Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Исторически въпрос - мит или реалност?


Lifetime

Recommended Posts

Някъде из книгите за Ванга се споменаваше, че тя говори за български владетел, който е канонизиран, но в последствие името му е зачеркнато от всички регистри. Това, което си спомням е, че тя разказва за великото му дело на българска земя, което е потулено, заедно с времето му на властване, заради тайна в семейството му и най-вероятно - в потеклото му. Според Ванга делата му трябва да бъдат запомнени, а името му - провъзгласено.

Проблемът е, че нямам спомен къде точно съм срещала тази информация и за кого става въпрос. Мисля, че имаше две имена, първото като Теодор, Тодор, нещо такова. Не е трудно да се намери списък на българските владетели, които са канонизирани, но, както казва Ванга, той е зачеркнат от списъците. Положих доста усилия да открия за кого става въпрос, но безуспешно. Трябва човек, който е добре запознат с тънкостите около християнството в България, историческите сведения и т.н.

Някой от вас знае ли нещо?

Линк към коментар
Share on other sites

Черноризец Храбър

Ако Черноризец Храбър действително е цар Симеон, логично е да му бъде отнето правото на канонизиране най-малкото заради това, че за да бъде коронясан, се е отрекъл от монашеския обет и след това е водил светски живот.

Възможно е да има и друга подобна история или да е използвал повече имена. Вероятно е добре да се помисли какво означава името Теодор - Божи дар. Това може да не е собствено име, а псевдоним, монашеско име.

Добре е да открием източника на предсказанието, да сме сигурни поне за името. С голяма вероятност предположението ми не е вярно, но тази тема ме заинтригува много. Ще я следя с интерес!

Линк към коментар
Share on other sites

Казваш много хубави и умни неща!

Вероятно е добре да се помисли какво означава името Теодор - Божи дар. Това може да не е собствено име, а псевдоним, монашеско име.

Това беше първото, за което се сетих и аз. Самата Ванга може да е имала предвид името като препратка към нещо друго. Мислих по въпроса, кой и защо би могъл да е изключен от регистрите, какво влияние е имал и каква тайна има в семейството му, която да пречи на това името му да не фигурира и делата му да бъдат потулвани от историците.

Първият, за който се сетих, е Боян Мага. Разрових се за информация и открих нещо друго в интернет:

Един от най-верните последователи на Боян Мага бил брат му - Иван /Рилски/. Той приел учението му с голяма искреност, напуснал двореца и със съдействието на други богати съмишленици построил Великата рилска обител, превърнал я в духовен център на чистото Христово Учение.

Това логично ме наведе на мисълта за Иван Рилски. Той спокойно би могъл да бъде наречен "Теодор" от Ванга. Ето още нещо:

Той е единственият богомил, който Българската православна църква тачи като светия; всички други богомили са били жестоко гонени и убивани. Този парадокс е обвит в тайна и нито църквата, нито историческата наука могат да го обяснят.

Стигам дотам, че има неща около житието на Иван Рилски, които не са ни известни, а, по думите на Ванга, би трябвало да ни бъдат.

По исторически данни Иван Рилски е роден в село Скрино, край Дупница и няма връзка с царското семейство, говоря за Симеон Велики. Въпрки това, той е единственият, който се почита като светец и не е гонен затова, че е богомил. Ето още нещо, във връзка с него:

По време на учението си в Магнаурската школа синът на Борис І - Симеон, се залюбил с византийската принцеса. Мислел да се ожени за нея, но баща му поверил престола на другия син, Владимир. Симеон преценил, че това го лишава от възможността да поиска ръката на любимата си и се оженил за дъщерята на куманския цар, който по това време дошъл при Борис по държавни дела. От този брак Симеон имал двама сина - Иван /Рилски/ и Михаил. Но когато по-късно Борис І сваля от престола Владимир и възкачва на него Симеон, преградите между него и византийската принцеса вече отпадат и скоро тя му става жена. От този втори брак се раждат още двама сина - Боян/Мага/ и Петър.

Тук отново намрам смисъл на названието Теодор. Ако това е вярно, остава въпросът защо Ванга държи това да е известно на българите? В крайна сметка дори и Иван Рилски да е син на Симеон Велики и брат на Боян, какво значи за нас тази информация като наследство?

Отчасти не съм открила отговор на този въпрос, отчасти ще ви копирам нещо, от същото място, от което прочетох и копирах останалата информация. Отнася се за Боян Мага:

Огромните му познания и личният му опит като представител на висшите кръгове му позволили да осъзнае колко бързо истинското Христово Учение било изкривено и приспособено към нуждите на управници и духовници, а самият Христос от вестител на Любовта и свободната човешка воля бил превърнат в средство за сплашване и подтискане, за опазване властта на владетелите и техните първи помощници - духовенството.

Всички цитати са от текст на Петър Вангелов, който случайно открих. Аз самата нямах представа, че подобна теория съществува. Търсенето ми беше свързано изцяло със споменът, за написаното от Ванга. По пътя на логиката, от Боян и неговото дело, стигнах и дотук.

Надявам се темата да пробуди интерес в повече хора, за да можем да обсъдим посланието на Ванга и да не загубим напразно неговите смисъл и символика!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Има още двата Теодоровци в българската история. Първият е от братята Асенвци-Петър се наричал още и Теодор. Като срамна тайна в семейството може да се счита бракът на Калоян с братовчедка му- май е била 1-ва или 2-ра нещо което нее било разрешено.

Другият Теодор е Цар Теодор Светослав един много успешен цар който успява да вземе и задържи властта в много трудни времена.

Към забравените светци може да се брой и хан Тервел - той е канонизиран заради спасяването на Константинопол от арабите. За него знаем само прабалгарскито име, но е бил християнин и е възможно да е имал и друго име.

Линк към коментар
Share on other sites

Към забравените светци може да се брой и хан Тервел - той е канонизиран заради спасяването на Константинопол от арабите. За него знаем само прабалгарскито име, но е бил християнин и е възможно да е имал и друго име.

Интересен дебат клик

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

Да не би да става дума за св. Тривелий - тоест за хан Тервел.

http://bg.wikipedia....%B2%D0%B5%D0%BB

Той също като баща си Аспарух и дядо си Кубрат е бил християнин ( Кубрат е приел християнството, когато е живял в Константинопол, където се покръстил). Хан Тервел е оказал решителна помощ на византийците и заедно са разбили нахлуващите в Европа араби. Десетилетия наред западните хронисти пишели хвалебствени балади за Тервел, величайки го като св. Тривелий.

Статия за св. Тривелий (хан Тервел) :

http://bg.wikipedia....%B8%D1%81%D1%82

250px-Saint_Tribellius.JPG

Всъщност, Мартин1977 е споменал за хан Тервел :

Към забравените светци може да се брой и хан Тервел - той е канонизиран заради спасяването на Константинопол от арабите. За него знаем само прабалгарскито име, но е бил християнин и е възможно да е имал и друго име.

Не съм чул или чел някои от царете ни с име Тодор/Теодор да е бил канонизиран.

Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...