и имаме вътрешен съдник, но и достатъчно светлина, за да разбираме причините за своите и чужди действия и да прощаваме... Даже и на църквата, даже и на враговете си...;):angel:

В светът има много учения, но само едно от тях е съществено, съставлява храна за душата. Други са лъжливи съвършено, или пък съставляват само един вид развлечение на ума, като не му дават време да се погрижи за себе си, за доброто на своята душа. Ето опасността на человеческия живот. Человеците мислят, че имат истината и че се учат от нея, а пък в действителност що виждаме? Техният живот е отпаднал. Той е заразен от главата до петите с пороци. Това е една очевидна истина, че тук, в това има примесена някаква измама. Другояче това не би се забелязало. За да се излекува раната, трябва да се прибегне до подходящи лекарства. Тия лекарства са истините Божии, които се дават във вид на заповеди: да не правиш това, да не правиш онова, просто да не правиш никакво зло дело, или да помислиш лоша мисъл, защото в тия неща седи отровата на пъкала. А като се заповядва кое не трябва да се прави, Бог от своя страна, който знае всичко и е всемъдър, казва пък в положителни заповеди кое трябва да се прави според Неговата Воля. Той е казал много кратко: да любиш Господа Бога твоего и ближнаго своего както себе си. А като приемеш Любовта като една върховна заповед, тя сама по себе си има тази сила, че може да ни разтвори всичките добри пътища и да ни покаже в що седи върховната добродетел, която е ядката на нашия сърдечен живот. А знаеш ли защо ти говоря за „нашия“? Защото щом се приеме Любовта като закон и като върховна добродетел, тя става на всинца ни обща връзка и ние не сме вече чужди един на друг, но ближни. И да не ти се вижда чудно, ето тая Любов на Господа твоего ме е изпроводила да ти говоря и да разменя Господните мисли с твоята душа, да те укрепя, да те повдигна духом, да гледаш и виждаш това, което до сега не си виждал, и да разбираш това, което не си разбирал.

Но истината, която Аз полагам пред тебе, е тази: Опитай ме и ще ме познаеш, че съм благ Аз и благоутробен. Повикай ме и Аз ще ти отговоря и ти ще ме познаеш. Може ли детето, което е приемало толкова пъти храна от майка си и което е слушало толкова пъти нейния глас, да се съмнява в нея? Не, казвам, това е невъзможно. Но ето ти, който си приемал от Бога толкова добрини и си слушал толкова пъти Неговия глас, още се съмняваш в Неговото присъствие и все мислите на сърцето ти те блазнят. И нека да ти кажа чисто и ясно, да знаеш, че Аз зная, защото Любовта ти към Бога е несъвършена. Ти говориш за Него, но не си готов да сториш всичко за Него. Ето това е то, което те бърка теб, твоето двоумение. Днес едно мислиш, утре друго. Днес едно чувствуваш, утре друго. Вярата ти е слаба. Ако тя би била толкова голяма даже колкото синаповото зърно, тя би извършила чудеса. Помниш ли думите, които съм Аз казал на друго място в Словото Божие, че съвършената Любов изпъжда вън всякой страх. Това Съм го казал на учениците Христови, това го казвам и на вази. Вие всички сте ученици Христови. Разликата помежду ви е само разлика на времето. Ето пак виждам, че твоето сърце се смущава; вие като че ли усещате някаква вътрешна болка. Що те е теб грижа какво хората ще мислят? Не е ли по-важно за теб какво Господ за теб мисли?

...Защото онзи, който е разбрал Словото и не иска да го изпълни, понеже се усъмнява, че то е неприложимо и неизпълнимо, като почне да го гризе съвестта му, той ще си състави хиляди тълкувания, които не са нищо друго освен едно извинение да изнасили истината и да успокои пак изново себе си, че тъй не трябва да се разбира еди-кой си стих, ами другояче и то защо, само да се избави от Истината, която го заставлява да стори това тъй, както е разбрал от Духът Божий. Ето злото на църквата, нейните тълкувания и извъртания на Словото Божие. Когато Исус ходеше по земята, Той изказа Словата Божии толкова ясно, щото който ги чуеше, да не може да каже, че не ги е разбрал. И затова именно Той дойде от Небето, от лоното Божие, Той Господ сам, Който беше самата Истина, да говори и свидетелствува за самата Истина, която беше Той сам скритият и съкровеният Господ на мира. Какво по-добро свидетелство може да се даде на теб или на другиго освен това, когато дойде Слънцето на живота. Какво по-добро от това свидетелство може да се даде някому, който не вярва. Не е ли самата светлина и топлина, която всякой усеща и чувствува, най-доброто свидетелство за Истината?

Разговор Третий. Храната и Словото

Редактирано от Слънчева
Линк към коментар
Share on other sites

Здравйте, искам да повдигна отново въпроса, понеже не съм достатъчно добре запознат с темата.Защо в крайна сметка Българската православна църква е толкова чувствителна към името на Петър Дънов?Да не би да се притеснява, че учението му представлява една по-добра алтернатива?Защо толкова много се страхува и се държи като уплашено дете?

Точно така е!

Това е страхът на всеки Монополист, вкопчил се за властта и превилегиите, които му дава Монопола и които брани с всички сили и без да подбера средствата.

Така действа и господстващата медицина, опитваща се да задържи Монопола си и да го "пришие" и върху КАМ - Комплементарните Алтернативни Методи на лечение, въпреки че тяхната философия на лечение е Алтернативна, сиреч коренно различна, противоположна.

Опитват се стъпка по стъпка да забранят и билките...

...извинявайте за off-a.

Линк към коментар
Share on other sites

Сега ние ви говорим много ясно. Няма град в света, който да е прокопсал, след като е съгрешил против Истината. Аз бих желал не само търновци, но и духовенството му, и тукашният владика да се свестят. Миналата година един виден писател, минавайки през Търново, казал за нас: „Ще ги разпръсна аз тях!“ След това много писа против нас, но го повикаха горе на онзи свят. Казвам, че няма да се мине година–две и всички попове ще бъдат повикани да дадат отговор. Те ще заминат, това да го знаят! Няма нищо, което да съм казал и да не се е сбъднало. Кажете на българските владици и свещеници, че ако не се поправят, всички тези синодални старци ще бъдат повикани и ще ги питат: „Вие ли се намерихте да пишете против Божията Истина?“ Ще докажем, че това е така. Ние никому зло не мислим, но не искаме да се препятства на този народ. Те държат ключовете, но ние ще ги вземем. Ние не искаме българският народ да се спъне в своето развитие. Ние искаме Свобода за вашите души, Свобода за вашите сърца и за вашите умове. Ние искаме Светлина и знания да ви се дадат, ние искаме Светлина и Сила да ви се дадат! Зло ли е това? Няма да вземем и пет пари, ние искаме всичко това даром да направим. Даром ще ви го дадем и ще кажем: „Както даром го приехте от нас, така идете и даром го приложете за вашите братя!“

Редактирано от Alex_Pato
Линк към коментар
Share on other sites

Сега, аз говоря на съвременните културни християнски народи, които плачат за Христа, за Неговите страдания, за това, че учението Му не е приложено. Ето, и аз съм между тях. Хайде да започнем да изучаваме Христовото учение и да го прилагаме. Това, което знаят днес християните, не представя нито една хилядна част от онова, което Христос някога е говорил. Много неща от Христовото учение се изхвърлиха, защото не бяха в интерес на тогавашните християни. И след това ще ме убеждават какво учил Христос! Много велики истини е казал Той, но ги оставиха настрана. Всичко, каквото е проповядвал Христос, не е написано. След 2000 години, като дойдете пак на земята, ще разберете, какво е учил Той. Тогава хората ще имат истинска култура и ще изнесат Учението на Христа.

Сегашните религиозни и светски хора приличат на онези 12 души евангелисти, които се събрали в една евангелска църква да се молят. Те вдигнали ръце нагоре и започнали гласно да се молят: Господи, Господи, освободи ни от ограниченията и мъчнотиите в живота. Подобри условията ни. Помогни на страдащите и бедните. Така продължили те да се молят, докато в църквата влязъл един външен човек и казал: Братя, вън пред църквата е паднала една бедна жена, с детенце в ръка. Да отидем да й помогнем! – Не ни смущавай, ние още не сме завършили молитвата си. Бог им казва: Оставете молитвата, идете да помогнете на бедната жена. – Не, молитвата си трябва да свършим. Казвам: Всички трябва да бъдем извън църквите, да работим в света. Аз съм против църквите. Да излезем на мегдана, при бедните и страдащите, при угнетените и онеправданите. Там трябва да бъдат и свещениците. Това иска Христос от всички. Това е новото учение. Хората се страхуват да не се изпразнят църквите. – Няма да се изпразнят. Това трябва да знаят свещениците. Като дойде Христос, църквите отново ще се напълнят. Това трябва да го знаят всички свещеници, главно българските.

Сега, в България, Христовото учение не се проповядва както трябва. Едно време гръцките владици с един замах обявиха българите за схизматици, изключиха ги от църквата. Сега 16 синодални старци се събрали на съвет да разискват за изключването ми от църквата. Там е лошото, че никой не може да ме изключи. Който ми е дал живот, Той ме е пратил на земята да работя. Онзи, който може да ме изключи, това съм аз самият. Как ще се изключа? – Ако не водя порядъчен живот, ако не живея в съгласие с Божиите закони. Кой ще ме изключи, като живея в съгласие с великите Божии закони? Който живее в неправда, сам себе си изключва. Ние трябва да обичаме свободата, да обичаме светлината, да обичаме и чистотата. Това да става по добра воля, а не по заповед. Аз не искам и на тях да налагам своето. Учението, което проповядвам, изисква всичко да се върши с любов. Христос казва: "Ако любите Отца си, и мене ще възлюбите, и ще опазите Словото Божие." Казвате, че Христос е глава на Църквата. Ако сте убедени в това, ще опазите Неговото Слово. Христос казва: "Иде време и сега е, когато истинските поклонници няма да се покланят нито в Ерусалим, нито на тази гора, но ще се покланят в Дух и Истина." Значи, те ще се покланят на страдащите, с които светът днес е пълен. Не казвам, че това се иска само от свещениците. Ако всеки свещеник би изпълнил поне едно от своите задължения както трябва, светът досега щеше да се оправи. Ако и всеки вярващ би изпълнил едно от задълженията си, животът на хората щеше да бъде по-добър от сегашния. Не е въпрос за осъждане. Да осъждаме, това е най-лесната работа.

Поучаваше ги

Линк към коментар
Share on other sites

правя си курбан , защото съм дала обет години преди да открия Учението.

Тази година отчето дойде на молитвата у нас в много тежко енергийно състояние, чак ми стана лошо от него. Съвзех се и трябваше него да оправям за да стане все пак благодарствента молитва. Малко ми стана обидно но бързо ми мина. В разговора се установи, че той бил цяла нощ на бал и не е спал, изцъклил се и тръгнал да служи ... в този миг се затвърди завинаги у мен усещането за чистота на Учението и за спасението, което носи в духовен план. Ако не бях се занимавала с Учението от години се чудя какво ли би внесъл този поп у мен и моята душа. Въпорса е риторичен, идва препил, завладян от страсти, разбалансиран от желание за коли и власт, не не съм против тези неща, но къде ти отива служенето. Аз зная защо и ккаво правя и защо благодаря на Бог за спасението при трудни ситуации в живота ми, но ако един човек иска да си направи такава молитва и попа му дойде така, то той какво би разбрал от духовния смисъл на тази жертва .... ами ще му останат проблемите и желанията на попа...и после в църквата на преден план сложили книгата против Учителя ...

Линк към коментар
Share on other sites

Може би православната църква иска да се издигне чрез името на Дънов и Ванга и така да отмести погледа от себе си в друга посока. Защото в последно време/за голямо наше съжаление/ църквата ни се слави с караници и властолюбие и незнание на Божествените писания. Може би използва метода "Разделяй и владей", който метод никак не е божествен!

Но в никакъв случай не можем да вземем мнението й за истина!

Тя и няма власт да дава подобни мнения! Защото както е писано само пророк може да съди пророк!

Затова и православната църква все още няма властта и силата, която власт и сила се дава от Бог на пророците/защото няма пророци в себе си и еднократно пророчество, не значи пророк/!

Единствено духът на истинските пророци/духът на Илия/ познава духа на лъжепророците/наречен библейски Езавел/.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Здравей Духче ,

Надявам се много ще се съгласят с мен, че вярата ни в Христа през вековете най-чисто се запазила в Света гора(Атон).

Именно за там бащата на Учителя е бил тръгнал да става монах(и така да даде обет за безбрачие), обаче по пътя го стреща един атонски монах и му разкрива мисията на живота му, а иманно от него ще се роди...

Пиша това та да не забравяме онова тихичко местенца на отшелници и монаси и сестри, които толкова ни обичат и се молят за нас, и не случайно на тях се даде задачата да ни "изпратят" Учител.

За тези които желят да придобият представа и имат търпението да се запознаят с част от практиките и опита на атон, нека прочетат следните наставления от един ошелник без светско образование:

Редактирано от ivail
Линк към коментар
Share on other sites

Като стана дума за Атон, един бизнесмен имаше порив да закара сладолед на монасите и закара цял камион :)

Имате ли информация в Атон дали се допускат жени?

Линк към коментар
Share on other sites

Допускат се само онези жени, които имат опит и желание за разкрепостен Живот...:3d_146:

Всъщност не се допускат жени, щото...

Редактирано от Ники_
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...