Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Нормалната човешка реакция към страданията и нещастията


B__

Recommended Posts

Нормалната човешка реакция към страданията и нещастията е ....радостта.

Когато ти се случват нещастия и появяват страдания нормално е да се посрещнат с радост. Нашите заблуди и илюзии ни карат да реагираме по неестествен начин.

Както казва Учителя, да благодарим на Бог и за страданията, които получаваме. А когато изпитваме радост от тях, най-добре благодарим.

Въобразяваме си, че сме приели страданията като Божествени уроци. Наистина успяваме да ги приемем като такива, само ако изпитваме радост при появяването им.

Не ме питайте как съм стигнал до това, но моля да го коментирате.

Редактирано от БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

Идеалната (според мен) реакция на страданията и нещастията е осъзнаването на причините за тях и това, с което могат да ни бъдат полезни. Радостта може би съпътства това осъзнаване и още повече след като си успял да извлечеш необходимия опит (защото ако страдаш, но не успееш да осъзнаеш смисъла на страданието и не придобиеш опит, не виждам за какво трябва да се радваш). Значи, според мен радостта идва когато човек използва страданията за израстването си, но е глупава ако просто изживява страданията без да си извади никаква поука.

Когато говорим за отношение към чуждото страдание, то мисля, че трябва да добавим и състраданието. Това означава да си готов да приемеш и действително да приемаш чуждата болка като своя. След като вече си приел чуждата болка за своя, отношението към чуждите страдания става същото като отношението към твоите собствени страдания.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...