Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Как започнахте с Таро?


Guest Ивета

Recommended Posts

Темата се налага поради разногласия за нивото на онези, които се занимават с Таро.

Но всъщност, става дума за смиреността и почитта към картите.

Как започнахте вие да гледате с Таро и защо, кое ви подтикна да се насочите към първата си колода от Таро, какво сте очаквали и какво се случи. Има ли лостове, с които да се избегне зависимостта от това кой какво мисли, от това да имаш лично свое мнение и от това да смяташ Таро просто за мода.

Знаем, през последното десетилетие всякакви езотерични учения заляха българската душа, жадна за метафизични приключения, къде успешни, къде смехотворни.

Та, разкажете, как почнахте вие и защо?

Линк към коментар
Share on other sites

Интересна тема. :)

Знаеш ли, още от малка знам за Таро, но откъде не си спомням, дори не знам да съм виждала такива карти тогава. Но сънищата си спомням много добре, те нямат забравяне, ще ме разберете.

Но винаги съм знаела, че най-мощната система за гледане е Таро.

Когато бях студентка къде на шега, къде не, гледах си така и излезе нещо, което се случи на мой близък, тогава адски много се уплаших, как съм могла да видя това нещо. Имах и още един случай, но той касаеше смърт, която се случи на едно момиче. Естествено тогава гледах с помощта на една книжка. Минаха години и в един момент почувствах силно притегляне към Таро и след няколко седмици картите бяха при мен. Така вече три години, като в началото имаше период в който ги оставих, но след това не е имало такъв случай.

А защо започнах ли, трябвало е, сега си давам сметка за това, осветли доста неща в живота ми :) .

Линк към коментар
Share on other sites

За моите карти Таро е отговорна само и единствено Ивета.Неведоми са пътищата Божии.Имам странен късмет понякога, дори мисля, че отидохме да ги купим заедно, там беше и Дани.Запали ме, когато видях колко лесно ги тълкува, за мен всичко беше малко на майтап и чисто любопитство и увереност, че притежавам целия свят едва ли не. За съжаление не се оказа точно така.Едва след като ги купих осъзнах колко странен език е Таро.Всеки ден нареждах различни подредби, задавах въпроси, питах за разни хора.Някакси исках да им разкажа за моя свят, за моя живот.

Имаше дълъг период, в който не ги отворих и дори съдбата на първото ми тесте беше странна. Брат ми ги изхвърли в коша без аз да разбера.

Отидох и купих 2- ро от същото място, бях сама, бях решена, че този път няма да се отказвам.Дори и никога да не ги използвам, просто исках да ги имам.

За щастие и второто ми тесте проработи, започнах да чета форума да се интересувам, започнах да задавам въпроси за всичко и да се съветвам с Таро.Този път те станаха част от моя живот.Надявам се да ги имам по- дълго време.Започнах да ги опознавам картите най- сетне.Започнах да си запомням комбинациите и да изпитвам отделните карти в самия живот.Имам още много да уча, но не бързам за никъде.

Учудих се, когато ги сънувах няколко пъти.А самите кари не спират да ме учудват с отговорите си, когато успея да ги разтълкувам на 100 %, често с чужда помощ.Осъзнавам, че имам безкрайно умни карти, необикновени.

Линк към коментар
Share on other sites

Както всички и аз от много малка бях чувала за картите Таро, но нищо не знаех за тях, освен че са изключително точни в прогнозите си и че с тях шега не бива :) .

Преди 2-3години ходих при известна "тароложка", но това съм ви го разказвала вече :D та, тази "консултация" ме провокира да започна да се интересувам от Таро, защото ми се видя твърде елементарно и вятърничево всичко, което ми каза. Аз очаквах задълбочен анализ на дадената ситуация и си казах след това: Това не може да е Таро, това е евтин начин за изкарване на пари. Така след ровене в интернет попаднах на този форум и слава Богу. Прочетох всички теми, следях ежедневно форума една година. Докато един ден реших да си купя карти. Избрах си Универсалното Таро на Уейт и започнах постепенно да се уча -вече година и половина.

Благодаря ти Ивета, че разкриваш същността на Таро и ми се иска, колкото може повече хора да четат форума, за да се докоснат и да разберат какво всъщност са картите Таро. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Пътят към Таро, колкото и да е общ, все пак е различен. Затова и темата е полезна за всички, създава една специфична интимност, много спомени.

Та, много преди да се занимавам, да открия картите, имах други опитности: основно Руни, И Дзин, Астрология. Но гадателските практики не ме вълнуваха толкова, колкото средиземноморските и източните учения - визирам култа към Дионис на Запад и будизма на Изток. Но и това е условно, защото покрай това, бях запленена от исторически факти, най-вече свързани с Древността. Имах голяма слабост към Старото царство в Египет, всички древни царства като Митани, Ебла, чак до Месопотамия - един огромен древен извор на познание, който ме вдъхновяваше.

Основно обаче, мой приоритет беше и е психологията и сравнителната митология. Сега, като връщам лентата, това най-много ми помогна с лекота да навляза в света на Таро и бързо да оставя остарелите схеми, понятия и тълкувания.

Не трябва да пропускам и великата Елена Блаватска, на която благодаря изключително много, дори това да се случва точно 121 години след нейната смърт.

Знаех за Таро, но честно казано винаги съм се съмнявала, че е толкова добра гадателска система, дори си спомням, че при обсъждане с мои приятели за това, аз се подигравах :) Но, неведоми са пътищата Тарови ...

Един ден, без причина - поне неосъзната, станах, отидох до една книжарница и си взех Таро на Уейт. Това се случи в края на 1999 г. След това, за около месец изкупих всичко като литература за картите. След още месец оставих всичко това, защото виждах, че има тотално несъответствие между написаното и случващото се наяве. Това беше проблем. Постепенно създадох моя собствена система, гледах на хора, които идваха при мен, без това живо общуване не може да има и разбиране за Таро - тогава символите в картите оживяват в емоционални човешки реакции, виждаш действителни човешки съдби, виждаш болката и радостта ...

Та, независимо от причините, които са ни накарали да посегнем към картите, важен е пътят после. Важни са въпросите, на които намираме отговори чрез Таро, осъзнаването на нашата личност, намирането на баланс и спокойна душа - широко отворени Очи към Световете: земните и небесните :)

Редактирано от Ивета
Линк към коментар
Share on other sites

Ще споделя и моето скромно мнение и усет на начинаеща :) Естествено, изпитвала съм съмнение, и то не едно, относно разнообразните гадателски техники и тяхната достоверност за събитията, намиращи облик в нашия свят. Желанието да се "занимавам" с карти го имах отдавна, като първите опити бяха с обикновеното игрално тесте, като естествено нищо обективно не се получаваше - детска му работа би бил най-подходящият израз. С годините огънят угасна, но изведнъж реших да се престраша и да си позволя да погледна отвъд портата на тривиалното човешко съществуване, и мисля, че започвам да осъзнавам това едва сега, в перспективата отстрани. Тотално осъзнавам, че може би ме дели един безкраен времеви отсек или опитност от това, към което мога само да предполагам, че съм се устремила. Но бих предприела този път, дори да означава трансформация из основи на човешките (ми) разбирания.

Едва сега започвам бегло да осъзнавам механизмите на Таро - първото ми лично впечатление, което същевременно ме плаши и възхищава, е как Таро сформира свой собствен живот и както Ивета е казала - "мост между световете", но не просто мост, а свят, съдържащ в себе си необозримата цялостност на човешките въжделения. Там, където битуват водещите ни архетипове. Най-малко заради това Таро заслужава нашето уважение.

Иначе първоначалният импулс да имам свои карти получих, прелиствайки из нета и то заради все така баналните емоционални въпроси - Тарото на Уейт като първоначален избор веднага бе "заменено" с Артурово, при реалния ми допир с Таро. :)

Освен това имам чувството, че нашият контакт с Таро силно се влияе от отговорността, която споделяме за собствения си живот и силата да прескочим хилядите табу, огромна част от които сами създаваме. Единствено мога да се надявам да постигна себеосъществяването си, което води след него и по-пълноценното разбиране за/към Таро.

Редактирано от Димитрина_
Линк към коментар
Share on other sites

Привет на всички.

Напълно начинаещ съм и това е първият ми пост. Взех си Таро преди близо месец. Случи се много спонтанно, въпреки че се сбълсках с Таро още преди 3 години. Една приятелка има и преди 3 години ми гледа. Разрешаваше ми да ги разглеждам и от време на време ги разучавах, но не бях чела нищо за значенията им. От около година исках да си купя таро, бях разгледала в интернет много колоди в опит да си избера. Спрях се на една, но все нещо се слуваше и не се получаваше да отида да си закупя. Преди време се разхождахме по центъра с въпросната приятелка и тя ми каза "Сега ще те заведа в един магазин, който много ще ти хареса". Беше магазин, в който се продаваше Таро. Не можах да си спомня името на колодата, която си бях избрала. Бях прекарала часове да търся снимки в интернет и да чета за нея, а не можех да си спомня как се казва. Дори и с обяснения продавачката не можа да се сети. Тогава седнах и си помислих, че има причина да не си я спомням. И такаа, продавачката ме помоли да й разкажа неща за себе си и започна да ми показва колоди. Прекарах час и половина в магазина, гледайки, но нищо не чувствах близко. Накрая започнах да разглеждам чекмеджетата с кутийте. Втората, която извадих , беше моята. Почувствах я толкова близка и разбирах някои от символите, макар че не бях чела нищо за значенията им . И когато стигнах до картата Магьосникът ... Сигурно 5 минути седях и се взирах в нея с усмивка. Случи се така че носехме достатъчно пари да я закупя.

След това една друга приятелка ми показа форума . Не предполагах, че тя се занимава с Таро, но когато й го споменах , тя ме насочи. Вече седмица и нещо чета написаното тук и изучавам картите си, водя си записки . Още съм много в началото.

Постоянно ми изпадат карти като ги разбърквам и въпреки че съм внимателна да не го правя, два пъти ми се случва да намирам обърнати с гърба наопаки карти. Първият път не си записах, но вторият го направих- 4 чаши, 5 пентакли, 7 жезли, Любовниците, 8 чаши. Бяха се обърнали по следният начин- 4 чаши, след нея нормален ред и после една след друга обърнати другите карти.

Когато цепя картите все поглеждам на коя карта съм разцепила . Първите няколко дни преобладаваше 9 мечове.От 3 дни, обаче, не се е появяла нито един път. Появяват се все Жрецът и Кралица мечове.

Някак картите ми говорят дори без да ги питам. А понякога когато задавам въпрос наглас те всъщност ми отговарят на нещото, което е заело съзнанието ми, сякаш вече са ме опознали. Мисля, че още търсим и двете страни общият език, но и това ще стане с времето като добия опит с тях.

Колодата ми е Tarot of the Old Path.

Не съм ги закупила с някаква конкретна цел като да се занимавам с окултното или да се перча . Всъщност търся своя път, своята мисия и да се самоопозная, за да не правя същите грешки отново и отново, а да разбирам на момента какво значат, не след време, за да мога да ги поправя на момента. А и Таро ме прави щастлива. Въпреки че ако прекарам дълго време в гледане, например ако гледам пет пъти един след друг, после се чувствам малко изтощена. Не знам дали това не е някаква моя проекция или самовнушение.

Преди си мислех, че мога да осъществя тези неща ( самопознание ) чрез навлизане в материята на психологията и донякъде това наистина много ми помогна и ми даде, но ключовото тук е "мислех". С Таро "усещам" не само "мисля". Не знам звучи ли ясно или логично.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте и от мен,

ще ви разкажа моята история с Таро.Преди 10-на години пътувайки с автобус,си четях вестника.И едно каренце с реклама на Златното таро ми закова погледа.През цялото пътуване ги разглеждах и още там взех решение,че трябва да ги имам.Естествено питах ,разпитвах,но след 2 седмици ги имах.Може да се каже-любов от пръв поглед.Бяха и с книга.Дълго време четях,гледах,редях.Самоука.Във времето си купих и Уейт и Артуровото таро.След около 3 години видях реклама на училище Маг да дава уроци и консултации.Записах се .2 седмици.Учителят ми беше младо момче,което знаеше значенията на картите,но си нямаше идея от подредби и тълкувания.Е, пообучих го малко за двете седмици и даже си тръгнах със сертификат,но нищо,нищо не научих.

И набързо -една история,която може да ви бъде полезна.Беше преди 6 години,малко след Новата година.Правя си една подредба за работата ми,защото се бях замислила да я сменям.И ми излизат;Кулата,9 меча,10 меча, с допълнителна-4 меча.Тази комбинация я гледах 2-3 дни.Наясно бях,че ще се случи нещо страшно, но не разбирах какво.Минаха няколко дни и пак ги подредих с въпрос за отношенията ми с лицетоХ.Същите карти,но с поразместени места.И да не ви отегчавам-два месеца само тия карти ме преследваха.Само когато редя за мен.На приятелките ми си излизаха реални неща.Точно 6 месеца след първата подредба синът ми катастрофира много жестоко.Три месеца бях до леглото му и се борихме за живота му.Още 7 месеца минаха пред 4 операции и физиотерапии.

Сега е напълно здрав,но знаете ли кое ме крепеше с надежда през трудните месеци-че никога не ми излезе Смъртта.Това си го повтарях непрекъснато.Ще се оправи,ще се оправи.Спирам с това.

Исках само да кажа,че съжалявам,че тоя форум го нямаше когато започвах.Благодаря от сърце на модератора.С тия различни теми просто запленявате и сякаш отново прохождам.Тук научих толкова мвого неща,които не успях през повечето години на самоучение.БЛАГОДАРЯ,ЧЕ ВИ ИМА.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 7 months later...

Искам да ви попитам нещо.

Кое ви подтикна да си купите колода Таро и защо решихте, че това е вашият метод?

Преди това каква опитност и активности имахте с гадателски методики. Разкажете. И още нещо - как се виждате в Таро след 5 години?

Т.е. какви са конкретните ви цели спрямо Таро?

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, Лиула!

Първата колода Таро, която закупих през 2009г. беше универсалното Таро на Уейт, използвам я и днес. Винаги съм проявявала интерес към езотеричното, окултното и мистичното, но в същото време изпитвам и страх от неизвестното и непознатото. Затова преди около 4 години, водена предимно от любопитство реших да си закупя картите, като основната ми идея беше да използвам Таро за съветник. Открих, че ми е трудно да работя с образи, да усещам картите, трудно ги разбирам, но пък не зная защо с времето ми станаха близки. След 5 години бих искала да започна да работя и с обърнатите карти в Таро. Това ще ми е далекобойната цел, както и усъвършенстване тълкуването на отделни комбинации.

Приятна вечер!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Здравейте отново!

Бих искала и аз да споделя как започнах да се занимавам с Таро и да използвам момента, за да ви благодаря :)

 

Чрез този форум на мен, а предполагам и не само, ми стана абсолютно ясно колко много съм грешала по отношение на работата с Таро. Грешките и вината за това може да са мои, но във времето, в което аз си купих първите карти, нямах нито интернет, нито кръг от познати, с които да разговарям за това, нито логично обяснение за самата себе си ЗАЩО искам да го правя. Имах само много въпроси в главата си и нуждата да им намирам отговори. Също като повечето хора изчетох всички книги по книжарниците в България, те не бяха много и (вие си ги знаете) са по-скоро като туристически брошури за някакво пътуване – далечно и вълнуващо. В продължение на години си редих келтски кръст, подкови и още няколко описани подредби, четях значенията на картите и толкова, ама толкова рядко нещо ми се е „навързвало“ или случвало както аз съм си го тълкувала (на познати също). Може и да се е получвало, не помня... някакви приятели са ми казвали: „Даа, така стана, я ми гледай пак...“, но аз самата не почувствах увереност в себе си. После просто спрях да чета в книгите, защото научих наизуст „значенията“, но нещата не се промениха.

 

Интересът ми към картите дължа на учителката ми по литература в гимназията, прекрасен човек, който, слава Богу, ни научи на стремеж към истински анализ и усещане за текст (било то литературно произведение, картина ...) Предполагам, били са споменати, после ги видях, купих си ги и толкова. Години наред съм ги ползвала на онова меркантилно ниво, за което тук не веднъж е ставало въпрос, после даже почти не ги ползвах. Само едно съм знаела винаги, не съм ги разбирала добре, не можех да ги „обясня“ добре, но изпитвах нещо като уважение и даже се обиждах, когато някой с насмешка ги е коментирал. Преди време попаднах на този форум и оттам насетне аз самата повече никога не погледнах на картите с очите, с които съм ги гледала преди.  Всякаш парченцата от пъзел паснаха (онова, което говореше учителката ми;  това, което прочетох тук  и пропуските, които аз имах при заниманията си с картите).  Много съм благодарна, изключително много. Може и никога да достигна нивото на доста от пишещите тук, но крачката която вече направих ценя много и знам колко ме е обогатила, абе направо промени мисленето ми, а това не се случва лесно.  

 

Осъзнавам, че пътят към Таро минава през усилено изучаване на митология и психология (и други науки, разбира се, но споменавам тези, защото са свързани с моите интереси). На чисто ежедневно ниво, за съжаление, ми остава много малко време да чета достатчъно.  Но си има време за всичко. Ще продължавам да следя и форума, ще се опитвам и да се включвам, често не го правя, защото си мисля, че ще напиша някоя глупост (то така и става :D) И все пак изключително се радвам, че той съществува, защото наистина е едно своеобразно училище, а за мен няма по-хубав стремеж от това да научваш :)

Линк към коментар
Share on other sites

Джи, благодаря за това, което споделяш. Ще се радвам да го направят и други, това е ценно за всички.

За съжаление, в книгите са изписани куп глупости, но то е друга тема.

 

Радвам се, че тук намираш онова, което търсиш, хубаво е, че има приемственост :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Нека и аз да се включа с моето започване. От ученичка най-голямата ми мечта е била психологията, но така и не записах да следвам психология. Страшно много уважавам труда на Карл Юнг, а и винаги са ме привличали митологията, легендите, символиката. Преди да се захвана с Таро съм се занимавала с астрология и номерология, но все нещо ми липсваше за да ги довърша, да станат пълни. Да обвържа Таро с номерологията и астрологията за момента ми се вижда непосилна задача, макар и не невъзможна. Притежавам колода карти "Таро на Уейт", които напоследък доста често използвам, къде за тренировки къде за наистина сериозни въпроси. Това което ме подтикна към картите,но и към астрологията и номерологията е идеята, че един ден ще мога да помогна на някого с тях. Пари не искам да печеля нито от едно от 3-те неща, зная че те са труд и се изучават години наред, но това е мой избор, може би след години ще се промени може би не, само времето ще покаже. 

Към картите ме открехна добрият господин Юнг, разбира се не съм изчела трудовете му от кора до кора, но той говори в някои тях за Таро толкова увлекателно, че ти се вижда толкова лесно, е  не е лесно, радвам се че намерих този форум, защото тук откривам неща, за които не пише в ръководствата по Таро. Не съм от най-споделящите за това първата си комбинация пуснах когато наистина самичка за себе си не можах да измисля нищо. Може да е било грешка, съжлявам, но човек се учи от грешките си. 

Редактирано от Greenwitch
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Здравейте ! Подобно на всички тук и моят интерес към Таро е много време. Но като че ли аз съзнателно отлагах близки срещи с тях. Някъде чух, че първите карти било хубаво да бъдат подарени, но никъде не го срещнах при вас, така че смело ще си купя първата колода. Радвам, се че има този форум, защото сега със сигурност зная че ги искам. Имала съм много случаи, в които посягам, държа в ръцете си различни запечатани с книжки и колоди ... и пак ги връщам. Доколкото разбрах от вас ходите в специална книжарница, където атмосферата е съвсем различна. Бихте ли ми казали, къде е ? Точно от това имам нужда, за да избера моята колода. И сигурна съм няма да ни отнеме много време да общуваме добре  :3d_039:

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Ханиел! Много е хубаво, че имаш желание да научиш Таро. Нямам идея от кой град си, за да ти препоръчам специализирана книжарница, затова ползвай услугите на Гугъл. Избери си колода и докато се опознаваш с картите, изчети темите в  подфорума Таро за начинаещи. Там има много ценна информация, която ще те предпази от излишни въпроси. Трудно е да пишеш във форуми, когато започваш от А и Б, защото има опасност да залитнеш с надеждата, че някой друг ще тълкува твоите карти. Ако даваш комбинация, тя трябва да е придружена от твой коментар. Иначе рискуваш да останеш без отговор. Успех!

Линк към коментар
Share on other sites

С риск да изляза извън контекста на темата, ще си позволя да оставя това тук:

http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=14603

Успех иначе.

Редактирано от Димитрина_
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря и на Маги и на Димитрина ! От София съм :-), вече зная че в книжарницата на Нова епоха има това, което търся. В никакъв случай не се притеснявайте, че ще залея форума с въпроси и молби за тълкувания. Макар, че постът ми е прозвучал лаишки, аз не бих се определила като такава, но това наистина няма значение :-) Исках и все още искам да изразя радостта си, че Ви открих - всички :-) и с радост ще ви чета тук, както и в темата за Нумерология, с която се занимавам. 

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...