Jump to content
Порталът към съзнателен живот

46. Целта на живота, Утринно Слово от Учителя, държано на 30 април 1933 г., София


Recommended Posts

Лъчезарна и Слънчеева, благодаря ви за споделените мисли от тази малка, но много интересна утринна беседа. :)

В една друга тема във форума (всъщност не само в нея) беше възникнал импулсивно спор за целите в живота. Знаем ли каква цел да си поставим. Необходимо ли е изобщо да си поставяме цели. Каква е целта на живота ни? Защо идваме на този свят? Трябва ли да се оставим по течението? В разглежданата беседа думата цел фигурира само в заглавието (май? :) ). Но смисълът на тази дума по отношение на човешкия живот е проникнал навсякъде в думите на Учителя.

Защо идваме във физическия свят? Какъв е смисълът на нашето развитие тук, а и след това...? Казано е много ясно – постигане на съвършенство. Това е целта на еволюцията. Какво означава съвършенство, дали може да се постигне в материалния свят и в един живот?

Целта – усъвършенстване не се поставя без връзка с Бога.

Усъвършенстването не е механически процес. Казваш: Искам да се отворят очите ми, да стана съвършен. – И това е възможно, обаче отварянето на очите, в истински смисъл на думата, подразбира вътрешна работа. Исус казва на самарянката: "Да служим на Бога в дух и истина". Това означава връзка с Бога. Без тази връзка нищо не се постига.

....

Христос казва: "Бъдете съвършени както е съвършен Отец ваш небесни". – Може ли човек да бъде съвършен като Бога? – Ако остане сам, на своите сили, човек никога не може да бъде съвършен. Обаче с Бога заедно, той може да стане съвършен.

Целта на живота

Това, което разбрах по отношение на целите е, че цел всеки трябва да има. Без цел означава да се носиш по течението – както единият американец в даденият пример, когото не са успели да спасят.

Защо не спасиха и двамата американци, а се спаси само единият? Казвате: Ако Бог иска, може да ни спаси. – Вярно е това. Бог желае спасението на всички, но не всички се спасяват. Единият американец бил много пиян, затова не могли да го спасят. Онзи на канарата бил по-трезв, могъл да се задържи там, докато му дойде помощ отвън. Някога хората се опиват толкова, че никой не може да ги спаси от нещастието. Ходят натук-натам като слепци.

Целта на живота

Канара, за която да се закрепи човек е необходима на всеки. Носенето без цел е опасно. Но и канарата е важна – до колко е устойчива, за да те задържи. А най-здравата канара е Бог.

Какво е нужно на сегашните хора? – Растене и развитие. Това е идеалът на човешката душа. Като расте и се развива, човек се усъвършенства. Всички, които следват пътя на високия идеал, са станали съвършени. Христос дойде на земята, за да изпълни мисията си. Така Той придоби истинско съвършенство. Който иска да бъде съвършен, трябва да изпълни известна мисия, която Бог ще му възложи.

Целта на живота

Проблемът е, че не винаги знаем, разбираме тази мисия...

:3d_053:

Редактирано от Ани
Линк към коментар
Share on other sites

Да, Ани, важно е всеки да има цел. Но има тъничка разлика-не бива да е фикс идея. Когато е от Бога, нещата сякаш стават лесно, без усилия. Но, когато е на всяка цена може и да се получи веднага, но може и да ни отклонят, може и да е болезнено. Изобщо това е извървяването на Пътя. Учим разни неща, индивидуални за всекиго - падаме, ставаме...

Мисията ни може да е нещо мъничко, дребничко, но свършено с и за Бога. Т. е. с Любов.

В повечето случаи не знаем какъв ще е резултата, но това е, учим се, вадим си изводи и продължаваме...

Пожелавам на всички изпълнена с Любов и радост седмица! Много светлина!

Линк към коментар
Share on other sites

Мисли,които ме впечатлиха в беседата- Целта на живота

Усъвършенстването не е механически процес. Казваш: Искам да се отворят очите ми, да стана съвършен. – И това е възможно, обаче отварянето на очите, в истински смисъл на думата, подразбира вътрешна работа. Исус казва на самарянката: "Да служим на Бога в дух и истина". Това означава връзка с Бога. Без тази връзка нищо не се постига. Как ще оздравее болният, ако е лишен от въздух? Каквото и да му се говори, без въздух няма живот. Може да го обнадеждаваш, да му препоръчваш книги да чете и учи, но докато е на леглото, нищо няма да постигне. Болестта дълго време ще го мъчи. Той казва: Докато съм болен, никакво бъдеще не ме блазни. Първо човек трябва да се освободи от болестта, която го мъчи. Всички сте опитали това. Докато болестта ви мъчи, всеки ден минавате през различни състояния. Всеки момент се мените. Това става и с най-напредналите. Има нещо в човека, което го мъчи, за което той не може да си даде отчет. Даже и ангелите не могат да се освободят от мъчението – отвреме-навреме са под негово влияние. Това се отнася до несъвършените ангели.

И тъй, любовта на Бога е мощна сила, чрез която човек придобива съвършенство. Що е любовта и що е съвършенството, не могат да се опишат. Как ще фотографираш цялата земя? Колкото е възможно това, толкова е възможно да опишеш любовта и съвършенството. Ако фотографираш едната половина на земята, втората половина не можеш да фотографираш. Обаче има същества, на които съзнанието е толкова широко, че обхващат цялата земя. Те я виждат от всички страни; те проникват и в нейната вътрешност. – Възможно ли е това? – За съвършения е възможно, но не и за несъвършения.

Сега аз ви говоря за пътя, по който са минали съвършените. През този път ще минете и вие. В пътя на съвършенството ще срещнете много противоречия, на които не трябва да обръщате внимание. Като четете живота на Христа, на Йова, на пророците, вие виждате примери, образци, как трябва да се върви напред. – Защо Христос трябваше да пострада? Защо Йов страдал? – Каквито въпроси и да задавате, едно ще знаете: Без страдания не може. Ще кажете, че и дяволът страда. – И той страда, и той минава по пътя на страданието. – Някой си счупил крака. – Нищо, да върви напред. – Ама не може да върви. – Като се изправи кракът му,пак ще продължи пътя си. – Важно е човек да изправя погрешките си. – Аз съм неразположен, , нервен, така съм роден. – Радвай се, че си роден така. Какво те очаква, ако нямаш нерви? Това, което отличава човека от животните, е неговата нервна система. – Неврастеник съм. – По-хубаво от това няма. – Много чувствителен съм станал. – Че това е човекът. – Много мисля. – Още по-добре. – Къде ще му излезе краят? – Не мисли за това. Краят си ти, а Бог е началото. Като се съединиш с Бога, това е краят. Сега е само началото. Значи човек трябва да вземе последното място, т.е. краят. Всеки трябва да бъде край, омега, а Бог е алфа, т.е. начало. – Аз не искам да бъда опашка. – Най-хубавото нещо е да бъдеш опашка. Опашката движи рибата Колелото, което движи парахода, е отзад. Значи човекът е краят на нещата. Следователно той туря в движение Божествените идеи.

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...