Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Косата


Guest Христо

Recommended Posts

Коса - езотерика. Имат ли двете неща някакво по - тясно отношение помежду си ? Ако "да" - в какво се изразява то ?

Преди пет години, в "Тайните на отвъдното" на Богомил Герасимов, прочетох притча свързана с косата. Ще се опитам да преразкажа по смисъл прочетеното(разказът ми може да е по - различен като сюжет от прочетената история, но основната идея е запазена) :

В Индия, имало куртизанка, която се славела със своята сексуална ненаситност. Никой мъж не можел да я задоволи. Много били опитали, но безуспешно. Един индийски цар решил да си пробва силите и да я предизвика на "двубой". Организирал прием, на който била поканена и тя. Царят публично я предизвикал и тя приела. Нейното условие да се признае за победена, било царят да я накара да каже "стига". Усамотили се двамата, царят много се старал, но не успял да победи. Тогава един дългокос белокос мъдрец се приближил до разочарования владетел и му прошепнал:"Царю, аз ще успея да надвия тази жена ! Разреши ми да я предизвикам." Царят отвърнал :"Мнозина преди теб се провалиха, но щом искаш - опитай." Мъдрецът предизвикал жената и тя откликнала. Отделили се в стаята. "Битката" започнала. Никой от двамата не се предавал. Мъдрецът се оказал по - издръжлив, отколкото жрицата на любовта предполагала. Минавало времето. Накрая куртизанката се предала, викайки :"стига, стига...!" Присъстващите, в това число и царят, разбрали за победата. Гостите се разотивали, а царят и мъдрецът останали сами. Тогава владетелят попитал беловласия си гост, каква е тайната на успеха му. Мъдрецът му обяснил, че се е научил да блокира еякулацията си и съответно да удължава ерекцията си. По този начин запазвал сексуалната си мощ, на което се дължали голямата му мъдрост. Израз на силата и мъдростта му били, дългите му коси, които били израснали заради натрупаната енергия.

Сигурно сте чели библейската история за Самсон и Далила :

Самсон притежавал необикновена сила, която вдъхвала страх у враговете му. Не можейки да го победят, филистимците подкупили любимата му Далила да узнае тайната на неговата сила. Когато разбрала, че дългите коси, сплетени в седем плитки му давали мощ, Далила го приспала на коленете си и повикала човек, който остригал Самсон.

2777_2.jpg

Загубил силата си, Самсон попаднал в ръцете на филистимците.

Загубил силата си, Самсон попаднал в ръцете на филистимците. Самсон бил впрегнат в хомот като послушен вол, работейки усърдно във Филистимска мелница...

http://www.factor-ne...hp?cm=8&id=2777

По - долу цитираното обяснение на Сергей Н. Лазарев е във връзка с младо момиче, на което много силно и бързо започнало да му окапва косата. Той първоначално открил в полето и, енергийна програма за унищожение на собствените и деца. След това разбрал, че в основата на тази програма е това, че за нея благополучната работа и кариерата са по - важни от раждането на деца (тоест по - важни от любовта, ако мога да си послужа с информация от пост на БожидарЗим). При това момиче положението е било същото и в минали животи. Според него, падането на косата блокирало проникването на програмата в задгробния свят и нанасянето на вреда върху душите на децата.

"Диагностика на кармата - част 2", стр. 17, изд."Гуторанов", 1996г. :

"Един любопитен момент : стана ми ясно защо всички вещици ги рисуват с разпуснати коси. Оказа се, че косите имат отношение към магьосничеството.

Ако желанието на човека прониква до фините нива и достига задгробния свят, вероятността за реализиране на това желание нараства значително. Когато, изразявайки желанията, човек гали косите си, се наблюдава същия ефект. Разбрах защо жените трябва да влизат в църква само с покрита глава. Косите на жените засилват възможността от реализация на земните желания, объркват енергията и пречат на духовната нагласа, тъй като диапазонът на християнския егрегор включва в себе си не само задгробния свят, но и по - фините духовни структури."

Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

Как ли се е наложило това мъжете да са с къси коси, а жените с дълги ? Сигурно, защото мъжете са скитосвали повече, биели са се и вероятно са преценили, че ще им е по - удобно да са с къси коси ?

Жените, харесвате ли мъже с дълги коси и ако да - защо ? Ако не - защо ?

П.п.:

Когато разбрала, че дългите коси, сплетени в седем плитки му давали мощ, Далила го приспала на коленете си и повикала човек, който остригал Самсон.
Седем плитки...7...дали случайно се среща това число в притчата ? И ако не - на какво ли е символ ? Седемте нива на Мирозданието или...? Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

Много интересни притчи.Бих добавила и мита за прабългарите, които имали дълги плитки и вярвали, че в тях е силата им , освен в коня.

Иначе, като жена много харесвам мъже с дълги коси, не знам защо, нещо подсъзнателно, пък и повече им отива!По естествено е!По-загадъчно!

Но имам един въпрос, защо монасите на изток, бръснат своите глави по тази логика?!

Линк към коментар
Share on other sites

Даже бях чела някаде, че жената на Расате, била прогонена чрез отрязване на косата си (по време на покръстването), един вид, когато ти отрежат косата, все едно си в изгнание.Съжалявам за 2рия пост,но сега се сетих.Не видях опция за поправка.

Линк към коментар
Share on other sites

Не знам. :) Може би Ники_ ще ни отговори, той е по - вещ в духовните традиции. :) Но и чичо Гугъл току що ми помогна :

Религиозни причини

Бръсненето на главата е част от будистката, християнската,мюсюлманската, индуистката и джайнистката религиозни традиции. Будистките и християнските монаси при ръкополагане често остригват косите си, монасите в Тайланд премахват и веждите си. Главите на децата на брамините ритуално биват избръснати. В някои части от будисткия свят има практика главите на по-слабите и болнави деца да се бръснат, но да им се оставя по един кичур, с големина в зависимост от здравословното им състояние. Когато то се подобри, кичурът също бива обръснат.

Бахайската вяра изрично забранява бръсненето на главата.Юдаизмът забранява бръсненето на определени области от главата. Още по-строги в това отношение сасикхите, които забраняват премахването на каквото и да телесно окосмяване. За сикхите поддържаните дългите коси са признак на благочестие.

http://bg.wikipedia....org/wiki/Обезко

Има го не само при будистите, но не се уточнява каква точно е причината.

Може би е някакво отричане от сексуалността, знам ли. :)

Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...