Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Хигиената - важна ли е тя?


Recommended Posts

"Без хигиена животът на човека не би могъл разумно да се използува. За кого се отнася хигиената: за болния или за здравия? Хигиената посочва на болния начин, по който да се лекува и да възстанови здравето си, а здравият предпазва от заболяване." (източник)

Мислите ли, че хигиената е важна за нашето съществуване?

И дали трябва да поддържаме само физическа хигиена или също така и хигиена на чувствата и мислите?

Какви методи за хигиенизиране използвате? Колко често и с какви резултати?

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Едва ли някой ще оспори необходимостта от хигиена на физическо и енергийно ниво. Но първото, за което се сетих като прочетох новата тема, предизвика усмивката ми - имахме съсед, съпруг на сестра на баба ми, беше много възрастен и къде нашега обичаше да казва "Хигиената е половин здраве, без хигиена - цяло" :D Той имаше навика да рови в кофите, тъй като беше със старчески изменения и склероза. Беше изключително здрав и никога не се оплака от инфекция, зараза или болест. Живя поне до 90 г. и сигурно щеше да живее и още, ако не беше пил някакъв селскостопански препарат за пръскане вместо вино... Тозе човек беше абсолютен парадокс.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

имахме съсед, съпруг на сестра на баба ми, беше много възрастен и къде нашега обичаше да казва "Хигиената е половин здраве, без хигиена - цяло"  :D  Той имаше навика да рови в кофите, тъй като беше със старчески изменения и склероза. Беше изключително здрав и никога не се оплака от инфекция, зараза или болест. Живя поне до 90 г. и сигурно щеше да живее и още, ако не беше пил някакъв селскостопански препарат за пръскане вместо вино... Тозе човек беше абсолютен парадокс.

Това което казваш за този човек, е че явно има много яко калена имунна система, като изклячим чие психиката и физиката са сварзани..

Сещам се за подобни случай, примерно за деца на които им търкат ръцете със спирт и пак са пълни с микроби.....

Хигиената е важна, разбира се, но то кое не е? :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

И дали трябва да поддържаме само физическа хигиена или също така и хигиена на чувствата и мислите?

:thumbsup: Хигиена на чувствата и мислите! Много добра идея! Благодаря!

А какво би ознаавало това?

Да разчистваме от време на време натрупана "мръсотия" или има някакви средства да не я допускаме да се отлага? Дали има някакви универсални "хигиенизиращи" средства на чувствата и мислите?

Има ли такова нещо като "имунитет към вредни чувства и мисли"?

И кои чувства и мисли да класифицираме като вредни?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Благодаря за интересната тема!

От няколко години се интересувам от всичко,което води до един по-добър,по-разумен,по-здравословен начин на живот и все повече и повече се убеждавам,че хигиената е от изключителна важност.Но като казвам хигиена,в това визирам не само тази на тялото,а също така на мислите и чувствата.Колкото е по-голяма чистотата,толкова по-свободно протича енергията през материята.Слънцето може ли да ни стопли,ако е скрито зад буреносни облаци?

Бъдете здрави :):):)

Линк към коментар
Share on other sites

Хигиената в най-широк смисъл значи профилактика. Произлиза от древногръцката богиня Хигия, докато сестра й Панацея се занимавала вече с лекуване.

Линк към коментар
Share on other sites

С лекуване се занимавала третата им сестра - Ясо, с римското име Медитрина, от където идва наименованието на науката медицина, а Панацея е отговаряла за самите лекарства. И трите били дъщери на Асклепий, римско Ескулап, който бил смъртен син на Аполон. Бил убит от Зевс, защото притежавал способността да възкресява мъртвите, какво нахалство! :) от страна но смъртен, при това и син на Аполон. След смъртта си става бог на медицината. Гръцката митология е много поучителна, а някои казват, че гърците са я взаимствали от траките по нашите земи.

Хигия означава още чистота...

Примера, който дава Милкана не е парадокс, а показателен как хигиената на мисли и чувства може да се пренесе и на физическо ниво и в най - голямата мръсотия да нагазиш, пак да си останеш неопетнен. :D

Линк към коментар
Share on other sites

Има ли такова нещо като "имунитет към вредни чувства и мисли"?

И кои чувства и мисли да класифицираме като вредни?

Ами не е ли бягството и потискането на песимистичните мисли и чувства? Борба с отчаянието?... :hmmmmm::feel happy:

Просто е нужно да намираме нещо хубаво и да се хванем за него в такива "тежки" моменти :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Както нашето жилище трябва да е наредено хубаво, така трябва да бъде в ред и нашият ум; ако е потребна хигиенична къща за нашето тяло, също така трябва да бъде хигиенично обставено и нашето сърце. Не считам умен човек оня, който има хигиенична къща, а няма хигиенично обставено сърце. Та когато осъждаме крайностите, ние обръщаме голямо внимание на слугуването само на известни външни неща, когато би трябвало на първо място да обръщаме внимание на своя ум и на своето сърце, па тогава вече на своето тяло.

Закон на служенето

Неделна беседа

Много ценна мисъл - за крайностите и хигиената. ..

Като че ли под хармонизиране, изчистване и поддържане на чистота (хигиена) в един момент започваме да разбираме поддържане в границите на един модел и избягване или почистване на крайностиите - отклонения от него. От този момент сме започнали да служим на външно, измислено понятие за хигиена.

Хигиена на ума - това дали е почистване и недопускане на "лошите мисли" или усвояването им - разбирането защо и как са се появили, трансформирането им в позитивни посредством техниката на "узряване".

Хигиена на сърцето - може би това не е отрицанието на емоционалния боклук, а почистването на сърцето от класификацията "боклук" - всяка емоция е ценна за нас. Негативната също - тя е сигнал, урок...

Тогава кое "подпушва" ума и сърцето?

вашите чувства трябва да бъдат строго отмерени. Никога да се не опитвате да кажете, че обичате някого, а всъщност не го обичате, защото думите ви ще произведат обратен ефект. Може да кажеш някому, че не го обичаш, това ще произведе правилен ефект. Защото ако кажеш, че го обичаш, а ти го обичаш, не са думите, които произвеждат ефекта на действията вътре. Не всякога можеш да кажеш обратните думи. Някой път може да кажем някому истината, да угодим някому. Не, ние имаме всичкото желание, щото тия думи да произведат добър резултат. А някой път може да кажем най-хубавите думи, но да имат лош резултат. Следователно всичките думи, които са продиктувани от здрави мисли, от здрави чувства и здрави действия, привличат. Тогава законът е следният: Умът ни трябва да върви успоредно, паралелно с Божия ум. Нашето сърце трябва да върви успоредно, паралелно с Божието сърце. И волята ни трябва да върви успоредно с Божията воля.

Качества на ума сърцето и волята

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

В книгата на Каролина Хеенкамп - Децата на новото хилядолетие - т.2 :

Аурата е като енергиен филтър и трябва деа бъде почиствана всекидневно. В активната част на денонощието тя е изложена на различни влияния, при което може да пропусне или да привлече чужди светлинни частици с ниска вибрация. Те затрудняват протичането на енергията, блокират я на някои места и аурата съответно отслабва. Всички негативни мисли и чувства, с които сме се конфронтирали (причинени от други хора или от нас самите), полепват по нея като прах. Редовното и пречистване е жизнено важно.....

Енергиен душ

Седни удобно с изправен гръб, дишай равномерно. Свържи се с Майката Земя и Бащата Слънце.

Представи си, че вървиш по приказна поляна. На поляната виждаш спираловидна стълба, която се вие към небето. Приближи се и започни да се изкачваш по стъпалата - жълто, зелено, синьо виолетово разглеждай цветовете, които струят от тях и изпълват цялото пространство. В края на стълбата се простира чудна долина със страи дървета - големи и много животни. Тече поточе - следвай го....

След известно време чуваш плясък на вода - шуми водопад Нагазваш във водата и влизаш под водната струя. Тя те облива целия и е чиста светлина, която отмива всички дребни замърсявания от негативна енергия. Оставаш под душа докато водата-светлина проникне изцяло в теб и почисти всичко - почувстваш се чист и лек. После започни да излъчваш светлината от себе си - през всички пори.

После бавно се върни по същия път и излез от "филма".

Освен вечер преди сън, упражнението може да се прави и в банята като си представяме, че водата, която ни облива, е бяла светлина...

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Да, това в банята е много ефективно. Случвало ми се е когато през деня се срещам с много хора и имам много работа /работя на място което е с доста негативна енергия и пропито с жерания/ да се прибирам у дома като парцал и с много силно главоболие.

Взимането на душ представяйки си че цялата мръсотия и негативна енергия излиза от мен и се отмива е силно ефективно.

Има големи резултати и е много освежаващо.

Миненето и къпането не случайно са свещено действия в някои случаи.

Линк към коментар
Share on other sites

Баба Ванга е съветвала при силно главоболие да се мие главата и да се стои така, че водата да те облива.

Не знам колко от вас са обръщали внимание на това как хирурзите си мият ръцете - процедурата е специална и ако стриктно се спазва, накрая при изплакването ръцете трябва да са с изпънати длани и пръсти насочени надолу - водата да се оттича по тях. Последното съм го срещала като съвет за най-лесно енергийно изчистване (+ хубавото измиване на лицето).

Има една много хубава беседа Хигиена на човешката душа

За мен хигиената трябва да е външна (физическото тяло) и вътрешна (душата). Когато се говори за хигиена на душата това означава да се изчистим (измием) от лошите чувства, които са вредни за нас. Трябва да се научим да преобразуваме отрицателното в положително.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Горещините станаха съвсем нормални през последните години. Струва ми се, обаче, че твърде много започнахме да разчитаме на климатиците и забравяме за елементарните правила за здравословно поведение. Позволяваме си да стоим в охладени помещения на твърде голяма температурна разлика от външната среда.

Всеки сега посяга към изстудените и газирани напитки и сладоледа, към студения душ, макар че едва ли има човек, който не знае, че жителите на тропическите страни никога не правят това. Точно обратното - те пият топъл чай.

Това има елементарно обяснение, свързано с топлообмена на организма, което се изучава още в училище. Но дори и да сме забравили уроците, всеки може да забележи колко бързо следва изпотяване след леденото удоволствие, а после ни става още по-горещо и жадно. След топла напитка се усеща хладина - странно но факт.

Излишно е тук да споменавам и какъв удар се нанася на всички органи с рязкото им изстудяване и после отново загряване. На същото място е спомената и лечебната сила на дъждовните бани през лятото:

Ето какво пише Учителя по този повод:

Никога не пийте студена, ледена вода, за да не свивате прекомерно капилярните съдове на гърлото и на стомаха. ...

.... Студените компреси и душове са за силни хора, на които кръвообращението е правилно. Някой отива на гореща баня, окъпе се, след това влиза в студен басейн. После се чуди защо състоянието му се е влошило. Резките промени на температурата не се отразяват добре върху човешкия организъм. Някой казва: аз правя студени бани, да се каля. Докато човек се кали, тези резки промени ще предизвикат най-различни реакции на втвърдяване в тялото, вследствие на което в организма ще се натрупа повече електричество, с което той мъчно ще се справи.

Ако е въпрос за студени бани, аз бих препоръчал на всички хора дъждовните бани, главно през месеците май, юни, юли и най-много до половината на август. Дъждовните капки през месеца са топли и пълни с електричество и магнетизъм. Дъждовни бани през останалите месеци не препоръчвам. Когато не можете да правите дъждовни бани, добре е да правите бани с вода, която е нагрята най-много до 35 – 40оС - близо до естествената топлина на тялото. Такива са и много от естествените извори. Над тази температура водата има вече разтегателна сила, която не е приятна за тялото. Добре е дъждовните бани да не се правят направо на тялото, но през някаква тънка дреха. Така правени баните, дъждовните капки развиват особена енергия, която се отразява върху организма благоприятно.

Лятно време топлете вода на слънце и семизмивайте със слънчева вода. Ще правите най-много по две-три бани в седмицата. Частично можете да се миете всеки ден, а именно лицето, врата, ръцете, краката. Като се изпотявате, веднага ще се преобличате.

Никога не пийте вода, когато сте изморени и запотени. Спрете се малко при извора, почакайте 10 - 15 минути и след това пийте.

Книга за здравето - стр.132

Какви са вашите опитности и наблюдения за горещините и здравословното ни поведение през летните месеци?

Правили ли сте дъждовни бани и как ви се е отразявало това?

Каква е според вас нормалната и здравословна температурна разлика при охлаждане на помещението с климатик?

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Хареса ми тази система да измерим себе си - къде е хигиената ни - като подбор на храни и натоварване в ежедневието, като отношение и уважение към себе си.

http://www.beinsadouno.com/board/index.php...p;showentry=729

Благодаря на автора на блога.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

10-те най-любими места на микробите

Всеки ден човек се сблъсква с около 60 хил. микроба

05.11.2008

Снимка: ЕПА/БГНЕСВсеки микробиолог е готов да се закълне, че микробите са навсякъде, независимо дали това ни харесва. В природата съществуват изключително малко абсолютно стерилни сред.

За щастие само 1-2% от около 60-те хил. микроба, с които човек се сблъсква всеки ден, са потенциално опасни за хората с нормален имунитет.

Съществуват определени места, където концентрацията на вредни микроорганизми е особено висока:

- Пералнята - вярвате или не, в средна порция бельо, еднократно поставена в пералнята, се съдържат около 100 млн. бактерии.

Снимка: ЕПА/БГНЕС- Скоростният лост на автомобила - средно по него има около 200 вредни микроорганизма на кв.см.

- Двигателят на автомобила - това е едно от най-мръсните места в колата заради съответния температурен и вентилационен режим.

Снимка: ЕПА/БГНЕС- Телефонните апарати - скорошно изследване показва, че по 20% от клетъчните телефони има повече вредни бактерии отколкото по кухненската мивка.

- Дамските чанти - много жени ги оставят или носят на различни обществени места, където концентрацията на вредни микроорганизми е особено висока.

- Детските седалки в автомобила - превозването на много пътници в колата, особено на деца, води до силно замърсяване на всички повърхности особено на т.нар. детски места, откъдето микроорганизмите могат лесно да попаднат върху тялото на детето.

Снимка: ЕПА/БГНЕС- Бутоните - от всякакъв вид. Освен всичко друго, те са и по-трудни за почистване.

- Купето на автомобила - най-мръсното място, разбира се, са изтривалките, върху които има над 200-250 микробни тела на кв.см.

- Тоалетната в самолета - въпреки редовното им почистване самолетните тоалетни се използват от много хора за кратък период от време, поради което те са "идеално" място за пренасяне на вируси и бактерии.

- Кухненската дъска за рязане - върху нея много често се намират средно 200 пъти повече фекални бактерии отколкото върху седалката на тоалетната чиния.

Здраве.bg

Линк към коментар
Share on other sites

Бактериите предпочитали повече жените

Обясняват го с факта, че дамите използват повече и различна козметика, която била благодатна питателна среда за микроби, пише Zdrave.bg

28.02.2007

Върху личните вещи и работните места на жените живеят значително повече бактерии, отколкото върху личните вещи на мъжете.

До този извод са стигнали американски изследователи биолози от Университета на щата Аризона.

Те подробно са изследвали телефоните, компютрите, клавиатурите, чекмеджетата и личните вещи на представителки на женския пол и установили, че върху тях има до четири пъти повече бактерии в сравнение с вещите на мъжете.

Учените обясняват резултата с факта, че дамите използват доста повече и различна козметика, особено кремове за ръце, които са благодатна питателна среда за микроорганизмите.

Парадоксът е в това, че обикновено бюрата на жените изглеждат много по-чисти, отколкото на колегите им от мъжки пол.

Жените "развъждат" бактериите, но микробите преследват и мъжете, напомнят специалистите.

Най-голяма част от микроорганизмите живеят в портфейлите. Онзи, който носи портфейла в задния си джоб, създава истински "инкубатор за бактерии", твърдят те.

Много микроорганизми са били намерени също върху електронните органайзери и мобилните телефони, които са постоянно в ръцете на мъжете, се посочва още в статията, публикувана в сп. "Journal of the American Board of Family Medicine".

Zdrave.bg

Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 months later...

Хигиената на гърлото през пролетта е много важна за здравето - питайте един учител по чужд език, който говори и пее цял ден. :)

Много ми помагат таблетките салвия на д-р Тайс - във фазата на лекото пощипване. То никога не си минава само.

Също в малко по-затегнатата фаза - спрей прополис с невен е много ефективен

И топли чайове, рабира се. :)

Как поддържате хигиената на гърлото си сега? Други полезни идеи за всеки ден и за "дамска чанта"?

Линк към коментар
Share on other sites

За дамската чанта - спрей със сребърна вода.

Иначе също и хомеопатичните препарати - на мен най-силно ми действа тонзилотрен.

Линк към коментар
Share on other sites

Откакто съм в пчеларско семейство винаги си носа спиртен извлек на пчелен прополис и си пия разтрорени по 15-30 капки във вода според случая.

Перфектно е при неочаквани рани, за гърло, венци и още много други неща.

Иначе в дамската чанта освен шишенце с прополис винаги имам сухи и мокри носни кърпички.

Линк към коментар
Share on other sites

Как поддържате хигиената на гърлото си сега?

Ползвам разтвор на биоцитрин - на 100 мл преварена вода 15 капки екстракт. Сложила съм си го в чисто шише със спрей за по-добно. С него лекувам дори гнойна ангина.

Линк към коментар
Share on other sites

Ползвам правилно хранене, правилна емоционална хигиена, малко гиманстика, малко медитации, слънцето и въздуха.

( И обичайните сапун/ шампоан, вода, няколко кремчета при нужда.)

И най-вече смислен живот и работа.

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

:hmmmmm: Изпаднала в дълбок размисъл как да се преборя с молците без помощта на препарати, налетях на ТАЗИ тема. Е :feel happy: какво по- хигиенично от бебешки форум!? Процесът трябва да е двустранен от външното към вътрешното и обратно.

ПП. :hmmmmm: Ще пробвам с дафинов лист

Линк към коментар
Share on other sites

:hmmmmm: Изпаднала в дълбок размисъл как да се преборя с молците без помощта на препарати, налетях на ТАЗИ тема. Е :feel happy: какво по- хигиенично от бебешки форум!? Процесът трябва да е двустранен от външното към вътрешното и обратно.

ПП. :hmmmmm: Ще пробвам с дафинов лист

Да, дафиновият лист никога не е бил нападан от молци. Не знам дали има толкова сила да препази продукти / дрехи в широк радиус около себе си. За дрехите над 20 години ползвам орехова шума ( добре изсушена) в торбички от стари чорапчета. Бял равнец също помага в стаите, при това може да се аранжира като букет сухи цветя ( обаче доста пада и прави боклук). Зърнените храни - във фризера. И най-вече - по-малко застой на продукти и подправки.

Никакви "кил"-ове и "токс"-ове. Щом "кил"-ват дребните, не са полезни и за едрите като нас, нали?

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...