Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Духовната мода


B__

Recommended Posts

Ами те тенденциите са ясни: от една страна теории на конспирациите, от друга – ченълинг и ню ейдж (всъщност по-скоро нещо като ню ню ейдж). Нямам голямо желание да ги коментирам.

Линк към коментар
Share on other sites

Има я духовната мода и това е нормално.Всеки квалифицира по различен начин духовното.Това,с което аз съм срещала,е разговор за духове и магия.И все пак,търсещите и следващите каквато и да е мода, винаги имат по-голям шанс да открият това, което им е необходимо,отколкото тези,които изобщо не търсят.

Линк към коментар
Share on other sites

Духовна мода е "духовното развитие".

Има и други моди, ама за тази се сещам на първо писане.

Да, напоследък стана модерно да се говори за духовно развитие. Но от друга страна трябва ли да го отхвърляме? Тези няколко хиляди беседи с каква цел са дадени? Фокусът в тази тема отново е върху отрицателната страна на нещата, върху заблудите. А най-сигурният начин да не достигнеш до истината е да започнеш да анализираш заблудите. Глупакът винаги ще се намери кой да го излъже. Може да звучи цинично и надменно, но за времената в които живеем, е вярно. И много по-добре е дори само да говорим за духовно развитие, отколкото да изгаряме този или онзи на кладата (а това време не е толкова далеч в миналото).

Едни ще кажат: „Тези, дето говорят все за духовно развитие се мислят за нещо повече от другите. Искат да се развиват повече и повече. Какъв егоизъм!“

Другите ще отвърнат: „А вие защо искате да си останем повърхностни и посредствени? Не е ли вашето егоизъм?“

Въобще, когато започнем да оценяваме правилността на действията на този или онзи, трагедията е пълна.

Живеем в свят изпълнен с невежество и егоизъм на всички нива на социалния ни строй. Можем да си структурираме всякакви дребни проблемчета до безкрай, но всички проблеми имат за основа невежеството и егоизма – без значение дали ще говорим за духовни или за житейски, или за някакъв друг вид проблеми.

Какво е модата? Едно господстващо настроение в определена среда в която живеем. Модата погубва индивидуалността, но подхранва егоизма. При модата човек „се отличава“ от масата, покривайки някакви общоприети за модерни тенденции. И това ако не е парадокс. И това ако не е невежество. Модата има за цел да отличи човек от останалите. Но за разлика от силната индивидуалност, която няма проблем да бъде своето си уникално „аз“, модата разчита на средства отвън. При индивидуализма имаме естественост, а при модата – изкуствено разграничаване от останалите.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...