Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Алберт Айнщайн


Recommended Posts

Здравейте,

според www.democrit.com на сървъра на Калифорнийския технологически институт в Пасадена са хостнати: 230 научни ръкописа,

740 ненаучни есета и 5 пътни дневника на Алберт Айнщайн.

Ето и адреса : http://www.alberteinstein.info/

Поздрави,

Ради

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 years later...

Искам да попитам накой от вас знае ли кога, къде и при какви обстоятелства Алберт Айнщайн произнася фразата си "Цял свят се прекланя пред мене, а аз се прекланям пред Петър дънов от България". И на какъв език немски или английски.

У мене цари пълно информационно затъмнение по този въпрос. А съм мнoгoкратно запитван!

Линк към коментар
Share on other sites

:)

LG_,

Ако зададеш тези думи в www.google.com, ще видиш напр.:

`Айнщаин в последното си интервю пред радио Франс казва: “Целият свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов от България!”`

На други места се споменава само "пред френското радио"...

:feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, Любо!

Това което излиза от Google, след като въведа посочения от теб текст, е коментар към новина на пернишки вестник за Бялото братство от 16.06.2008. Но това все още не е официален източник. Опитах друго търсене но пак нищо не излезе.

Щом ще е последно интервю, значи това ще е към края на живота му, a годината ще е към 1954-55?

Линк към коментар
Share on other sites

:)

Попаднах и на данни че става дума за "френското национално радио" и цитиране на изказвания от Айнщайн, по повод неговата смърт (може би 1955г. - да). Може би може човек да се обърне към това радио, или към някой биограф на Айнщайн ?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Поднавявам темата за това, че Айнщайн е бил запознат с Учителя и новите идеи.

Въпросният цитат - "Цял свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов", за чийто официален източник се споменава Radiodiffusion-Télévision Française, чийто архив обаче е неоткриваем в нета.

Един от запознатите и с Учителя и с Алберт Айнщайн е художникът Борис Георгиев от Варна. Той е правил портрети и на Айнщайн и на Учителя. Със сигурност е водил кореспонденция с Айнщайн - http://www.libvar.bg/publications/borisgeorgiev/f44.pdf и се е срещал с Учителя /има много спомени на ученици за това/.

Друг българин е работил заедно с Айнщайн - проф.Рашко Зайков: http://www.signlanguage-bg.com/bg/publication/bg/26.pdf

Имам и друга информация, но тя се предава на ухо и досега не съм я срещал в нито една публикация, а именно, че Айнщайн е идвал в България и се е срещал с Учителя във Варна.

Ако някой има повече информация по тези въпроси, нека сподели!

Bethedi smile.gif

Линк към коментар
Share on other sites

  • 9 months later...

Много интересна личност е Айнщайн, не само заради знаменитата си фраза по повод учението на Петър Дънов.Ето някои интересни факти.

За себе си казвал, че не притежава никакви необикновени способности, отличава го единствено безкрайното любопитство.Работите му публикувани преди повече от 100 години, променили съвременната наука.Когата се сетим за образа му, в съзнанието ни изплува разрошена коса, риза без маншети, протрит пуловер и тъжен поглед.Когато умрял на 18.04.1955 г. патологът Томас Харви, който извършил аутопсията, извадил от тялото мозъка и дълго време го държал в дома си.С надеждата да открие къде е тайната на гения.Специалистите твърдят, че има нарастване на долните теменни дялове в мозъка му с 1 см, в области, които, които отговарят на процесите, свързани с интерпретацията на очните импулси, математическото мислене и двигателното въображение.Парадоксално, но един талант не се мери в сантиметри.Друг факт е, че патоанатомът Принсентон Хенри Абрамс извадил очите на Гения и ги пазил в сейф.

На 14. 03. 1879г. се ражда Айнщайн от майка Паулине и баща Херман Айнщайн.Имал голяма деформирана глава , изглеждал дебел и доста озадачил майка си и баба си, хвърлил ги в паника.Според Айнщайн безпокойство породил факта, че на три години все още не говорел, будещо съмнение, че е със забавено развитие.Други източници твърдят, че Алберт говорил много и твърде интелигентно за възрастта си.Сестрата на гения Мая Айнщайн пък разказвала, как родителите подготвяли брат и, за нейното раждане представяйки му я за играчка.Виждайки я Айнщайн възкликнал "Къде са и колелата?":3d_146:

Първата искрица заинтересованост от законите, управляващи вселената събудил баща му-когато бил на 5 г., болният на легло син получил компас.Алберт се вглеждал в него с часове и безрезултатно се мъчил да се пребори с невидимата сила, принуждаваща магнитната игла да показва винаги една и съща посока.:3d_146:Друга характерна черта в гения, освен любопитството било ангелското търпение и упоритост в постигането на целта.Прекалвал часове в това да построява къщичка от карти-няколкоетажни, докато на другите деца се срутвали на четвъртия етаж.Момчето изпитвало увлечение и към музиката, майката му купила цигулка и това станало второ- след науката удоволствие в живота.Не бил одобряван от съучениците си, смятали го за малък чудак, не обичал игрите и не харесвал да играе на топка.Обичал математиката и латинския, не му били интересни всички предмети, даже му били скучни и не проявявал старание. Следвал в Политехниката, със сръбкинята Милева Марич, впоследствие се събират съдбите им.Завършили и двамата , не с най- хубави дипломи.

По време на следването си Айнщайн не блестял с нищо особено.Дори искал да се откаже от физиката.Написал първата си работа за фотоелектричния ефект, работил върху Брауновите движения, имал специална теория за относителността, докторска работа за размера на молекулите. Млад физик от Берн, но работите му го издигат до научните среди.Дори започва да преподава в Цюрих на немските физици, става професор, преподава в Прага.Научен триумф става теорията му за относителността.Айнщайн стига до истината, че действието на гравитационните сили и ускорението са са много близки.Това нарича самия той"най- прекрасната мисъл на своя живот"За да преобразува тази своя интуиция във формална физична теория му отнема осем години непрекъсната работа.Смята я за завършена на 25.11.1915г., представяйки я на света.Обобщавайки усилията си, пише:"Това бяха години на търсене на истина, която се усеща, но не може да бъде изразена.Години, изпълнени с убеденост в своята правота и притеснения за нея, увенчани с постигането на пълна яснота и разбиране, познати само на тези, които са го изпитали"

Славата, която застигнала гения го и забавлявала и отегчавала., дразнела го, че му отнема времето.

Последните 20 години от живота му били еднообразни.Носел кожено яке вместо костюм, не носел чорапи, не се подстригвал.Ходел пеша до института , през свободното си време свирел на цигулка, посещавал концерти, плувал самичък, тайно пушел.Отговарял на писма на крале и философи, любопитни деца.Към всеки появявал внимание и не разбирал, защо някой се чувства притеснен в негово присъствие.Умрял на 76 г.Съгласно желанието му нямало погребение, а само кремиране- прахът му разпръснат същия ден.

Ученият си давал сметка, че характерът му е труден за понасяне от близките.Ето какво пише в есе от 1934г."Светът, такъв какъвто го виждам".

Това, че с увлечение се занимавах с въпросите на обществената справедливост и отговорност, винаги е било в противоречие с явната липса на желание за лични контакти с хората.Аз съм като кон в единичен впряг- не съм създаден за работа в колектив.Никога не съм принадлежал пълно на родината, нито на държавата, нито на кръга приятели, нито дори на собственото си семейство.Тези връзки винаги са били придружавани от трудноуловима изолация, а с годините желанието да се затворя в самия себе си непрекъснато расте.Такава самота понякога е горчива, но въпреки това не съжалявам за симпатиите и разбирането на хората, от които съм лишен.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...