Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Терапевтика на сънищата


Guest Ивета

Recommended Posts

Когато сънуваме, умът ни няма как да се намеси. Контролиращите хора, трудно заспиват, защото не могат да се отпуснат докрай, те не си позволяват да следват естествените процеси, а решават кога и какво ще правят. Поради тази причина те са в непрекъснато състояние на тревожност и хиперактивно мислене.

Но започне ли процеса навътре към различните нива на нашата същност, той ще се случи независимо от съпротивите, ще се случи по време на сън. В този смисъл мога да кажа, че се проявяват терапевтични сънища, в които освобождаваме страховете си, които иначе не бихме допуснали дори до мисълта си. Понеже всички ние сме различни и сънищата и символите в тях също са различни. Но по какъвто и да е начин, вие ще усетите различно състояние след събуждане, или ще се будите след всеки освобождаващ сън. Понякога, може би в повечето случаи състоянието ви ще е дискомфортно, ще се проявят и различни симптоми, като изпотяване, треперене, втрисане и други, които реално са освобождаващи. Когато дълго време сме били потиснати, освобождаването се случва бавно и не по най-приятния начин. В съня си може да видите ситуации, на това как реагирате и как пречите на естествените процеси, като непрекъснато се намесвате или пък оставате статични, като използвате заучени модели на поведение, в разрез с вашите реални потребности.

През деня имате силно главоболие, вместо да останете в болката, вие ще вземете някаква таблетка, за да я прекратите. Но под тази болка стои причината, и вместо да разберете защо ви боли, вие ще премахнете симптома. Причината обаче ще си остане, и на следващия ден отново ще се прояви. По същия начин, ако трудно заспивате, вместо да разберете защо, вие ще вземете приспивателно...Когато реагирате неадекватно на ситуация и бягате от отговорност за себе си.... Били сте наранени от ваш близък, но сте запазили благоприличие и не сте реагирали в синхрон с чувствата, които изпитвате. Когато заспите обаче, контрол няма.

В съня ви ще се прояви или конкретната ситуация, която е довела до симптома, или чрез символи които сами трябва да разчетете, но и в двата случая ще има проява на чувства, ще бъде разтърсващо..ще се събудите с усещането, че нещо сте преживели, дори да не помните с подробности какъв е бил съня. Причина за тези състояния може да са реални ситуации, в които сте били наранени, или изплашени, притиснати от различи обстоятелства, конфликт с близки хора, усещане за несправедливост, страх да изразявате гнева си, обръщане на агресията навътре и още много съпътстващи ежедневието ни събития. Най-често потискането на нашата „тъмна“ страна, се освобождава в съня ни.

На първо място трябва да се отбележи, че сънищата не са това, което изглеждат и по-скоро не са толкова прости за разбиране, колкото си мислим или ни се иска да бъдат. Това, което ни се струва, че сънуваме, е всъщност един ушит по мярка карнавален костюм, който скрива истинското лице и значение на съня. Понякога тази маска е страшна, друг път комична, секси или напълно налудничава, но почти винаги успява да ни представи един спектакъл, чиято сценография е в най-добрия случай бегъл намек за истинския смисъл на съня. Това представление е манифестното съдържание на съня, то е съзнаваното преживяване на съня, един краен продукт на психичен процес, който „първоначално би имал съвсем различен словесен израз” (Фройд). Благодарение на сложния механизъм на сънуването, истинският смисъл на съновиденията, чиито извор е несъзнаваното, достига до съзнанието ни изопачен и закодиран. Ако искаме да разберем истинското значение на съня, ние всъщност трябва да потърсим неговото латентно съдържание.

Психоаналитична техника дава възможност на индивида с помощта на терапевта да открие онази невидима връзка между съзнавано и несъзнавано, която при осмисляне ще намали напрежението между отделните структури на психиката. Сиреч, чрез психоанализата като терапевтичен метод, човек може да разбере „какво е искал да внуши автора” на съня, какво е посланието на несъзнаваното, кои свои скрити желания се опитва да ни покаже и как те са управлявали живота ни в миналото и влияят на настоящето.

Техниката за интерпретиране на сънищата е аналогична с техниката на психоанализата при терапия на явни симптоми у пациента, но в случая вместо симптомите, на „дисекция” и анализ са подложени съновиденията.

В тази връзка твърдението на Талмуд, че „неизтълкуваният сън е като неразпечатано писмо”, изглежда напълно основателно. Само чрез „разпечатване” на писмото е възможно постигането на пълно или частично осмисляне на скритите в несъзнаваното желания, а това само по себе си води до намаляване на тяхната сила и подсилване на душевното спокойствие на индивида. До освобождаване и осветляване на скритите мотиви и импулси на скритата ни същност.

Изложението стана твърде дълго, но необходимо за подробното изясняване целта на темата.

Ще се радвам да споделите психологически практики, в които сънят е акцент в терапевтиката, както на здрави, така и на психично болни хора. Разбира се, „нормалността е условно понятие“ (Юнг).

П.С.

(по материали на Лора Величкова (психолог) и Ваня Георгиева (клиничен психолог)

Редактирано от Ивета
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 years later...

Ле-ле! Учудвам се ,че толкова години никой не е писал тук.

Повлияна от Юнг и ученици,следя сънищата си,записвам ги и се опитвам да ги тълкувам.Сама най-често.Мисля, че символите в съня имат специфично-освен общото им - значение за този,който сънува.

Никак не е лесно,Сега чета митология,надявам се да ме улесни.

Ако някой върви по този път,моля,споделете.

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...