Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Живописно рисуване със сухи пастели


Recommended Posts

Ето и същия този портрет на етап, можете да видите рисунката отдолу - конструкцията с умбра кафяво или възможно е също да бъде вид сангин!

%40Litlleprnces1.jpg

Линк към коментар
Share on other sites

Миналата година си купувах пастели,уцелила съм тези -синята кутия

pastel-18.jpg

но са маслени...плюс едни моливи woodless coloured pensils PROGRESSO на KOH-I-NOOR.Не знам дали ще могат да се съчетаят.

Плюс един sketchbook,който ме заплени.

Редактирано от Мария-София
Линк към коментар
Share on other sites

Може да се съчетаят, може би отделна тема трябва за масления пастел, но засега ще ти напиша тук.

Цветните моливи и мазните пастели са доста различни техники.Малко си притиворечат и обезмислят, но всичко е възможно, стига да си наясно за характера на рисунката, която искаш да направиш като живописно изграждане, като слоеве и т.н.

Масленият пастел се съчетава добре с акварел принципно, така както сме рисували в детската градина или както се багри едно яйце.

Маслените пастели дават фактура и напомнят малко на маслените бои.

Но като цяло може първо да се рисува с цветни моливи някаква линерана рисунка примерно и след това живописните петна да се полагат с маслените пастели, могат самите те да се налагат, смесват и преливат и т.н.

Линк към коментар
Share on other sites

Инаа, супер си. И аз имам картон, имам цветни листа и ножичка. Имам и боички, моливи... Ако и нещо нарисувам, което да се познае, какво е, да знаеш, ще те наема за мастер.

Мечтала съм да рисувам, но все не мога да се престраша. Правила съм едни неща - декупажна техника-картички, кутийки... Но друго е да рисувам. Благодаря ти, предварително.

Линк към коментар
Share on other sites

Прочетох обаче,че са необходими и някой други пособия при рисуване с пастели.

Редактирано от Мария-София
Линк към коментар
Share on other sites

Илияна, вземи всичко, ще ти е нужно за колажа, който ще направим.

Линк към коментар
Share on other sites

Така, а ето и едни колажи, вкоито има съчетани, темпера, сухи, маслени пастели и няколко видя материали на една приятелка, скоято бяхме заедно в Москва на международен фестивал по съвременно изкуство.Това са само свободни абстрактни композиции.

25234_1263826759040_6952818_n.jpg

25234_1263826799041_7045342_n.jpg25234_1263826839042_7483692_n.jpg25234_1263826919044_2275188_n.jpg

Обърнете внимание, колко богати и различни са всичките й композиции, навсякъде присъстват композиционния център и акцентите, за които говорихме.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Благодаря на Ина за урока "на живо"! Сега вече съм убедена, че колкото и да му обясняват на човек дистанционно, друго си е да усетиш присъствието, ръцете да работят едни до други.. Осъзнах и че понякога не е необходимо много време, за да осъзнае човек същественото, но без да работи с ръцете си, без да се опитва да приложи, това, което е във фантазиите - няма смисъл, няма път, няма растеж, няма осъзнаване.

Сухият пастел се оказа много "мой" материал. Може да постигне нежни полета, пълни със светлина, но може и да уплътни петното и да прелива постепенно, може да постигне и рязък акцент. И което е най-важно, ако съм въоръжена с хлебната гумичка, мога да отнема някоя драска или петно, които не си са на мястото. Пръстите усещат как цветът оживява и се "радват", запазвайки върху кожата оттенъците, които се появяват на белия лист. Може да се "разлее" и да се нанася с размах, но може и да се сложи малък и важен детайл.

За отместването на хоризонтите и рамките в мисленето и въображението, за свободата и себе-приемането и подобни - ще пиша в другата тема.

Моля Ина да ми прости, че няма да изпълня заръката да снимам и покажа това, което направихме в Малко Търново - за мен то беше най-маловажното, което си донесох в Хасково. Обещавам, обаче, да изпълня заръката със следващото си "произведение". :3d_064:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

За пореден път искам да благодаря на Ина за обясненията - сега усетих, че човек започва да ги разбира едва след като започне да прилага съветите и набере опит в рисуването.

Магия си е плоскостта да я накараш да стане триизмерна, и е удивително как само един щрих или петънце изведнъж съживяват образа или дават нов акцент.

Сенките са изпитание за мен все още, а светлината - засега ми е само мечта.

Понеже обещах да си постна опитите, но предварително моля за снизхождение - това са само опити... Важно за мен лично е, че изпитвам радост, а не стария страх...

med_gallery_377_28_70252.jpg

Линк към коментар
Share on other sites

Донке, браво на теб, давай нататък.Ще се радвам да си публикуваш рисунките тук, за да видят всички, колко много напредваш и как се развиваш. Дори можем да ги коментираме заедно нещата! Поздрави!

Редактирано от Inatari
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...