Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Хитър Петър и Настрадин Ходжа


Guest Емил от Льонеберя

Recommended Posts

Guest Емил от Льонеберя

Един лек спомен от моето детство са приказките за Хитър Петър и Настрадин Ходжа...

Вие какво помните?

"Настрадин Ходжа е турски хуморист, роден през 1208 г. и е починал през 1284 г. Родното му село е Хорту, окръг Сиврихисар, област Ескишехир в Турция. Живял е в Акшехир, а по-късно и в Кония - по това време столица на селджукския Румелийски султанат.

Писал е разкази, подобни на Езоповите басни. Творчеството му е основно с шеговит характер, често иронизира себе си в разказите и в продължение на векове е развеселявал хора от различни националности. Разказите на Настрадин Ходжа се срещат в албанския, арабския, арменския, азерския, бенгалския, хинди, урду, босненския, българския, гръцкия, италианския, пущунския, персийския, румънския, сръбския и разбира се турския традиционен фолклор. През османския период Настрадин Ходжа е бил особено популярен в българските и гръцките земи, както и в Китай. В българското народно творчество съществува и Хитър Петър, местен аналог на литературния герой Настрадин Ходжа. Двамата често спорят, остроумничат и се надхитрят помежду си във весели истории разсмиващи хората и до днес. 1996-1997 година беше обявена от ЮНЕСКО за международна година на Настрадин Ходжа."

източник - википедия

За да стане интересно, ще посоча и какво пише в английската википедия, а след това ще сравня двамата герои Хитър Петър и Настрадин Ходжа.

Разкази с неочакван край, бих казал...

Редактирано от Емил от Льонеберя
Линк към коментар
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Добре, Елф.

Супер си.

А сега ми опиши каква е твоята представа за Настрадин?

Моля те!

Въз основа на текстовете, които си цитирала, без да ровиш из гуглето!

Договорились?

Линк към коментар
Share on other sites

О не, не! Не съм се ровила в Гугъл, преди време се разрових в Библиотека "Триъгълник" и за няколко дни извадих всичко от лекциите на Учителя за Настрадин. Предлагам ти моят малък труд, достатъчно е да знаеш, че след като съм се наела да го направя, за мен е нещо много дълбоко и не искам да го петня с празни изказвания от моя страна, това което е казал Учителя е достатъчно, защото Учителят знае как да предаде, а моето съкровено се слива с това, но си имам съображения да казвам каквото и да било друго, то и няма нужда, ако имаше щях да ти кажа. Казвай, ако не ти харесва докато е време да трия линка.

п.п. Не съм супер, просто споделих защото ти се зарадвах на темата, но ... явно ти си помисли, че това е поредният залп от "празни" цитати, за мен нещата не стоят по този начин, както и да е.

~~~

Настрадин съм го включила и в една много стара своя тема още от времето когато бях Бенита. Факта, че добре се ориентирам в нещата които съм преписвала собственоръчно някога мисля, че е достатъчно красноречив. Всичко това се е пропило в собственият ми живот. Предлагам ти и този линк -

http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=2161&view=findpost&p=35796

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...