Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Справяне с тревожни разстройства/депресии - кой, как, с чия помощ и за колко време?


Recommended Posts

Здравейте! 

Реших да взаимствам идеята от форума за паническо разстройство. Нека всеки, който е преминал през т. нар. разстройства да разкаже за опита си. Подчертавам думата преминал, за да пишат само хора, които са били в някое от тези състояния и са се справили. Нека да пишат хора, които са завършили терапията си. Иначе ще стане пълна каша с оплаквания и офтопик и в крайна сметка едно нищо. Целта на това е да достигне до повече хора, които се чувстват в безизходица и имат нужда от съвет или да им се покаже път, по който да тръгнат, за да се справят с проблема си. Изключително мотивиращо е човек с емоционален проблем да види и да прочете как друг със същия проблем се е справил и по какъв начин. И тъй като повечето теми в съседния подфорум "Психотерапия онлайн" остават недовършени в нищото, т.е. никой не се връща да разкаже какво е станало с него и тнт., предлагам тук всеки да сподели своя опит по пътя, който е преминал към вътрешната си хармония. 

И така, нека всеки, който иска да опише цялата си история или накратко с няколко думи:

 

- Как се е чувствал преди да започне терапия?

- При кого се е лекувал?

- Какъв е метода (какво е правил)?

- Колко време е продължило?

- Преди колко време е свършил терапията?

- Как се чувства сега? 

 

П.С. Приемът на лекарства не се брои за справяне с проблема.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз съм за и ще се включа в темата, въпреки, че съм описала всичко в отделна тема - "Моята позитивна история за ПР".

 

Мисля, обаче, че някои от горепосочените неща няма да са от полза, а дори напротив. Например: Колко време е продължила терапията, защото при всеки човек би била различна. Също така смятам, че точното описание какъв е метода също не би бил от полза. Ориентировъчни неща - да, но какво точно е правил на всяка терапия е безмислено.

 

Ако се пуска такава тема трябва да бъде много добре обмислена и структурирана. Предлагам и специалистите да си кажат мнението по темата.

Линк към коментар
Share on other sites

Споделям отбелязаното от lind. 

Давам една препратка към тема, която проследява основни моменти по определянето на състоянието, което много често е ключов момент има много добри насоки http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=11295&hl=%2B%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%2B%D1%84%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%8F

Редактирано от didi_ts
Линк към коментар
Share on other sites

  • 7 months later...

 Как се е чувствал преди да започне терапия? ---Зле.Непрекъсната тревожност за всичко,повишаване на тон и нервност дори за дреболии,непрекъсната критика към всички и към себе си,стремеж за перфекционизъм,ниско самочувствие,настроение под нулата,недоволство от себе си и живота,красота и радост намирах само в книгите/ история,география,Толстой,Булгагов,Казандзакис/,но сред хората и природата не я виждах,нервност--винаги потропвах с крак,недоволство от всичко и всички,много често обидена и страдаща.Идея нямам как са ме търпяли околните,имах пр   иятелки 1-3.Денонощието не ми стигаше да свърша това,което искам,а исках все повече.Вземах лексотан при сърцебиене и трудно дишане--диагноза "на нервна почва"                                                                                                   При кого се е лекувал?--Тук, в този форум."Случайно" попаднах на  него.Четях почти всичко,дори препратките,но малко прилагах.                                                                                                                                                                  Какъв е метода?--Самоанализ:защо на мен се случва това,кой ми го причинява,кога съм доволна и кога не и защо съм недоволна,какво ми пречи да се радвам,и още много "защо" към себе си.И честни и искрени отговори на въпросите.Всеки въпрос пораждаше най-малко още 10 "защо".Когато намирах верния отговор и го прилагах във всекидневието,неприятните за мен ситуации намаляваха.В началото даже не ги забелязвах.Колкото по-често прилагах терапията "защо",толкова по-добре се чувствах.Първи забелязаха промяната в мен децата ми-на 22г и 18г.                        Колко време е продължило? --Не ми се иска да обезсърчавам никого,но все още продължавам,вече 8година.                Как се чувства сега?---Добре,без лекарства,освен витамини.Доволна,независимо какво ми се случва/винаги търся причината в себе си/,по-малко чета-опитвам се да прилагам повече,имам достатъчно време за всичко,не бързам за никъде,спокойна,все по-често радостна и в настроение.Колкото повече опознавам себе си,толкова по-лесно разбирам  другите,ако не ги разбера приемам ги такива каквито са .Не искам да бъда вече тази,отпреди 2006г.                                                                                                                                                    

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...