Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Гъбите


Recommended Posts

Здравейте, всички!

Отскоро започнах да ям гъби и много ми се услаждат. Понеже преди не съм яла, не съм се и интересувала много за тях. Много ме интересува дали Учителят е казвал нещо за гъбите. Какви качества внасят в човека, какво му придават или отнемат.

Понеже гъбите седят по средата между растителното и животинското царство, мислите ли, че в духовно отношение е същото? И ако е така в каква степен се доближават до животните? И в такъв случай дали е разумно да ядем гъби?

Като доплънителен въпрос, понеже от скоро започнах да ям и тиквички, дали има нещо и за тях от Учителя? А също и за морковите(тях си ги ям от както се помня :D).

Поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

Ех, за всяко нещо ли проверяваш :)

Гъбите са си животни. Нямат хлорофил. Поглъщат хранителни вещества и ги смилат, отделят пикочна киселина.

Но пък Учителя е ял гъби. Препоръчвал е с малко сол да се държат на огъня само, докато се загреят/сгорещят и се ядат.

То не е толкова важно какво се яде, а как. Според мен де. Малко "кривване" не вреди :)

Линк към коментар
Share on other sites

Гъбите са вкусни като храна.В съветите на Учителя за храненето се споменават и гъбите.Те са на границата между растителното и животинското царство, и на мен ми се струва , че имат паразитен начин на живот в природата.Малко и "за" и "против", да се храним с тях.Те са вид месо, мъчно се смилат, все пак щом му се яде на човек, пък да яде.Това, е че събират много радиация от природата.То май чиста природа не остана.Един познат преди 15 години изразяваше идеите си да се храни екологично със сирене от Балкана, където овцете пасат чиста трева, няма замърсен въздух, да пие изворна вода и т.н.Ако гъбите са от Балкана си заслужава да ги консумираме или от гъбарник.

Например на физическия свят сме решили това няма да ядем, но на душата и се иска.Така,че следвай вътрешния си усет Бобаля, не се съобразявай с мнението на другите.Може да са ти необходими точно такива микроелементи на теб и то от тая храна.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за отговорите.

По принцип се интересувам и проверявам почти всичко което ям или ползвам. Не от страх, а от интерес :) Това е важно, все пак вярата трябва да е подкрепена със знание, нали така. :) Много пъти съм се ограничавала, не само в храната и после това ограничение е давало обратен резултат. Затова сега не спирам импулси. Но все пак смятам, че ограничението е важно, но осъзнатото ограничене, когато знаем защо се ограничаваме и какво постигаме с това ограничение.

Мислите ли, че отглежданите гъби също има от къде да събират радиация? Това е много интересно качество...? Има ли други растения със същите способности? И как го правят? :D

Съгласна съм, че по-важно от това какво ядем е как го ядем. Mисълта е носител на любовта, а любовта може да преработи всичко нечисто :) Аз така си го обяснявам.

Ако има някъде препратка какво е говорил Учителя за гъбите моля ви пратете я, да прочета. И изобщо за зеленчуците ако има нещо, защото аз досега май не съм срещала, само за плодовете... :(

Поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

Това е препоръката за деня от седмицата. Споменават се печурки:

"ПОНЕДЕЛНИК – ЛУНА: зеле, лапад, лобода, зелен фасул, маруля, краставица, зелена царевица, бакла, печурки гъби"

Линк към коментар
Share on other sites

За радиоактивно и тежки метали зависи много на каква пръст са гледани. И природата може да има такива неща, но се предполага, че производителят за култивираните все пак внимава. Не знам дали ХЕИ изследва за това.

Между другото, ако пържиш гъбите, ето една техника, за да не станат "гумени". Нарязваш гъбите и ги слагаш в тигана без никаква мазнина с малко сол. Когато пуснат водата си и тя се поизпари, тогава се слага мазнината и стават много вкусни.

Редактирано от БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

. Mисълта е носител на любовта, а любовта може да преработи всичко нечисто :)

Вярно е.

Особено ако са известни някои техники - молитвата / утвърждението например е мощна и задължителна техника.

Спомням си четено някъде, не от Учителя. Виж в гугъл : тамастични храни - тук има за гъбите, чесъна, лука : http://roads.athost....n/filo_vege.htm

по-общо - тук ( чесън и лук някъде се приемат за тамастична, някъде за разжастична храна)

http://www.yogaclubm.../19/43/lang,bg/ ...http://www.yoga108.info/yoga/yoga_hranene.html

Гъбите имат заземяващ ефект. Затова ако четеш повечко,нормално е да ти се ядат гъби. Ние сме като дърветата - ако разрастваме короната, трябва да се грижим и за стабилни и пропорционално голенми корени, за да останем стабилни. Организмът сам се грижи за това. :)

Този сайт ми хареса, има полезно, уравновесено обяснение и хубави рецепти http://www.shanti-an..._nutrition.html

Имала съм моменти, в които страшно ми се яде чесън - дъвча, сълзите ми текат, продължавам ... и ми е едно успокоително - това са случаите, в които съм се чувствала в неравновесие - душевно и имунно ( най-вероятно)

Всичко е написано в самата структура на природата - корените са долу - при земята, плодовете и семената са най-горе, към небето.

(Има също и 3 вида музика - сега по неволя слушам тамастична, ха познайте как й се казва в ежедневието. Но ... няма нищо случайно. Сигурно по някакъв начин ми е нужна. На моменти се променя към раджастична. И тя си има своята красота и полза.)

Много е хубаво. Бобаля, да изучаваш храните и тяхната енергийна същност. Така можеш да научиш много за настоящото си състояние по това, какво ти се е прияло. Нещо като духовно-душевна диагноза. :)

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

Отново благодаря за хубавите отговори! :)

По принцип рядко си пържа храната, но ако реша да изпържа някой път гъбките, ще го направя по твойта рецепта Зим! :) Аз обикновено ги варя, заедно със зеленчуци - картофи, моркови, тиквички и целина и сол :D Но слагам май твърде много сол... :(

Хм, това за тамастичните храни не прозвуча добре, пише че спират умствената дейност. То заземяване, ама чак толкова! :D

Всъщност за това какво ядем искам да се поправя! Важно е какво ядем и ако трябва да сложа на скала какво и как го ядем, двете ще са на първо място едно до друго.

А за гъбите - взех да размислям вече дали ще продължавам да ги ям. Поне не да им се отдавам и сигурно ще почна да ги намалявам, когато ми се приядат. Честно казано винаги, когато ги ям усещам някакво угризение. Не знам дали е защото все си мисля как са полу-животни, но го усещам, дори и както сега напоследък ми се бяха прияли и докато им се наслаждавах, тая мисъл пак блуждаеше някъде дълбоко из главата ми.

Ама понякога гоня такива мисли понеже искам да изпитам нещо приятно за момент и въпреки че знам, че е недълготрайно.

Поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

Най-добре - слушай вътрешния си глас.

Можеш да ги помолиш за прошка и си ги хапнеш.

Всъщност, когато купуваш от гъбарник, ти правиш нещо добро за гъбите, защото отглеждането им запазва и продължава техния вид ( стига да не се прилагат някои гадни методи, като в животновъдството, ... то и няма как.)

Линк към коментар
Share on other sites

Хах, Зим :D Това значи да ги моля за прошка, че ще се възползвам от тях, заради моето удоволствие...то по тая логика мога да си позволявам всичко да правя и да искам прошка. Tова може би рядко би водило до нещо добро. Може би ще направя много по-добре от изяждането на култивираните братя като въобще не ги изям :)

Но това са неща, които аз решавам сама за себе си.

Ако за в бъдеще намирате нова информация за гъбите и зеленчуците, обогатявайте темата. :) Ще се радвам! Аз също така ще правя.

Поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

Съжалявам за спама, но не може да се приписват на Божидар Зим моите "греховни" предложения. Храната се яде с удоволствие, когато съдържа нужни за нас минерали и др. хр. в-ва.

А и в края нашите физически тела също стават част от веригата.

Не е толкова непростимо, докато не сме се отказали от растенията, да похапваме и гъби. По-неоправдано е преяждането, с каквото и да било.

Но най-вече - вътрешният усет! :)

Линк към коментар
Share on other sites

Аууу, съжалявам!!! Без да искам, объркала съм се! Много странно...извинявайте Зим и късметче!

Куки, ако си била гъбка и предназначението ти е било да бъдеш изядена, добре. Но ако не това е било предназначението ти...? Същото като с животните, нима предназнаението им е да бъдат изядени от хората? Хората сами са направили нещата така и сега страдат. Затова е нужно изучаване на природата, да знаем кое какво предназначение има и да не злоупотребяваме, когато имаме съзнание за нещата! Съвестта говори! Естествено когато имаме съзнание за това, което вършим, а него го имаме, когато знаем! Всеки има право да прави каквото иска, в зависимост от знанията си. Колкото повече ги имаш, толкова по-ограничен в изживяванията си изглеждаш в очите на другите, но пропорциално по-свободен се чувстваш ти самият в живота си.

Поздрави! :)

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...