Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Ромите


Recommended Posts

Здравейте,

Това е една доста злободневна тема. Какво е мястото на ромите в нашето (а и не само) общество? Как могат да бъдат успешно интегрирани, без да се нарушава принципа на справедливостта? Знаете, че много от ромите се считат неоправдани, репресирани и дискриминирани. От друга страна, редица граждани смятат, че ромите се ползват с много привилегии и права, недостъпни за останалите. Също е факт и мнението, че голяма част от престъпността се дължи на тази обществена прослойка. Има много за и против, много крайни страсти и мнения...

Как мислите, че може да се реши този въпрос, защо в България има толкова много роми? От една страна, те имат по-ниско ниво на развитие, но от друга : те са хора -живи същества. В тях живее същият този Бог, който и в нас. Как трябва да се отнасят хората и държавата с тях? Трябва ли твърда ръка или не? Дали те илюстрират мъдростта, че където има богатство - има и разбойници; Или са просто по-слабо развити наши братя, имащи нужда от помощта ни?

Нека не забравяме, че целокупния живот, освен духовно-мистична има и социална компонента. А идеала на социума, към който се стремим сега е братство - Братство на Любовта.

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 174
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Софи Маринова - Плачещо сърце

Тони Дачева - Кукла

Много толерантност, съчетана с действие - правилно детско и юношеско възпитание на морални и духовни ценности.

Никой не е застрахован утре да бъде облечен в костюм с по-тъмен цвят!!!

:smarty::hypocrite::smarty:

Линк към коментар
Share on other sites

Ромите в страни като Франция да рече, или Русия, са интегрирани отдавна и се ползват с голямо уважение. В такива страни към тях няма негативно мнение, а и те не крадат и не разбойничат. Тези роми там са същите тези нашите роми, носят същия ген на същия народ, но са поставени в по-добри условия, към тях има други отношение, и съответно те отвръщат със същото. Не можем да кажем че всички роми са изостанали съзнания. По-скоро в нашата страна като резултат от продължителна дискриминация те са подтиквани морално и икономически да отвръщат с престъпност и ниска култура.

Напоследък очакванията н аромите за живота са много близки до тези на българите. Това са заключенията на последните психологиески изследвания в Б-я. В София в Овча купел има много цигански семейства които живеят помежду българите, обличат се съвсем адекватно, говорят български език съвсем съзнателно и умишлено, за да дадат така бъдеще на децата си. Тези семейства пращат децата си на училище. И знаете ли - тези циганчета освен по външен вид, по мургава кожа по нищо не се различават от българчетата. Възпитани и културни са, облечени изискано са, излъчват спокойствие и поведението им говори за нормално възпитание и съществуване. Мисля че по-интелигентните от циганит езапочват да се осъзнават и да застилат по-добро бъдеще за децат аси. Често виждам и цигани и циганки в автобуса които са възпитани хора когато се връщат от работата си! Да, много роми работят нормална работа.

Ако ръководителит ена държавата ни бяха мъничко по-твърди към господарит еси от международния валутен фонд, световнат абанка ипрочие кукловоди, ако с такт и политика настояваха пред тях за по-добри условия в малкия ни щат, всичко би се променило.

Циганите до скор оси имаха занаяти: плетен ена кошници, калайдисване, мечкадарство, ваксаджийство, и каквио ли ощ ене! Но вече ги нямат ! Братята китайци наводниха пазара ни и тези занаято не вървят повече. А какво да правят ромите? Ровят из кофит еза смет! Дали е лесно това и дали го правят защото много искат да го правят? Колко ли изкарват така и с какво се хранят? Виждал съм ги да ядат останки от кофите! Има си и хубави страни в циганите! Да сте виждали цигани да дадат старите си родители в старески дом? Това не е станало и ням ада стане. Старит епри тях са на почит. Старостта и мъдростта са на почит! Ако имаме политици с истински дипломатичен такт, които да могат да влязат под кожата на кукловодите си, так аче да им дърпа тконците по подходящ начин, малкат ани държава може да стане рай! И Ромите ще се промянят. За това са нужни пари, програми, средства и усилия! Засега такива няма! Няма защото мизерията е средство за контрол над съзнанието. Беден народ, покорен народ. Защото мисли само какво ще яде утре. АКо не слуш анарода, създава му се изкуствено още по-силна икономическа криза. Ако пак продължава, създава му се враг. Външен враг, друга държава, или вътрешен, в зависимост от изкусността на политиците. Радзеляй и владей!

Асан и той е хора ...

Линк към коментар
Share on other sites

Има няколко основни проблема тук:

* Попадаме в клопката на собствените си отраничения, като смятаме, че нашият светоглед е правилен, а на ромите-грешен;

* Искаме не да интегрираме,а да асимилираме ромите; и това на което казваме интеграция, далеч не е такова;

По отношение на това, че в Русия и Франция са интегрирани, може и за една част да е така, но във Франция например ромите от едната група /защото са основно 3 такива/ се наричат "пътуващи хора" и през няколко месеца се местят с караваните си на друго място. Общините са задължени от държавата да строят приемни центрове, в които трябва да се настанят придошлите роми. Тези приемни центрове са оградени и изолирани. Ромите са длъжни да си подпечатват паспортите в съответното районно полицейско управление още с пристигането си и така се следи пътя им. Въпреки че работят, те са аутсайдерите на обществото. Представете си, във Франция има около 400 хил.роми. И не могат да ги принудят въпреки всички полицейски мерки да станат като французите.

Имат някои особености в манталитета , но когато човек ги изучи, се научава да ги разбира и приема.

В никакъв случай не смятам, че са "просто по-слабо развити" наши братя; по-скоро си мисля че са души, които много по-добре от нас разбират преходното и вечното, но по една или друга причина са тук, за да научат няколко сериозни урока /като всички нас/ и междувременно да ни предадат няколко такива. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Евала, Зара! Много точно казано: "В никакъв случай не смятам, че са "просто по-слабо развити" наши братя; по-скоро си мисля че са души, които много по-добре от нас разбират преходното и вечното, но по една или друга причина са тук, за да научат няколко сериозни урока /като всички нас/ и междувременно да ни предадат няколко такива."

Има една приказка: да живееш като циганин. Ден за ден! Да оставиш живота си в ръцете на висшата сила...

Линк към коментар
Share on other sites

Въпрос на лично мнение :). Все пак, да не изпадаме в крайности, във Вселената има йерархичност и братство, а не равенство. И другите раси са по-неразвити от бялата, но това не е расизъм, а степен в еволюцията. Както и да е.

Някои свърват ромите с индийския им произход, други им придават мистична окраска, а трети изследователи стигат по-далеч : определят ги като бивши служители в Шамбала, които са злоупотребили със своето място и са били прокудени. Легендата продължава, че като далечен спомен се явява наклонноста им към факирство, хиромантия, гадаене и разните занаяти.

Но, независимо от произхода им и степента на развитие, единствения път е любов и братско отношение, взаимно уважение и добронамереност. Примерите, които сте дали за другите държави са много поучителни и интересни, както и това че има какво да научим от тях.

А за отношението, ще цитирам това писмо на Толстой: вижте ТУК

Линк към коментар
Share on other sites

Да, Ради! По принцип Индийците са първа подраса на пета коренна раса. Западно европейците са пета подраса. А ние, славяните сме шеста подраса на пета коренна раса. :yinyang:

Линк към коментар
Share on other sites

Има няколко основни проблема тук:

* Попадаме в клопката на собствените си отраничения, като смятаме, че нашият светоглед е правилен, а на ромите-грешен;

* Искаме не да интегрираме,а да асимилираме ромите; и това на което казваме интеграция, далеч не е такова;

Имат някои особености в манталитета , но когато човек ги изучи, се научава да ги разбира и приема.

В никакъв случай не смятам, че са "просто по-слабо развити" наши братя; по-скоро си мисля че са души, които много по-добре от нас разбират преходното и вечното, но по една или друга причина са тук, за да научат няколко сериозни урока /като всички нас/ и междувременно да ни предадат няколко такива.  :)

Като човек, работещ и с роми, добре запознат с техния светоглед, мога да кажа, че не ми се налага да ги изучавам, понеже са достатъчно открити и естествени, сърцати и импулсивни, така че, лесно стигам просто до констатации. Споделям горните. Тази група или общност от хора, наистина не са по - слабо развити наши братя. Но, ние, нали, от позицията си на неизбежния бял, вместо искрено да се поучим от уроците, които повярвайте, те са изстрадали много, както и повечето източни народи, а и продължават да изстрадват, с гордо вдигната глава си мислим, че сме на по - високо еволюционно ниво. Може и така да се мисли, но, ако наистина сме. Тук не става въпрос за равенство, струва ми се, а за братство. А те, това братство са го постигнали отдавна, т.е. , научили са си урока :) . И ако се случи така, че един ден да остана без пукната пара и без покрив над главата си и съм затънала в нужда, хиляда процента съм сигурна, че ако отида в ромската махала, там ще бъда нахранена, облечена и ще ми бъде даден подслон, просто защото съм човек като всички тях. И, знаете ли, ще ми бъде по - сладко, отколкото в някоя първенюшка къща. Друг е въпросът, че в такава не бих отишла, ако ще и пепел да проям.

Линк към коментар
Share on other sites

Запитвали ли сте се защо тези хора продължават да си живеят в своите общини? От една страна ние не ги приемаме - но защо не ги допускаме? Защото те все още си спазват племенните навици, специфичния начин на поведения, култура, възгледи за живота, които са доста по-различни от нашите. Не казвам чии навици са по-добри или по-приемливи. Гледните ни точки не съвпадат. Кой би искал да има бурни съседи, които палят огнища в апартаментите си, крещят по всякое време на денонощието и... са скарани с хигиената? Затова те са там, където са подобните им. Вижте от колко хиляди години са Европа, нямат своя държава, но не са били асимилирани от приемните етноси. Те държат да бъдат себе си и в този смисъл не желаят интеграция. Тези, които са се откъснали от средата си, са успели по някакъв начин - да са добри съседи, да се изучат, да постигнат нещо повече в живота от това да живеят ден за ден.

В офиса, където работя, често ни посещава млада циганка с детето си - първото вече порастна, затова роди второ, с което обикаля и събира някой лев. Миличко е момичето, дечицата са слънчица. Всеки път моята шефка грабва мъничето и започва да го гушка и да му говори, да му бърше с ръка сополивото носле и да го слага на коленете си. В мига, в който майка и детето влязат, се поняся доста неприятна миризма, специфична и тежка. Шефката ми не се впечатлява, а си говори с майката, дава й съвети, държи се с нея, сякаш й е роднина. И се сетих за оная приказка от книжката с красиви илюстрации "Индийска приказки" - за Сати с красивата усмивка. Сати била много красива и живеела с баща си край реката, където се прехранвали с ловене на риба и прекарване на пътниците с лодка. Всички се захласвали по красивата жена, но в мига, в който седнели до нея в лодката, противната миризман а риба ги отблъсквала. Докато един ден един принц се качил в лодката, не обърнал внимание на миризмата, а попитал:"Сати с милата усмивка, ще станеш ли моя жена?". Сами се досещате, че в този миг се разнесло ухание на цветя...

Линк към коментар
Share on other sites

:) всъщност кои са нещата/занаятите/професиите, които ромите могат да правят НАЙ - добре :v: там трябва да им се даде възможност за работа....Американците са си решили доста мъдро + бързо въпроса на времето..всъщност нещата, които най - много се "отдават" на техните мургави съграждани са няколко... например обичат и могат да пеят + танцуват...физическите им дадености...и съответно ...отварят им достъпа до сцената/щоу бизнеса...до спортните площадки/изявени спортисти...третото мъдро нещо :smarty: свои контролират свои - полицейската професия :v: говоря за най - началото...та нищо ново значи ...и за ромите е аналогично :v:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Не разбирам много защо трябва да се полагат специални грижи за една група хора. Би трябвало обществото да полага еднакви грижи за всички. Тук акцентът е върху "полага грижи", поне толкова, колкото върху "всички". Всеки опит за специални грижи консолидира групата, фаворизира я, естествено- за сметка на другите. Този вторичен резултат в края на краищата работи против възможността за интеграция. Защо не са имали проблеми арменците, например, да се интегрират? Там, където т.нар. роми са интегрирани, сравнително по- успешно, просто не вярвам да има кой знае какви специални грижи специално за тях. Такива грижи се полагат за всички, които имат нужда- и африканци, и азиатци и т.н., колкото обществото може. Просто едно общество не бива да позволява кражбите и измамите да се ширят толкова, трябва да дава възможност на желаещия да се учи- да се учи, а работещия да получава според работата си, а не да бъде баламата, дето никой не знае защо всъщност работи, след като и за насъщния си не може да изкара. е, в нашето общество не е така. Затова и ще се чудим как да приобщим ромите. Ама то много трябва да се приобщават. И младите, и старите, и тия на средна възраст, и инвалидите... Не-е-е, така, на парче не вярвам да може да се решават обществени проблеми. Ромският бум у нас е просто мерило за огромните луфтове в нашето общество.

Линк към коментар
Share on other sites

:) Европата вижда ясно ситуацията с ромското съсловие , за нас - туземците :D ситуацията си е била винаги ....ооочеизвадна :1eye: грижите никак не са специални :sleeping: просто дават официално мнение/популяризират/ускоряват средно деликатно ( има и елемент...казвам ти дъще...сещай се снахо :D ако не щат да стават досетливи...ще ни/ги подсещат/дисциплинират :D )... иначе ситуацията си е като да имаш в класа няколко другарчета с въъъшки...вземат се мерки...зааадължителнооо :thumbsup2: трябва да сме чистички и без паразити :D:v::thumbsup2: аз съм "за" "помощта"/ подсещането/ ускоряването...

Кражбата не е приоритет на ромите...балканска черта си е...и е следствие на разни неща - леността / мързела е само една от причините, свръхпотентността :dancing yes: тарикатщината / наглостта и други разни навици ще се трансформират все някога...доброволно+принудително :v: те самите ясно го осъзнават това, знаят че никой не им "цепи басма" или че е временно....има и елемен - малко правят напук...аз съм умерен оптимист, сетих се за крилатката за покритото мляко и котката :rolleyes:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост

Линк към коментар
Share on other sites

  • 8 months later...

Здравейте,

Това е една доста злободневна тема. Какво е мястото на ромите в нашето (а и не само) общество? Как могат да бъдат успешно интегрирани, без да се нарушава принципа на справедливостта? Знаете, че много от ромите се считат неоправдани, репресирани и дискриминирани. От друга страна, редица граждани смятат, че ромите се ползват с много привилегии и права, недостъпни за останалите. Също е факт и мнението, че голяма част от престъпността се дължи на тази обществена прослойка. Има много за и против, много крайни страсти и мнения...

Как мислите, че може да се реши този въпрос, защо в България има толкова много роми? От една страна, те имат по-ниско ниво на развитие, но от друга : те са хора -живи същества. В тях живее същият този Бог, който и в нас. Как трябва да се отнасят хората и държавата с тях? Трябва ли твърда ръка или не? Дали те илюстрират мъдростта, че където има богатство - има и разбойници; Или са просто по-слабо развити наши братя, имащи нужда от помощта ни?

Нека не забравяме, че целокупния живот, освен духовно-мистична има и социална компонента. А идеала на социума, към който се стремим сега е братство - Братство на Любовта.

Не са на по ниско ниво на развитие .:Който с възгордява ще бъде принизен :Това важи и за нас .НО ЗА ВСЕКИ НЕ ВАЖИ.ЧЕ АКО Е ЦИГАНИН Е НАПРЕДНАЛ ДУХ КОЙТО Е СЪГРЕШИЛ НО ЗА ДОСТА Е АКТУАЛНО.

Линк към коментар
Share on other sites

:feel happy: малко инфо и по тази тема :

Могат ли ромите да бъдат добри земеделци ?

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Казусът "интеграция на циганите" отива и изобщо към "интеграция на малцинствата" в България. Не само циганите живеят в затворените си общности. Така са и турците, помаците, арменците, евреите, банатите и др. Най-лесно се интегрират към нашето общество етносите с християнско вероизповедание. Така те се припознати като "свои". Циганите обаче, са най-сепарирани и винаги са живели в гета. Едва от 1999 г. се формира Национален съвет за интегрирането на ромите и създаването на областни структури. Освен това съществуват хиляди неправителствени организации и фондации в подкрепа и защита особено на ромските деца. Друг е въпросът, че повечето подобни организации са начин за източване на пари.

Имам опит с ромски организации и изобщо проблемът ми е до болка познат. Балканските цигани нямат общо със западноевропейските си събратя, нито с унгарските, нито с руските. И сравнението, особено с Франция, е неуместно. Французите си имат достатъчно проблеми с бившите си северноафрикански колонии, както и Великобритания. От една стана, нашите цигани изобщо не ги вълнува интеграция-та или приобщаването им към България като държава. Дори и самата дума им е непозната. Те просто живеят в своя си свят и ОЦЕЛЯВАТ напук на нашето ксенофобско общество. Поредният мит за нашата народопсихология отдавна е развенчан. И ако ние имаме проблеми с тях като цяло, проблемът си е наш, както и отговорността. Преди много години е било необходимо да се мисли по въпроса и да се изгради далновидна програма изобщо за малцинствата.

Линк към коментар
Share on other sites

Циганите не са по-лоши от нас, българите, знам защото живеят до нас и са цяла махала, просто при нас те поемат ролята на "лошите", при сърбите например, това са албанците и тн.

Редактирано от Вендор
Линк към коментар
Share on other sites

По пътя към Йерусалим, към Исус се приближила една жена, която не била еврейка и го помолила да излекува болната и дъщеря. Исус и отговорил с думите "Синът божий не е дошъл да помага на псетата". А жената му отговорила: "Господи, нима псетата не се хранят с трохите които падат от масата на господарите"? Исус я погледнал и отговорил: "Върви си в къщи жено. Дъщеря ти е излекувана. Твоята вяра я спаси". Та по въпроса за ромите, може би те са изпитание за нашите предразсъдъци към тях.

Линк към коментар
Share on other sites

Така, опасно е спекулирането с новозаветните текстове. Особено по отношение на други вероизповедания и малцинствени групи. Столетия наред християнството се е крепяло на омразата си и различието си - особено с евреите. Опасно е подобно тенденциозно отношение.

А по отношение на нашите изпитания - ние не сме божии избраници (като нация и народ), за да ни изпитват свише. Всички са обикновени хора.

По-полека с препратките.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз мисля за циганите, не за християнството. Когато има конкретен проблем, аз мисля за конкретния проблем.

Редактирано от Мона
Линк към коментар
Share on other sites

Интересна тема!

Всеки педагог, който е работил с ромски деца и го е правил с любов към тях и разбиране на културата им знае колко любвеобвилни и искрени са те.

Има един много важен момент, обаче, който пречи да се интегрират децата на ромите в класовете с българчета - владеенето на български език! Ако механично се "пуснат" ромчета в обикновени български паралелки, това вместо да "изпише вежди, ще избоде очите им".

Имахме случай миналата година с едно много добро и умно дете - след месец само поиска да се върне в селското си училище, защото не можеше да разговаря нормално с другите деца и се "панираше", когато не можеше да си каже мислите на български език, а другите деца не разбираха неговия роден.... А беше отличен математик според колежката...

Може би ние, образователната система, можем да започнем оттам да интегрираме ромите - да им дадем безплатно възможност да усвоят добре български докато са малки. Родителите им, които не са в състояние да го направят сами ще са благодарни за това.

Линк към коментар
Share on other sites

Гост
Тази тема е затворена за писане.

×
×
  • Добави...