Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Истината


Guest Христо

Recommended Posts

Това, което наричат философите "Истината" ( Бог, Действителното)... То ли трябва да дойде при човека, да го осени. Или пък човекът трябва да върви към Истината. Има ли път към Истината, или тя е страна без пътеки, до която не може да се достигне чрез никакви религии и секти ? Ще ми се да вярвам, че всички пътища по - рано или късно отвеждат до Бог (по по - пряк или заобиколен път). Друго схващане ми се струва несправедливо. Какво трябва човекът да направи, за до постигне/изживее Истината ? Трябва ли въобще нещо да прави, трябва ли да се стреми към Истината, да върви по пътечка към нея ? Трябва ли да върши конкретни действия ( в ума си и с тялото си

Ако трябва да се върви към Истината - как разбирате вие това вървене ? Какво представлява според вас ? Може ли Истината да бъде изживяна във всеки един момент, без оглед на изминало време и положени усилия или за нейното постигане са необходими дълги години много воля, вяра, дисциплина, жертви, стремеж ? Въпрос на изминало време ли е Истината, тя ли трябва да дойде при хората или те да вървят към нея.

Линк към коментар
Share on other sites

Истината просто си е. Тя няма как да дойде при човека, защото е навсякъде, но човека със съзнанието си следва да я разбере и обхване.

Линк към коментар
Share on other sites

Истината на живота не е нещо което може да бъде постигнато в определено време или място в бъдещето, но е реалността на нещата и стъпките които правим в сегашният момент.
Зазен, тичане, разговаряне, четене, поемане на отговорност на световните проблеми, вечерята, да вземеш вана и тн. Каквото и да правите сега – това е всекидневната истина за вас: несе опитвайте да избягате от нея. Всяко нещо което правим или гледаме сега е нашата истинска реалност, нашата истинска борба. Точно в това е въпросът. Каквото и да правите сега, правете го. Просто го правете. Не се опитвайте да го отбягвате. Ако избягате от проблема вие винаги бягате от люлката към гроба. Да правиш нещо от сърце забравяйки себе си е върховната истина.
Хоген Сан

Редактирано от didi_ts
Линк към коментар
Share on other sites

Истината е като себеосъзнаването.Колкото по- себеосъзнат е индивида, толкова пред по- различни сложни избори е изправен.Истината не е само една, реалността има много измерения.Така, че зависи от това на какво ниво на съзнананието се намираме, пред все по- сложни избори ще се изправяме.Това е пътят на еволюцията ни като разумни същества по пътя към Божественото.Не може дадена религия да взема решенията на осъзнато същество.Тя може да бъде

светлина, която да сочи пътя, но по пътя върви човека.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря ви за коментарите. Полезни са ми. :) Бях се пообъркал в идеен план, макар че и сам съзирах някои неща. И все пак напоследък научих неща, които засега са ми полезни.

Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...