Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Бременност и здраве


Recommended Posts

Идея за темата ми даде материалът, който ще намерите по-долу.

С уговорката, че често статиите в медиите си противоречат, предлагам да поместваме тук катуални и полезни новини, а всеки да ги ползва по свое усмотрение. Следният материал ми се струва заслужаващ внимание:

Бременните, консумиращи трансмазнини, раждат по-големи бебета

Автор: БГНЕС

resized_1318841971.jpg

Вредните храни през бременността оказват влияние и на бебето

Бременните жени, които консумират трансмазнини от чипс, фаст фууд и други подобни не особено здравословни храни, може да родят по-големи от обичайното бебета, сочи американско проучване.

В изследването, публикувано във в. "American Journal of Clinical Nutrition", участвали 1400 бременни жени. Учените установили, че колкото по-висока е консумацията на трансмазнини от жените във втората половина на бременността им, толкова по-голямо бебе раждат. Трансмазнините увеличават нивата на "лошия" LDL холестерол и намаляват нивата на полезния за сърцето HDL холестерол.

Изследването не доказва, че само трансмазнините увеличават растежа на плода и ако това е така, не е ясно доколко вредно може да е това. Но има опасност новороденото да е по-голямо от обичайното, заяви ръководителката на изследването Джулиана Коен от Харвардското училище за обществено здраве в Бостън.

Големите бебета налагат раждането чрез Цезарово сечение и според научни изследвания е по-вероятно те да се разболеят от диабет или сърдечно заболяване по-късно в живота си. "При всички случаи е разумно да намалите трансмазнините в диетата си. Бременните жени също така трябва да помислят как мазнините ще се отразят на растежа на плода", обяснява Коен.

Изкуствените мазнини се срещат в храни, които съдържат частично хидрирани масла, включително при печените и пържените пакетирани храни като чипс, бисквити, курабии, както и във всички храни от т. нар. фаст фууд, предлаган в заведенията за бързо хранене.

http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=4572

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...