Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Провидението


Saper

Recommended Posts

А има ли разлика мужду ясно-видство и про-видение :1eye: ?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 11 months later...

Мисля, че провидение и ясновидство не са едно и също нещо. Често съм чувала думи сред хората като “провидението си знае работата”,”има провидение” и т.н.

Обикновено се свързва с Бога.

Ето как използва Учителя тази дума:

Аз ида да подкрепя славянския род, комуто е дадено да възтържествува над всички негови врагове и неприятели, препятствуващи му в пътя на неговото благородно знание, което той се стреми да постигне, и на неговото назначение, което му е отредено от върховния промисъл на Провидението. “Призвание към народа ми”

За да можем да неутрализираме страданията, трябва да вземем урок от поведението на Йосиф. Ни най-малко не бива да се самозаблуждаваме, че ако днес сме добре, утрешният ден няма да измени нашия живот и да ни донесе нещастия, които никак не сме очаквали. Съдбата или Провидението е определило през какви изпити да мине човешкият живот.... “Сънищата на Йосифа”

Какво представлява земята? – Велико училище. Понеже много от съвременните хора са алчни, те се стремят изключително към придобиване на материални блага. Провидението ги възпитава по най-рационален начин. Както възпитава алчността на змията, също така възпитава и алчните хора.Така и на съвременните алчни хора дава толкова много материални блага, че да не помислят с години за тях. Провидението дава на някои хора изобилни блага, да се наситят и преситят... “Противоречие в съзвучието”

Затова Христос казва: "Който изпълни най-малката заповед, най-велик ще бъде в Царството Божие." В какво се състои тази малка заповед? Онази работа, която Провидението ти е определило, не трябва да я отлагаш.... Трябва да се спираме пред най-малките и да им помогнем. Като им дадем помощта си, да не искаме от тях цял живот да ни се отплащат, защото ние в този случай не сме били нищо друго за тях, освен едно Провидение... “Малкият закон”

Какво правеха евреите, когато Бог изпращаше между тях някой пророк? Те са го гонели, били, убивали. Това не показва, че еврейският народ е лош, но, понеже той е избрал пътя на мъдростта, трябва да мине по него. Провидението не е отхвърлило еврейския народ, но го прекарва през страдания. Ето защо, когато страдаме, трябва да знаем, че Бог ни е определил тоя път....” Аз съм онзи човек”

Май станаха много цитатите? :rolleyes:

Въпросът ми е какво точно означава тази дума в нашия език? Бог? Съдба? Забелязвам, че навсякъде думата започва с главна буква. :hmmmmm:

Линк към коментар
Share on other sites

Мисля, че е симбиоза между Съдба, Орис и Карма - Провидение.

А ясновидството е нещо съвсем друго-виждане на някои събития напред в бъдещето, прозрения.

Линк към коментар
Share on other sites

Според мене специално в цитатите на Учителя Дънов, става въпрос за Божия Воля или нейното проявление (може да се каже и персонификация, която разбира се е символична).

Линк към коментар
Share on other sites

Според мене специално в цитатите на Учителя Дънов, става въпрос за Божия Воля или нейното проявление (може да се каже и персонификация, която разбира се е символична).

Ние можем само да гадаем значението от цитатите на Учителя....

Не мисля,че би могло да се търси персонификация,а по-скоро излизането от рамките на значението и,без да се губи загатнатата символика.

Поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

Поразрових се в мрежата и ето какво открих за Провидението:

Провидение. В християнството богословие тази дума означава непрестанна грижа на създателя за всичко, сътворено от него. Той държи своите създания в едно подчинено на определен порядък съществуване, направлява и ръководи всички събития и насочва всичко към определената му цел за своя слава. Провидението е функция на божията върховна власт. В природата Бог направлява всички създания и всичко, което се случва. В човешката история Бог изпълнява своя план за спасение. Бог използва съпротивата срещу неговия план за собствена прослава.
тук

и на руски:

Провидение,

иначе Промысл или Промышление (греч. προνοια) - целесообразное действие Высшего Существа, направленное к наибольшему благу творения вообще, человека и человечества в особенности. В философии учение о Провидении является с Сократом, понимавшим божество как мировой разум, действующий по идее добра. В богах народной религии Сократ был склонен видеть особые орудия провиденциального действия, каковым был и его личный демон..... Идея Провидения занимает большое место в александрийской философии, которая, оспаривая эпикурейское учение о случайности, старается также устранить и стоический фатализм...Вл. Соловьев.

по подробно тук

Съгласна съм с Тетрабиблос, че можем само да гадаем значението от цитатите на Учителя....Затова и зададох този въпрос, тъй като във форума има хора познаващи по-задълбочено учението на Беинса Дуно.

От думите на Соловьев ми направи впечатление, че идеята за Провидението в александрийската философия се е противопоставяла както на учението за случайността на епикурейците, така и на стоическият фатализъм.

Линк към коментар
Share on other sites

Интересна тема . Провидение ми се струва малко повече свързано все пак и с проявлението на Бог , но някакси по - съзидателното проявление , с цел да се поучим . Да ни бъде някакъв урок .

С кармичната ни обвързаност , недотам ,може да бъде и награда на нашите усилия ,Бог ни награждава за положения труд и мъки , има провидение , награждава ни .

Или пък има провидение , казват хората Бог вижда и наказва , тези с многото грехове още тук на земята , те трябва да получат своят урок .

Някаква такава асоциация правя аз. Има провидение, получиха си заслуженото .

При всички случаи е някакво внимание от страна на Бог, някакво Негово действие , като че ли .

Редактирано от Инатари
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Ако имаме поне и беглата възможност да променим кармата си в ролята си на свободно избиращи хора, то при Провидението, изборът ни е отнет, отказан.

От Провидението не е избягал никой и нищо.

Линк към коментар
Share on other sites

А има ли разлика мужду ясно-видство и про-видение :1eye: ?

Не дефрагментирайте нещата всичко е цялостно всичко е едно.Трудно се изразява всичко с малко думи.Ясновидецът мойе да ти каже,че"еди какво си ще се случи" но със твойте действия съобразявайки се с казаното да промениш изцяло Съдбата си.Пример:виждаш 5 лв. на земята и ги взимаш след малко срещаш човек,който ги търси или ги връщаш или не ИМА ЗНАЧЕНИЕ.

Линк към коментар
Share on other sites

Термина "Провидение" може да се отнесе единствено до Твореца. Даже до Архитекта е по-точно. Звучи малко масонско, но не мога да намеря по-подходящи думи. Самата идея за Провидението води до асоцияция с Божествения план или замисъл, и ние хората сме в състояние единствено да се докоснем до една микроскопична част от него. Това са общите неизменни принципи които ръководят цялото творение към развитие, независимо (по отношение на резултата, а не по начина и времето на постигането му) от съставящите го единици. Божията Воля и Закони са пряко свързани с Провидението, но като цяло Божият Замисъл най-точно изразява тази идея. Това са и принципите стоящи зад кармата (на всички нива на нейното проявление). Провидението достига до крайния резултат (по отношение на текущия цикъл), докато ясновидството може да обхване само една нищожна част от бъдещето.

Линк към коментар
Share on other sites

Термина "Провидение" може да се отнесе единствено до Твореца. Даже до Архитекта е по-точно... Самата идея за Провидението води до асоцияция с Божествения план или замисъл, и ние хората сме в състояние единствено да се докоснем до една микроскопична част от него. Това са общите неизменни принципи които ръководят цялото творение към развитие, независимо (по отношение на резултата, а не по начина и времето на постигането му) от съставящите го единици. Божията Воля и Закони са пряко свързани с Провидението, но като цяло Божият Замисъл най-точно изразява тази идея.

:thumbsup2::thumbsup1::thumbsup2:

Провидението е нещо много по-голямо и различно от ясновидството? Не случайно много хора съм забелязала, че вместо думата Бог използват Провидение. Дори на заклети атеисти понякога им се изплъзва от устата тази дума. Независимо дали човек вярва в един или в много богове, независимо дали е идеалист или материалист, дълбоко в себе си всеки носи убеждението, че този свят не е хаотичен, че има някаква движеща сила.

На тази сила е подчинено всичко в този свят и от нея никой не може да избяга.

Затова много често хората казват:"Не се ядосвай, Провидението си знае работата" :feel happy::rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

Провидението е нещо много по-голямо и различно от ясновидството?

Така е, Бина, за да разберем и едното и другото трябва да имаме база за сравнение, а тя е личния ни опит. Но до тогава, докато стигнем до този си личин опит :thumbsup: ще трябва да се учим от тези, които го имат, какъвто е спящият пророк

Едгар Кейси, който казва:

“Не приемай за чиста монета думите ми, че си дух, а го открий сам. Не приемай за чиста монета твърденията на всички религии в света, че си душа, не се осланяй на съобщенията на мистиците, които са преживели това. Най – добре го открий сам. Докато не усетиш себе си дух, това ще остане просто едно понятие, една идея сред многото други”.

Линк към коментар
Share on other sites

при Провидението, изборът ни е отнет, отказан.

От Провидението не е избягал никой и нищо.

А на мен ми се струва, че провидението включва всички възможни избори, които ни са предоставени и всички последствия от тях. Ние сме свободни да избираме в рамките на Провидението, но не можем да избягаме от последствията на своите избори.... В този смисъл ние не можем да избягаме от Провидението... :thumbsup: Слава Богу...

Линк към коментар
Share on other sites

На мен друго ми е интересно. Защо пишем Провидението винаги с главна буква?

И си мисля, че кармата може и да е личностна и надличностна, но Провидението е отвъд нашия обхват на рефлексия, то и затова е ПРО-ВИЖДАНЕ.

На този етап Провидението е неразчетения код за произхода и за смисъла на нещата. И много често се бърка с Кармата по аналогия, тъй като и двете имат смисъла и посланието на Висшата Справедливост като Уравновесяване на енергиите.

Линк към коментар
Share on other sites

:feel happy: Провидението или Промисълът са от космически порядък + съществува Провидение / Промисъл / План за всички нас + избори / изборчета разни + разнообразни имаме по Пътя + Изборът винаги е единствен + Провидението го е провидяло неумолимо+ знайно е, че винаги е за наше крайно добро.

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Редактирано от Благост
Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...