Jump to content
Порталът към съзнателен живот

02.Превод на думите: река, дърво, планина, вълк, лисица, жаба, муха, комар


Recommended Posts

Тема № 2

Превод на думите: река, дърво, планина, вълк, лисица, жаба, муха, комар

(дадена в Страх и безстрашие, 01 март 1922 г.)

 

Казвам: Безстрашният, смелият човек никога не се поддава на изкушения. Ученикът трябва да знае това нещо, защото като влезе в Школата, ще се натъкне на ред изкушения. В тази лекция дадох заека и жабата като символи на нещо. С това искам да обърна вниманието ви,като ученици, да размишлявате върху всички явления в живота и природата, върху всички предмети и да правите преводи. За пример,какъв превод ще направите на следните думи: „река“, „дърво“,„планина“? Какъв превод ще направите на животните: вълк, лисица,жаба? Какво символизира мухата, комарът? Всички тия неща са символи,които представят език на природата. Ученикът трябва да изучава този език, да знае защо природата е създала всички животни, растения,минерали. Тя си служи с тях като с букви в своята азбука, както ние си служим с буквите и слоговете, за да изразим своята мисъл.Следователно, като поставим всички минерали, растения и животни на техните места, ще получим разумното слово, разумната мисъл на живата природа. Който иска да учи този език, той трябва да започне от най-простите образи и постепенно да върви към по-сложните.

Т. м.

 


 

Редактирано от Anta
Линк към коментар
Share on other sites

Нищо в природата не е случайно. Значи не е случайна подредбата на буквите в думите. Откъде сме решили, че мухата е муха, а не я наричаме комар или брьош, или нещо друго?

Ето какво ми навяват думите:

Река: чистота, движение, кръговрат, мъдрост. Реката ни говори, че всичко тече и всичко отминава, което прави всеки миг от живота уникален.

Дърво: д + о = до, т.е. първата нота в гамат. На латински се изписва с do, което напомня на английското върша, правя. Значи дървото е началото, което ни дава живот. Стълбът, от който ръката ни къса плодовете на живота.

Планина: огледална подребда на буквите. Ако сложим лп накрая и прочетем на обратно, пак се чете планине. Ако махнем пл, остават ан и на – пак огледално. Значи „и” е върхът, „план” е единият склон, „нà” е другият склон. Планираме, докато стигнем върха, и после даваме, слизайки надолу.

Вълк: наопаки и клъв J - значи е взимане. Хубаво е, когато ни взимат излишното, защото ни чистят.

Лисица: лица, муцунка

Жаба: като баба, но малко разбалансирано. Жабата се двоуми, седи и гледа в двете различни посоки, но все пак успява да избере едната от тях.

Муха: според Urban dictionary, което е речник на жаргоните в английския език, това е звукът на целувката

Комар: хем насекомо, хем хазарт J

Редактирано от Anta
Линк към коментар
Share on other sites

Река - води началото си от извор, т.е. вода, която е минала през земни пластове и е събрала от мъдростта и силата им, от Истината, закодирана в тях. Намерила е сили да избие навън и да види слънцето и живота, част от който е решила да стане, за да може да се учи в този свят по неговия начин. Докато изминава своя път по коритото си тя служи и дава , но и прибира в себе си и разтваря. Отначало е пълна с енергията, с която избликва, но постепенно става все по бавна и разлята, помътнява и се замърсява. Накрая спокойно и почти през пясъка влива водите си в океана и престава да съществува като река, но е оставила себе си в света, през който е минала и е събрала света в себе си, за да го отнесе в океана... За мен реката прилича на душата, която се ражда в този живот, за да се учи и да служи и да се върне в океана. 

 

Дърво - родено е от малко невзрачно семенце с неподозирано мощен заряд и богатство на мисълта. За да поникне, семенцето трябва да потъне в тъмнината и влагата на майката земя и да се остави на тях. Когато семенцето вече е изчезнало, стопено от влагата, то започва бурно да се превръща в корени и кълн - двете противоположни сили в него - едната го дърпа към въздуха и слънцето, другата го заравя все по-дълбоко в тъмнината и плътността на земята. Дървото е дете на двете среди и може да расте и да се развива само ако двете му половини от двата свята са в хармония. И само тогава може да даде плодове - нови семенца, от които ще пораснат нови дървета. И знаете ли как общуват дърветата в гората? с подземните си "аз" - вплитат корените си.... Дървото ни преподава урока да уважаваме всяка своя част - и тези, които са някъде ниско долу, скрити в тъмнина и невидими за нас също са наши и работят за нас - ние сме не само видимото дърво, но и корените. И точно това, което не се вижда, не се проявява, то се вплита в невидимите "корени" на хората до нас. 

 

Планина - родена е от сблъсъка на две огромни силни земни маси, обаче този сблъсък не води до унищожение и победа на едната над другата, а двете заедно се издигат в трета посока - нагоре, към небето... Урокът на природата за нас - когато вътре в нас или във външния за нас свят две сили се движат една срещу друга и се сблъскат - нека с любов се съберат, за да се издигнат над себе си в нещо ново - красиво и добро за тях и за останалия свят. 

 

....

Линк към коментар
Share on other sites

Много интересно. Ако тази тема е за упражнения, то ще споделя какво ми дойде на мен като тълкуване.

река

Застиналата вода в блато или не-отточен басейн загнива, без движение. Застиналата вода е печал. Реката е водата в движение, обмен, развитие, работа, движение на енергии, движение от планината към океана; животът като движение от източника до началото на завръщането към него. И радост.

 

 

дърво

Обединението на двата свята. Обединението на светлината и тъмнината, за да се даде плод в този свят. Безплодните дървета ги отсичат. Преминаване на миналото в настоящето. Свързването ни с нашите предци и нашите потомци, което показва, че всяко въздействие върху човек засяга целия род. Дърво, аз съм дървото, всеки един е дървото, всеки един е израз на тази цялост и единство. Дървото е символ на Единството в света. А еволюцията е неговият плод.

 

планина

Планината показва, че има планини и долини, че има върхове и спадове. Има вървене нагоре, има вървене и надолу. Когато изкачиш планината и си на нейния връх, накъдето и да тръгнеш си вече все надолу. Планината може да е цел за всеки, но след постигането на всяка цел, човек може да поеме единствено надолу, за да събере плодовете необходими за следващата стъпка.

 

вълк

От вълка произлизат домашните кучета, които служат на човека. Опитомена сила, опитомени зъби. Можем да кажем, че вълкът е лош и да го убием, но остава празнина. Остава празнината да не му позволим да използва силата си за добро. Можем да опитомим вълка. Можем да опитомим това, което в нас смятаме за вълче и да го използваме. Да го преобразуваме в животворяща сила.

 

лисица

Някои неща в живота не се поддават на контрол. Лисицата не се страхува от човека, навлиза в селото и ограбва кокошарника. Взема нещо, което е наше. Обикновено надхитря хитроумните ни защити. Лисицата не може да се опитоми. Тя изглежда като тотална безполезност, която ни причинява загуби. Но след тези загуби виждаме, че животът продължава и че се справяме не по-зле от преди. Лисицата е необходимото зло, което ни помага да не се привързваме прекалено към нещата от живота и да приемаме превратностите на съдбата. И да разберем, че някои неща са неизбежни.

 

жаба

Всяка жаба да си знае гьола. Жабите се събират и квакат гръмогласно. След това идва щъркела и ги хапва. По-интересното е, че окраската на жабата цели да се слее с цветовете наоколо, да я скрие, но гръмогласният й глас я издава. Нищо не може да остане скрито на този свят. Който знае как, може да открие всичко. Когато мислим, че сме защитени, все има нещо, което ни издава. Когато мислим, че сме стигнали до съвършенство и правота, все ще се намери някой, който да ни покаже, че грешим.....особено, ако това го тръбим с висок глас.

 

муха

Мухата каца и на мед, и на ла..но. За нея няма разлика. Тя и от двете извлича полза за себе си. Това, което за нас е отвратилно, както и това, което за нас е добро, за мухата все е добро. Тя не дели нещата на добри, лоши, обществено приети или обществено отвратителни. Същевременно умее да дразни хората. Именно поради нашето разбиране на нейната нечистота. За това, че оплюва храните. И ни напомня, че ние също оплюваме, убедени в своята чистота.

 

 

комар

Дребно, досадно. Хапе, сърби. Така и ние хората дори за дребни неща можем да сме досадни и да хапем другите.



 

Линк към коментар
Share on other sites

Река - тека. Значи имаме движение. Също от реч. Речта и реката и двете текат. При реката имаме воден поток, при речта - поток от думи. Имаме и поток от мисли. Всички те могат да бъдат плодотворни ако се използват правилно.

 

Планина. От план. Нещо, което трябва да гледаме отдалече за да обхванем. Нещо голямо. Преносно - трудности и изпитания. Трябва да изкачиш планината за да ти се разкрие гледката от върха. Докато си в подножието можеш само да предполагаш какво ще видиш от горе. Колкото по-висока е планината, толкова по-обширна гледка ти се разкрива.

 

Комар. Паразит. Смуче кръв, живот. В смисъл на хазарт - пак ти изсмуква парите.

 

Дърво. Древно. Първо. Доколкото знам в еволюционен план дърветата са по-стари от другите растения. Но освен това много дървета са столетници и са били там където се намират много преди хората.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте .

Аз потърсих да видя какви човешки типове и човешки качества символизира всяка една от думичките.

река -широка,дълбока,бавно течаща,разлята .Спокойни,много дълбоки в себе си хора,които са трудно разгадаеми,освен ако не пожелаеш да погледнеш в тях с любов и отношение .И дори тогава няма да си видял всичко ,което те носят дълбоко в себе си,като емоция ,като чувство и знание.На повърхността те внушават едно равно и спокойно ,тихо съществуване.А в дълбочина крият неподозирани богатства.Под повърхността може да има и много наноси,от които постепенно реката се затлачва.

дърво -всички хора приличаме на определен тип дървета.Не случайно ,зодиака на друидите ,е свързан именно с тях.Общото е в това ,как стоим в материята(корените) и какво е нашето отношение към висшите светове -духовния и божествения свят(короната и плодовете) .Корените на дървото са ,като краката на човека ,с които ходи по земята.Стволът е като тялото.Брезичка,бор или баобаб ....Короната пък показва,какво човек е насочил към света на идеите и духовния свят и съответно в кой сезон на живота си е -пролет(юноша),листа зелени ,цят красив,лято -зряла младост ,есен-възрастен ,зима-старост,побелял и уморен се готви да аспи преди да се събди от ново.И т.н. и т.н Въображението тук дава разнообразие от картини и възможни сюжети.

Вълк -единак ,безскруполен хищник,който мисли само за плячката си.Вълкът не се сдружава с никое друго животно.Или е сам или в глутница,но винаги с единствена цел -да намери своята плячка.Силен е и жесток.Не се отличава с ум ,а с жестокост.Не подлежи на промяна.Той е това,което е и съществува,вероятно за да се поддържа някаква част от баланса в естествения подбор.Бях чела в една беседа определение за куче от Учителя.Каваше се,че кучето е непрогресивно животно.В смисъл,че е достигнало до тавана на своето равитие .Можем да се учим от кучето на вярност.Сега,като се замисля,характеристиката на вълка е предмет за нас,да видим дали не носим нещо от неговите отрицателни качества.Ако намерим такива , да се опитаме да ги изправим и премахнем от мислите ,чувствата и постъпките си.

Лисица -хитроумност и лукавство .Качества на лисицата ,широко известни ни от народните приказки ,които също следва да регистрираме,когато ги срещнем в себе си и другите.Хитър Петър ,известния герой от българските народни приказки е най-типично представя добрата страна на лисичата хитроумност.А лукавстовото е лошата страна ,която трябва да отдалечаваме от себе си,когато я усетим.

За жабата има дадено определение в беседата,което ме повлия да разгледам и аз думите по този начин,който ви споделям сега.

"Жабата пък,представя човек,който е съвършено обран и не му остава друго ,освен да влезе във водата ,там да намери спасението си"

Муха =нещо досадно,което ни отвлича вниманието и ни дразни.Понякога се поддаваме на мрачни мисли за дреболии от живота.Това са мухите в нас.Ако допуснем тези мисли и безпокойства доста време да ни занимават,ефектът може да стане доста неприятен.Все едно да ни ухапе мухата Це-це.Ако обаче регистрираме,уловим навреме какво ни носят теи мисли и без да се поддаваме ,ги оставим да си заминат (,за което е нужно да поддържаме будност,т.е внимание и готовност,ако не си заминат да ги прогоним),то тяхната роля ще се сведе до това, да ни напомнят какво и защо правим тук и сега.

Комар -дребно и вредно.Малкото и необходимо зло ,с което ежедневно се срещаме.Лоша дума,казана насреща ни .Ако я приемем лично, получава се инфекция ,сиреч обида.

Благодаря Анта.Добре ми дойде това сутрешно упражнение.Хубав ден на всички.

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Жаба - уроците на трансформацията и адаптивността. Всяка фаза от нашето развитие с любов умира, за да се роди следващото по-съвършено същество. Яйцето изчезва, за да даде живот на поповата лъжичка, а тя се освобождава от старото и вече ненужно свое притежание, което я е хранило и движило във водата, за да може да излиза на сушата, за да диша и в двете среди... 

 

Лисица - уроците на сливането със средата, в която си се родил и умението да се променяме до неузнаваемост, да живеем тихо и незабележимо. (Две популации лисици, които живеят в тотално различни среди могат да се различават по поведението си колкото два различни вида. Всъщност тя прилича повече на котките, отколкото на своите събратя кучетата.) 

 

Вълк - урокът за цената на свободата - вълкът е готов да се нарани сам, но да не допусне да бъде заловен в плен. В същото време той доброволно живее в глутницата в сянката на алфа двойката. Свобода е това, което сами сме избрали за себе си... 

 

Муха - уроците на издържливостта и оцеляването и тяхната цена. Безразборното "хранене" с какво ли не, лакомията правят вида опасен за своите съжители. 

Линк към коментар
Share on other sites

Превод на думите: река, дърво, планина, вълк, лисица, жаба, муха, комар.

 

Тази тема ме накара да мисля много, включително още продължавам. Ще споделя само първоначалните ми разсъждения.

 

Направи ми впечатление буквите, от които са съставени всяка от тези думи, също и това от какъв род е думата - мъжки, женски, среден ...

 

Река - буква "Р" се изписва така, все едно че нещо излиза от някъде (вертикалната черта) - в случая извира - и се разлива/разпространява настрани и после се връща пак към себе си (а то е точно така - реката->морето->океана->изпарения->дъжд->попива в земята и пак извира); буква "е", малката буква "е" доста прилича по изписване на голямото "Р"; "к" е буква, чиито чертички са насочени навън, при това надясно, т.е това посочва екстровертния характер на нещото, дето сме го нарекли "река", експанзивния му характер, насочено е навън, към другите; "а" това е първата буква във всички азбуки, нещо което само се създава и се връща към първоизточника.

Също - реката е символ на информацията (дори вече е доказано, че е направо носител на информацията), затова и смислово е близо река=казвам, т.е словото, речта; явно не случайно кръщаването става с вода, вода и дух ...; реката също пренася информацията.

Думата "река" е в женски род - т.е притежава всички качества, които са присъщи на женската (ин) природа - мекота, нежност, приемане в себе си, поддържане, хранене, подкрепа и т.н.

 

Това за родовете е много интересно. Например в българския език имената на много животни са или в женски, или в мъжки род, независимо, че очевидно има животни от съответния вид и от женски от мъжки пол. Например, като видим кон, болшинството българи казваме именно "кон", а не се вглеждаме дали е точно кон или по-скоро животното е кобила, нали :) Също казваме котка, а то може да си е котарак, но основно се използва думата котка, в женски род. Имаме и не малко имена на животни в среден род!

На немски примерно родовете на названията на доста от животните съответстват на българските такива, но има и различия (като че ли главно в не местните животни, а тези, кото са предимно от други континенти). На руски също. В староанглийския език също е имало три рода, но вече няма; това ме наведе на други интересни мисли, но те нямат връзка с темата.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Интересно подбрани думи. Описват мястото, където живея и животните, които съм виждал наоколо. Съвпадение?

Редактирано от Aurora2012
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...