Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Екология на духа


Васил

Recommended Posts

Бих желал тук да засегнем въпроса за екологията. Наводненията в последните години са голямо бедствие за България. Чуват се гласове от еко-организации, че не толкова поройните дъждове, но най-вече изсечените гори са основната причина за тези бедствия. Глобалното затопляне в резултат на световната промишлена дейност постепенно променя климата на планетата, и то съвсем не в посока, която би ни допаднала...

В светлината на духовните школи Природата е жива и разумна, тя не е просто струпване на инертни и органични материали според случайността и произвола на събитията, каквото е широко разпространеното схващане днес. Съгласно херметичния принцип за съответствието (каквото е долу, такова е и горе), състоянието на духовния свят определя събитията на физическия.

Човекът не съзнава още каква отговорност носи със своето елементарно мислене по тези въпроси. Нашето отношение към природата определя съответно и нейното отношение към нас.

Всяка природна стихия се управлява от определени разумни същества.

"Природата е тяло на Бога, проявление на Бога." (източник: Петър Дънов, Енциклопедичен речник, стр.557)

Значи ние чрез мисълта си най-вече (а и чрез чувствата) проникваме във фините светове - астрален и ментален - и по този начин взаимодействаме с Живата Разумна Природата, тя приема нашите положителни или (твърде често) отрицателни импулси във вид на чувства и мисли. Ето защо, смятам че когато говорим за екология, ние - духовно търсещите - трябва да включваме в това понятие и екологията на духа. Светът е единен и нашият дух пряко влияе върху нашето обкръжение. И разбира се когато станем достатъчно зрели, следва да поемем своята съзнателна отговорност за това. :smarty:

Когато някоя местност се оголи - в България са оголели много местности - коя е причината? Самите жители изсекат горите и пороищата дойдат да оголят тия могили. Всяка година, като става наводнение, хората казват: "Не знаем какво стана у нас, но от няколко години много порои имаме." Аз разбирам, че техните могили са изсечени. Никой не взема грижа за горите, не съзнава тяхната важност. Сега ние, съвременните хора, сме оголели всички божествени баири. И у нас днес не можеш да намериш двама души на едно мнение. Всички казват, че светът е лош. Тъй е, но в какво отношение светът е лош? Лош е в това отношение, че всеки иска да живее за себе си, без да познава и зачита този божествен закон. Неговата заповед, 28.05.1922

Природата ни предлага своята книга на Живота, която постепенно разгръща пред нас. Тя е един безкраен източник на вдъхновение и мъдрост за човечеството. Само чрез единение с Живата, Разумна Природа, човек може да осмисли своя живот.

Всички животни, растения, насекоми, пеперуди, са символ на нещо Божествено. Например пеперудата, със своите красиви цветове и шарки, представя нещо Божествено. Бог и чрез нея говори. Жива е природата. Бог говори чрез нея и поучава хората. Вижте как и с какво се храни пеперудата. Тя смучи сладък сок от цветята и показва на хората по-чист начин на хранене от този, по който днес те се хранят. Който иска да се запази от погрешки и престъпления, нека изучава живота на пеперудите. Изучавайте цветовете, шарките, с които са напъстрени, за да разберете великата философия, която се крие в тях. Велика е книгата на живота, велик е нейният език. Всяка тревица, всяка буболечица е буква на този език. Съчетавайте буквите на природата в срички, сричките – в думи, думите – в цели изречения, за да съставите великите мисли на живота. Поставете любовта и истината за основа на вечния живот, а мъдростта – за украса! Само така ще познаете Отца си и ще положите живота си за Неговите овце. Само така ще възприемете и приложите Христовото учение, ехото на което се носи в цялата природа и я оживява и одухотворява.

Великите условия на живота,  НБ, 12.01.1919

:yinyang:

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, Васил, благодаря ти, че отвори тази тема. :) Преди няколко сутрини докато закусвах наблюдавах една от моите петуни, която скоро ще цьфне. Мислех си: каква красота, а от какво се нуждае?! От малко прьст, вьздух, задьлжително вода и несьмнено от сльнце. Колко малко за да живее и бьде красива и колко много ако бьде лишена от това. Спомних си как ако е поставена на сенчесто тази петуна цьфва в бледи тонове, а ако е на сльце, цветовете и просто крещят от яркост. Помислих си, ако тази петуна се нуждае от всичко това, колко повече се нуждая аз като човешко сьщество?! Семенцето на тази петуна няма избор кьде да попадне, кьде да израстне, каква ще е почвата, дали ще има вода, дали ще има достатьчно светлина. Но ние имаме тази привелегия, да избираме как да живеем, кьде да живеем, какво да ядем и какво да пием. Можем да избираме какво да мислим и от тук каво да чувстваме. Повечето от нас обаче избират да бьдет егоисти, да използват, да мислят само за днес, да тьпчат, да изразходват и пилеят. Но понеже имаме избор има и отговорност и тя един ден неминуемо ще ни се стовари на собствените глави. Както вече и става, де.

Линк към коментар
Share on other sites

Ако се абстрахираме от екологията и природознанието просветва Отца.

Зад всичко конструктивно в природата е Духъ.

Зад всичко деструктивно в природата е ... ?

Линк към коментар
Share on other sites

Духъ. :)

Значи мисля си, че ще ни е по-добре, ако наблюдаваме ефекта на мислите си и емоциите си (до колкото можем де..) и според това да осъществим връзка с ПРиродата, която ще даде плод.

Линк към коментар
Share on other sites

Зимни олимпийски игри, Мега-зимни курорти - колко биха ни стрували те?

Знаем, че страната ни кандидатства за организиране на зимни олимпийски игри. В ход са също така проекти за огромни по размерите си ски-центрове (Банско, Супер-Боровец, Супер-Паничище)... Институциите и медиите отразяват тези инициативи като подразбиращо се силно позитивни и безспорно полезни за България. Дали наистина е така обаче? Нуджаем се от инвестиции и оживление в планинския туризъм. Но дали осъзнаваме реалната стойност на природното богатство, с което раполагаме? Дали мислим достатъчно напред в бъдещето? Дали след 30-50 години няма да съжаляваме, че сме урбанизирали и цивилизовали уникални природни местности?

Зимният сезон е сравнително кратък. Глобалното затопляне (ще) води до тенденция към все по-кратка зима у нас... От друга страна, алтернативният и еко-туризма се развиват все по-добре. Именно този подход, според мен, може да осигури един "щадящ" режим на ползване на природните богатства на планините ни.

Как оценявате развитието на плансинските строителни проекти? Имаме ли според вас шанс да запазим планините в България от строителните апетити на хора, мислещи не повече от 10 години напред?

И дали можем толкова лесно да превърнем девствената българска природа в хубав спомен? :1eye:

Редактирано от Васил
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Колосяни - 3

"9 Не се лъжете един друг, понеже сте съблекли вече стария човек с делата му,

10 и сте се облекли в новия, който се подновява в познание по образа на Този, Който го е създал;

11 гдето не може да има грък и юдеин, обрязани и необрязани, варварин, скит, роб, свободен; но Христос е всичко и във всичко.

12 И тъй, като Божии избрани, свети и възлюбени, облечете се с милосърдие, благост, смирение, кротост, дълготърпение.

13 Претърпявайте си един друг, и един на друг си прощавайте, ако някой има оплакване против някого; както и Господ е простил вам, така прощавайте и вие.

14 А над всичко това облечете се в любовта, която свързва всичко в съвършенството.

15 И нека царува в сърцата ви Христовият мир, за който бяхте и призвани в едно тяло; и бъдете благодарни.

16 Христовото слово да се вселява във вас богато; с пълна мъдрост учете се и увещавайте се с псалми и химни и духовни песни, като пеете на Бога с благодат в сърцата си.

17 и каквото и да вършите, словом или делом, вършете всичко в името на Господа Исуса, благодарящи чрез Него на Бога Отца.

18 Жени подчинявайте се на мъжете си, както прилича в Господа.

19 Мъже, любете жените си и не се огорчавайте против тях.

20 Деца, покорявайте се на родителите си във всичко, защото това е угодно на Господа.

21 Бащи, не дразнете децата си, за да не се обезсърчават.

22 Слуги, покорявайте се във всичко на господарите си по плът, като работите не за очи като човекоугодници, но със сърдечна простота, боейки се от Господа.

23 Каквото и да вършите, работете от сърце, като на Господа, а не като на човеци;

24 понеже знаете, че за награда от Господа ще получите наследството. Слугувайте на Господа Христа.

25 Защото, който струва неправда, ще получи обратно неправдата си, и то без лицеприятие."

Линк към коментар
Share on other sites

Ето защо, смятам че когато говорим за екология, ние - духовно търсещите - трябва да включваме в това понятие и екологията на духа. Светът е единен и нашият дух пряко влияе върху нашето обкръжение.

Така е. Обаче докато се научим да бъдем достатъчно отговорни към това наше живо обкръжение, може и да го затрием. Гневна е, много е тневна планетата ни, в какво ли състояние е човешкият дух, за да я докара до такова положение?

Линк към коментар
Share on other sites

Така е. Обаче докато се научим да бъдем достатъчно отговорни към това наше живо обкръжение, може и да го затрием. Гневна е, много е тневна планетата ни, в какво ли състояние е човешкият дух, за да я докара до такова положение?

По-скоро човешкото съзнание.Бог ни е дал свобода на волята и действията.

Каквото правим-правим го напълно съзнателно.

Линк към коментар
Share on other sites

О, дано не е напълно съзнателно това, което правим с планетата си! Иначе ще да сме направо изверги и не може да има нито надежда, нито пощада за нас! По- скоро не знаем какво правим! А това, че имаме по- големи възможности, отколкото разум да предвидим последствията от тях е ясно. Не е непоправимо, но не искаме да знаем как.

Линк към коментар
Share on other sites

Извинявам се на модераторите!

Но тази тема е тъпа.

Духът е винаги чист и не може да се изцапа. Защото е ехеееее.... далечи от нас грешните думичкоблудници . Автора на темата е искал да каже ..Душа , предполагам. ??? :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Щом е чист, значи го познаваме...

Или той си е атрибутивно чист, но под безброй пластове мизерия, които сами сме създали. Екология - все търсим нови сметища за новите боклуци, а трябва да спрем да произвеждаме такива, че евентуално да неутрализираме старите... Темата - кой както си я възприема, но тъпа не е, горката. И тя е творение...

Линк към коментар
Share on other sites

:):):) да си призная...помислих си следното " въх :blink: къде набутахме Духа ..при екологията :P дали не е да я поизпита на оДухотворяване...Божествения Дух...човешкия дух или разните там други духчета...

някои никак не са за подценяване - направо са си за превъзпитаване :lol:

Всъщност...можеш да живееш нещо...което да е чисто..и да не го познаваш издълбоко...важното е То да те познава и обгрижва...мнооого обичам чистия въздух + чистата тишина...и всичките още чисти неща... :P

:feel happy: Любов + Светлина :feel happy: Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Май някой не е прочел началото на темата!

Що е екология на духа?

“Избягвайте отрицателната представа за живота – каза учителят на една група ученици. Защо да гледаме помията, когато сме заобиколени от толкова красота. Човек може да намери нещо да критикува дори и в произведенията на великите майстори на изкуството, на музиката и литературата. Не е ли по-добре да се радваме на тяхното великолепие и красота?

Животът има една светла и една тъмна страна, тъй като светът на относителността се състои от светлина и сенки. Ако позволите на вашите мисли да се концентрират върху грозното, самите вие ще станете грозни. Търсете във всичко Бога, за да вмествате в себе си само хубавото!”

“Дори ако нарушим един закон поради незнание или оскърбим някого преднамерено, въпреки това сме извършили една несправедливост. Това е егоизмът, който ни покварява. Светците никога не постъпват неправилно, понеже са победили своето “аз” и истинската им същност се намира в Бога.”

“Бог изглежда така далече само защото си насочил вниманието си навън към Неговото творение, а не навътре, към самия Него – отговори учителят. Винаги, когато твоят ум се загуби в лабиринта на безбройните светски мисли, връщай го търпеливо назад, за да осъзнае отново, че Бог живее в твоите глъбини. С течение на времето ще разбереш, че Той е бил винаги до теб: един Бог, който ти е говорил на твоя собствен език, един Бог, чийто образ те е гледал от всяко цвете, всеки храст и всяко стръкче трева.

Тогава ти ще кажеш: “Аз съм свободен! Аз съм обгърнат от тънката пелерина на Духа; аз летя на крилата на светлината от Земята до небето!” И тогава, какво радост ще изпълни сърцето ти!”

“Един диамант и парче въглен, които лежат плътно един до друг, получават в еднаква степен лъчи от слънцето; но едва когато въгленът стане чист и прозрачен като диамант, той ще може да отразява слънчевата светлина – каза учителят. Подобно на това и един обикновен човек, който живее в духовен мрак, не може да бъде сравнен по красота с чист, набожен човек, който е способен да отразява божествената светлина.”

"Доброто поведение важи за кратко време, ако човек не прилага точните методи, за да пречисти и облагороди духа си.”

"Бог ви е дарил със свободна воля и затова не може да се държи като някой диктатор. Макар да притежава всемогъщество, Той не ще ви освободи просто така от вашата мъка, ако вие сте избрали пътя на фалшивите дела. Правилно ли е да се очаква, че Той ще ви освободи от всички теглила, когато постоянно нарушавате Неговите закони с вашите мисли и постъпки? Следвайте Неговите етични принципи, както Той ги е представил в 10-те заповеди; в това се състои тайната на щастието.”

“В живота нещата стоят така: подготвили сте си пикник, но изведнъж ви изненадва мечка; тя обръща масата, а вие трябва да се спасявате с бягство. Точно така живеят и хората. Мъчат се да си осигурят малко спокойствие и сигурност; а после внезапно ги напада мечката на болестта, сърцето спира и човек умира.

А защо да се живее в такова състояние на несигурност? Маловажните неща във вашия живот заемат първо място. И допускате всякакви възможни занятия да ви отнемат времето и да ви правят роби. Колко много години са преминали вече по този начин? Трябва ли останалите години от живота ви да изчезнат без да сте направили духовен напредък? Но ако днес вземете твърдо решение нищо да не ви възпира към вашата цел, тогава ще получите сила да преодолеете всички препятствия.”

Йогананда - "Казано от Йогананда"

Екологията на духа е синоним на себе изчистване и превъзпитание, изчистване на мръсотията създадена от нечисти мисли и дела, която е затрупала истинската ни същност.

Това не е никак маловажна тема за търсещите Истината!

:thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

някои никак не са за подценяване - направо са си за превъзпитаване
:thumbsup:

Всеки разбира темата различно и в многостранните и аспекти. Аз я разбирам и така:

--------------------------------------------------------------------------------

Нови актове

Европейска конвенция за защита на животните, отглеждани за селскостопански цели

Европейска конвенция за защита на животните при умъртвяване чрез клане

Европейска конвенция за защита на гръбначните животни, използвани за експериментални и други научни цели

Европейска конвенция за защита на животните компаньони

Европейска конвенция за защита на животните по време на международен транспорт (ревизирана)

Отнасят се за животните, но мисля че са относими по темата. И са крачка напред! :1eye:

Преамбюл

Държавите - членки на Съвета на Европа, подписани тук;

Осъзнавайки, че целта на Съвета на Европа е да постигне по-голяма единност между членовете си;

Потвърждавайки, че човекът е длъжен морално да уважава всички живи същества, и осъзнавайки, че животните компаньони са в специални отношения с него;

Осъзнавайки важността на животното компаньон, допринасящо за качеството на живота и последващата му ценност за обществото;

Осъзнавайки сложността, произтичаща от огромното разнообразие на животни, отглеждани като компаньони от човека;

Осъзнавайки рисковете, които последват от свръхпопулация на животно компаньон за хигиената, здравето и сигурността на човека и на други видове животни;

Осъзнавайки, че отглеждането на диви животни за компаньони не трябва да се поощрява;

Осъзнавайки различните условия, които регламентират придобиването, отглеждането, комерсиалното и некомерсиалното развъждане, изоставянето и търговията с животни компаньони;

Осъзнавайки, че животните компаньони не винаги са отглеждани в условия, които са подходящи за тяхното здраве и благосъстояние;

Отбелязвайки, че отношението към животните компаньони е различно навсякъде, понякога поради ограничени познания и осъзнаване;

Имайки предвид, че не само желателна, но и реалистична цел е единният общ стандарт в отношението и третирането на животните компаньони, изразяващ се в отговорното им стопанисване;

се споразумяха за следното: - из Европейската конвенция за защита на животните компаньони.

Линк към коментар
Share on other sites

... Духът е винаги чист и не може да се изцапа.  Защото е ехеееее.... далечи от нас грешните думичкоблудници . Автора на темата е искал да каже ..Душа , предполагам. ???  :feel happy:

Терминът "Екология на Духа" е придобил популярност, под една или друга форма. Той не се дава за първи път тук - в Портала. :smarty: Най-общо понярието означава необходимостта човек да пренесе в мислите си и във вътрешния си свят хармонията, която желае да постигне на външен план. С други думи, тук важно е осъзнаването на взаимната връзка между вътрешният и външният свят. А това осъзнаване става под именно под влияние на Духа. В зависимост от степента на съзнание понятието "Дух" може да означава "културна среда, култура", или "реална Божествена проява, едно от трите лица на Бога - Светият Дух". За целите на темата която разглеждаме, това не е толкова съществено.

Мога да го преведа например така: "Екология в съгласие с Духа", "Екология в Духа", "Вътрешна екология".

Линк към коментар
Share on other sites

:1eye: Може би, е полезно да цитираме тук и Лууле Виилма, която с нейните универсални думи може да се сьотнесе кьм темата?!

" Да бьдеш човек - именно това е да направиш избор.

Знанието "човек" задьлжава да се движиш правилно, но в днешно време не трябва да продьлжаваш напред, ако не си коригирал грешките на човечеството, тьй като стоим на края на пропастта. Този, който не вярва в това, си навлича сурово наказание. Трябва да спасим Земята! Човечеството без Земята и Земята без човечеството не могат да сьществуват. Учейки се от собствените си грешки, ние трябва сьщо така да се учим и от грешките на човечеството. Правейки извод от грешките ан човечеството, си помагаме да избегнем своите собствени грешки.

В света няма място за случайности - сьществува само закон за причината и следствието.

Животьт е непрекьснат и се обуславя от факта, че всяко следствие в следващия миг става причина. Лично сме сьпричастни кьм всичко, което е добро или лошо на Земята.

Космическите закони на природата са вечни и справедливи. В тях няма място за изключения и привилегии. Не помагат нито богатството, нито славата, нито почестите, нито заслугите - всичко това, кьм което сме привикнали в ежедневния си живот и което обикновено играе роля в него.

Трябва да подчертаем следния факт: всичко, което прави човек, го прави за себе си.

Всичко се врьща обратно кьм него подобно на бумеранг, но за да разбере това, той трябва да започне да мисли. Необходимо е да се замисли над мислите си и да осьзнае живота си - тогава грешките ще се превьрнат в мьдрост."

Екологията на духа е синоним на себе изчистване и превъзпитание, изчистване на мръсотията създадена от нечисти мисли и дела, която е затрупала истинската ни същност
:thumbsup:

:1eye:

да си призная...помислих си следното " въх  къде набутахме Духа ..при екологията

Аз пьк си спомних как като бяхме малки, сьседьт ни хербаризираше пеперуди. Забиваше красивите им тела с кьрфици за дьрвената ни ограда, която ни делеше. Аз се чудех на красотата им и се питах за какво са му на него сега тези мьртви "красоти"?! :( Отавна е забравил, сигурно за това си любителско хоби, а колекция от пеперуди изобщо няма. Та, това според мен си е жив пример за необходимостта от Екология на Духа ( = на Ума, сьщо май) :huh:

Линк към коментар
Share on other sites

Нищо и няма на темата . Цялата езотерична литература е именно с тази насоченост

ЕКОЛОГИЯ НА ДУХА <ПРЕЧИСТВАНЕ НА ДУШАТА > . Тьй че , какво има да се плашите :) , тема като тема . Това дори би трябвало да е една от задължителните теми във форуми като Портала за съзнателен живот . Ако този урок не си знаем , какво знаем ?

ДУХЪТ , както вече всички са се досетили бил нещо по различно от душата , казват Венцислав , Благост , Оринави и други и са прави . :D

Дали е перманентно чист , чист като едно предисловие ми се струва .

Т.е. априори той е чист , за разлика от душата , която виждате ли , си има своята опитност , тя е тази , която слиза долу на земята и изтърпява цялото страдание и радости , щастие и нещастие .

Духът /може и някой да не е съгласен / , присъства само като кондензация , постоянен резервоар , който обаче може да бъде замърсен , може да бъде пречистен , може да бъде изхабен , а може и да се допълва , развива , да се развъждат рибки в него и т. н. :hypocrite:

ЕКОЛОГИЯ НА ДУХА - или един вид подръжката на духа , как точно се грижим за чистотата на своя дух , как подържаме най-ценното и невъзвратимо даденото вътре в нас . Всеки има своя отговор .

Аз лично бих искала да чуя отговори , искам да знам или поне да скицирам общата представа за хората тук . Как подържаме духа си чист , какво точно правим , за да го запазим ненакърнен ?

ЗА РАЗЛИКА от ДУХА , ДУШАТА / психичната обвивка на духа / , е натоварена с презумцията за замърсяване и нужда от пречистване .

Душата е тази , която издържа цялата кармична натовареност .Тя минава през

различните кръгове на осъзнаване и развиване .

Нея трябва да издигнем и да обогатим , нея треябва да пречистим и преродим .

Просто нещо като работната памет в един компютър , тя е постоянната работна сила с която разполагаме и , която натоварваме с различни задачи . Нали знаете трябва да се " рестартира " човек от време на време ,защото има много "бъгове ", които скитат насам - натам и като се " бъгне " човек , лошо става . :huh:

Та този вид "цялостно пречистване " , никак не съм наясно как става . Но сигурна съм ,че тук ще се намерят опитни и достойни хора да обяснят малко повече :D

Което , аз лично ще чакам с нетърпение , да направят .

По отношение на мен ,аз си правя едно почистване всеки ден ,на лошите мисли .

Проверявам си цялостната настройка и умствено -енергиен заряд , който съм

сътворила и ,ако не ми харесва нещо ,си казвам това вече няма да бъде така ,ами така ще бъде и гледам да следвам новия модел мислене ,който съм си създала .

Душевно се пречиствам , като правя изкуство , гледам изкуство и преподавам изкуство . Денонощно мисля за това . Пречистващата сила на изкуството .

Но това е друга тема .

Но да чуем другите . :)

Линк към коментар
Share on other sites

Ако съществува хармония, независимо от човешките възприятия и повече, именно те я разрушават - няма какво да псевдопренасяме хармония в мислите, а по-скоро независимо от тях да се научим да я усещаме...

Линк към коментар
Share on other sites

няма какво да псевдопренасяме хармония в мислите, а по-скоро независимо от тях да се научим да я усещаме...

Да мислиш като дърво , да мислиш като планина , да мислиш като камък , да мислиш като океан , това не бих нарекла псевдопренасяне . :) Да усетиш хармонията , да мислиш хармонично , в едно с нея въпреки сетивата си .

Псевдопренасяне е да си натъпчеш главата със сума ти съвети на други хора и разбиранията им за хармония , като се опиташ да пренесеш , по- скоро да " апликираш " нечии разбирания , във своя собствен свят .

Слава Богу , не страдам от подобен синдром на присвояване . Аз самата имам доста богат духовен живот и ми си е интересно всичко вътре в него , пък и на други хора също им става интересно .

" Псевдопренасянето " май е за един по-просто устроен тип хора , малко под средното ниво на интелигентност . Едва ли някой тук в този форум , спада към тази група . Поне аз съм останала с такива впечатления , че тук хората са умни , мислещи , които си задават много въпроси , търсят и изграждат много ценности .

Линк към коментар
Share on other sites

Те са външен образ на Бога, но хората възприемат само това външното, а същината е извора. До извора се достига чрез съвършенство към съвършенство. За възприемане на Светлината трябва възприемащия да е светлина. Природата е образ и на човека и на подбожествен демиург. Ние сме творци на тази природа и сме обвързани с този демиург като негови прояви. Само че бащата на всичко е такъв понеже нямайки нищо друго освен Любов, Той отвръща с нея и на небожествените прояви и така облича всичко с живот. Затова е казано, че Сатана е винаги побеждава във времето, но Бог е победител във вечността. А Живот и Любов едно са и да не каже пак някой ама обичаме се. Обичаме се, когато станем съставна част от Живота съзнателно, а ново съзнание ще се заформи при предаване на старото. И така по други поводи, ще се научим да мислим като нещо си, като се отучим да мислим като нас си...

Благодат и Мир!

Линк към коментар
Share on other sites

Доста объркано. Има много логични идр. несъответствия в твоето изказване.

Попитах ти как го чувстваш лично за себе си, а ти говориш за хората въобще.

И някак си пак ни изключваш от остналото; освен това забелязвам, че има и отделяне на Бог /Разума от творението му (което не е така); намесваш и сатана...

Чакам и други мнения все пак.

А моето е, че аз също съм проявление на Бог, както всичко останало и като част от всичко останало. Оттук нататък ако човек приеме това, следват много други неща...

А какво е Дух според вас, но еко може по-кратко. ;)

Линк към коментар
Share on other sites

УФФФФФФФФФФФФФ, аз явно ,чак сега вдянах каква била темата . Съжалявам ,

но явно слънцето ме е напекло днес повече от обикновено . :D:D:D:D:D:DB) И започнах да мисля в посока" Екология на духа и пречистване на душата "

хихиихихих.

Линк към коментар
Share on other sites

Иска ми се да ви попитам, и най-вече Васил, който повдигна темата

Като знаем, че Природата и света са проявление на Бога, къде слагате себе си?

Според мен ние сме едновременно творение и творец, резултат и причина. До инвото на което сме освободени и съзнателни, можем да творим. Това е индивидуално, но за момента като правило е нивото на ума в най-добрият случай.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...